Veehouder Ate loopt drie miljoen euro schade op door beving

Veehouder Ate Kuipers uit het Groningse Den Ham heeft al drie miljoen euro aan bevingschade opgelopen. Afgelopen maandag was het weer raak. ,,De eerste reactie heb je van de koeien en de kalveren. Die springen op uit hun ligboxen en raken helemaal in de stress."
 Veehouder Ate loopt drie miljoen euro schade op door beving (ed.nl)

Veehouder Ate Kuipers uit het Groningse Den Ham heeft al drie miljoen euro aan bevingschade opgelopen. Afgelopen maandag was het weer raak. ,,De eerste reactie heb je van de koeien en de kalveren. Die springen op uit hun ligboxen en raken helemaal in de stress."

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+2
Herbert
Begrijp mij niet verkeerd, hoe het momenteel met de schaderegeling gaat daar lijkt nergens op. Maar als iemand je 20 jaar oude auto in puin rijd krijg je ook geen spiksplinternieuwe, maar hij wil wel een volledig nieuwe stal op kosten van de nam.
+2
Noorderling
@Herbert
als de stal functioneel is, je kiest er zelf niet voor om hem kapot te maken,
hoe wil je dan iemand schadeloos stellen zodat hij zijn beroep uit kan oefenen en een inkomen genereren?

Een 2e hands stal bouwen is vrij lastig. Wat betreft woonhuizen wordt er ook gekozen voor nieuwbouw als de kosten van reparatie de nieuwbouwwaarde overstijgen. Gezien de schade in zijn gebouwen is het dus aan de NAM hoe te handelen, lijkt mij dat er weinig meer aan te redden is.
casev
@Noorderling ik zit 200km uit groningen vandaan, maar kan dit soort scheuren en scheurtjes ook wel aanwijzen in alle bakstenen muren hier.....
verbi
@casev Maar als je buitenvloer een steendikte zakt dan gebeurt er toch ook wat met de gebouwen!!
+1
Piet1960
@verbi Als je in West Nederland zit, dan zakt je erf in 10 jr ook wel een steendikte en nog wel meer ook. Ben meer benieuwd naar toestand van keldermuren, zijn die nog wel dicht?
+9
hans1980
3 miljoen pfff
Een nieuw huis a 300.000
Erf 100.000
Loods 100.000
Rest 2.500.000,- voor stal a 5000 /koe
Dus stal erbij voor 500 koeien

En dan moet ook echt alles 100% kapot zijn / niet te maken zijn

Huis uit 1871 is ook op
Erf komt dat allemaal door beving ?

Ben voor schade vergoeding maar 3 miljoen?
+3
pietjepuk
Quote Reactie van @hans1980:
Ben voor schade vergoeding maar 3 miljoen?

moet altijd goed inzetten hier in nederland. Heb je 1,5 miljoen nodig om heel het zooitje op te knappen moet je beginnen met 3 miljoen. krijg je misschien met pijn en moei die 1,5 miljoen.
+3
cjw73
@hans1980 ik geloof dat het bouwen van een aardbeving bestendige stal wel wat duurder is dan 5000 per box waar jij vanuit gaat.
brabo
Quote Reactie van @cjw73:
aardbeving bestendige stal

hoeft helemaal niet duur te zijn, is zelfs goedkoper. Gewoon een tentje of foliestal neer zetten en die valt nooit meer om. 😄
+5
Noorderling
@hans1980
Bodemdaling waardoor het waterpeil stijgt met alle gevolgen van dien?
Ten opzichte van NAP zakt Groningen en hierop wordt het waterpeil niet aangepast.

Percelen met onverklaarbare lage plekken waar water blijft staan. Kun je alles opnieuw kilveren en draineren.
Vergoeding voor het lekken van mestkelders waardoor je water voor 10euro af mag voeren? Als je pech hebt komt de NVWA in januari ook nog op bezoek om steekproefgewijs de mestvoorraad te meten waarvan een deel grondwater is.

Dieren die spontaan beginnen te rennen in de stal en een koe de speen eraf heeft liggen of een poot breekt. Heeft me dit jaar al 6 koeien gekost zonder verder verklaarbare reden, dieren waren kerngezond.
Dieren zijn gevoeliger dan mensen, onder de 2.0 voel je als mens bijna niet. ca 15 aardbevingen afgelopen maand, er gebeurt meer dan wat 1x per jaar in het nieuws komt.
knmi.nl/nederland-nu/seismologie/…

Het is een erg complex verhaal en niemand weet hoe het zit. Maar de inwoners en boeren weten inmiddels wel wat de gevolgen zijn na 10 jaar stilstand in compensatie en afhandeling.
pietjepuk
Quote Reactie van @Noorderling:
Bodemdaling waardoor het waterpeil stijgt

kijk aan hier hebben we het verhaal van de zeespiegelstijging.
Noorderling
@pietjepuk
Nop, het waterschap trekt de peilschalen los en boort ze vrolijk 10cm hoger vast aan het gemaal. Ten opzichte van NAP wordt hetzelfde bemalen, alleen is alles hier wel 10cm gezakt.
Daar heeft zeespiegelstijging niets mee van doen.

