#Fosfaatrechten voorraad of bedrijfsmiddel

ABAB heeft dit voor u uitgezocht:

Het is nog niet duidelijk of de Belastingdienst fosfaatrechten bij de verkoper ziet als voorraad of als bedrijfsmiddel. Dat maakt vooral voor een verkopende partij veel uit. Bij de koper die de rechten in zijn bedrijf gaat gebruiken, vormen de fosfaatrechten per definitie een bedrijfsmiddel waar nu blijkt op kan worden afgeschreven.

Tot nu toe ziet de Belastingdienst fosfaatrechten die per 1 januari 2018 zijn toegewezen en meteen naar een andere veehouder gaan, als voorraad. Dat betekent dat de verkoper hiervoor geen herinvesteringsreserve kan vormen.
Bij een herinvesteringsreserve hoeft de verkoper de boekwinst over de rechten niet in de fiscale winst op te nemen, als hij die investeert in een ander bedrijfsmiddel. Hij bespaart dan direct belasting over die boekwinst.

Wil de verkoper gebruik maken van de herinvesteringsreserve dan kan hij zijn fosfaatrechten beter nog een bepaalde periode in zijn onderneming gebruiken of verleasen alvorens hij tot verkoop overgaat . Als hij ze dan na verloop van tijd verkoopt, ziet de Belastingdienst de fosfaatrechten wél als bedrijfsmiddel.

De vraag is alleen hoe lang die periode moet zijn. Het is belangrijk dat daarover snel helderheid komt. Zolang die er niet is, kan een veehouder proberen om individueel afspraken te maken met de Belastingdienst.

Herinvesteringsreserve benutten
ABAB is van mening dat de invoering van fosfaatrechten per 1 januari niet meer of minder is dan een formalisering van de fosfaatreferentie die een veehouder in de jaren daarvoor al op zijn bedrijf had. Het is dus in haar opvatting geen voorraad, maar een bedrijfsmiddel.

Als de Belastingdienst fosfaatrechten die in januari naar een andere eigenaar gaan, ziet als bedrijfsmiddel, kan de verkoper de herinvesteringsreserve wél van het begin af aan toepassen.

Dat kan overigens alleen als hij investeert in zijn bestaande bedrijf of als hij zijn bedrijf volledig staakt en een nieuw bedrijf start waarin hij investeert. Als er bijvoorbeeld al akkerbouw is op het bedrijf kan hij gebruik maken van de herinvesteringsreserve, voor zover hij deze akkerbouwtak uitbreidt.

Bij het herinvesteren zal het wel moeten gaan om bedrijfsmiddelen met een afschrijvingstermijn van tien jaar of korter. Bij herinvestering in bedrijfsmiddelen met een langere afschrijvingstermijn geldt namelijk dat deze eenzelfde economische functie moeten hebben binnen het bedrijf dan de vervreemde bedrijfsmiddelen.

Bij het starten van een nieuwe tak naast een bestaande tak is de herinvesteringsreserve niet toegestaan. Het is niet altijd eenvoudig vast te stellen of er sprake is van een nieuwe agrarische tak. Geldt een tiental hectaren mais bijvoorbeeld als akkerbouwbedrijf? ABAB adviseert om hier vooraf bij stil te staan en zo nodig vooraf met de Belastingdienst te overleggen.

Bron: nieuweoogst.nu/nieuws/2018/… / ABAB

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN