Welke robot

Als je nu een melkrobot zou aanschaffen welke zou je dan doen en waarom. Kijk je naar aanschafwaarde of ook naar onderhoudskosten?
Welke is de beste of slechtste en waarom?

Deel dit topic

Reacties

Eerst maar eens bedenken hoeveel koeien wil je dr mee melken. Niet elke robot heeft dezelfde capaciteit
+1
volvragen
@Koeienboer Jannes koeien of liters? Daar zit denk ik een groot verschil in ? Ik zit te denken aam 2 robots met ca 7 ton aan liters per robot. Moet lukken met 50 a 60 koeien per robot ?
harke
@volvragen 50 a 60 koeien 8 ton melk? ???
Vind ik knap
+1
ejb
Quote Reactie van @volvragen:
ca 7 ton aan liters per robot. Moet lukken met 50 a 60 koeien per robot ?

7 ton bij 50 koeien is 38.4 kg melk per koe per dag constant.
Ambities mag en moet je hebben maar zou de lat vooral niet zo hoog leggen
Wil je net zoveel of meer verdienen dan zou ik gaan proberen om de kg melk niet zo hoog te willen hebben maar dikkere melk nastreven.
dorpsrandhoeve
@ejb Best ambitieus, inderdaad. Ook heel stoer.
+1
kaas
@dorpsrandhoeve 7 ton is goed haalbaar en 8 ton ook maar dan moet je er echt boven op zitten
+6
pietjepuk
Quote Reactie van @kaas:
maar dan moet je er echt boven op zitten

Dat was nou net niet de bedoeling heel de dag op de robot zitten pffff. Zit liever heel de dag ergens anders op. 😃
+3
Frans1
@pietjepuk op prikkebord zeker 😁😂
+1
pietjepuk
@Frans1 bijvoorbeeld 😉
+1
newholland6640
@kaas

Als dat voor jou haalbaar is vind ik dat erg knap. Het zal voor het gros van de boeren echter niet haalbaar zijn.
+2
sil
Op papier kan het allemaal 7 ton per robot, maar in de praktijk lukt dit enkel bij bedrijven die dag en nacht bij de koeien zijn, koeien ophalen, en heb je een storing dan ook direct alle hens aan dek. Ik wil hier mee zeggen, het kan maar vraag mij dan wel af of je nu meer vrijheid hebt gekregen tov een melkput. Ga maar eens uit van 1.2 miljoen liter lijkt mij realistischer. zorg dat de robot dan nog tijd over heeft, maakt het werken voor jouw veel plezieriger.
volvragen
@sil en wat voor robot zou je dan adviseren?
sil
@volvragen lely, delaval en gea uit deze drie zou ik gaan kiezen. Dan ook nog even kijken welke dealer zit vlak bij, want die heb je toch vaker nodig. Elk merk heeft zijn voordelen en nadeel.
@sil ook als je maar 100 koeien hebt en niet in fosfaatrechten wilt investeren?
+1
sil
@Koeienboer Jannes ik melk er nu 100 op 2 boxen, loopt lekker, weinig werk mee, en een leuk sociaal leven. Is er een storing dan kan het wat tijd betreft ook wat lijden. betaal aan totale directe kosten ( onderhoud en verbruik reiniging, reparaties ) per jaar ongeveer 9000 euro. Dit is het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar voor de 2 boxen samen. Heb het laagste onderhoud contract, doe dus veel zelf, maar daar heb ik dan ook wel de tijd voor........conclusie; geen robot meer is geen koeien meer.
robbies
Laat je vooral niet verleiden door de mooie rendementspraatjes van de verkopers. 7 ton melk per robot is in mijn optiek niet realistisch als je arbeidsgemak, robotmelken en bv weidegang wil combineren.En ga eens praten met iemand die zijn melkrobot eruit gegooid heeft. Vraag naar storingslijsten en de kosten van de melkrobot. Als je de verkopers moet geloven is iedereen dik tevreden over robotmelken. Ik ook overigens, maar weet inmiddels ook wel dat het niet allemaal rozegeur en maneschijn is.
zeppmann1
@robbies Maar is op dit moment wel het meest verkochte melksysteem.
+1
rommert14
@zeppmann1 in Nederland ja, hier worden ze er bij bosjes uitgedonderd, tweedehandse kunnen ze aan de straatstenen niet kwijt.
volvragen
@robbies well merk heb je ?
+1
melkveehouder nh
@robbies Waarom nou weer zo negatief, ja een robot is duur, maar een fendt ook, en ook die rijden er genoeg. En wat reken je voor je rug en schouders die bij veel boeren met melkstal bij 45 jaar versleten beginnen te raken? denk dat bijna alle melkrobots op de markt op dit moment goed melken. Welke dealer heb je in de buurt het meeste vertrouwen in, service is heel belangrijk, 95% is zelf op te lossen, en reken op misschien 1 keer in de maand snachts een keer extra je bed uit. storingsdienst hier denk ik 2 of 3 keer per jaar. Heb wel eens iemand horen zeggen dat lely de meest liters melkt, maar niet in de tank. Wij melken met vms en dat gaat prima, uiergezondheid is prima, melkt goed uit, ik denk melktechnisch een van de betere.
+1
KOC1981
Wij werken met 2 rooie, nu 3 jaar. zeer tevreden over aantal storingen, onderhoud,... rond de 2000 kg melk per robot/dag ligt bij ons het omslagpunt tussen vlotjes werken en veel ophaalkoeien. ook de voorbije 2 zomers hebben we die liters kunnen houden met weidegang (flexibel weiden bij RFC deze zomer ruim 1000 uur op 240 dagen).

Zelf heb ik de keuze voor lely gemaakt op basis van de eenvoudigheid/gebruiksvriendelijkheid van de software, het grote aantal dat ze hebben = altijd monteurs met ervaring (de plaatselijke dealer van Fulwood had maar 2 Merlin's draaien en dan is het toch twijfelachtig of ze weten waar ze mee bezig zijn). Ik ben ook niet de pionier om 1 van de eerste te zijn met bijvoorbeeld GEA,...

Onderhoudscontract heb ik de eenvoudige versie, tot nu toe is dit de juiste keuze, maar ja daar kan je over 10 jaar pas een goed idee van vormen.
Veenprut
In het geval van zo n 120 koeien zou ik inderdaad voor 2 robots gaan.
Wil je zomers weiden dan moet je best wat overcapaciteit hebben.
Ik melk al 5,5 jaar met een Bou matic duo box met circa 75 koeien en dat maakt het inderdaad wel lekker makkelijk omdat het ook in de zomer in de middag best druk is rond de robot als we ze weer binnen brengen.
Als je 2 single boxen zou plaatsen zou je al kunnen selecteren in de robot voor weidegang.
jan w
@Veenprut
Bij het weiden ben je puur afhankelijk van het weer. Heb al eens een jaar gehad met 73 koeien op de robot met gem. over 6 weken meer dan 185 melkingen per dag. En ik heb ook al wel eens een jaar gehad met 60 tot 65 koeien en dat het voor geen meter wilde lopen.
Veenprut
@jan w dat klopt als een bus.......
weurding
Zou er drie nemen, vooral bij 1,4 miljoen liter of meer, is net als bij trekkers, de meesten boeren hebben er ook met vermogen over 😉
kaas
@weurding net als het niks kost zou er 3 nemen als je ben je weer 0,5 cent per liter duurder uit wij kunnen onder de 1 cent onderhoudskosten blijven per liter melk maar dan moet je wel zorgen dat je minimaal 700000 liter per robot melken ga je er voor 1,2 milj liter er 3 robots in zetten word het lekker duur
pieter p
Quote Reactie van @kaas:
onder de 1 cent onderhoudskosten blijven per liter melk

