'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn waarschijnlijk niet. Dat stelde onderzoeker Gerard Velthof van Wageningen Universiteit in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Deel dit topic

Reacties

adriaan33
Kunnen we dan de maatregelen van de 6e nitraatrichtlijn niet beter overslaan?
+1
milkman1
En dan heel Nederland over Eén kam smeren terwijl het probleem niet bij de klei en veen boeren zit.
+1
adriaan33
@milkman1 Het voorstel van v.d. Hoog voor een bedrijfsspecifieke aanpak lijkt mij logisch, op klei en veen is het geen enkel probleem en op loss en zand is het een uitdaging
josl
@adriaan33 yep, volgend actieprogramma verplicht bouwplan op zuid zand met granen of gras erin en extensiveren op mais, aardappelen en groenten.Had nu al gemoeten maar dat durven we blijkbaar nog niet. Teeltmaatregelen op mais ( drijfmest in rij, grasonderzaai, nazaai uiterlijk 1 oktober ) en aardappelen ( 1 nov groenbemester erin) zijn theoretische oplossingen om aan brussel te inzet te laten zien dat we ons best doen. En in theorie te onderbouwen. De boerenpraktijk is echter anders.Want veel boeren zien een groenbemester alleen maar als kostenpost en gaan voor de max van het hoofdproduct.
robbies
@josl en dan toch fosfaatruimte uit KLW nastreven. Zie je de discrepantie?
pieta
@robbies Nee. Gebruiksnormen veranderen toch niet adhv het aantal dieren dat je hebt. 😁
robbies
@pieta Lees Jos zijn laatste zin maar eens. Pleiten voor een KLW en dan verbaasd zijn dat boeren voor opbrengstmaximalisatie gaan
pieta
@robbies Aha, daar doelde je op. Dat zul je gewoon in regelgeving vast moeten leggen. Als je dat net als grondgebondenheid obv vrijwilligheid doet wordt het niets.
robbies
@pieta als Jos zich daadwerkelijk zo bekommert om het nitraatgehalte in het water als hij hier etaleert, dan moet zijn organisatie eerst eens afstappen van de KLW en zeker niet praten over resultaatverplichtingen. Zolang je signalen afgeeft dat je een hoge opbrengst wilt belonen met extra fosfaatruimte, moet je hier niet quasi-verbaasd reageren dat boeren ook daadwerkelijk gaan voor opbrengstmaximalisatie.
+2
pieta
@robbies De beloning ihkv fosfaatrechten zit toch op koeniveau niet op je grond.Daarom ben ik ook voor ggb-eisen met een minimaal aandeel (blijvend) grasland. Van overal op tegen zijn los je niets op.
+1
robbies
@pieta
Quote:
los je niets op

Met meninkjes poneren ook niet. Waar jij voor bent is niet waar de lobby van LTO op gestoeld is. Hans Huijbers wil graag een resultaatverplichting op de KLW. Over een aandeel blijvend grasland of GGB wordt in de lobby met geen woord gerept.

Als LTO gaat praten over aanvullende voorwaarden waaronder het KLW voordeel naar hun visie toegepast mag worden, verander ik mijn mening misschien. Tot die tijd vind ik het bovenal lachwekkend dat Jos enigszins veroordelend praat over opbrengstmaximalisatie en zich afvraagt hoe dat komt.
+2
dorpsrandhoeve
@josl vind je jezelf werkelijk nog geloofwaardig als bestuurder Jos? Ik vond je al lang niet meer geloofwaardig als bestuurder. Schijnheilig, dat wel. Blijkbaar moet je dat zijn om als LTO bestuurder in aanmerking te komen.
Er zijn veel melkveehouders die het goed doen in jou en mijn regio, die bijna daags na de mais meteen inzetten op een flinke groenbemester. Die de bemesting netjes gedoseerd en zover het kan kloppend hebben. Maar mensen waar in het verleden s'avonds nog varkensmest werd gereden, en waar nu beleid op wordt gebaseerd vallen in mijn ogen meteen al af.
MTSTAMMINGA
@milkman1
Je zult er maar boeren op zo''n plek denk ik weleens als veen/bagger boer
+1
Pluto
@milkman1 Maar als je de mest voor een ha nu volgens de nieuwe regels op 30 % van de ha gaat aanwenden ???? is de uitspoeling toch groter dan bij huidige systeem !!.
adriaan33
@Pluto Dat is helder beredeneerd. Las hier al ergens dat het jaar na mestinjectie in de rij het goed zichtbaar was in het ingezaaide gras. De helft van de stikstof uit rundveedrijfmest is niet direct opneembaar en moet worden omgezet door het bodemleven. Lijkt logischer om de mest goed verdeeld in de bodem toe te dienen om sneller effect te hebben en een lagere stikstofvoorraad in de winter. Overigens lijkt mij het voordeel van onderzaai vooral dat je niet in de stoppels hoeft te wroeten. Mijn ervaring is dat zonder stoppelbewerking het land vroeger in het voorjaar bewerkbaar was.
De verklaring zou kunnen zijn dat de capilaire werking beter intact blijft. Dit gaat niet op bij veel sporen.
Jan S
😀
+2
spotmelker
Quote Reactie van @Pluto:
Maar als je de mest voor een ha nu volgens de nieuwe regels op 30 % van de ha gaat aanwenden ???? is de uitspoeling toch groter dan bij huidige systeem !!.

