Current Ratio

Wat vinden jullie een aanvaardbare Current Ratio voor de melkveehouderij. In het MKB wordt 1 als minimaal beschouwd en 1 - 1,5 als goed beschouwd. Kon eigenlijk geen goede vergelijkcijfers vinden. Ben vooral benieuwd hoe kredietverstrekkers naar dit cijfer kijken en wat deze als minimaal, normaal en goed ervaren.
Voor diegenen die denken, huh???!, hier een verkorte uitleg: nl.wikipedia.org/wiki/Current_ratio/
van Ittersum

Laatste  |  

Reacties

+1
pieta
Als het goed is zit een melkveehouder boven de 2 en dat wordt niet als goed ervaren terwijl het een teken van sterkte is.
Coen
@pieta , waar en hoe verreken jij de kredietruimte bij de bank?

in de melkveehouderij kun je denk ik beter de current ratio / liquiditeitspositie becijferen per kg melk, zal na een goed jaar 2017 op 1-1-2018 dus minimaal 10 cent per kg melk moeten zijn.
van Ittersum
@Coen dus welke cijfer ken je daar bij toe. CR is een algemeen indicatiecijfer voor de banken en het hele MKB, hiermee kun je onze positie vergelijken met anderen.

De cijfer per kg melk is niet vergelijkbaar, mijn vrouw werkt elders (als voorbeeld), een ander heeft een camping of doet veel loonwerk erbij. Met CR geef je de conditie aan per bedrijf ongeacht veel of weinig melk per bedrijf
pieta
Quote Reactie van @Coen:
waar en hoe verreken jij de kredietruimte bij de bank?

Kredietruimte is geen kortlopende schuld. Als je het gaat gebruiken wordt het in meer of mindere mate een kortlopende schuld. In mindere mate omdat je niet direct verplicht bent de RC weer aan 0 te zetten binnen een jaar. Wel moet je je jaarlijkse aflossing als kortlopende schuld zien. Maar simpel gezegd overstijgt je melkgeldtegoed + voervoorraad toch ruimschoots je aflossing plus crediteuren. Heb je dan ook nog de benodigde buffer voor tegenvallers dan zit je volgens mij al snel op 2.
lkool
@pieta tegenwoordig worden de ruwvoer voorraden ook op de balans gezet, met het afsluiten van het boekjaar zijn die juist fors... van een bedrijf met veel eigen ruwvoer mag ik hopen dat je na 2017 niet onder de 2 zit...
van Ittersum
@lkool volgens mij is het eenvoudig gezegd : CR: heb je genoeg geld in kas om de openstaande rekeningen te betalen zoals die op 31/12 zijn te betalen. Bij het MKB is 1 genoeg omdat die vrijwel (of daarom) alles leasen. Bij ons (voor de meesten) is machines nog gewoon aftikken dus geld overhouden.
pieta
@lkool Je hebt het ook door.
hans1980
Zou het anno 2018 nog mogelijk zijn een financiering los te peuteren van 2 euro per kg melk?
pieta
@hans1980 Ja.
robbies
@pieta dat hangt heel erg van het bedrijf
pieta
@robbies Hij stelt een simpele vraag. Ik geef een simpel antwoord. 😁
Erco
@hans1980 gemakkelijk maar niet voor iedereen. Toen ik het bedrijf overnam ging er bijv. Ruim 20 cent per liter naar de bank. Dan moet je goede resultaten laten zien. Al denk ik dat ze zo zwaar niet meer financieren.
+1
verbi
@hans1980 De vraag is moet je dat zelf willen?
Frans1
@verbi Het is net wat @robbies hierboven zegt,ligt heel erg aan het bedrijf. maw,waarop rust de financiering.
+2
George
Alweer een nieuwe term voor me.
+4
mlkvhoudr
@George is voor boeren die praten iver kredietvormen en geen belasting betalen interessanter vinden dan wat verdienen
+1
cjw73
@George das voor hoog geschoolde boeren en sommige die populair willen doen......😭😭
+2
van Ittersum
@cjw73 misschien een nieuwe zienswijze: je kunt beter het geld voor jou laten werken dan jij voor het geld. Ik wil best meer verdienen maar niet meer (fysiek)werken😉
+4
robbies
@van Ittersum dat is interessantdoenerij. De melkveehouderij is een laagrenderende sector waar het meeste kapitaal voortkomt uit in het verleden verworven goederen. Je hebt het dus zelf niet bij elkaar gesjouwd, al praat je wel een beetje zo
van Ittersum
@robbies geld die je in de melkveehouderij verdient niet allemaal terug laten vloeien, dat gaat je alleen maar werk opleveren en als het goed gaat ook meer verdiensten maar spreiding is beter. Daar werk ik nu dus aan en geloof me. Er zijn meer prikkers hier die zo denken en doen zoals ik zonet schreef.
Coen
@robbies , het vermogen is/wordt grotendeels verkregen door waardestijging van met name de cultuurgronden, dus blijven ademhalen en je wordt vermogend 😄
van Ittersum
@Coen dus al die klaagzangen die hier altijd geuit worden over dat er geen of weinig rendement gehaald worden is links janken en rechts vullen? Moet ook wel anders investeer je verdiende geld toch niet terug in wat je bij voorbaat al weet dat het geen rendement oplevert (kan au doen voor sommigen, sorry )