Hier zijn we met de duurste onderhoudcontract 0.83 cent per liter kwijt, daar zittten ook 4 setjes tepelvoeing en een setje touwtjes en setje slangen per jaar bij in. Dit contract is dan wel voor 3 jaar. We melken zelf 600.0000 kg melk per jaar ermee. We melken nu 4.5 jaar met een lely, ik heb alleen spijt dat we er niet eerder aan begonnen zijn robot melken.
weurding
@kaas wilde net omscholen tot verkoper vandaar.... maar je snapte de smily niet...
newholland6640
@weurding

Eh zonder gekheid. Ik las laatst je trieste verhaal. Wat ga je nu doen? Of te ziek om nog enige dingen op te kunnen pakken?
weurding
@newholland6640 ben niet echt ziek alleen niet mobiel. De rest weet ik nog niet
+2
newholland6640
@weurding

Oke wist niet hoe ik het moest verwoorden.. Sterkte!
+1
achterhoeker2
@weurding Het is net als met sex er wordt veel over gelogen , hier in de buurt een boer heeft 80 mk inclusief weiden ( nou ja achter de stal lopen) op 1 robot
Volgens mij is 65 het absolute maximum
pieter p
@achterhoeker2 Volgens mij is 65 het absolute maximum
Vind ik zelf ook , je moet geen slaaf worden van je robot
jan w
@pieter p
65 koeien aan de melk bedoel je?
pieter p
@jan w Ja dat bedoel ik,65 aan de melk is een mooi aantal dat het lekker loopt
de hoef
@jan w melken hier bij de vaarzen boven de 70 en bij de opstart maks 60,alles wel vrij koeverkeer ,ophaal koeien valt hier wel mee
newholland6640
@de hoef

En wat is wel meevallen? De een vind drie per dag normaal. De ander begint daar al van te balen.
jan w
@newholland6640
Ik heb er op dit moment te veel die ik op moet halen, veel oudmelkte koeien. alleen de oorzaak is niet direct de koeien. Voor 14 dagen geleden begonnen met de 1e snede van 2017. prachtige kuil, perfect van kwaliteit , op 7 mei gemaaid, voldoende ruw celstof. Alleen het d.s. % is voor deze kuil aan de lage kant met 32%, waardoor de kuil te snel is. Het begint nu langzamerhand weer beter te lopen.
Als er veel vaarzen ongeveer tegelijk kalveren, dat verstoord de boel wel, ben ik van mening als je de robot vrij vol hebt.
hendrik-martens
@jan w nieuwe kuil kun je zo een paar week van slag zijn,vaak merk je het snel aan de bezoeken.
weurding
@achterhoeker2 wel te hopen dat je minder vaak bij de vrouw komt dan de koe bij het botje 😄
de hoef
@weurding jij word echt oud
Frans1
weurding
@de hoef ik gun jou 2,6 leegtrekkingen per dag...... weet je gelijk waar de rimpels wegkomen 😂
vremanfarm
Rantsoen en melksnelheid zijn de speerpunten van robotmelken.Ben eens op bezoek geweest bij een collega molk meer dan 750000 L per robot met meer dan20% vrijetijd .Had wel een gemiddelde melksnelheid van 3.4 L per minuut door rondetepelvoeringen met kopbeluchting.
newholland6640
@vremanfarm

Ik geloof niet dat het door die kopbeluchting komt.
+1
newholland6640
Wij melken hier 8 jaar met een lely.

8 ton is erg ambitieus. 7 ton komt eerst en is ook al een hele prestatie.
Melken nu 1869 liter per dag met 11,2 procent vrij tijd. Onder de 8/9 procent schijn je niet te moeten willen.

Vind bij lely vooral het management programma erg mooi. Zeker als je dat vergelijkt met andere merken.
+3
robotmelker
Bij die blauwe is het krachtvoerberekeningsprogramma toch ook het neusje van de zalm.
Hans19
@robotmelker Als je er mee om weet te gaan wel. Het is vrij complex en niet direct voor iedereen weggelegd denk ik. Het voersysteem van Lely schijnt makkelijker te zijn.
robotmelker
@Hans19 dan leg jij me dat maar eens uit... vooral dat niet berekenen eer dat prul aan zijn doel zit irriteert mij enorm.
Hans19
@robotmelker Wat bedoel je hier mee? Dat die niet opnieuw zijn rantsoen herberekent alvorens zijn doel bereikt is?
robotmelker
@Hans19 yep dat bedoel ik....
+1
jan w
Neem de tijd en ga op meerdere bedrijven kijken, zonder dealer. Of mocht je er tijd voor hebben, klinkt gek, maar ga een paar dagen stage lopen op de verschillende robotbedrijven. Koop het merk , waarvan je het beste gevoel krijgt. vraag ook eens naar het verloop van de monteurs bij de verschillende firma's. Vraag ook eens bij de verschillende monteurs hoeveel storingen ze hebben tijdens de verschillende storingsdiensten, nacht of heel weekend en op hoeveel robot ze storingsdienst draaien.Dit geeft ook een redelijke indicatie. Wij hebben een blauwe, dit naar tevredenheid, maar er zijn er ook waar het niet wil, neem bv. delavalboer. En die heb je ook bij de rode, bij ons een bedrijf in de buurt, die heeft al 3 jaar problemen en lijkt zich nog niet op te lossen. zo hebben ze allemaal wel eens wat.
newholland6640
@jan w

Kijk vooral naar bepaalde machine-eigenschappen wat je daarvan vind. Sommigen vinden het voorbehandeling systeem van delaval alles. Anderen kiezen juist daarom niet voor delaval.
hans1980
@jan w Denk het ook zit niet in het Merk maar in de boer/stal/voer
Maar geen ervaring
Lambert1
Fullwood Merlin 2 melk heel goed weinig storing en de goedkoopste in onderhoud maar er moet wel een goede dealer achter staan anders word het niets (allemaal van horen zeggen ik heb nog een melkstal)
Koeien boertje
@Lambert1 hier zijn half oktober 2 Merlin robots neergezet. Bevallen super. Meerdere merken bekeken en zaten te twijfelen tussen deze en Lely.
Lambert1
@Koeien boertje wij willen ook een robot en hoor vaak ( van de boekhouder ) dat de fullwood de laagste kosten heeft nu vind ik de keus lastig omdat de lely ook goed melkt maar de nieuwe merlin lijkt ook heel goed
volvragen
@Koeien boertje hoeveel.liter heb je per dag op de robot?
+1
Koeien boertje
@volvragen niet veel meer maar hebben ook 1,5 maand in noodopstelling gedraaid met 1 voersoort voor alle koeien en toen de put verbouwd tot robot ruimte en toen voor de kerst op de goede plek gezet.
Dus veel veranderingen en de oudmelkte koeien zijn gezakt en de verse koeien doen het wel super.
Moet eerst een half jaartje goed draaien. Heb nu 7.2 bezoeken en 2.5 melkingen en voer alle biks nog in de robots
de hoef
@Koeien boertje dus je zwatst maar wat eingelijk ,ze draaien 14 dagen
Koeien boertje
@de hoef half oktober zijn we in de noodopstelling begonnen met robots en half december zijn ze in een dag overgezet. Dus de koeien hebben in oktober de overgang gehad naar de robot en in december naar de vaste opstelling.

Dus ik weet niet wat jij onder zwadsen verstaat?