Kan je op voorhand niks van zeggen. Stel jezelf de vraag of je met huidige bemestingsnormen en grond zonder mineralenvoorraad bij mais aan 15 tot 20 ton drogestof/ha kan komen. En dan nog even verklaren waarom het nitraatgehalte dan zoveel hoger is? Daar zal menig zoniet elk rekensommetje op stuk lopen. Kortom, we weten geen bliksem van wat er in de bodem allemaal gebeurt, rekenen voor het vaderland weg en zijn grotendeels nog enthousiast ook 😁
+1
pieta
@spotmelker Ik denk dat mais stiekem een vlinderbloemige is. 😁
+1
spotmelker
@pieta Dat kan niet anders, anders kloppen onze rekenmodelletjes niet meer. 😁
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @spotmelker:
in de bodem
En in de plant!
+4
Noordoost
Bye bye derogatie
dwers
@Noordoost vinden ze in 2e kamer helemaal niet erg, fosfaatrechten en zonder derogatie .
Hebben ze de teugels toch weer in handen.
Woodside
@dwers En hallo scheurverbod 😞
hans m
In België de zelfde sores,ook daar zijn percelen met grondwater met te hoge nitraat gehaltes. De Belgen hebben wel een systeem om zoveel mogelijk "gaten in het net" te dichten.
vilt.be/twee-staalnemers-zijn-door-mestbank-op-fra…
ted9
Is de lto voorman al een half jaar met vakantie ofzo. Ik verneem niet veel van hem.
dwers
@ted9 wees gerust, halverwege de zomer wist LTO al dat FRP en derogatie goed kwam.
paul1
@dwers mooi toch ...
cornelissen
Quote Reactie van @dwers:
wees gerust, halverwege de zomer wist LTO al dat FRP en derogatie goed kwam

Zal K.Romijn wel aan zijn opvolger hebben doorgegeven. De kwaliteit van K.Romijn ken ik onderhand wel
+2
jan w
Mochten er problemen zijn, dan worden die veroorzaakt door de teelt van mais. En verder moet men ook eens verder kijken dat de neus lang is, het is niet alleen de land en tuinbouw die hiervoor verantwoordelijk zijn. Waar is de kwaliteit van het grondwater het slechtste, veelal om de grote steden.
brabo
Quote Reactie van @jan w:
dan worden die veroorzaakt door de teelt van mais.

nou dat is weer heel kort door de bocht
m uut m
@brabo
Maar daarom niet minder waar.
+1
spotmelker
Quote Reactie van @m uut m:
Maar daarom niet minder waar.

Dan kan je vast uitleggen hoe het komt dat er bij een gewas als mais ca 1,5 tot soms wel 2 keer zoveel drogestof van een hectare komt dan gras en zo'n beetje alle toegediende mineralen in het grondwater komen omdat je anders nooit aan die concentraties kan komen.
adriaan33
@m uut m het is wel mogelijk om mais op zandgrond te verbouwen zonder te hoge nitraatgehalte in het grondwater. Maar dan zal je wel de ploeg en de kunstmeststrooier in de schuur moeten laten
+5
brabo
@m uut m
er zijn meer akkerbouwgewassen dan mais, dus om dan mais alleen de schuld te geven slaat nergens op
+2
Pluto
Vergis je niet in het na ijl effect van de derogatie en de KLW waarbij hoeveelheden worden aangewend waar een akkerbouwer stijl van achterover slaat !.
Onderzoekers zijn echt niet happig op resultaten van veel nitraat in de bodem maar niet onder het landbouw perceel . Er komen het laatste jaar steeds meer artsen met problemen op ziekenhuis niveau naar buiten waarbij de oorzaak voor de landbouw niet als een verrassing komt !. Het is nog geen maand geleden dat een kinderarts melde dat het aantal kinderen met darm problemen in twee jaar was gestegen van 4800 naar 52000 . Het 4e en 5e nitraat actie plan heeft aan menig melkkoe het leven gekost en nu ziekenhuizen aan de bel trekken over gezondheid problemen met uitval wordt het ook voor de wetenschap zaak te erkennen dat ze op het verkeerde paard hebben gewed !!.
+2
spotmelker
Quote Reactie van @Pluto:
het aantal kinderen met darm problemen

Oorzaak; Mac, KFC en ander luie wijvenvoer.
+1
adriaan33
@spotmelker dacht gehoord te hebben dat het de pep en sportdrankjes waren.
Vario512
Quote Reactie van @Pluto:
Het 4e en 5e nitraat actie plan heeft aan menig melkkoe het leven gekost

Kun je dit ook toe lichten?
+6
Pluto
Als je als onderzoeker al aangeeft dat er 7 nitraat richtlijnen nodig zijn dan hebben die andere 6 te weinig effect en is het zaak de oorzaak buiten de landbouw te zoeken !!!. Je kunt als onderzoeker ook ander werk gaan zoeken nu blijkt dat je hier niet functioneert !!.
+14
ted9
Jammer om te lezen dat sommige boeren ook nog in dit verhaal mee gaan. In werkelijkheid heeft het volgende verhaal ook een grote invloed op de water kwaliteit.