Voor mij is het(bijna 50 jaar), waar ligt mijn horizon. Doorgaan totdat je MOET(gezondheid) stoppen of gedwongen wordt om te stoppen(regelgeving) of nu al focussen op bezigheden voor over 10 jaar. Dan heb je tenminste nog de mogelijkheid om te kiezen, voor mij maar ook voor mijn wederhelft.

Maar we dwalen af...
huske
@van Ittersum jij wil dus niet investeren in dingen die geen geld opleveren op de boerderij en je bent aan het kijken hoelang je nog boer wilt blijven maar opent wel topics over aanschaf trekker en roosters vervangen in een oude stal
van Ittersum
@huske als je eerdere topics had ook had gelezen zag je ook dat ik investeer niet alleen in het bedrijf maar ook daarbuiten zonder dat dat ten koste gaat van mijn bedrijf , mede omdat de opvolging nog niet bekend is. Je moet je bedrijf wel courant, werkbaar en aan voldoen aan de huidige eisen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
waar ligt mijn horizon

Maakt het nog uit of je kroost eventueel op wil volgen? Moet je eigenlijk ook niet willen natuurlijk, dat die veelbelovende jeugd hun tijd gaan verdoen op de verlieslatende gedateerde hobby van pa. Ook zij kunnen gemakkelijker meer geld verdienen, toch?
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam niet elke bakkerszoon is "verplicht" bakker geworden omdat pa 24/7 zich een slag in de ronde heeft gewerkt en daarom de kinderen zich "verplicht" voelden om het over te nemen. Eerst leren, kijken, elders de "poten" onder tafel hebben en dan beslissen. Ik hou het bedrijf wel courant, wat ze daarna willen doen mogen zelfs weten. Dan weet ik dat het echt gemeend is
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
niet elke bakkerszoon is "verplicht" bakker geworden

Ja, ze kunnen ook bakker worden. Moraal is dat u negatief staat tegenover investering in uw melkveebedrijf gezien het matige rendement dat u hiermee realiseert, maar dit toch mondjesmaat doet om de jeugd nog de keus te geven in deze hopeloze bedrijfstak te stappen. Ik zie hier in de omgeving dat ouders die met zo'n negatieve insteek het bedrijf voeren per definitie geen opvolger over houden. Het negatieve sentiment, de realiteit zo u wilt, overheerst het enthousiasme.
George
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
zo'n negatieve insteek het bedrijf voeren per definitie geen opvolger over houden. Het negatieve sentiment, de realiteit zo u wilt, overheerst het enthousiasme

Tja Sjakkie niet iedereen houdt zijn kinderen voor de gek en biedt ze meer kansen.
Wilbert
@George Zal even in de herhaling vallen, schijn jij ook goed te kunnen, maar als je 24-7 klaagt dat er niets te verdienen is, gaan de kinderen het echt niet overnemen.
Wat jij je niet realiseert, is dat je er zo warmpjes bij zit, daar kan een gemiddelde Nederlander alleen maar over dromen. Dat lukt ze alleen als ze de loterij winnen. Wat dat betreft ben je als een miljonair die klaagt dat hij niet in de quote500 staat.
George
Quote Reactie van @Wilbert:
Wat jij je niet realiseert, is dat je er zo warmpjes bij zit, daar kan een gemiddelde Nederlander alleen maar over dromen. Dat lukt ze alleen als ze de loterij winnen.

