Matten of golfschoftboom

De koeien blijven te lang staan. Kan een golfschoftboom hierin verbetering geven? Of is het meer raadzaam om andere matten te nemen? Met welke matten hebben jullie goede ervaringen? En wat zijn jullie ervaringen met een golfschoftboom?
Kareltje5

Laatste  |  

Reacties

de hoef
Staan is niet goed heb hier golf schoftboom en matten en golfschoftboom en diepstrooisel ,ben zelf meer weg van diepstrooisel
cjw73
Boxen te klein is mijn idee.
newholland6640
Kun je van hieruit niet beoordelen.
Kareltje5
Kun je zeggen of golf schoftboom toegevoegde waarde heeft
weurding
@Kareltje5 bij ons wel, vooral omdat de oude vlakke schoftboom op 1.10 hoogte stond, heb je modernere maten (130cm of hoger) dan zal het niet veel maken. om de prijs hoef je het niet te laten, was destijds 25 euro per 2 boxen en wat sleutelwerk
de hoef
@Kareltje5 je kunt er paar kopen en daarna je eigen buizen laten buigen doen we hier ook
jan w
@de hoef Je bent een eurotje of 17 per box kwijt, kun je ze bijna niet zelf voor buigen
de hoef
@jan w da gaat hier wel lukken ,en verder kun je mee de buizen ook niet veel meer als laten liggen
weurding
ucarecdn.com/e53fbf4a-7b00-4c10-9a97-f7987f1e303b/…

(klik om te vergroten)

door de jaren vanaf 82 aangepast
Frans1
@weurding Hoe diep(of lang) is jouw boxdek?
weurding
@Frans1 poeehh, 2,20?
+1
sil
Golfschoftboom direct doen. koe krijgt veel meer ruimte om op te staan. En dus waarschijnlijk ook om te liggen. Heb ik 5 jaar geleden gedaan, had ik veel eerder moeten doen, maar ja achteraf....... Overigens zonder mat of diepstrooisel kun je ook niet.
+1
brabo
Quote Reactie van @sil:
zonder mat of diepstrooisel kun je ook niet.

Ohjawel hoor. Ga maar eens kijken in een vrijloopstal en je zult zien dat je heel goed zonder alle bovenstaande produkten kunt.
sil
@brabo zo ver had ik niet doorgedacht....maar heb er geen moeite mee dat ik zelf geen vrijloopstal heb. Als ik bij mijn buurman kijk heft ie er toch heel veel werk met. Maar kan ook aan de buurman liggen.
DirkdVGP
Schuif de bestaande schoftboom maar zo ver als mogelijk naar voren. Koe moet met achterpoten in box staan zonder schoftboom te raken.
digger
@DirkdVGP dan krijgen mijn boxen te weinig steun en brken de stroppen voor in de box los (de boer boxen)
Frans1
@digger Is niet alleen bij de Boer denk ik.Als je de schoftboom naar voren zet wordt de arm(boxafscheiding) langer,dus de kracht groter als er zijwaartse kracht op komt.
sjoerd de melker
@digger was bij ons ook zo. Ik was het zo beu dat ik een dubbele schoftboom deed. 1 golf en 1 gewone stukje er voor. Zal wel niet rendabel zijn maar ik was van dat geklier af
Piet1960
@digger Als je stroppen breken voorin, staan je boxen te smal of je koeien te groot.
+1
cjw73
@Piet1960 dat zegt helemaal niks. Bij mij is de boel 5 jaar oud. Boxen staan op 1.20 en zijn 2.90 lang. De boer optima box met matrassen en knieboom, nou je mag wel een dagje komen sleutelen hoor zoveel stroppen zijn er gebroken inmiddels. En de boer doet of bloedt zijn neus.
de hoef
@cjw73 plaats is effe foto
+1
cjw73
@de hoef straks heb ik weer een rechtzaak aan de kloten net als met KWS afgelopen najaar.
Frans1
@cjw73 nav een post hier op pb?
cjw73
@de hoef er boxen genoeg die alle kanten op schuiven.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Frans1
@cjw73 heb bij een boer gewerkt die ook de boer had,precies hetzelfde,is al heel lang geleden.die klemmen om de schoftboom klemmen niet genoeg
de hoef
@Frans1 moet je ze niet is een keer natrekken na verloop van tijd
+1
cjw73
@de hoef we hebben ze hier na verloop van tijd wel nagetrokken, maar het is net of de stroppen bijna te kort zijn. Want de borgmoeren komen bijna niet eens aan de borgring toe.
En de 15 nieuwe die ik gekregen heb zijn een cm langer dan de oude.
de hoef
@cjw73 daarom leken ze los te zitten draad is gewoon te kort
Frans1
@de hoef die kappen met 2 stroppen om de schoftboom zijn niet sterk genoeg
+1
weurding
@Frans1 die langere met 3 stroppen zijn veel vaster dan die met 2
+1
Frans1
@weurding precies.die kleine vierkante met 2 stroppen zijn niet sterk genoeg @de hoef
de hoef
@Frans1 ooh gelukkig wij hebben met drie beugels
+1
Frans1
@de hoef jij bent voor het geluk geboren het 😁
cjw73
@de hoef ik heb ook met 3 beugels en de achterste waar alleen die plaat aan zit is nooit stuk, het zijn altijd de voorste 2 waar tevens die buisklem van de schoftboom tussen zit.
de hoef
@cjw73 sjit
de hoef
@cjw73 heb de zelfde boksen ,staan pas een jaar
krijg nu nieuwe spinder in andere stal ,had liever de boer maar dealer ,was geen dealer meer gelukkig nu dan
digger
@de hoef bij mij gaan de boerboxen eruit.(drama)heb glasfiberboxen gekocht met golfschoftboom.
de hoef
@digger hoe lang staan ze bij je
+1
digger
@de hoef 20 jaar maar veel werk aangehad en extra buis over de boxen aan de onderkant gemonteerd aangezien die stroppen allemaal braken.ook verlengde schoftboomklem voor extra stevigheid gemonteerd.
+1
pietjepuk
@digger Hier staat een zelfsluitend voerhek van brouwers (nu de boer). Na bijna 30 jaar nog niets aan. 15 jaar geleden een stuk aan de stalgebouwd waar ik het zelfde voerhek in wilde. was niet meer verkrijgbaar alleen een geupdate versie. Nou dat is ook een drama. vallen de komplete spijlen er niet uit dan breken de gietijzere sluitstukken wel.
Ook drinkenbake gehad waar na 4 jaar een gat in viel. lag aan mijn leidingen want stukjes koper vreet door het verzinksel. Maar ja alles is van tyleen. Het is gewoon rommel tegenwoordig.
Frans1
@pietjepuk hier vorig jaar met verlengen ook het oude hek er uit gegooid,2/3 van de sluitingen waren kapot.dat was een Ametrac hek,nu een dsd hek met ouderwetse sluitingen bovenop,zijn wel kunststof,maar nog niks mee loos en werkt prima
mlkvhoudr
@Frans1 euh frans dsd is opvolger ametrac. Maar ametrac is rommel idd
pieter-werkman
@mlkvhoudr dat ametrac rommel is kan ik niet bevestigen, de r- boxen staan nu al 29 jaar waarvan de laatste 7,5 jaar in de gescheiden mest .je kan zien dat het gebruikt is maar kunnen in deze toestand nog wel 20 jaar mee. de schoftboom staat wel bijna helemaal vooraan.
+1
mlkvhoudr
@pieter-werkman eerlijk is eerlijk ik had t over t veiligheidsvoerhek. Wat een rommel was dat
+1
Frans1
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
ik had t over t veiligheidsvoerhek. Wat een rommel was dat

