Douwe Zijlstra: 'Door biologisch is passie voor fokkerij weer terug'

Douwe Zijlstra was een bekende fokker in de gangbare melkveehouderij. Sinds kort is de Hallumer melkveehouder voorzitter van de Coöperatie Biologische Rundveefokkerij.

Douwe en vader Jan Zijlstra gooiden vroeger hoge ogen op veekeuringen en stieren en embryo's uit hun veestapel vonden gretig aftrek. Toen ze vijf jaar geleden met hun melkveebedrijf, mestvergister en algenkwekerij de overstap maakten naar de biologische bedrijfsvoering verdween die neventak naar de achtergrond.

Door de opkomst van genomics was de aardigheid in de fokkerij ook al wat verdwenen, zegt de Hallumer boer. Genomics houdt in dat met haarmonsters het dna-profiel van een stiertje volledig uitgelezen kan worden. De gangbare fokkerij is vooral een zaak van high-tech en computermodellen geworden, vindt hij. ,,It gefoel en ynsicht fan de boer is nei de eftergrûn ferdwûn.”

Deel dit topic

Reacties

putjesschepper
Zeer positief, lijkt me wel wat.
noordhollander
Douwe en jan zijlstra uit hallum stappen uit t genomicsgebeuren; dat is mij niet genoeg hoe denken jullie nu de beste koeien te creeeren iof willen jullie afmelkbedrijf worden.........
biologischboer1
Douwe Zijlstra heeft een mogelijkheid gevonden om opnieuw met passie aan de biologische veefokkerij te gaan werken. Binnen de gangbare fokkerij was het niet meer leuk om als boer niets anders meer te zijn dan alleen verzorgen van opgroeiende fokstieren zonder er als boer nog inspraak over te mogen hebben. De computer en de genomics bepalen alles.
De gangbare fokkerij-cijfers zijn voor biologische bedrijfssystemen veel minder betrouwbaar omdat de biologische bedrijfsomstandigheden met veel ruwvoer, weidegang en zeer laag antibiotica niet overeenkomen met de gangbare waardoor de verwachte productiewaarden niet uitkomen.
noordhollander
Ik weet zeker dat dat meevalt de knop in je kop moet eerst om dan komt de rest vanzelf.............

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , biologisch , stieren , fokkerij , bedrijfsvoering , melkveehouder , vroeger , boer , mestvergister , coöperatie , melkveebedrijf , genomics en fokker geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0