Bent er mooi klaar mee als je drains 3/4 van het jaar onder water staan door bovenstaande zaken.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @Noorderling:
Daar heeft zeespiegelstijging niets mee van doen.

Is toch precies het zelfde verhaal. Door alle olie winning over heel de wereld. wordt de aardbol kleiner. met als gevolg zeespiegel stijging.
pieta
@Noorderling De NAM/overheid zou gewoon moeten zeggen we maken een groot landbouwgebied van het aardbevingsgebied. Gebouwen kopen we allemaal op en ga boeren/wonen buiten het bevingsgebied.
Jaap40
@pieta het aardbeving gebied IS landbouw gebied lijkt mij.....
Noorderling
@pieta
Even voor je beeldvorming, het aardbevingsgebied beslaat bijna de volledige provincie Groningen, op de zuidwest en zuidoost hoek na, maar met de kop van Drenthe er nog bij. Het beslaat zomaar 20-25 duizend hectare. In de stad Groningen zijn ook af en toe aardgevingen, die mensen kunnen ook verkassen?

Het gebied betreft niet 2 dorpjes en 5 boerderijen 😉
+1
pieta
@Noorderling Ik wist niet dat het zo'n groot gebied was. Maar daarmee hoeft het idee nog niet helemaal niets te zijn. Bouw op een aantal punten aardbevingsbestendige bedrijven. En verplaats er een aantal naar buiten het gebied als aardbevingsbestendig bouwen te duur is.
noordhollander
Vanaf de zijlijn is t makkelijk redeneren en filosoferen over dit soort zaken ate kuipers is wel vertrouwd zn huiswerk goed voor te bereiden.................
+2
groeier
@noordhollander
Lang niet alles zal met de beving te maken hebben. Als ik mijn mooie auto met weinig kilometers van 2004, let op total loss rijdt en een nieuwe wil kopen, moet je blij zijn 10% van de nieuwwaarde te ontvangen. De gebouwen zijn oud, 95% van huis/stal kunnen nog jaren mee zullen ze bij NAM zeggen.
+2
Coen
@groeier , wie wil niet 'nieuw voor oud' ?
je zult altijd van een taxatie moeten uitgaan die rekening houdt met de technische en functionele afschrijving.
George
Mijn gebouwen mogen voor 3 miljoen ook wel wegbeven als ik tenminste niet thuis ben. En voor 2 miljoen ook en voor een miljoen eigenlijk ook nog wel. Neemt niet weg dat ik voor een ruime vergoeding ben. Ik ben echter wel niet schuldig want ik gebruik geen aardgas.
+5
Jan S
Je verzekering voor brand en storm is op basis van herbouwwaarde.Het lijkt me dus heel simpel. Wat is de herbouwwaarde?
Het is ook belachelijk dat veel mensen de zon bij een ander niet in het water kunnen zien schijnen. Ze misgunnen anderen wat ze uiteindelijk zelf wel willen hebben als het hun zou overkomen.
+3
de Tank
@Jan S inderdaad, ik woon zelf in Zeerijp. Het hele bevingsgebeuren doet heel veel met mensen. De oeverloos lange trajecten om schade vergoedt of herstelt te krijgen wens ik niemand toe. Kost veel energie en uiteindelijk blijft de onzekerheid over wat er nog komt over. De schade die is ontstaan is veroorzaakt door politieke keuzes, niet door natuurlijke oorzaak.
+3
groeier
@Jan S
Dat zal best, maar daar gaat het niet om, dit geval moet overigens wel opgelost worden, maar met 400% overvragen ben je totaal niet meer geloofwaardig.
robbies
@groeier Wedervraag; zou jij een boerderij kopen in het aardbevingsgebied? Ik never nooit niet, dus naast de herbouwwaarde moet je de waardedaling van de grond meenemen, de sloop en afvoerkosten, de opstartkosten en de inkomstenderving.

In Noorwegen vonden ze tegelijk met Slochteren een oliebron. Die hebben ervoor gekozen om te investeren met de opbrengsten en het rendement naar de staatskas te laten vloeien. Mocht zich daar een calamiteit voordoen, dan hebben ze in ieder geval geld om iedereen schadeloos te stellen.