En het valt mij mee dat ze niet gezakt zijn in de melk door 2 x verandering
de hoef
Quote Reactie van @Koeien boertje:
Dus ik weet niet wat jij onder zwadsen verstaat?

dat ze super bevallen en je melkt nog geen 5 maand
het kan best zijn dat het jou super bevalt
maar na 5 maand vinden dat ze super zijn is wat overdreven
+1
Jos1980
Bedenk wat je wilt en belangrijk vind. Wij hebben zelf de blauwe met put er langs. Zou niet anders willen koieien droogzwtten behandelen, keer kwast met pasta over klauwen makkelijk vaarzen aanmelken e.d belangrijk als je eruit bent en keuze hebt gemaakt welke je wilt daar niet van af wijken met de onderhandelingen. Je bent ontzettend afhankelijk van je robot en je relatie met de dealer.
+3
Koeien boertje
@Jos1980 ik heb robots om zelf van het melken af te zijn. Maak er geen Behandelstraat van en laat de robot zelf de vaars voor de 2 e keer maar melken. Als je het niet kunt laten en de hele dag erachteraan gaat lopen kan je beter blijven melken
Jos1980
@Koeien boertje
Koe voor mastitis behandelen doe ik liever daar dan aan voerhek zelfde als droogzetten. Ik loop zeker niet hele dag achter koeien aan gebben feed fitst dus haal niks op. Doe niks wat ik vroeger niet in de melkstal deed.
+1
robotboertje
Je vraagt of 'je kijkt naar aanschafwaarde of onderhoudskosten'.
Wij hebben rode robots. Deze koop je over het algemeen niet omdat ze in aanschaf zo lekker goedkoop zijn. Bij ons waren ze tenminste de duurste. Wij hebben desondanks hiervoor gekozen. Bij aanschafprijs kun je kiezen of je het wilt; bij onderhoudskosten heb je gewoon te betalen. Ook bij de rode machines is dat zo. Maar Lely wilde wel voor 10 jaar garantie geven op de all-in overeenkomst voor vaste bedragen per kg melk. De overige aanbieders riepen ook allemaal dat ze dat wilden, maar toen we simpel ff vroegen of dit zwart op wit kon staan, kwamen er allemaal smoesjes, uitsluitingen, vage redenen en uiteindelijk kon het dus niet... volgens mij zegt dit genoeg.
Als de aanbieder zelf al geen vertrouwen in z'n systeem heeft, dan vind ik het lastig om dat wel te doen.
Tot op heden volop naar tevredenheid. Ook hier is weleens wat, maar hebben de ervaring dat we er samen altijd goed uitkomen. Hebben een team van zo'n 25 monteurs bij het Lely Center. Hierdoor zijn ze niet kwetsbaar voor ziektes / vakanties e.d.

Welke merken zit je zelf aan te denken?
Harry K
@robotboertje Grappig, hier was dat juist andersom. Lely zei van alles te kunnen, maar in de kleine lettertjes kwamen ze dat niet na. Ze durfden zelfs in het onderhoudscontract te zetten dat zij het recht hadden deze eenzijdig te ontbinden... Delaval deed wat ze beloofde. Zijn zeer blij met onze VMS. Neemt niet weg dat wanneer je een betrouwbaar merk kiest, dat dan de boer zelf nog de onzekere factor is. Niet iedereen kan het melken voldoende los laten en daarnaast het overzicht behouden.
+1
volvragen
Lely . Boumatic. Fullwood of gea
robotboertje
@volvragen Mooi! Je maakt het jezelf gelukkig al makkelijk. Tussen deze 4 hebben ze 2 aan 2 in ieder geval tav voorbehandelen al een heel ander principe. Volgens mij kun je niet van zowel borstels als een voorbehandelbeker gecharmeerd zijn. Hierin kun je voor jezelf dus al mooi een schifting maken.
Tip: bij voorbehandelen met borstel hoeft er geen speen 'aangesloten' te worden. Ga morgenochtend in de melkstal eens checken hoeveel koeien hun uier al gespannen hebben staan voordat je ze voorbehandelt en hoeveel dat pas hebben na dat voorbehandelen (wat je waarschijnlijk nu ook niet met een beker doet?). Dit maakt nogal verschil volgens mij; strakke, 'volgeschoten' spenen zijn sneller en beter aan te sluiten dan slappe, nog niet voorbehandelde spenen. Verder succes!
sil
@robotboertje volgens mij gaat het aansluitproces van de huidige monobox van GEA sneller dan die van Lely.....maar dit even terzijde. Is geen argument om voor de een of de ander te kiezen. die 20 sec. zijn niet doorslaggevend.
pieta
@sil Pas nog gezien. Hij sluit ze snel aan. Dan gaat ie voorspoelen/spenen reinigen. Of ie uiteindelijk sneller is durf ik niet te zeggen.
ejb
Quote Reactie van @robotboertje:
Tip: bij voorbehandelen met borstel hoeft er geen speen 'aangesloten' te worden

maar het is toch wel verrekte handig als tijdens voorbehandelen de speen ook schoon gemaakt wordt en daar gaat het veel te vaak met borstels mis.
Boerderie
@ejb Voordeel van borstels is als de robot er een beetje naast zit trekken de borstels het speen er toch tussen. Met een voor behandelbeker mist de robot ook spenen hier vooral achter spenen (als het voor speen in de buurt van de camera hangt) en sluit ze later wel aan om te melken. Ook het schoonmaak resultaat valt tegen kan hem op dubbel zetten maar kost veel water en bij makkelijk melkende koeien best wat melk die er al uit gemolken wordt bij het 2e rondje voor behandelen. Ik noem de voor behandel beker ook wel voor week beker zodat de spenen tijdens het melken goed schoon worden 😉 . Wat nog een nadeel is van de blauwe is dat tepelbekers de grond kunnen raken bij aftrap of niet goed aansluiten. Al met al zijn wij er na 3 jaar ervaring niet echt over te spreken te veel vuil in het filter (zou ik van een melker NOOIT! accepteren). Voor de duidelijkheid we hebben een blauwe.
newholland6640
@Boerderie

wat ik van die blauwe zie is dat zelfs bij het afnemen de tepelbekers op de grond slaan??
Hans19
@newholland6640 Is inderdaad zo, ziet er niet heel lekker uit.
+1
pieter-werkman
@Hans19 kwestie van afstelling, ik melk bijna 13 jaar met een blauwe en komt bij mij niet voor.
de hoef
@newholland6640 hoe kan dat nou diepe uiers of wa zie hier niks maar hoef er ook niet heel de dag bij te zijn
newholland6640
@de hoef

nee heb het ook geregeld gezien bij gewoon hoge uiers. Eigenlijk altijd. Robot is niet van mij dus weet ook niet hoe het met de afstelling zit.
de hoef
@newholland6640 waarschijnlijk de zuiger een keer smeren
jan w
@de hoef
of juist niet smeren. Het kan een keer zijn dat een tepelbeker de grond raakt, maar dat is niet normaal. Kan een keer zijn ,als een koe trapt. Zie bij de buren wel eens een pallet in de robot liggen. is ook niet normaal.
de hoef
Quote Reactie van @jan w:
pallet in de robo

waar is dat voor
jan w
@de hoef
Om een koe te melken met een diep uier
+1
de hoef
@jan w heb er hier een keer bekap blokjes onder gelijmd ,was net genoeg
+2
schoppenboer
@Boerderie
Wij melken met rode. Hier het filter schoner dan toen ik nog in de melkstal molk.
newholland6640
@schoppenboer

Wij ook met een rooie. Om eerlijk te zijn valt het wel eens tegen hoe schoon het filter is. Maar het is ook maar net wat je accepteert en hoe je de robot instelt.
pieter p
@newholland6640 Het voordeel is dat we in Frankrijk geen filter er tussen hebben.
+1
Erco
@schoppenboer dat zegt mischien meer over de melker 😉
+1
hendrik-martens
De keuze hangt voor 85% af van welke dealer je in de buurt hebt en wat voor relatie je er mee hebt, Lely echt een goed robot, maar als je het Lely centrum waar je mee te doen hebt niet achter jouw bedrijf staat is de robot een drama.

