Vergelijk tussen fosfaatplafond en de werkelijke situatie op 2 juli 2015

Nu LTO al 7,5 % van de fosfaatrechten begint weg te geven voor een select clubje KLW aanbidders, denk ik dat het eerst goed is om duidelijk te krijgen hoeveel fosfaatrechten er verdeeld worden onder de boeren en of dit klopt met het fosfaatplafond van 84,9 miljoen kg.

In het overleg is ons het volgende medegedeeld.
bedrijven met code 100 - 101 - 102 24616 bedrijven
Categorie 100 1648114 dieren
Categorie 101 662197 dieren
Categorie 102 697468 dieren

Totale P productie op 2 juli 2015 volgens EZ is 89.441.019 kg. Dit is overall 5,1 % boven het plafond van 84,9 miljoen kg. (welke dieren daar dan ook in mogen zitten!?) Door de verdeeldheid zaaiende grondgebondenheidsvrijstelling van Faber (CU)en Kaya(D66) komt de korting voor de bedrijven te liggen tussen de 0 en 8,3 %. Hier zijn de omschreven knelgevallen in meegenomen.

Het zou voor de hand liggen dat het aantal uitgedeelte fosfaatrechten middels deze berekening dan ook rond die 84.9 miljoen kg komt te liggen, mits de aangeleverde cijfers van EZ kloppen.
Het is vreemd dat men nu aangeeft 79 miljoen uitgegeven heeft. OK gisteren gaven ze dat aan, vandaag verbeterde dat ze nog niet klaar waren. Melkveebedrijven hadden de beschikking maar overige nog niet allemaal. Nu zit er in overige bedrijven met 101 en 102 in totaal 7027 bedrijven en maar 2,7 miljoen kg fosfaat. (het is ook maar een gedeelte van deze bedrijven die vaak ook nog in de hobby sfeer zitten). Dus hoever ze nu zijn is niet duidelijk, maar dat ze nooit de buurt van het fosfaatplafond komen wordt zo langzamerhand wel duidelijk.
Als dat zo is, dan zijn de toen aanwezige bestuurders van RFC, LTO, NAJK, Nevedi en de Rabobank om de tuin geleid. Dat zij toen verantwoordelijkheid genomen hebben, kan als het voorgaande waar blijkt te zijn, niet zonder gevolgen zijn. De NMV is er bij het laatste besluit niet bij geweest. Toen waren we boos, maar ik vraag me af bij de huidige kennis of dat terecht is.

Deel dit topic

Reacties

cornelissen
Ik lees : door de verdeeldheid zaaiende grondgebondenheidsvrijstelling etc. Heb je ook al moeite
met rundveehouders, die niet verantwoordelijk zijn voor overschrijding van het fosfaatplafond(citaat uit de brief van RVO aan de tweede kamer 3 maart 2016 ) niet gekort worden . Als het aan Van Dam gelegen had was er ook geen of minder "latente ruimte" geroofd
John Spithoven
@cornelissen Naar nu blijkt was het niet nodig geweest om het op deze manier te doen. Er had wrs niet gekort te hoeven te worden, voor niemand, grondgebonden of niet.
+1
Eert
@John Spithoven Je geeft aan dat alle melkveehouders inmiddels hun beschikking fosfaatrechten hebben gehad. Dat is nog niet zo. RVO heeft mij aangegeven te hopen voor 1 februari alle beschikkingen de deur uit te hebben. Dus de 79 miljoen kg uitgegeven rechten kan nog behoorlijk stijgen. Weinig zinnigs over te zeggen totdat alle beschikkingen ontvangen zijn.
+1
pieta
@cornelissen Eenieder die uitgebreid heeft heeft bijgedragen aan het doorbreken van het plafond. Alleen wordt ze de verantwoordelijkheid ontzien omdat ze voldoende plaatsingsruimte op de GO hebben.
cornelissen
@pieta Lees de brief van RVO aan de tweede kamer
pieta
@cornelissen Geef me maar een link.
cornelissen
@pieta /C:/Users/….pdf Bladz. 7
+4
familie pelle
@cornelissen je blijft weer hangen in dezelfde discussie waar we toch niet uitkomen. Als je het verhaal van John leest dan kom je tot de conclusie dat we met ALLEN genaaid zijn door (bewust) onjuist aangeleverde cijfers. Dat is waar hij zich terecht druk om maakt. Daar gaat deze discussie over. Het valt me overigens op dat het verdraaid rustig blijft bij de “verkeerd ingelichte” bestuursleden.
+15
John Spithoven
@familie pelle Daar gaat het om. Hoe is het mogelijk dat gekozen mensen keer op keer wegkomen terwijl ze zien dat de houdbaarheid al lang is verlopen. Echt we zijn genaaid. En ik doe dit allemaal niet voor mijn lol, wordt nog al eens geprobeerd mijn mond te snoeren.
pieta
@cornelissen Als ik de goede brief heb gelezen(jouw link krijg ik niet open), heb ik hier een quote voor je uit die brief pagina 7. Dat laat onverlet dat ik wel een mogelijkheid zie om bedrijven tegemoet te komen
die wel bijdragen aan de nationale fosfaatproductie maar niet aan het nationale
fosfaatoverschot. Extensieve, grondgebonden bedrijven zullen worden
gecompenseerd voor afroming van rechten die nodig is om de fosfaatproductie
onder het plafond te brengen.