Lees dit maar eens: trouw.nl/home/…
+1
groeier
@robbies
Alle respect voor de mensen daar hoor. Maar dat is toch ook met melkveebedrijven die fosfaatrechten mislopen of vanwege Hinderwet/natuur enz niet voldoende dieren mogen houden en de laatste regelgeving i.v.m. stallen in b.v. Brabant.? Wat is de waarde van die varkens/koeien/kippenbedrijven nog??
robbies
@groeier je haalt de waarde Vd locatie en de waarde Vd gebouwen door elkaar. Een agrarisch gebouw is per definitie waardeloos omdat het maar 1 functie heeft. Een locatie kan echter waardevast zijn omdat het gunstig gelegen is. Dat laatste is in Groningen absoluut niet aan de orde
+1
de Tank
@groeier het gaat hierbij om een bewuste keus van de politiek om gas te blijven winnen terwijl in 1986 de link bevingen met de aardgaswinning al werd gelegd. Na jaren van ontkenning kunnen ze er nu niet omheen. Dan is de wijze waarop schade wordt afgehandeld bedroevend. En ik snap heel goed dat de meeste mensen buiten het gebied wonen waardoor het makkelijk voor de overheid is om Groningen als een kolonie te behandelen die vooral dient om de staatskas te vullen.
van Ittersum
@robbies Noorwegen is een socialistisch land. Zeer goed voor het algemeen belang maar als er een weg aangelegd moet worden (zwager woont daar, zzp-er in het buitengebied) dan is het nog erger dan hier. Alles onder het mom van : het algemeen belang, pennenstreep en wegwezen jij!!! Gelukkig groeide daar ook een zeldzame boom nu leggen ze de weg maar om(toen kon het wel). Oftewel, in de praktijk is Noorwegen niet zoveel anders dan hier.
robbies
@van Ittersum dat kan. Maar mijn punt is dat Noorwegen wel de baten heeft om iets te doen terwijl de Nederlandse baten weg zijn
robbies
@van Ittersum dat kan. Maar mijn punt is dat Noorwegen wel de baten heeft om iets te doen terwijl de Nederlandse baten weg zijn
+1
van Ittersum
@robbies Noorwegen is zo groot met zoveel verschillende bodemschatten dat moet je niet gaan vergelijken. Dat land heeft zoveel fossiele bodemschatten maar die gebruiken ze in verhouding amper, ze focussen op waterkrachtcentrales.

De fossiele brandstoffen zijn meer hun pensioen, nogal dom en suggestief van Trouw om Noorwegen te vergelijken met Nederland.
van Ittersum
Geen enkele rechter gaat hier in mee. Verbetering, vervanging, vergroting of herstellen....groot grijs gebied. Advocatenvoer en de overheid is niet verzekerd dus alles gaat via claims
basbes
Tjonge jonge, wat een gezellige collegialiteit hier bij de meeste reacties op dit onderwerp. Wij boeren aan de rand van het gaswin-aardbevingsgebied en horen regelmatig zeer trieste verhalen van en over collega 's daar.Schandalig zoals er met die mensen wordt omgesprongen. En dan van collega 's hier nog zulke flauwe reacties krijgen.
+1
van Ittersum
@basbes laten we duidelijk zijn, niemand gunt iemand dit maar waar realiteit eindigt begint de speculatie en commentaar. Dat is het probleem. En ja de overheid staat niet vooraan met compensatie , nog nooit gedaan
noordhollander
Ate hylke kuipers moet oppassen, hij is bijna dagelijks te zien op televisie steeds over de aardbevingen en het vervolgverhaal; vooral van de deels afgunstige verhalen op deze site wordt je niet vrolijker het zou niet te verwonderen zijn als hij zich voortaan beperkt tot een paar media!
+4
@noordhollander Jij weet ook maar al te goed dat Ate graag in de belangstelling staat als er iets is om tegen in te gaan en erg overdrijven is hem ook niet vreemd. Maar ook hier zal hij zijn gelijk niet halen. Ik heb vroeger al eens bij hem op de loonlijst gestaan maar was wel blij dat ik er weer af was, dat type mensen kan ik niet mee werken..
noordhollander
[@Inseminatieservic ieder heeft positieve en iets mindere punten in zn balboekje staan wellicht jammer dat ate niet eens als commissaris door de crv zaken met een kritische blik kijkt...................
+2
groeier
@noordhollander
Heeft niet veel met afgunst te maken, wil ook dat de overheid zoiets netjes oplost, net als met b.v. de fipronilcrisis en zo nog wel meer zaken. Maar alles overvragen werkt juist averechts.
+2
PIONIER
Toch wel knap dat je met 3 miljoen schade nog overleven kan.
+1
Jan S
Quote Reactie van @PIONIER:
Toch wel knap dat je met 3 miljoen schade nog overleven kan.

Soms kun je met een auto die total loss is toch nog rijden.
pieta
@Jan S Sommige zijn dan ook total loss als het achterlicht kapot is. 😁
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden koeien , kalveren , platteland , ligboxen , schade , euro , was en weer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!