Melken nu met andere robots, naar onze mening komen de problemen als je er meer als twee hebt, dan wordt de communicatie tussen de robots moeilijk,en daar heeft nog geen fabrikant een oplossing voor, ondanks dat de dealer er voor 1000% zn best voor doet.
Gaan naar 25 jaar robot melken weer terug naar een melkstal, twee of drie keer per dag melken en je bent klaar met melken!
Het heeft niets met kosten of goed melken te maken, we willen gewoon een keer klaar zijn met het melken en niet door je telefoon geleefd worden!

Ik denk dat je met twee robots goed kunt melken met elk merk,door ervaring met meer dan twee is onze mening gewoon een goede melk put
volvragen
@hendrik-martens dat denk ik eerlijk gezegd ook. Maar daarom vraag ik mij af wst de onderdelen bij deze dealers kosten. Te denken valt aan tepelvoeringen of iets anders als dat vervangen moet worde.
Ik denk dat lely zijn onderdelen duur zijn em die van fullwood goedkoper. Uiterasrd eil ik geen extreme onvoorziene kosten
KOC1981
@volvragen lely standaard siloconen tepelvoeringen 57euro voor een setje van 4 (dit is met een korting van 12% ivm bestelgrootte door samen te bestellen met dip/reinigingsmiddel)

Wat reinigingsmiddel betreft trouwens ook altijd gezegd ik ga eerst een jaar draaien en dan ga ik shoppen, maar bijvoorbeeld AGIB of Schippers zijn gewoon duurder als je bij Lely teminste je bestelling een beetje slim combineerd.

Maar persoonlijk vind ik dat niet de reden om voor een merk te kiezen. denk dat gebruiksgemak en service vele malen belangrijker zijn
Braboboer
Persoonlijk zou ik voor Lely gaan. Bewezen degelijke techniek, van de topmelkers met een robot heeft het gros een Lely. In het verleden was Lely duurder maar tegenwoordig erg concurrerend qua aanschafprijs.

Gea en Fullwood hoor ik ook positieve verhalen over maar hier draaien er wel beduidend minder van en zeker de Gea MIone en monobox zijn nog maar enkele jaren op de markt en moeten zich nog bewijzen op de lange termijn. Lely heeft al bewezen dat een melkrobot makkelijk 20 jaar mee kan gaan.

De blauwe robot zou ik zeker niet aan beginnen. Duurste in onderhoud en ken al meerdere bedrijven die zoveel problemen met de blauwe hadden dat ze er uit zijn gegaan.

Zelf melk ik al 9 jaar naar volle tevredenheid met Lely melkrobots.
hendrik-martens
@Braboboer wat is voor jou de blauwe ? Zijn tot meer op de markt ?
ejb
Quote Reactie van @Braboboer:
ken al meerdere bedrijven die zoveel problemen met de blauwe hadden dat ze er uit zijn gegaan.

Ken ze ook die de lely robots er weer uitgeschopt hebben ruim voordat ze afgeschreven waren. Het is maar net wat je horen wilt
pieta
@ejb Je hoort het in mijn beleving toch iets vaker met die blauwe. Maar kan natuurlijk ook toeval zijn. Hier heeft boer kortbij zijn 2 blauwe weggedaan omdat het niet naar zijn zin liep en een kameraad van mij daar was het zo'n ramp dat ze er na ruim een jaar alledrie uit zijn gegooid en een melkstal is geplaatst en dan niet van die blauwe.
Braboboer
@ejb
Er zijn zullen vast ook veehouders zijn die de lely er uit hebben gedaan, maar als je kijkt hoeveel er draaien zal dat relatief nogal wat minder zijn dan delaval.

Iedereen kan wel eens een maandagmorgenmodel treffen of helemaal niet met het robotmelken om kunnen gaan, maar het valt mij wel op dat deze problemen vaak met een deval te doen zijn.
hendrik-martens
@Braboboer de Lely is echt een goede robot, nadeel vind ik dat je zonder Lely geen onderdelen krijgt, de arrogantie van Lely als je een probleem hebt, wij zijn de beste en jullie probleem hebben we nog nergens gehad, dus is het geen probleem.
Persoonlijk zou ik niet te zeer naar de prijs kijken, ik betaal graag iets meer als ik er mijn nachtrust er niet door wordt onderbroken.
Dat is veel meer waard
pieta
@hendrik-martens Bij Lely kun je al de alarmen uitschakelen tijdens de nacht. Dus nachtrust gegarandeerd. 😁
pietjepuk
@pieta kan bij allemaal hoor. Je legt bij je laatste rondje je telefoon naast de robot en pakt hem de andere morgen weer mee. 😀
pieta
@pietjepuk Ik weet het alleen van de Lely. Verder is natuurlijk je telefoon wegleggen niet hetzelfde als het alarm uitschakelen. 😁
pietjepuk
@pieta Ik zie het verschil niet beiden nachtrust gegarendeerd
hendrik-martens
@pietjepuk ik hoop niet dat jij er werkelijk zo over denk, alarm uit en je komt de volgende morgen in de stal en de robot heeft een paar uur stil gestaan, dan weet je zeker dat je die dag werk genoeg hebt !
Kijk maar eens als de monteur komt en aan de robots onderhoud doet, dat merk je de volgende dag vaak nog
pieta
@hendrik-martens Je kan er pas mee lachen als je de grap ziet. 😁 Wij hebben een keer gehad dat de beide mobieltjes geen bereik hadden gedurende de nacht en robot stond al vanaf 2 uur 's-nachts op storing.
robbies
Quote Reactie van @hendrik-martens:
Kijk maar eens als de monteur komt en aan de robots onderhoud doet, dat merk je de volgende dag vaak nog

Als je 7 ton op een robot melkt wel. Melk je 5 ton op ÊÊn robot dan is het in een vloek en een zucht weer ingehaald.
+1
pieta
@robbies Met 6 ton ook nog. 😁 Laatst waren we in Brabant en kregen we alarm. Gewoon zelf even het alarm afgemeld. We gingen toch net naar huis. anderhalf uur later de robot weer op gang geholpen. En gaan met de banaan.
robbies
@pieta jij hebt er 2, dus melkt er altijd eentje. Melk je 7 ton op 1 robot, dan heeft het een flinke achterstand
pieta
Quote Reactie van @robbies:
dus melkt er altijd eentje

Ook dat is geen wetmatigheid. Sommige problemen hebben betrekking op beide robots. Sommige slecht op ÊÊn.
+1
Leo,s vriend
Quote Reactie van @robbies:
Als je 7 ton op een robot melkt wel. Melk je 5 ton op ÊÊn robot dan is het in een vloek en een zucht weer ingehaald.

Hier de ervaring (7 ton,1 robot) dat na een beurt of storing van een paar uur je je vooral niet druk moet maken en met een uur of 8 alles weer op peil is.
hendrik-martens
@Leo,s vriend 700000 liter bij 30 liter per koe gemiddeld heeft de robot technisch gezien 22 minuten per melking! Daarvmoet dan reineging storing onderhoud en leeg stand van af !
brabo
Quote Reactie van @hendrik-martens:
700000 liter bij 30 liter per koe gemiddeld heeft de robot technisch gezien 22 minuten per melking!

hoe je dat berekent weet ik niet maar daar klopt in ieder geval niet veel van.