Jawel , ik klaag helemaal niet hoor.
Maar dat wil niet zeggen dat dit de enig goede sector is die er bestaat.
Het meeste geld is verdiend met het in bezit hebben van grond en dat al vele jaren lang.
Verder is het rendement niet zo heel groot in de agrarische sector. Komende april melk ik al 11 jaar niet meer en mijn 36 ha grond is evenveel gestegen in waarde als bij iemand die wel melkt .
+1
robbies
@George
Quote:
biedt ze meer kansen

Kansen bieden heeft vaak meer te maken met inzicht verschaffen dan met geld verstrekken.
pieta
@robbies Goeie tip. Ik zal bij de oudjes eens aangeven dat ik het inzicht op orde heb. Kunnen ze me van het andere nog wat verschaffen. 😁
+1
robbies
@pieta 😬

George heeft het heel slim gespeeld, maar een realistische kans om boer te worden heeft hij zijn zoon dan weer niet geboden. Ik heb geen idee hoe oud zijn kroost is, maar met16-17 jaar was ik echt niet de beoogde opvolger. Mijn ouders hebben mij de kans geboden om ergens anders te gaan werken. Daar heb ik geleerd dat voor een baas werken ook weer niks voor mij is. Mijn ouders hadden toen ook kunnen kiezen om de boel te verpatsen en een zak geld onze richting op te sturen, maar dan hadden ze mij niet de kans kunnen geven om in de maatschap te komen en te gaan melken. Ander voorbeeld is een topmelker ergens in Brabant. Geen vd 3 kinderen had interesse om te gaan melken. Pa wilde uitdrijven, maar heeft nu alsnog 3 opvolgers aan zijn broek hangen.

Conclusie; Als je je bedrijf gewoon doorontwikkeld kun je ook gewoon kansen bieden aan je kinderen. De enige manier waarop je echt kansen ontneemt is wanneer je ze min of meer gedwongen thuis houdt vanaf de landbouwschool.
van Ittersum
@robbies ingelijst 👍
+2
George
@robbies Ze worden 21 en 23 . Willem werkt al als elektrische fietsen verkoper en Sanne studeert deze maand af op Juridische Hoge school en gaat samenwonen in mijn huis in het dorp. Beide geen interesse in Koeien of landbouw. Van mij mogen jullie na je 50 ste nog best flink je bedrijf door ontwikkelen als je zo goed als zeker weet dat je geen opvolgers hebt. Uitbreiden en investeren in van alles en nog wat waardoor jezelf weer voor jaren klem zet . Ik houdt de zaak ook netjes en in die 11 jaar dat ik gestopt ben met melken is hier echt nog wel iets gebeurd hoor.
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
Willem werkt al als elektrische fietsen verkoper

Wat is dat toch met die fietsen daar in budel. 😁
Jan S
Quote Reactie van @George:
Willem werkt al als elektrische fietsen verkoper

Ik heb wel eens ergens gelezen dat je met een eigen fietsenzaak in Budel en omstreken ontzettend veel geld kunt verdienen
robbies
Quote Reactie van @George:
Beide geen interesse in Koeien of landbouw. Van mij mogen jullie na je 50 ste nog best flink je bedrijf door ontwikkelen als je zo goed als zeker weet dat je geen opvolgers hebt. Uitbreiden en investeren in van alles en nog wat waardoor jezelf weer voor jaren klem zet . Ik houdt de zaak ook netjes en in die 11 jaar dat ik gestopt ben met melken is hier echt nog wel iets gebeurd hoor.

Ik rommel wat aan voor mezelf en niet voor de volgende generatie. Die is nog heel erg jong hier. Wanneer ik 50 ben zijn die nog helemaal niet in staat om een weloverwogen keuze te maken of ze wel of geen boer willen worden. Dat konden die van jou ook niet op 11-12 jarige leeftijd. Dat ze nu geen interesse hebben kan zomaar liggen aan het feit dat hun vader hen ook nooit gestimuleerd heeft. Ik vond met 16-17 tractors niet leuk en vond die gebondenheid van 2x daags melken ook helemaal niets. Mijn kameraden bleven op zondag bij de voetbal hangen, maar ik moest weleens (lang niet altijd) van pa de koeien gaan melken. Niet omdat hij het zelf niet graag deed, maar als onderdeel van de opvoeding. Heel de dag op cafe hangen was niet nodig, en gelijk had hij.