Een hoop burgers die gaan zoals iedere zomervakantie weer met het vliegtuig weg voor hun 2 vakantie dat jaar.

Voor dat je weg gaat moet nog even die zak kunstmest verdeeld worden over de 20m2 voor en 20m2 achter het huis nog snel ff met de veel te sterk aangemaakte roundup spuit over het straatwerk. Dan de hond nog even uit laten langs dat slootje waar de halve wijk elke dag met zijn hond komt en dan snel naar binnen voor die stortbui waarmee al je net gezaaide kunstmest de behoefte van je hond de roundup rechtstreeks uitspoelen naar het oppervlakte water. En omdat de zuivering alle regen niet kan verwerken gaat daar de overstortklep ook nog ff los. Je gaat naar de koelkast en pleurt al het eten weg wat als je weer komt toch over datum is en je stapt in een van je twee auto s en op naar Schiphol. Daar aangekomen heeft je vliegtuig vertraging door de overzomerende ganzen die je nog wel steunde door lidmaatschap van natuurmonumenten omdat je ze zo mooi vond in het in de percelen grasland rond je dorp.
+5
Bioepz
George
Quote Reactie van @ted9:
Jammer om te lezen dat sommige boeren ook nog in dit verhaal mee gaan. In werkelijkheid heeft het volgende verhaal ook een grote invloed op de water kwaliteit.Een hoop burgers die gaan zoals iedere zomervakantie weer met het vliegtuig weg voor hun 2 vakantie dat jaar.Voor dat je weg gaat moet nog even die zak kunstmest verdeeld worden over de 20m2 voor en 20m2 achter het huis nog snel ff met de veel te sterk aangemaakte roundup spuit over het straatwerk. Dan de hond nog even uit laten langs dat slootje waar de halve wijk elke dag met zijn hond komt en dan snel naar binnen voor die stortbui waarmee al je net gezaaide kunstmest de behoefte van je hond de roundup rechtstreeks uitspoelen naar het oppervlakte water. En omdat de zuivering alle regen niet kan verwerken gaat daar de overstortklep ook nog ff los. Je gaat naar de koelkast en pleurt al het eten weg wat als je weer komt toch over datum is en je stapt in een van je twee auto s en op naar Schiphol. Daar aangekomen heeft je vliegtuig vertraging door de overzomerende ganzen die je nog wel steunde door lidmaatschap van natuurmonumenten omdat je ze zo mooi vond in het in de percelen grasland rond je dorp.

Hoe krijg je het bedacht? 😂
verbi
@ted9 Super verhaal maar is wel de werkelijkheid.
+2
George
Quote Reactie van @verbi:
Super verhaal maar is wel de werkelijkheid.

Sorry , ik vind het niet zo'n geweldig verhaal. Denk je dat die burgers een zak kunstmest strooien voordat ze 3 weken op vakantie gaan? Dan krijgen ze het gazon er niet meer af. De meeste burgers strooien niks of hooguit uit een kartonnen pakje in het voorjaar.En dat Roundup verbruik valt ook wel mee , veelal weten ze nog niet eens wat het is in het dorp. Die Riooloverstorten zijn het vervuilendst.
+1
Wilbert
@George Inderdaad, degene die kritiek hebben op de agrarische sector, zijn niet degene die kunstmest strooien, roundup spuiten en voedsel weggooien. Het is standaard makkelijk de ander schuld geven complex, om zelf maar niets te hoeven doen...
+1
ted9
@George Ach ja het hele stukje heb ik grappig bedoeld. Ik wil er helemaal niet mee zeggen dat elke burger deze dingen in deze volgorde doet...
Noordoost
@ted9 ff in de telegraaf plaatsen
Jaap40
@Noordoost doe maar ook NRC
diezel
Quote Reactie van @Jaap40:
doe maar ook NRC

Doet misschien wel dezelfde persoon.
De Telegraaf en NRC zijn zusjes geworden. 😞
+2
kanniewaarzijn
@ted9 Is allemaal wel zo, maar het is wel een sterk staaltje jij-bakken. Beter is het om het hele nitraatverzinsel met FEITEN onderuit te halen. De mestwet zelf levert het bewijs dat het grote onzin is waar we mee bezig zijn. We hadden dan ook al lang van die "vervuiling" af kunnen zijn!
adriaan33
@ted9 als je probeerd aan de nitraatrichtlijn te voldoen wil nog niet zeggen dat je de overige"vervuilers" zoals gemeentes, waterschappen, diesels met adbleu, vliegverkeer etc uit de wind wilt houden. Maar je zal toch ergens moeten beginnen om het uitmergelen van de bodem aan te pakken.
lion-verouden
Rioolwaterzuiveringen zijn voor 50% verantwoordelijk voor uitstoot mineralen deze worden na 2028 pas aangepast

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's tweede kamer en nitraatrichtlijn geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
52
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
0