7 ton per jaar is 1917 kg melk per dag, dus bij 30 liter per koe betekent dit 64 koeien per dag door de robot. Als je die 3 keer per dag wil melken dus 192 melkingen per dag of te wel 7,5 minuut per melking.
pietjepuk
@brabo en 3 keer 7,5 is 😁
pieta
@brabo Wat ben jij sportief zeg. Jij gaat het hem helemaal voorrekenen. Had hem zelf even na laten denken. 😁
hendrik-martens
@brabo 700000 liter :30 =23333 melkingen
525600 minuten per jaar delen door de melkingen = 22 minuten !
Weet niet wat daar fout aan is
Daar moet dan service onderhoud stilstand en niet gemolken bezoeken van af!
7 minuten per melking ben je Bin 15 minuten over, ga maar eens tellen, heel veel rust heeft je robot niet
+1
brabo
Quote Reactie van @hendrik-martens:
Weet niet wat daar fout aan is

dus jij wil je koeien maar 1 keer per dag melken om er 30 liter uit te trekken?
hendrik-martens
@Leo,s vriend 700000 liter bij 30 liter per koe gemiddeld heeft de robot technisch gezien 22 minuten per melking! Daarvmoet dan reineging storing onderhoud en leeg stand van af !
Leo,s vriend
@hendrik-martens Ja en?
Heb dat ding niet om naar te kijken.
hendrik-martens
@Leo,s vriend dat heb ik ook niet gezegd, in theorie is die dan nog niet vol belast, dat wil ik eremedaille zeggen , of je nog veel meer kunt melken in de praktijk weet je zelf wel denk ik !
pieta
@hendrik-martens Wij hebben met 2 lely a4 vorig jaar ruim 1.2 miljoen geleverd, vrije tijd ruim 20%
hendrik-martens
@pieta met 30 liter per koe heb jij ook dik 3000 melkingen minder per robot !
pieta
@hendrik-martens Stel dat ie bij mij met 78% bezetting ruim 600.000 kg melk dan kun je met een 90% bezetting aan 700.000 kg melk komen.
newholland6640
@pieta theoretisch wel ja
pieta
@newholland6640 Momenteel melk ik daags 1.875 ltr per robot met een boxtijd van 7 minuten en 17% vrije tijd. Doet ie dit het hele jaar zit ik al zowat aan 7 ton per robot.
jan w
@pieta
Het is maar net wat je wil, in de achterhoek zit er ook 1tje, melkt 80 koeien op 1 blauw botje ongeveer 9 ton bij elkaar. Kan ook.
Hans19
@pieta Hoeveel heb je er op lopen? Ik vind zelf 17% vrije tijd vrij veel.
pieta
Hans19
@pieta Dat verklaart een hoop.
pieta
@Hans19 Wat verklaart dat dan?
Hans19
@pieta Zelf vind ik 17% vrije tijd vrij veel, vandaar dat ik 105 niet heel veel vind. Al heeft u ook niet zo veel te klagen met die productie 👍đŸģ
pieta
@Hans19 Ik vind het wel ontspannen werken. Maar als ik er genoeg rechten voor had hield ik er ook een paar meer op. 🔢
hendrik-martens
@pieta het ligt er aan hoe jullie je bezetting rekenen
Voorbeeld zoals jij zegt 700000 liter ( is allemaal mogelijk )
700000 liter delen door 30 liter gemiddeld ?
Dat zijn 23333 meldingen
Bij een melksnelheid van 3,5 liter per minuut is dat bijna 9 minuten zonder voorbehandeling
In en uit met voorbehandeling 2 minuten Bennink bij 11mi minuten
Dan ben ik bij 4277 uur alleen met melken per jaar
Een jaar heeft over 8000 uur, dus er kan meer bij in theorie
Reiniging onderhoud storing extra bezoeken moeten er van af, hoeveel tijd blijft over om nog meer te melken??....
pieta
@hendrik-martens Ze geven 30 liter in drie keer. Jij telt niet goed. Circa 10 ltr per melking. Dus 700.000 liter geeft 70.000 melkingen. Boxbezoek duurt bij mij 7 minuten. 70.000 melkingen maal 7 minuten is 490.000 minuten. Dus 35.600 minten over delen door 365 dagen is 97 minuten per dag over. En bij mij geven ze momenteel ruim 12 ltr per melking (35 ltr per koe).
hendrik-martens
@pieta jij hebt gelijk maar aan het eind komen we op de zelfde melktijd uit
3 x 7 = 21 minuten waar ik de heele tijd al over praat
pieta
@hendrik-martens We komen inderdaad ongeveer op hetzelfde uit. Maar als je vanuit een klein getal begint moet je wel opletten dat het het juiste getal is. Bij ons melkt ie 7 minuten gemm omdat de koeien in 2.9 melkingen hier 35 ltr geven momenteel. Bij een ander geven ze in 3 of 3.1 melking bijv 30 ltr met een gemm. tijd van 6 en 30 sec.
+1
brabo
Quote Reactie van @hendrik-martens:
melksnelheid van 3,5 liter per minuut

ook een niet echt realistisch getal.
het gemiddelde over alle robotbedrijven ligt op 2,5 dus als je 2,8 haalt dan doe je het al heel best.
hendrik-martens
@brabo die 3;5 liter heb ik hier van uit het prikbord genomen, wou daar alleen mee aangeven dat het vaak mooi gepraat word,ik zeg niet dat het niet mogelijk is !
brabo
Quote Reactie van @hendrik-martens:
die 3;5 liter heb ik hier van uit het prikbord genomen,

het heeft toch helemaal geen zin om hier onrealistische getallen weg te kalken.
en niet alleen de 3,5 kg melk/minuut, maar ook die 22 minuten melktijd en de A1 en de A4 next waar je over praat is gewoon onzin praat.
Ik begin er sterk aan te twijfelen of je zelf wel robotboer bent
hendrik-martens
@pieta met 30 liter per koe heb jij ook dik 3000 melkingen minder per robot !
pieta
Quote Reactie van @hendrik-martens:
technisch gezien 22 minuten per melking!

😁 Bij ons duurt een melking gemm amper 7 minuten. 😁
newholland6640
@pieta

hier 6.3 minuten met 30 liter en3 melkingen per dag.
+1
kaas
@newholland6640 welke robot je kan de melktijd van een lely niet vergelijken met delaval delaval rekent melktijd dat achter hek dicht gaat en voorhek open gaat en lely rekent alleen de echte melktijd dat de koe aan het melken is voor behandelen hoort bij lely niet bij de melktijd.
newholland6640
@kaas A3 next. Ik had het over boxbezoek tijd.
Erco
@pieta en bij je koeien?
pieta
pieta
@pietjepuk Resultaat is hetzelfde. 2+2 = 4 en 48 / 12 = 4
Braboboer
Quote Reactie van @hendrik-martens:
@Braboboer de Lely is echt een goede robot, nadeel vind ik dat je zonder Lely geen onderdelen krijgt,