Het was hier een gewoon zelfsluitend hek,maar het was een onding
cs-agrar
Quote Reactie van @cjw73:
optima box

dat ding gaat ook altijd stuk zoals die ontworpen is en vast staat. Hangt altijd onder spanning en als jij de schoftboom dan ook nog aardig voorin hebt zitten..
cjw73
@cs-agrar ja ben ik ook achter gekomen alleen het zit er al in he. En het is nog maar 5 jaar oud en zal nog wel even mee moeten.
Frans1
@cjw73 Daarom had ik hier laatst die topic geopend over de ouderwetse paddestoel of R box.Deze staan steviger en blijven op de vaste maat staan door de bevestiging op de grond.Ik heb Ametrac zwevende boxen met een kronkel,spul is wel goed,maar toch verschuiven de afscheidingen iets en dan is de ene box ineens 1,25 en de andere 0,95, het valt me bij mij heel erg op dat de koeien niet graag in de boxen met een standpijp voorin gaan liggen,en deze heb je met de R boxen ook niet nodig,en ook een bevestigingsbuis minder,dus meer kopruimte met opstaan.en boxen vervangen hoeft ook niet alles ineens he
+1
pietjepuk
@Frans1 gewoon een box of 5 in zetten en de koeien vertellen het je.
Frans1
@pietjepuk Jij had toch ook van die paddestoelen?
pietjepuk
@Frans1 ja maar koeien en boer weet niet beter.
tok achterhoek
Je kunt ook schoftboom verhogers maken, had ik ook. Werkt prima en goedkoop.
+2
weurding
@tok achterhoek afhankelijk welk type box je hebt, sommige boxen zijn de stevigheid van een vaste schoftboombuis nodig voor de zijdelingse krachten
Kareltje5
Gaan de koeien met golfschoftboom de boxen niet meer bevuilen .
sjoerd de melker
Het idee erachter is dat als ze recht staan de meeste ruimte hebben en als ze dan toch recht staan ook recht gaan liggen
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @sjoerd de melker:
recht staan ook recht gaan liggen

Hoor deze kreet vaker en lijkt mij complete onzin. Een koe die recht staat gaat liggen door zich op z'n zij te laten vallen, dan ligt 'ie toch per definitie scheef.
jan w
@Jack Rijlaarsdam En toch is het zo. Als de boxen al aan de krappe kant zijn, dan gaan de koeien al scheef in de boxen staan en komen ze nog schever te liggen.
newholland6640
@Jack Rijlaarsdam recht liggen in de lengterichting
cs-agrar
@newholland6640 ze gaan scheef liggen in een brede-korte box. 115cm is breed zat, hoeft echt niet naar 1.20 tenzij je soort van mega Bons-lookalike Holsteins hebt. lengte in het boxdek heb je nooit genoeg, hoewel koeien ook wennen aan de situatie waar ze mee te maken hebben en sta je er van te kijken hoe makkelijk ze in (te) kleine boxen kunnen gaan staan. Dat komt, denk ik, dat weer grotendeels door de vloerbedekking en de kunde van de boer. Die golfschoftboom is overigens prachtding, is aan alle kanten in juiste maat te draaien/schuiven en kan daarmee je boxen ook steviger maken dan dat ze met de standaard buis waren.
harkje
Heb spinderbox metgolfscoftboom +matras koeien blijven te lang staan, heb het idee dat de kop boom in de weg zit kan niet weg ivm stevigheid.
Kareltje5
@harkje hoe lang is je box beugel.
hier 2.05
harkje
@Kareltje5 hier 206 cm
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!