Pas later leerde ik dat voor een baas werken ook niet bij mij past en dat boeren meer inhoudt dan alleen maar traktor rijden en en koeien melken. Dat het eigenlijk best leuk is als je je eigen ideeën kunt uitproberen en dat je daar geld mee kunt verdienen.
Zoals mijn ouders mij een kans geboden hebben, zal ik dat ook voor mijn kinderen doen. Ik zit nu te twijfelen om door te gaan, maar als ik door ga dan is dat tot mijn pensioen. Dat zal best betekenen dat ik op mijn 50e nog flink moet investeren. Zien we dan wel weer. Maar als ik nu al moet gaan nadenken of ik op mijn 50e wil stoppen, dan kan ik er beter nu mee stoppen.
cjw73
@robbies de laatste paar zinnen in 1 woord🖒🖒
Alleen het zegt niks, hier in de de buurt zit ook 1 van rond de 50 en het bedrijf is om jaloers op te wezen. Werkelijk tiptop voorelkaar, melkrobots, voldoende grond. Maar geen 1 van de 3 heeft er belang bij. Hij had vorig jaar tegen 1 van de jongens gezegd dat hij overwoog om de boel te verkopen, kreeg alleen te horen dat hij dan bij een makelaar moest zijn en niet bij de kinderen. Kortom het zegt niks hoe of wat
.
hans1980
@cjw73 dat ga je meer zien de komende jaren
+2
pieta
Quote Reactie van @robbies:
maar een realistische kans om boer te worden heeft hij zijn zoon dan weer niet geboden.

Telt de dochter niet mee?? Jezus man in welk tijdperk leef jij? 😁
+1
pieta
Quote Reactie van @robbies:
een realistische kans om boer te worden heeft hij zijn zoon dan weer niet geboden

Als een van George zijn kinderen zin had gehad hadden ze er wellicht zelfs beter voor kunnen staan als jij. Schuldenvrij bedrijf met 36 ha grond en twee wooneenheden. Pa heeft ook nog een huisje vrij in het dorp. Op 1 april 2015 had de eventuele opvolger maar gewoon een 60-70 koeien hoeven te kopen, andermans jongvee even weg te jagen en zelf wat kopen. Melkstal/robot erin. Geef vader wat huur voor zijn grond en gaan.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Als een van George zijn kinderen zin had gehad hadden ze er wellicht zelfs beter voor kunnen staan als jij.

Ik kan hetzelfde doen voor mijn kinderen, alleen met wat minder grond. Ik vind dat George het heel slim gedaan heeft. Maar iemand die zijn bedrijf doorontwikkeld kan zijn kinderen hetzelfde bieden op het einde, met als bonus dat er nog één kan gaan boeren
George
Quote Reactie van @robbies:
Ik vind dat George het heel slim gedaan heeft. Maar iemand die zijn bedrijf doorontwikkeld kan zijn kinderen hetzelfde bieden op het einde, met als bonus dat er nog één kan gaan boeren

Ten eerste , ik heb niks slim gedaan want dan wass ik een jaar eerder op hoogtepunt van 2 euro per KG moeten stoppen met melken.
Ten tweede , ik heb beslissing genomen omdat hier een koopoptie op bedrijf lag voor recreatiepark. Dat stond er heel concreet voor dat het zou door gaan en dus was makkelijker een beslissing nemen tot quotumverkoop.
Ten derden , achteraf is het heel goed uitgepakt en ben ik blij dat ik het quotum verkocht heb en dat ik nu ondanks alles ook nog wat fosfaatrechten heb gekregen.
Ten vierden , het is en blijft natuurlijk de vraag of jij je kinderen beide hetzelfde kunt bieden als je een eventuele overnamekandidaat hebt. Vaak moet de rest toch wel een veertje laten ten voordelen aan degene die overneemt omdat het anders een moeilijk verhaal wordt.
robbies
Quote Reactie van @George:
het is en blijft natuurlijk de vraag of jij je kinderen beide hetzelfde kunt bieden als je een eventuele overnamekandidaat hebt. Vaak moet de rest toch wel een veertje laten ten voordelen aan degene die overneemt omdat het anders een moeilijk verhaal wordt.