Dit is niet helemaal waar. Hier in Brabant zijn er meerdere partijen actief, die (een deel van) de onderdelen ook kunnen leveren zoals happy farmer.
En de soms wat arrogante houding van Lely zou voor mij geen reden zijn om de robots links te laten liggen.
+1
hendrik-martens
@Braboboer over de arogante houding kun over heen stappen, maar als de problemen niet opgelost worden heb jij een probleem en Lely op dat moment niet !
Daarom 4 x A4 next der uitgegaan plus 6 x de Lely mestschuif !
Daar hadden wij iemand voor de bandjes die die met net een de zelfde velg en net iets smallere bandjes leverde , die leverant kreeg een brief van de advocaat Van Lely dat hij dat niet mocht, met een sappige claim als die er mee Dior zou gaan! Voor zover onderdelen van een andere voor Lely apparatuur !
Nogmaals Lely robot is goed, Mr met 4 stuks hebben ze heg niet aan dr praat gekregen, moet zeggen dat de robots daarna het ook niet lukt om goed aan de draai te komen!
Je neemt een robot om van het melken af te komen, meer melkingen te doen. Is 20 jaar goed gegaan met twee Lely A1 liepen perfekt . Maar sinds we met 4 x A4 next gedraaid hebben een groot drama !
En probeer robots die 16 maand gedraaid hebben maar eens te verkopen of in te ruilen, dan last Lely echt zn tanden zien.
We gaan weer melken in de melkput en hoop dat na 5 jaar gekloot de rust weer keert .
hans1980
@hendrik-martens A4 next bestaan die al?
Wat zijn de meest voorkomende storingen ? Of zijn het gewoon simpele alarmen op nachtelijke tijdstippen
Ruben-Wind
@hendrik-martens bekend verhaal... Al waren die eerste robots A2, en die er naar een paar jaar uit gegaan zijn normale A4s denk ik...
+1
klant
@hendrik-martens a4 next die bestaat niet eens en wat moet je met 6 robotschuiven.
Frits1
@Braboboer melk zelf 7 ton met een blauwe, en werk ernaast als boekhouder. De kosten tussen lely en delaval ontlopen elkaar niet veel. Fullwood is een stuk goedkoper als beide is mijn ervaring. Hier in Zuid Friesland zijn er ook verschillende lely's eruit gegooid.
hans1980
@Frits1 Dus 2 robots optimaal 3 robots omslagpunt 4 robots niet aan beginnen?
EDOO
Welke blauwe bedoel je, de staartmelker of de zijmelker?
hendrik-martens
Ik praat over de staart Melker 😜
+1
Reaguurder
Persoonlijk zou mijn voorkeur naar de Monobox van GEA gaan. Hoor veel goede geluiden om mij heen. Nieuwste technieken en energie zuinig.
martijnham
@Reaguurder als ik het over nieuw zal doen. Zal ik ook de mono box Willen. Melken nou met een 3 box mlone. beval ook goed.
+1
delavalboer
Ik zou vooral ook even de tijd nemen om in gesprek te gaan met robotboeren in de buurt. En vraag ook door. Soms door door te vragen kom je er achter dat wat jij belangrijk vind de ander minder waarde aan hecht . En de 1 is sneller tevreden als de ander. Ook is het wel handig dat een buurman kan inspringen bij dagje weg dus met hetzelfde systeem is wel makkelijk....mits het een goede robot is haha. Ook de bereikbaarheid van monteurs is belangrijk. De aanrijdtijd enz. Als er in een bepaald gebied niet echt een monteur dichtbij zit omdat er van dat systeem robots weinig zijn.....
succes met kiezen..
+1
Wimblij
2 merlin sinds driekwart jaar. Loopt fantastisch. Sinds de zomervakantie 2 x uit bed gebeld en lag er na 15 minuten weer in. Kosten alleen 1 servicebeurt gehad. De rest is garantie.
Koeien boertje
@Wimblij ja het eerste jaar volledig, en bij Lely zat je direct aan het wurg contract vast. Ze kunnen wel 10 jaar een contract af willen sluiten maar de eerste 2 jaar hebben ze al een paar duizend euro aan je verdient toch de Merlin
johndeere6230
Een hele hoop verhalen welke je leest, hebben naar mijn idee meer betrekking op de dealer als dat de robot niet echt goed functioneert. Ben persoonlijk erg gecharmeerd van de GEA monoboxen, allemaal relatief simpel, weinig draaiende delen en (betrouwbare) bewezen melktechniek.

Bij mijn beide buitenlandstages werd er met robots gemolken, bij de ene met een rood jasje en bij de andere met een blauw jasje.
Bij de stage waar met 2 lely's werd gemolken zijn ze, toen ik er stage liep, ook overgestapt weer terug naar de melkstal na 2 jaar robot melken. Het liep op dat bedrijf niet fijn waardoor er vanaf het begin veel storingen zijn geweest. Door een combinatie van factoren, dus weer gekozen voor een melkstal.

Mijn andere stagebedrijf in Canada molken ze met 9 delavals met het feed first systeem, hier waren weinig problemen met de robots en bevielen ze erg goed. Wat het grote verschil was, vond ik dat de Delaval's beduidend minder lawaai maakte, hierdoor was het in de stal een stuk stiller/ rustiger dan bij de Lely's.
newholland6640
@johndeere6230

Klopt dat is wel een nadeel van lely i.v.m. lucht.

feed first is gedwongen koeverkeer?
+1
jan w
@newholland6640
Feed first is semi gedwongen koeverkeer. De koeien kunnen maar 1 rondje lopen. ligboxen, selectiepoort, die stuurt de koeien naar het voerhek of bij melkpermissie naar de robot. en van het voerhek kunnen de koeien alleen naar de ligruimte. Vanuit de robot komen de koeien ook weer an het voerhek Dus nooit geen koeien bij de robot die niet gemolken hoeven te worden.
+1
Erik Hulstijn
@jan w Volgens mij omschrijf je hier "Milk first". Wij hebben Feed first. De koeien kunnen vanuit de ligboxen via saloonhekjes altijd naar het voerhek. Willen ze terug naar de ligboxen, dan gaan ze door een selectiepoort die bepaalt of ze naar de ligboxen gaan of naar de wachtruimte van de robot.
brabo
@jan w
feed first is gewoon alle koetjes pesten om die enkele ophaalkoe niet te hebben.
pietjepuk
Quote Reactie van @brabo:

feed first is gewoon alle koetjes pesten om die enkele ophaalkoe niet te hebben

fosfaatrechten is gewoon boertjes pesten om die enkele gote groeiers niet te hebben 😀
Jos1980
@brabo
En toch ken genoeg tevreden gebruikers waaronder wij Zelf
pieta
@Jos1980 Ik ken er ook. Daar niet van.
brabo
@Jos1980
tis maar de vraag of je koeien er ook zo over denken
pieta
@newholland6640 Ik vind het juist een voordeel. Door het immer aanwezige geluid schrikken koeien minder snel.
Het moet maar
En wat is de aanschafwaarde van een robot? Hoorde laatst 140 voor 2 stuks geen idee of dit klopt??
+3
Erco
@Het moet maar daar hoor je niemand over 😉
weurding
@Het moet maar jong gebruikt en geinstalleerd kom je een eind
kaas
@weurding nieuw lukt ook hoor goed onderhandelen
jan w
@Het moet maar
Dan zijn ze wel een heel stuk goedkoper geworden, heb 11 jaar geleden nog ongeveer 120.000 betaald voor 1. toen zat er niet veel verschil in de prijs tussen een blauwe en een rode. ( iets van 5000 ) euro.
Er wordt wel eens verteld , dat de robots te goedkoop verkocht worden en dat ze dit met het onderhoud weer terug halen of pakken. Maar ik kan dat niet bevestigen.
Zelf koop ik trouwens nooit de tepelvoeringen, olie, reinigingsmiddel en sommige onderdelen bij de dealer.
kaas
@jan w 10 jaar geleden kon je ze ook kopen 2 stuks tussen de 70 en 80000 euro goed onderhandelen
de hoef
Quote Reactie van @Het moet maar:
aatst 140 voor 2 stuks geen idee of dit klopt?

