Gemengde reacties op excuses RFC omtrent grupstal

Leden-melkveehouders van RFC met een grupstal reageren verdeeld op de ‘excuusbrief’ van Keurentjes.
 Gemengde reacties op excuses RFC omtrent grupstal (boerderij.nl)

Leden-melkveehouders van RFC met een grupstal reageren verdeeld op de ‘excuusbrief’ van Keurentjes.

Nieuwsgrazer

CAT telefoons - Goedkoop en machtig sterk!

Barst in je telefoon? Knikker dat ding weg! Kies voor degelijkheid.

Advertentie
Bezoek website

Laatste  |  

Reacties

+1
Twentsch Land
Excuses hebben ze niks aan nu beleid toch wordt doorgezet, het is paaien terwijl er gewoon wordt gemept. Feit is dat er nu een groep is die anders behandeld wordt binnen een coöperatie. Vaak als het niet linksom wil gaat het wel rechtsom, of hun nog wel onpartijdig behandeld worden de komende jaren kan betwijfeld worden......grupstalboeren zouden er goed aan doen een vereniging te vormen met een databank waar ze hun bevindingen in gaan vermelden...b.v. hoevaak controle van qlip en dergelijke instanties.
+4
putjesschepper
Misschien zou het beter voor rfc zijn dat keurentjes de eer aan zn eigen houdt en opstapt. En dan met fris iemand weer nieuwe jaar in.
Twentsch Land
@putjesschepper

Zie je het al gebeuren ?

Denk dat het nog wel even duurt voor hij gaat.
putjesschepper
@Twentsch Land het zal inderdaad niet snel gebeuren maaR keurentjes zal savonds ook weleens voor de spiegel staan.Het laatste jaar is nou niet echt eentje geweest met een goede communicatie.
Twentsch Land
@putjesschepper

Op dat soort zetels hebben de meesten een hard vel.
putjesschepper
@Twentsch Land ja,en het verdient lekker
jan w
@putjesschepper
Keurentjes, doet ook maar wat hem opgedragen wordt, door de "hoge" heren.
Daar hebben ze Bij RFC wel andere piloten voor die het beleid maken.
Coen
Door DZK dus zelf verzonnen 😞
boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

‘Uitfasering grupstal komt van zuivelsector zelf’
Het ‘grupstalverbod’ zou nodig zijn omdat de supermarkten dat willen. Supermarkten zien dat genuanceerder. Albert Heijn stelt dat het initiatief komt van de Duurzame Zuivelketen, dus van de zuivel zelf. Albert Heijn onderschrijft de afspraken wel.

Het verbod op de uitbreiding en nieuwbouw van grupstallen, dat vorig jaar voor zo veel commotie zorgde in de melkveehouderij, komt volgens de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en FrieslandCampina, de grootste partij daarin, van de supermarkten. Die zouden afwillen van grup- en aanbindstallen.

Diverse leden van met name FrieslandCampina hebben daarop gevraagd welke supermarkten dat precies zijn. Dit gebeurde tijdens een reeks speciale bijeenkomsten met grupstalboeren. De uiteindelijke bedoeling van de laatste was om in gesprek te raken met die supermarkt(en). Op dit verzoek is geen rechtstreeks antwoord gekomen, vertelt RFC-lid, zelf grupstalboer en Kringloopweigeraar, Henk Gommer: “Er zou nog een keer een gesprek komen met commerciële mensen van FrieslandCampina, meer horen we niet.” Anderen bevestigen dat.
700 grupstalboeren

Met ‘we’ doelt Gommer op de ongeveer 700 grupstalboeren van coöperatie. In heel Nederland zijn volgens gegeven van de Stichting KOM (Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties) nog ruim 1100 grup- en aanbindstallen actief.

Vanuit de zuivel is er niemand die bij name supermarkten noemt, die aandringen op een ‘grupstalverbod’. De zuivel heeft, na de eerste hevige commotie, ook duidelijk gemaakt dat ze niet aandringt op actieve beëindiging van grupstalbedrijven. In eerste instantie was dat wel zo opgevat, met name bij FrieslandCampina.
Opvallende reactie van Albert Heijn

Omdat er van de zuivel geen antwoorden komen, zijn de grote supermarkten rechtstreeks benaderd. In een opvallende reactie verwijst Albert Heijn terug naar de zuivelsector zelf. In verband van de Duurzame Zuivelketen, een samenwerkingsorgaan van de hele zuivelsector, zijn afspraken gemaakt over de huisvesting van melkvee. In de factsheet huisvesting staat volgens Albert Heijn, aangesloten bij de Duurzame Zuivelketen, precies welke stalsystemen er in Nederland zijn (erkend). Bovendien is een beleid Huisvesting vastgesteld met daarin vrije bewegingsruimte voor de koe, zo wordt gesteld. De grupstal komt in de factsheet niet voor.