Krijgt de rest niets of krijgt de rest nog altijd bovengemiddeld veel ten opzichte van heel veel anderen? Als ik nu naar de sector kijk zie ik veel stallen gebouwd "op de toekomst". De rest wordt benadeeld omdat één zoon/dochter een grote nieuwe stal onder de kont geschoven krijgt. Met een paar spantjes achter de bestaande stal en de opvolger de boodschap meegeven dat hij voor de rest zelf maar moet zorgen, had waarschijnlijk wat meer opgeleverd voor broer of zus. Ik zeg geen miljoenen, maar zet je ze met een paar ton weg dan zijn ze ook al goed geholpen. Daar biedt je ze ook kansen mee, wan daar begonnen we dit topic mee.
+1
pieta
Quote Reactie van @robbies:
et je ze met een paar ton weg

Waar is nu inzicht boven geld krijgen gebleven? 😁
+1
George
Quote Reactie van @robbies:
Krijgt de rest niets of krijgt de rest nog altijd bovengemiddeld veel ten opzichte van heel veel anderen? Als ik nu naar de sector kijk zie ik veel stallen gebouwd "op de toekomst". De rest wordt benadeeld omdat één zoon/dochter een grote nieuwe stal onder de kont geschoven krijgt

Ik ben eerlijk gezegt blij dat ik ze beiden gelijkwaardig kan helpen. En niet een iets meer moet geven omdat hij in een sector wil werken waar het eindelijk amper uitkan een bedrijf over te nemen. Bovendien hebben ze misschien de kans om als ze toch nog iets hart hebben voor de boerderij best de mogelijkheid om naast een baan wat grond zelf te exploiteren of iets dergelijks. Het hoeft toch ook niet persé koeien melken te zijn.
van Ittersum
@George volgens mij praat je tegen prikkers die het misschien jouw situatie wel snappen maar zelf uiteindelijk nog maar 1 keuze hebben en daar ook totaal(met respect) op gefocust of op gebasserd zijn, namelijk bedrijfsopvolging!
Voortijdige bedrijfsbeeindiging voelt voor velen nog als falen of noodzaak. Maar we leven in de 21e eeuw, het erf en leven houdt niet op bij de erfdam. Gelukkig heb ik ouders gehad die zeiden, eerst anders kijken en dan beslissen of je thuis wil komen en zo voed ik en jij waarschijnlijk je kids ook op.
Mijn accountant zei pas nog, velen stoppen te laat of passen hun bedrijf te laat aan. Je moet alles geleidelijk doen en vooral een ander invulling voor je leven zoeken. Ik doe al 25 jaar niet agrarische activiteiten erbij, tis wel eens passen en meten maar die bagage die je daar mee krijgt is zoveel dat ik enorm heb leren relativeren. Sterker nog, als het niet meer kan, dan heb ik eruit gehaald wat voor mij haalbaar was en dan stoppen we, simpel (voor mij dan)!
+1
mlkvhoudr
@Coen dan zou k mn adem maar vast gaan inhouden want grondprijs gaat dalen komende jaren
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
want grondprijs gaat dalen komende jaren

Dat zingen ze al jaren. Maar ik heb nog nooit noemenswaardige dalingen geconstateerd.
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
dan zou k mn adem maar vast gaan inhouden want grondprijs gaat dalen komende jaren

En dan ga jij natuurlijk snel die grond tegen gehalveerde prijs opkopen. Ik hoop niet dat de prijs halveert maar als dat gebeurd zitten we hier nog wel ergens rond de €35000 -€40000 per ha en ook dan zullen we nog wel ruim miljonair zijn. 😄
mlkvhoudr
@Coen hoe lang kun jij je adem inhouden als je door deze redernatie onder water komt te staan?
pieta
@mlkvhoudr Een beetje grondgebonden eigendomsbedrijf komt zomaar niet even onder water te staan. 15.000 kg melk per ha keer 1.5 financiering maakt 22.500 per hectare.
mlkvhoudr
@pieta 22500 staat bij 2.5 % rente gelijk aan 562 euro pacht. Ik zeg dat is geen ondernemen,dat is een makkie
hans1980
@mlkvhoudr Reken rente 4% Dus 900 euro
Betaal hier 1000 euro voor pacht
mlkvhoudr
@hans1980 pachtnormen dit jaar

(klik om te vergroten)

+1
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
pachtnormen dit jaar

prachtnormen dit jaar 😄
pietjepuk
@George Voor dat geldt wil il wel 20 ha.
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
Voor dat geldt wil il wel 20 ha.