zowieso geen laval dan
Het moet maar
@de hoef nee een lely maar dat bedrag halen ze wel weer uit de onderhoudskosten op
Harry K
@de hoef Daar zou ik mijn handen niet voor in het vuur steken..
de hoef
@Harry K BESTAAT NIET DAT IE DRAAIT VOOR DA geld
Koeien boertje
@de hoef Dan heb je 2 robots zonder veel extra's wel draaien. Je hebt het toch alleen over het melken. Geen krachtvoerbox enzovoort alleen maar melken
de hoef
@Koeien boertje 140 voor twee robots en ook nog draaien ,dan zul je zenders wel vergeten zijn de celgetaler ,aansluiting op tank
mh79
@de hoef

ze komen idd met heel hoge prijzen als je met ze praten gaat. maar dit jaar robots aangeschaft, in april, toen hadden ze allemaal bijna niets in hun portefeuille, en was het al paar jaar mager met verkoop. dan willen ze wel heel stukje zakken. nu verkopen ze er meer en stuk gemakkelijker na een goed jaar. ook hebben wij het met 3 veehouders gedaan, dus 6 robots totaal. al met al goeie deal kunnen sluiten. tegen heel scherpe prijs. zijn monoboxen geworden. melk er nu 6 weken mee.
wat mij overigens wel heel erg tegenviel, en dat komt mede door de overspannen arbeidsmarkt, is de kosten die er extra bij komen. tank, tanklokaal vergroten, robothokken maken, en niet te vergeten stroom en water. alles is nu wel weer nieuw, maar daar had ik mij enorm op verkeken.
Koeien boertje
@de hoef jij weet ook dat van de grootste 4 gea lely Fullwood en de laval, de laatste de goedkoopste is met het duurste onderhoud. Als je een goede band hebt met de dealer is er niets mis mee maar dat hoef ik jou niet te vertellen.
kaas
@de hoef delaval in ieder geval
Reaguurder
@Het moet maar Ligt eraan hoe uitgekleed je hem wilt kopen. Je kan er ook wel 2 kopen voor 180 met meer opties. Opties zoals separatie emmers, buffertank en activiteitsmeting kunnen nogal hard doortellen.
mlkvhoudr
Https://youtu.be/du4xW273Mzw6

De sac. Gewoon omdat niemamd die noemt. Maar na dit hele topic doorgelezen te hebben is info vragen bij boekhouder/voerboer nog het best gegeven advies
pietjepuk
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
De sac. Gewoon omdat niemamd die noemt

gauw voorbij lopen
mlkvhoudr
@pietjepuk geen idee stond ooit lang geleden meer dan 10 jaar terug voor de keuze melkstal of robot. Heb toen even kort gekeken bij een gespiegelde sac. Maar was thuis al weer onmisbaar.......t is hier toen een melkstal geworden. Mag ook graag melken dus hoop nog paar jaar geen robot nodig te zijn
+1
puddingbroodje
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Https://youtu.be/du4xW273Mzw6

Ben zelf een tevreden sac robotmelker! en de nieuwe elite robot is een mooi systeem. maar ik hoef ze niet te verkopen! Ik vind dat alle robots wel goed zijn maar net zo goed als de dealer die ze onderhoud!
mlkvhoudr
@puddingbroodje hoe lang heb je hem al?
+1
puddingbroodje
@mlkvhoudr 5 jaar inmiddels
mlkvhoudr
Ook volslagen off topic maar dit is toch ook prachtig zo n buitenopstelling

+1
sil
@mlkvhoudr die melkt in ieder geval geen 7 ton.......
mlkvhoudr
pietjepuk
Quote Reactie van @sil:
die melkt in ieder geval geen 7 ton

Kan niet zien of er aan de andere kant ook nog een koe staat. dan misschien net.
mh79
@de hoef

ze komen idd met heel hoge prijzen als je met ze praten gaat. maar dit jaar robots aangeschaft, in april, toen hadden ze allemaal bijna niets in hun portefeuille, en was het al paar jaar mager met verkoop. dan willen ze wel heel stukje zakken. nu verkopen ze er meer en stuk gemakkelijker na een goed jaar. ook hebben wij het met 3 veehouders gedaan, dus 6 robots totaal. al met al goeie deal kunnen sluiten. tegen heel scherpe prijs. zijn monoboxen geworden. melk er nu 6 weken mee.
wat mij overigens wel heel erg tegenviel, en dat komt mede door de overspannen arbeidsmarkt, is de kosten die er extra bij komen. tank, tanklokaal vergroten, robothokken maken, en niet te vergeten stroom en water. alles is nu wel weer nieuw, maar daar had ik mij enorm op verkeken.
de hoef
Quote Reactie van @mh79:
. tank, vergroten, robothokken

dat schaar ik onder robot ,zo kun je je eigen wel rijk rekenen
heb er in april 1 bij gezet is gebruikte geworden ,omdat nieuw best prijzig was na mijn zin
+2
mh79
@de hoef

kostenopbouw is dan ongeveer:
robots 67%
tank 8%
verbouwen 14%
stroom en water 6%
vijzels en bulk 4%

die onderste 24% had ik ingeschat op een goeie 15 a 20 duizend, is dus wel heeeeeeeel dotje meer geworden. maar vanaf de eerste dag al schik van. melkprijs was gelukkig best vorig jaar, dus zelf op kunnen hoesten. en zelf helemaal niets eraan gedaan, alles laten doen.
niemand waar ik geweest ben heeft het over die laatste kwart, maar vind het zelf nogal een serieus aandeel. waar ikzelf als mensen komen kijken, het wel zeg.
brabo
Quote Reactie van @mh79:
en zelf helemaal niets eraan gedaan, alles laten doen.

en dat zijn nu juist de dingen waar je zelf wel wat had aan kunnen doen en dan ben je voor veel minder aan de gang.
mh79
@brabo

klopt, 1 van die andere boeren heeft veel zelf gedaan, vooral in het metselen en stuccen. was rond de 12000 goedkoper uit. ik heb twee linker handen. ken mijn beperkingen. en dan is het verstandiger om dit uit te besteden. molk een dikke 100 koeien in een 2x6, had even wel mijn handen vol eraan.

ik vermoed dat de overige kosten bij een monobox wel hoger zijn dan bij fullwood of lely. maar weet dat dus niet zeker. verdiept putje in bestaande situatie is ook niet echt goedkoop en makkelijk.

maar ben dik tevreden over het resultaat. alles is naar wens en goed. wil er toch heel poosje mee melken, dan heb ik het liever allemaal naar het zin, dan dat ik iedere dag denk dat had wat beter gemoeten. dat is nl wat ik vaak zie bij doe het zelvers, de goede daargelaten
brabo
Quote Reactie van @mh79:
ik heb twee linker handen. ken mijn beperkingen

dan moet je er inderdaad niet aan beginnen.
Hier wel alles zelf gedaan, alleen melkleiding, datakabels en voervijzels laten doen, dan is het allemaal nog te overzien.
pieta
@mh79 Een mooie uitsplitsing maar je betaalt maar 99% van de kosten? 😁 Hoeveel kosten de robots in deze nou want als 24% 20.000 is en de robots 67% dan kosten de robots 56.000 dus dat zal wel niet kloppen.
pietjepuk
@pieta geef het goede voorbeeld dat doet misschien wel volgen. 😀
mh79
@pieta

afrondingsverschilletje denk ik,

staat toch dat ik dat heeeeeeel erg verkeerd had ingeschat. dikke 50000 zijn die overige kosten (24%) geworden. ben nog niet eens klaar. gaan oude melkstal strohok van maken. maar die had ik niet in de melkkoeien stal. en wil ik wel graag. maar om dat nou onder robotkosten te zetten......

heb overigens geen weidebox, moeten via robot naar buiten gaan, geen buffervat, maar 1 melkbar voor 3 emmers op twee robots. geen tochtdetectie ed. dus een uitgeklede variant. hij moet melken van mij overnemen. andere opties kunnen later ook als het nodig is.

simpel zat, door gezamelijk te kopen, krijg je wat meer slagkracht, kun je overleggen. afgelopen winter wilde ze heel graag. hadden niets verkocht. als ik monteurs nu hoor, verkopen ze nu als zoete broodjes. kan zo 10-20 duizend schelen.
pieta
@mh79 Ik had wel door dat het die 20 niet gingen zijn. Maar ik was gewoon benieuwd wat de scherpe prijs voor die melkrobots was. Maar ook zonder buffervat, activiteitsmeting, extra driewegselectie en extra krachtvoerboxen is het nog wel een scherpe prijs.
pietjepuk
@pieta wat koste twee lelys
pieta
@pietjepuk Veel. 😁
+1
pietjepuk
@pieta eerst de mh79 uithooren. en dan zelf de kaken stijf op elkaar houden.

