GD: Vogels in stal en bij kuil kunnen rol spelen bij salmonella

De Gezondheidsdienst voor Dieren adviseert vogels zoveel mogelijk te weren uit de stal en opslagen van voer. Vogels kunnen namelijk een rol spelen bij de verspreiding van de salmonella-infectie binnen een besmet rundveebedrijf en bij de verspreiding naar naburige rundveebedrijven.

Deel dit topic

Reacties

grös
En vogels komen af op maïs, maïs er uit vogels weg?
labella
Als de koeien buiten lopen even een keer mixen met de deuren dicht, kun je ze daarna zo bij elkander vegen. Zelf dan niet in de stal komen!!!! Wij hebben het een keer gehad bij weinig wind.
dwers
Zal de volgende eis worden in de Foqus Planet, stal dicht met vogelgaas en maisbult afsluiten.
voldoe ik toch ergens aan.
Piet1960
@dwers Als dat foqus planet niet lastiger wordt als dat, dan is het wel te doen.
+1
pietjepuk
Kunnen. Er zijn nog wel 100 andere dingen te bedenken die een rol kunnen spelen bij salmonella
josl
@pietjepuk 100 is veel. Er loopt nu ook een onderzoek naar het risico van wilde zwijnen als dragers/verspreiders/besmetters van salmonella. Feit is dat je alle risico's moet managen die op jou bedrijf een rol kunnen spelen als het om de bestrijding of het voorkomen van gaat.
+3
Wilbert
@josl wanneer komt er een fatsoenlijk epidimiologisch landelijk onderzoek naar alle risicofactoren? Bijv een promotieonderzoek bij wur of Utrecht? Waar we echt wat mee kunnen?
Wijzen naar vogels en andere wilde dieren is makkelijk, maar gaat niets oplossen, die beesten blijven hier wel lopen.
Te zot voor woorden dat er boerengeld wordt uitgegeven aan flutonderzoek. Heeft de gd een handje van, helaas.
Fryslân058
@Wilbert helemaal mee eens!
+1
overstekend wild
@Wilbert dat zelfde heb ik ook met WUR, van die flut onderzoeken waarbij het doel vooral is het scoren van aandacht voor de onderzoeker.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @overstekend wild:
flut onderzoeken
Ja, vind ik ook vreemd: geen flutonderzoeken willen, maar wel de WUR in willen schakelen.....
+2
vedder
GD en Salmonella.......zucht.....
van Ittersum
@vedder idd, lijkt meer op een verdienmodel.... hoe geld ik daar al aan gespendeerd heb en nooit iets echt uitgekomen. Wel, niet wel, niet, niet, wel positief .
vedder
@van Ittersum je weet dat je voor salmonella naar betervee moet?
gerrie-hul
@vedder Dit is toch al jaren bekend
kaas
@gerrie-hul ja maar ze hebben daar bij GD niks anders te doen zeker
van Ittersum
Het woord KUNNEN zegt mij genoeg....
huske
Waarom ze niet net als in Engeland gewoon enten tegen salmonella is mij nog steeds een raadsel
+2
mlkvhoudr
@huske heb ik ook naar geinformeerd maar er is geen geregistreerde e(marker)entstof beschikbaar in nl volgens dierenarts. Verder is enten tegen bacterien veel korter werkzaam dan tegen virussen. Moet je dus om paar maand enten.
+2
Weidezicht
Op het bedrijf van mijn ouders aantal jaar geleden ook enorm met salmonella getopt althans in de melk. Aan de koeien niets te merken. Enorm veel ganzen ik het land maar zowel fd als GD wisten zeker dat de salmonella niet van ganzen kon komen. Was onderzoek naar gedaan. Nou zijn ganzen volgens mij ook vogels.....
cjw73
@Weidezicht je zit zeker in de goede richting, hierin de buurt zijn ook veel die er last van hebben en die zijn vooral in de wintermaanden positief in de tank.
Hier de laatste 2 jaar ook aan de orde.
Maar ganzen zijn beschermde diersoorten dus die doen het niet wordt er grweon gezegd.
grös
@cjw73
Vind het ook wel vreemd, hier 's winters positief, en 's zomers met vers gras op stal voeren, met al z'n risico's (ook uit mest) ineens weer negatief.
Salmonella komt trouwens van nature (net als e-coli) al in de darmen van koeien en kippen e.d. voor. Dus zou het niet een weerstandsprobleem zijn. Coli word ook aan teveel bestendig zetmeel (m.n. maïsmeel) geliëerd en over salmonella lees je op Amerikaanse sites ook een link daarmee, kippen en koeien zijn van nature ook gras-eters. Ik heb van FC-medewerker gehoord dat er bepaalde veenweidegebieden juist nauwelijks salmonella voorkwam, en die verbouwen meestal ook geen of nauwelijks maïs, dus ben wel benieuwt naar prikkers die geen maïs voeren of daar ook de problemen zijn.
Weidezicht
@grös wij geen maïs. In veenweidegebied. Problemen begonnen eind zomer als ik het goed heb. Hier in vroege voorjaar en vanaf augustus heel veel ganzen. Weerstand heeft er volgens mij zeker mee te maken. Het jaar ervoor leverbot besmetting gehad wat pas boven water kwam na bezoek veearts van andere DAP. Bij schapen zien we dat op kilometer afstand maar bij koeien nooit aan de orde geweest. Een goede behandeling is niet eenvoudig bij melk levering dus tijd mee bezig geweest en dus mogelijk dat in de zomer erna de weerstand nog verlaagd was. En dan lekker gras met ganzenstront grazen.....
Frans1
Quote Reactie van @Weidezicht:
Een goede behandeling is niet eenvoudig bij melk levering

Een drama. Ik heb het een paar jaar geleden ook gehad.Binnen de regels onwerkbaar
vedder
@cjw73 als je in de winter positief bent heeft het toch niks met ganzen te maken? Op stal?
cjw73
@vedder die beesten zijn hier al in aug sept en het is ook bij veel hier in de regio elke herfst positief en verder nooit.
+1
vedder
@cjw73 ok, kan hoor, maar het zegt niet veel, misschien scoor je de ene keer 79 en ben je negatief en de andere keer 81 en ben je positief, terwijl de besmetting eigenlijk het zelfde is
+3
Vario512
Je kunt wel merken dat de GD mee leest hier op het prikkebord. Er komt meteen een tegen offensief in de media.

Dat onderzoek naar de echte oorzaak van salmonella, kunnen we, als de GD het uitvoert, nog lang op wachten. Gelukkig kan ik zelf ook onderzoek doen. Ik heb een sterk vermoeden waarom in waterrijke gebieden meer salmonella voor komt. Zodra ik het met onderzoeksresultaten kan onderbouwen, zal ik het hier op het prikkebord zetten.
+1
Pluto
Lijkt veel op het salmonella onderzoek van 1992 bij stieren mesters , zelfde conclusie !!!.
De fauna wet heeft er alleen voor gezorgd dat je wel de gevolgen mag bestrijden maar niet de oorzaak !!.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , gezondheidsdienst voor dieren , voer , salmonella , vogels , dieren , kuil en gezondheidsdienst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0