Hij staat nog niet te koop voor dat geld hé
+1
hans1980
@mlkvhoudr door invloed van AMVB Grondgebondenheid zijn pachtprijzen hard gestegen sinds 2013 destijds zou melkquotering verdwijnen en limiet in melkproductie zou het aantal ha.grond op mei telling zijn ..dus sterke stijging voor sommigen was 1ha. Extra voldoende om 8 koeien extra te houden andere 4.
Maar nu met nieuw quotum is druk eraf echter is verpachter gewent aan deze bedragen
+1
mlkvhoudr
@hans1980 ok is vrije of geliberaliseerde pacht dus
Jan S
@mlkvhoudr vreemd dat de pacht in de gebieden waar de grond het duurst is, de pacht het laagst is (behalve in de polders)
mlkvhoudr
@Jan S er zit berekening achter. Volgens mij daalt de pachtprijs volgend jaar nog 1 keer en dan komt 2017 in berekening en stijgt die weer verwacht ik. Regioverschillen weet ik niet waar dat wegkomt
mlkvhoudr
@hans1980 dus zit jij in duurste gebied?
+1
pieta
@mlkvhoudr Vlug zelf grond gaan kopen. Je pachtboerderij terug naar de eigenaar en gaan met de banaan. 😁
+1
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
hoe lang kun jij je adem inhouden als je door deze redernatie onder water komt te staan?

Tja Coen heeft die grond wel in vol eigendom 😄 met een aflossingsvrije hypotheek van een half % rente. Dan zal het wel lukken denk je niet?
cjw73
@van Ittersum als dat de insteek is moet je vandaag de toko nog verkopen, want het is net wat @robbies zegt, zo hoog is het rendement op ons geïnvesteerde kapitaal niet. En als je meer wil verdienen zul je een andere job moeten zoeken.
Jan S
Quote Reactie van @cjw73:
als dat de insteek is moet je vandaag de toko nog verkopen, want het is net wat @robbies zegt, zo hoog is het rendement op ons geïnvesteerde kapitaal niet. En als je meer wil verdienen zul je een andere job moeten zoeken.

En wat doe je dan met je geld. 0,86 % tot 1,68 % vermogensrendementsheffing plus inflatie. Waar kun je nog veilig beleggen. De beurzen staan al sky high, obligatie van overheden zij riscovol met hun hoge schulden en tekorten. Vastgoed is momenteel ook aardig aan de prijs. Moet je toch weer een bedrijf beginnen.
cjw73
@Jan S doe mij toch de beurs maar, maar ben het wel met je eens dat instappen op dit moment wat twijfelachtig is.
pieta
@Jan S Jij praat over quote 500 problemen. Ik denk dat CJW gewoon af kan lossen met wat ie aan geld over weet te houden.
Even terug naar de oligopolie: je bent dus jaloers dat V3 hoger in de quote 500 staat dan jij. 😁 Toch eens een keer op gaan zoeken welke mensen met voornaam Jan er in staan. 😁
Jan S
Quote Reactie van @pieta:
Even terug naar de oligopolie: je bent dus jaloers dat V3 hoger in de quote 500 staat dan jij.

????????????
+1
robbies
@pieta er staat in ieder geval 1 jan in..... v3
+1
vaak
@van Ittersum Daar ga ik vanaf vandaag ook mee beginnen.
lkool
@van Ittersum je zit zeg maar meer om winst verlegen als om werk verlegen... 😉
+1
George
Quote Reactie van @cjw73:
das voor hoog geschoolde boeren en sommige die populair willen doen......