/C:/Users/….pdf
slagroomvla
Quote Reactie van @cornelissen:
was er ook geen of minder "latente ruimte" geroofd

Jij hebt nog steeds latente ruimte toch, dus wat is er dan geroofd? Als je bestolen bent moet je aangifte doen, sta je daar op het bureau, wat is er gestolen meneer? En wat zeg je dan tegen oom agent?
+1
cornelissen
@slagroomvla Je snapt het donders goed, maar daarom zet ik bij "roven" ook dus aanhalingstekens
+2
slagroomvla
Quote Reactie van @cornelissen:
Je snapt het donders goed,

Je mist dus iets wat je nooit hebt gehad? Je doet mij denken aan mijn vrijgezelle buurman, het is namelijk de schuld van de buitenlanders, die hebben alle mooie meisjes ingepikt! Daarom is hij altijd alleen gebleven.
+3
Frans1
@slagroomvla nooit gehad?het blijft een kromme redenatie.een mest overschot beteugelen Door rechten toe te kennen op de productie.
Er moet een koppeling komen tussen productie en plaatsingsruimte.Geen plaatsing,geen productie,dan zijn alle rechten overbodig
ted9
@Frans1 Dat past jou het beste zeker.
Frans1
@ted9 mest moet Hoe dan ook geplaatst worden,dus snap niet waar je op doelt
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @Frans1:
nooit gehad?

Nee, nooit gehad. Latente ruimte is een verzinsel! Heb jij ooit een beschikking gehad met daarin vermeld de latente ruimte? Nee dus.
Frans1
@slagroomvla typische praat voor iemand met historische referentie
slagroomvla
Quote Reactie van @Frans1:
typische praat voor iemand met historische referentie

Gewoon een weergave van feiten. Je eigen gedachten tot waarheid maken geeft een hoop teleurstelling.
Frans1
@slagroomvla dat zie je verkeerd,en ik maak niks tot eigen waarheid,ik heb alleen een andere mening dan jij,en ik heb wel een idee hoe dat komt 😁
+1
sil
Eerst afwachten tot RVO de beschikkingen allemaal op een rij heeft, en het totale aantal fosfaatrechten vast staat. Dan pas kun je actie ondenemen. Nu is alles speculatief, wat van weinig waarde is in mijn ogen. Je mag er gerust over nadenken, maar geloof maar dat ze bij RVO zorgen dat alles in lijn komt........Zo " bleut" zijn die ambtenaren ook weer niet.
+2
John Spithoven
@sil Ze zullen het in lijn brengen ja. Maar ik heb inmiddels voldoende info dat dat NOOIT gaat lukken en anders zal ik wel aangeven waar het gat zit.
+3
John Spithoven
@sil Het probleem waar het in zit heb ik hier al eens aangekaart. En dat ligt in een ver verleden (2002). De cijfers zijn bekend van dat jaar, kunnen ze niet beïnvloeden. De dieraantallen in 2002 zijn op basis van cbs cijfers. Daar is het fosfaatplafond uit gedestilleerd van 84,9 miljoen kg. De cijfers van 2 juli 2015 zijn op basis van CDM ( I en R). Daar wordt met andere diercategorieen gewerkt, dus zijn niet 1 op 1 met elkaar vergelijkbaar. Daarom wist ik van de zomer al van een gat, alleen niet exact hoeveel ( globaal wel)
Alle bestuurder die er bij zatten waren gewaarschuwd en toch moesten ze besluiten nemen terwijl ze wisten dat dit juridisch niet kan. En daar ging Van Dam steeds prat op. 'Samen met de sector hebben WE besloten dat......'.
Nu staan de advocaten te popelen om er een aantal voor het bankje te slepen.
Wilbert
@John Spithoven treurig hoe je dit weer aanvliegt. Begrijp wel dat een aantal jouw de mond willen snoeren, voor je eigen bestwil. Jouw reacties hier zijn geen reclame voor de NMV. Bijv Femke of Henny zitten er stuk constructiever en socialer in. Eigenlijk wil ik jou helemaal niet vergelijken met deze 2 topdames.
Hoeveelheid dieren in 2002 is niet relevant. Cbs berekening van de fosfaatproductie wel. Als medio 2019 blijkt dat er alsnog dat het plafond in 2018 overschrijden, wat dan? Nog een generieke korting?
En mochten we er onder zitten, wat de bedoeling is, dan is dat de verdienste van het voerspoor en de klw waardoor er een gunstige sector excretie is.
Naar wat ik begrepen heb, is het aantal p rechten krap, net onder het plafond. Er moeten nog wat rechten worden toegekend en er zijn zo'n 300 a 600 echte knelgevallen die nog een nieuwe beschikking moeten krijgen.
+5
John Spithoven
@Wilbert Jammer dat je zo reageert. Femke heb ik heel hoog staan. Henny zit niet meer bij de NMV en dat Is niet zonder reden. Het is niet goed om daar op in te gaan.
Jouw verdere reactie geeft aan dat je het niet snapt. Kan ook niet of je zat er niet bij of je hebt het verprutst.
+1
maria
@John Spithoven Henny zit nog gewoon bij de NMV.
John Spithoven
@maria Zo als ik aangaf denk ik dat het beter is dat we daar niet hier op in gaan.
+1
jan.1
Quote Reactie van @John Spithoven:
Zo als ik aangaf denk ik dat het beter is dat we daar niet hier op in gaan.

