CRV wil onderzoek naar vererving van voerefficiëntie uitbreiden

CRV meet sinds vorig jaar de voeropname van individuele koeien op een melkveebedrijf in Overloon in Noord-Brabant. De fokkerijorganisatie wil dat onderzoek uitbreiden en binnen 2 jaar op 10 bedrijven gegevens verzamelen over de voeropname van dochters van de ingezette CRV-stieren. Dat meldde Pieter van Goor, foktechnicus bij CRV, op 4 januari tijdens een themabijeenkomst van de Federatie Veeteeltstudieclubs Zuid-Holland in Waarder. Via fokkerij op voerefficiëntie is volgens hem een besparing mogelijk op de voerkosten mogelijk van circa 2 cent per kilo melk. De voerefficiëntie van melkkoeien loopt uiteen van 1,1 tot 1,6 kilo meetmelk per kilo droge stof. Met ingang van de volgende indexdraai in april wordt voerefficiëntie al opgenomen als onderdeel van de NVI.

Deel dit topic

Reacties

arjankok
Een goed idee nu al komen er grote verschillen aan het licht , die naar mijn gevoelen heel goed verklaarbaar zijn , er lijkt een duidelijke samenhang tussen lichaamsgewicht en efficiëntie , het gevolg zal zijn dat een kleinere hf weer wat meer gaat meetellen , verwacht ook dat nvi index minder gaat verschillen van de tip index
Pluto
In de roodvleeshouderij is in de jaren 80 een onderzoek geweest over voer efficiëntie met als uitkomst als je de MRIJ op 100 zet staat de PIM kruising op 80 en de HF op 120 . Hier scoorde de HF gewoon slecht maar in de melk is het een ander verhaal . Als volgens de huidige DNA en gen selectie ziet dat de tijd die nodig was voor nieuw inzicht is verkort van 10 naar 1 jaar of nog minder !!. De koe is de andere helft van de fokkerij , dus wil je er financieel ook zo snel van profiteren dan krijgt de koe nog maar een kalf en moet dan plaats maken voor haar vervanger!!!.

Is dit de toekomst ?????? en willen we dat spel to the bottom of gaat de fokkerij organisatie op de foute stoel zitten ????.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stof , onderdeel , koeien , melk , crv , fokkerij , melkkoeien , melkveebedrijf , meetmelk en overloon geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0