Tja gelukkig , is niet voor mij weg gelegd dus.
weurding
@George ben laag opgeleid maar kon wel rekenen. .. 😂
pietjepuk
@weurding 1 + 1 = 3 😃
weurding
@pietjepuk acht is meer dan 9 😉
pietjepuk
@weurding je koopt iets voor een euro hebt een euro onkosten dus verkoop je het voor 1+1 = 3 euro. 😃
weurding
@pietjepuk ach soo, jij wilt 100% winst 😉
pietjepuk
Quote Reactie van @weurding:
100% winst

laag opgeleid zeker. 😂
+1
JohnDeere6serie
Solvabiliteit is per 1-1 in ieder geval van matig naar uitstekend gegaan 😉
van Ittersum
@JohnDeere6serie je woont niet eens in Eastermar lc.nl/friesland/… , top dus!!!
George
Quote Reactie van @JohnDeere6serie:
Solvabiliteit is

Alweer zo'n nietszeggende term.
+1
Frans1
Quote Reactie van @George:
Alweer zo'n nietszeggende term.

Dat is niet waar George,Solvabiliteit is een financieel kengetal dat de verhouding aangeeft tussen het vreemd vermogen en het eigen vermogen op de balans,dus zeker niet nietszeggend
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Frans1:
de verhouding aangeeft tussen het vreemd vermogen en het eigen vermogen op de balans,

Zolang je niet herwaardeert staat alles voor aanschafwaarde op de balans en niet voor de werkelijke waarde, nietszeggend getal dus.
George
Quote Reactie van @Frans1:
Dat is niet waar George,Solvabiliteit is een financieel kengetal dat de verhouding aangeeft tussen het vreemd vermogen en het eigen vermogen op de balans,dus zeker niet nietszeggend

Ik zie liever in de jaarstukken het percentage eigenvermogen staan.

Er is zo'n site waar ondernemers voor kunnen betalen om bijvoorbeeld bij klanten te kunnen opvragen hoe ze ervoor staan en dat gaat ook over Solvabiliteit en die kan dan goed zijn maar er komt vervolgens toch geen geld.
van Ittersum
@George probleem is (niet voor u) dat derden wel met deze kengetallen werken. 100% EV en geen CR, S. en R kun je een nieuwe financiering wel vergeten. Maar voor u n.v.t.
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
!00% EV en geen CR, S. en R kun je een nieuwe financiering wel vergeten. Maar voor u n.v.t.

Niet van Toepassing kan ik volgen. Maar een financiering vergeten met 100% eigen vermogen dat kan ik eigenlijk niet geloven. Ik was bij de Rabo ledenvergadering ruim anderhalve maand terug en er zijn nog huis op eethypotheken.
van Ittersum
@George anders gezegd dan (behalve buiten het opeten, dan krijg je volgens mij maar 50% gefinancierd) is hier: kunt u bij de nieuwe financiering 8% ophoesten, dan krijgt sws een financiering en/of anders is het financiële kengetallen bekijken, dus de voorgenoemde niets zeggende kengetallen
pieta
Quote Reactie van @George:
Maar een financiering vergeten met 100% eigen vermogen dat kan ik eigenlijk niet geloven

Tuurlijk wel. Is theoretisch onmogelijk George. Zodra je een lening opneemt is je eigen vermogen wel hetzelfde gebleven(in theorie) maar geen 100% meer.
brabo
Quote Reactie van @George:
Ik was bij de Rabo ledenvergadering ruim anderhalve maand terug

ik dacht dat jij niks met de Rabo te maken wou hebben? 😄
+1
George
Quote Reactie van @brabo:
ik dacht dat jij niks met de Rabo te maken wou hebben?

Ik kreeg een uitnodiging via de mail en er waren hapjes , drankjes en muzikaal talent en dat was een goede reden om er heen te gaan. Ben er samen geweest met een maat van me die loonwerker is en we kenden beide niemand van de Rabobank. We wisten niet eens wie eigenlijk onze relatiebeheerder was. Was een geslaagde avond.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
derden wel met deze kengetallen werken

Een agrarische financier werkt niet met CR en S uit de bedrijfseconomische boekhouding, maar doet een update van de waardes op de balans op basis van recente regionale transacties. De R is dan weer wel maatgevend voor de haalbaarheid van een financieringsaanvraag. Goed te merken dat u al enige tijd investeert buiten het bedrijf en geen nieuwe bedrijfsfinanciering heeft afgesloten.
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam uhm , laatste was 6 jaar geleden. dat klopt. asbestsanering en zonnepanelen was 4 jaar geleden maar ging via het groenfonds en de meeste recente Financiering (vorig jaar) was een box 3 investering. De rest zoals eerder aangeven of in een topic aangegeven via de RC of indirect terugvloeiend van de externe inversteringen.