Waarom zeg je dan hier op het forum dat dat ze bij de NMV weg is,wat niet klopt.
+6
Wimblij
@Wilbert ik vind de reactie van dhr Spithoven veel correcter en constructiever dan de jouwe. Hij kaart belangrijke zaken aan.
gerrie-hul
@Wilbert Gek he dat de waarheid op deze manier boven water moet komen Ik zou zeggen droom lekker verder
+1
buorman
Dit is allemaal het gevolg van het beschermen van een bepaald productierecht door een bepaalde groep producenten.
Indirect is het gewoon een nieuw melkquotum, want je mag wel fosfaat produceren met geiten, stieren of schapen enz maar niet met melkvee en daarbij behorend jongvee.
2 Juli was ivm de PAS op 1juli en de rest is NZO oftewel RFC
Groen1
CDM-Advies ‘Kortingspercentage fosfaatrechten’
rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/…

Op 15 januari had RVO ruim 79 miljoen fosfaat aan fosfaatrechten melkvee uitgegeven. Dat is de hoeveelheid na de toepassing van de generieke korting. In totaal hadden medio januari 20.670 bedrijven een beschikking ontvangen aldus RVO. Om de fosfaatproductie terug te brengen naar 84,9 miljoen zou een korting nodig zijn geweest van 5,1% als geen rekening gehouden zou worden met bijzondere omstandigheden. Omdat grondgebonden bedrijven zijn uitgezonderd van korting en bedrijven met een klein fosfaatoverschot in 2015 gedeeltelijk worden gekort loopt het generieke kortingspercentage op naar 7,3%. Ruimte voor knelgevallen moest komen uit een extra generieke korting. Gekozen is voor een korting van 8,3%, dat levert circa 650.000 kilo ruimte op voor knelgevallen. De ruimte voor bijzondere situaties kan mogelijk nog groter worden als niet alle fosfaatrechten worden geclaimd dan wel uitgegeven.
boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…
John Spithoven
@Groen1 Ja dit was het bespreekstuk wat van de zomer in de regiegroep kwam. Achter de gepubliceerde cijfers zitten allerlei berekeningen waaruit op een keer opviel dat de coderingen van verschillende diergroepen tussen 2002 en 2015 niet met elkaar overeen kwamen. Er zaten in 2002 andere 'staarten ' in de P berekening dan in 2015
verwijderd
buorman
@Frans1

Oftewel gewoon marktwerking
Frans1
@buorman eerst je produktieruimte vast leggen en dan pas produceren.
buorman
@Frans1
Voor mij mogen ze gerust eerst de putten vol produceren, als er geen afzet is stopt het vanzelf; marktwerking
cornelissen
Quote Reactie van @buorman:
als er geen afzet is stopt het vanzelf; marktwerking

Klopt wel, maar sommigen kunnen waarschijnlijk het sjoemelen dan niet laten en dat geeft de sector in ieder geval een slecht imago
buorman
@cornelissen
Ja zo bang zijn we inmiddels voor de wetsovertreders, we gaan verkeersdrempels in de snelwegen leggen want anders zijn er altijd van die lieden die 200 gaan rijden

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
42
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0