👎 👎
pieta
@pietjepuk Ik voel niet de behoefte om hier neer te zetten wat ik betaald heb om jou te informeren. 😁
pietjepuk
@mh79 kom er maar in 😀
+1
Tobber
@pietjepuk 1 delaval erbij met 60 halsband en transponder en upgrade van delpro 3 naar 4 en overige vmsen van baseline 5 naar 6 incl nieuwe pc en melkseparatie koste hier in 2015 â‚Ŧ72500,- incl installatie en leidingwerk. Let op hier was geen compressor, naselectie, buisfilter, voorkoeler of ander hekwerk nodig. Vijzel, water, stroom en betonwerk zelf gedaan.
T6040
Hoe houden jullie de koeien aan het lopen met dat koude weer? bij mij is het moment een drama vooral tussen drie uur snachts en een uur of 8 in de ochtend.
driekus 001
@T6040 Juno laten lopen, koeien komen hem vanzelf achterna.
robbies
@T6040 om 5u beginnen 😉
de hoef
@T6040 drie uur liggen wij nog op bed
hans1980
@T6040 hoor het ook van kamaraad van mij extra werk met extremen in temperatuur dan luie koeien.
Hier gewoon 1 1/2 uur sjorren en klaar is kees
de hoef
@hans1980 snap er niks van het is nog maar amper koud
+1
Frans1
Quote Reactie van @hans1980:
Hier gewoon 1 1/2 uur sjorren

😂
+1
pieta
@Frans1 Dacht ik ook. Hij kan er geen zak van of hij vindt er geen ruk aan dacht ik. 😁
mlkvhoudr
@pieta wie hans of kees?
+1
pieta
@mlkvhoudr Hans kan beter gaan Kezen. 😁

nl.wiktionary.org/wiki/kezen/
jan w
@T6040
Hier nog weinig last van. Gisteren 159 melkingen en 242 weigeringen.
J.v.G
@jan w hier gisteren nog 200 melkingen minder dan 10% vrije tijd. Dus zullen ze s'nachts wel redelijk door lopen.
de hoef
Quote Reactie van @J.v.G:
200 melkinge

das knap 194 het hoogst hier bij de vaarzengroep 70 erop
J.v.G
@de hoef 221 is hier de max. Vorig jaar gemiddeld 203 melkingen.
de hoef
@J.v.G zo das de moeite ,en hoeveel lever je per boks af dan
J.v.G
@de hoef vorig jaar 822, maar dat zal wel niet weer lukken met een paar minder.
de hoef
Quote Reactie van @J.v.G:
g jaar 822,

ik slaap weer slecht vannacht
hans1980
@J.v.G hoe krijg je dat voor elkaar? Rijk basis rantsoen of juist niet veel brok voeren / automaten?
J.v.G
@hans1980 rantsoen is niks bijzonders.
Kuil,mais, perspulp en beetje luzerne.
Het zit m vooral in de melksnelheid. Vierkante tepelvoeringen die maken het verschil. Meestal is de melksnelheid tussen de 2,9 en 3,1.
hans1980
@J.v.G met hoeveel kpa melk je dan
J.v.G
@hans1980 vanaf 45 kpa melkstroomgestuurd. Dus loopt ie zo op richting de 48 als de melk vlot op gang komt.
Tobber
@J.v.G welk merk robot en hoeveel robots totaal? Knappe prestatie. 👍
J.v.G
@Tobber 1 lely a4 plus krachtvoerbox en buffervat. Maar zoals ik net zei de tepelvoeringen doen het hem.
Frans1
@Tobber denk lely
hans1980
@T6040 nu maar de vraag :heb je de stal teveel open?
milka
@hans1980 voor de koeien hoef je je stal niet dicht te maken
puddingbroodje
@T6040 hier (nog) geen enkele last de koeien lopen met dit frisse weer heerlijk door!
Koeien boertje
@T6040 hier 7.2 bezoekers en 2,7 melkingen.
Is tot op heden niks veranderd alleen de gehalten gaan naar boven en de melk naar beneden
+3
brabantboer1
7 of 8 ton melk per robot, heel stoer en kan allemaal makkelijk, maar bedenk wel dat dit alleen kan met super producties, top management en veel in de stal zitten. Maakt geen bal uit welk merk.Uiteindelijk heeft de robot de tijd nodig om die koe leeg te melken. Robotverkopers rijden graag rond met deze cijfertjes en we doen allemaal net of we 38 liter gemiddeld melken, maar het gemiddelde zit nog steeds rond de 28 kg melk per dag. Dat betekend dus dat er grofweg boeren op 38 kg zitten, maar ook op 20 kg melk per dag. 550.000 kg melk per robot is een haalbaar doel waarbij je ook arbeidstechnisch nog iets aan dat ding hebt.
+1
J.v.G
@brabantboer1 Onzin, met 9500 liter per koe kun je prima 7,5 ton melken zonder meer werk met de robot en meer haal koeien dan bij 5,5 ton.
+1
T6040
En lopen de koeien bij iedereen nog super op de robot? Aan het aantal reacties hier op het prikbord deze morgen is er toch wat meer werk in de stal.
de hoef
@T6040 hier bijna heel de nacht storing gehad verder alles prima
pieter p
@de hoef Had gisteren ook storing, kwam niet door de kou. Een A3 heeft niet zoveel last daarvan dan alles zit mooi in een kast en de vacuumpomp zorgt voor de verwarming. De storing was een weegcel die stuk was, lekker werkje half onder de vloer in de kou
de hoef
Quote Reactie van @pieter p:
. De storing was een weegcel

moet je die perse gebruiken
+1
robbies
@de hoef De weegcel wordt ook gebruikt voor positiebepaling bij de A3
hans1980
@de hoef Welk type storing dan ? Kun je die zelf fixen
de hoef
@hans1980 ijs op de camera en tepelvoeringen ,grijpers bevroren ,
hebben vorige week zijwand eruit gehaald aan 1 kant om andere stal te slopen en dak te verhogen, dus nu de wind vrijspel ,normaal hebben we in de robot ruimte weinig last
robbies
@T6040 Geen storing, lang leve vloerverwarming.Maar de loop is er wel een beetje uit met dit weer. Als iemand daar tips voor heeft, dan hoor ik het graag
vremanfarm
@robbies kg meer eiwit voeren,koeien vreten meer ruwvoer bij onvoldoende eiwit worden ze traag
jan w
@vremanfarm
Neem aan dat je basisrantsoen toch constant is, dus als je meer voert, waarom zou je dan extra eiwit bij moeten voeren?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nÊt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
249
DEELNEMERS
59
WEERGAVES
0