Vorig jaar wel een mondelinge akkoord gekregen voor landaankoop maar dat speelt nog
Jan S
@van Ittersum Waar investeer jij dan in als ik vragen mag? Studentenwoning?
George
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
De R is dan weer wel maatgevend voor de haalbaarheid van een financieringsaanvraag

De R ? Die heb ik verschillende keren in mijn voor- en achternaam zitten. Dan sta ik er dus goed voor.
pieta
@George Alleen de hoofdletter telt. 😁
+1
George
Quote Reactie van @pieta:
Alleen de hoofdletter telt.

Oke dan schrijf ik voortaan mijn naam zoals Noord Hollander. 😄
+1
van Ittersum
@George overdaad schaadt🤣🤣
hans1980
@Jack Rijlaarsdam R = rentabiliteit?
van Ittersum
@hans1980 yup
hans1980
@van Ittersum geen reserverings capaciteit dacht ik net die moest toch 6-7 cent zijn bij 34,5cent melkprijs 4%Reken rente beetje herinvestering klein beetje prive en nog wat gemiddelde cijfertjes van bedrijf over 3 jaar dan computer laten draaien en je krijgt een groen of rood scherm
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @hans1980:
die moest toch 6-7 cent zijn

Maak daar maar minimaal 10 cent van.
pietjepuk
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Maak daar maar minimaal 10 cent van.

bij welke melkprijs?
pieta
@pietjepuk Bij jou 40 cent. 😁
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
Bij jou 40 cent

gelukkig is een eitje. 10 cent reserveringscapaviteit bij een melkprijs van 40 cent. 😁

Volgens mij was de insteek van jou reactie anders. 😀
pieta
@pietjepuk Zeker niet. Omdat je bepaald niet in je eigen voordeel rekent had ik je al de cursus rekenen in je eigen portemonnee aangeraden. Daar reageer je niet op en dus de is mijn volgende oplossing voor jou om een wat hogere melkprijs te nemen. 😁
+2
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
Omdat je bepaald niet in je eigen voordeel rekent

moet toegeven dat de meeste boeren daar wel goed in zijn. Maar moet wel rieeel blijven. 😬
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pietjepuk:
bij welke melkprijs

Gemiddeld netto ontvangen melkprijs van de afgelopen drie jaar, dus inclusief alle toeslagen.
weurding
@Jack Rijlaarsdam ojee, had 22 cent boekjaar 16/17, maar zitten wel neventakjes bij in verrekend 😄
Coen
@Jack Rijlaarsdam , afspraak = afspraak, dus ook in elk jaar met melkprijs < 30 cent 😄
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @hans1980:
R =

Reserveringscapaciteit
van Ittersum
Divers, in zaken waar geen extra arbeid voor nodig is, wel rendement oplevert en de ingestoken kapitaal minimaal gehandhaafd blíjft, kortom anderen laten werken over je geleende kapitaal. Maar geen studentenwoningen, die breken alles af. Exact vertellen waarin levert hier (meestal) ongezouten commentaar op dus laten we dat maar achterwege houden
+1
Jan S
Quote Reactie van @van Ittersum:
Exact vertellen waarin levert hier (meestal) ongezouten commentaar op dus laten we dat maar achterwege houden

Laat ze toch lekker lullen, jij weet toch wat het oplevert en zij gokken maar wat. Als je het goed lijkt, gewoon doen.
Ik dacht/hoopte nog wat van je te kunnen leren.
robbies
@Jan S misschien is van ittersum een kalverintegratie aan het opzetten en staat hij over 10 jaar in de quote 500
cjw73
@robbies zou kunnen maar heb er nog niks van gehoord in de buurt. Denk eerder aan een pandjesbaas of zoiets.🤑🤑🤑
van Ittersum
@cjw73 heb genoeg aan mijn koeien.
Jan S
Quote Reactie van @robbies:
misschien is van ittersum een kalverintegratie aan het opzetten en staat hij over 10 jaar in de quote 500

Ik heb iets meer vertrouwen in @van Ittersum dan in Jv3. Maar als je eerlijk bent dan is de kans niet zo groot om in de quote 500 terecht te komen.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!