Grup- en aanbindbedrijven kunnen niet deelnemen aan alle nieuwe melkconcepten

De zuivel loopt ook niet meer te koop met de grupstallen. Voor open-boerderijdagen komen ze niet in aanmerking en het beleid is dus gericht op uitfasering. Ook kunnen grup- en aanbind-bedrijven niet deelnemen aan alle nieuwe melkconcepten, al kunnen ze wel aanspraak maken op weidepremie. Dit lijkt logisch, maar niet meer geheel vanzelfsprekend. Toch zijn de grupstalkoeien in het weideseizoen meer buiten dan loopstalkoeien.
+1
puddingbroodje
Beste @Coen besef wel dat veel van onze melk(producten) naar duitsland gaat en dat daar de discussie over grupstallen al veel langer gaande is!
+2
jan w
@puddingbroodje
Daar zit wel wat in, maar je moet ook niet te bang zijn om iets uit te willen leggen.
Kijk nu eens naar de pluimveehouderij. In Veenendaal wordt er een grote pluimvee uitsnijderij gebouwd door een oekrainsche mega-piraat. Er zal alleen pluimveevlees uit verwegnistan worden verwerkt. En daar mag een label op van geproduceerd in Holland.
+5
JanCees
@puddingbroodje de gemiddelde grupstalkoe heeft meer weidegang dan de gemiddelde ligboxenstal en zolang de Partij voor de Dieren nog een koe naar een aanbindstal rusthuis brengt is er weinig noodzaak om die discussie nu al zelf te starten
m uut m
@JanCees
Dat is geen aanbindstal
brabo
@m uut m
misschien niet maar ze staan wel aangebonden
JanCees
@m uut m morgelijk niet de hele dag maar de vastzettouwen en halsbanden met wartel zullen toch een functie hebben lijkt me
m uut m
@JanCees
Ik zie maar 1 vaststaan
Wilbert
@Coen kansloos stuk, iedereen weet welke afnemers ernaar vragen. Niet de AH.
dwers
@Wilbert die bijeenkomst van de grupstalboeren was zeker wel heftig, want bij de regiovergadering RFC was er één die de nieuwe foqus planet regels mocht uitleggen.
En toen hij bij het punt van de grupstal kwam kreeg hij een black out, hij kwam even niet goed meer uit zijn woorden, ik dacht hij gaat hier straks ook nog staan janken.
robbies
@Wilbert wie dan wel? De Lidl? Die heeft alleen Milbona-melk in haar zuivelschap staan. Als je als verwerker zelfs bereid bent om je grupstalboeren te dumpen om zelfs melk in het verliesgevende huismerkmelk-bakje te duwen, dan heb je een serieus afzetprobleem
spotmelker
Quote Reactie van @robbies:
De Lidl? Die heeft alleen Milbona-melk in haar zuivelschap staan.

Hmmm, Qlip is hier al 2 keer geweest voor weidegang controle. In opdracht van....jawel, Lidl!
puntertje
@spotmelker Geeft Lidl opdracht aan Qlip?
spotmelker
@puntertje Ik heb de controleur er naar gevraagd; wie stuurt jou? @robbies Farmel
robbies
@spotmelker dat verklaart een hoop. Farmel heeft geen eigen merken en moet derhalve wel op het huismerksegment gaan leveren. RFC zou moeten streven om geen melk in het huismerk te leveren, omdat het dan zichzelf beconcurreert.
diezel
Quote Reactie van @robbies:
RFC zou moeten streven om geen melk in het huismerk te leveren, omdat het dan zichzelf beconcurreert.

De duurste Campina-vla voor < 60 cent/liter......
Het A-merk schiet onder de goedkoopste huismerken door. Deze week hier...volgende week daar. Wat zal de gemiddelde Nederlandse huisvrouw stilaan denken? 😞

(klik om te vergroten)

Wilbert
@diezel supermarkt bepaalt de verkoopprijzen, ook van a merken.
robbies
@spotmelker wie is jouw afnemer?
dwers
Ik zou dit jaar bij de focus planet natuur ook invullen ( 30% van HA ) maar dat hoeft nu niet meer.
dwers
Vorige week had ik het nog met veearts over de grupstal, zijn ervaring was dat in ligbox meer koeien verongelukken dan op de grupstal, hij zei net of dat dan geen dierenwelzijn is.
Blijvenboeren
Begrijp dat in Duitsland al wel afnemers grupmelk weigeren. Wellicht onterecht.... maar
Gewaarschuwd mens telt voor twee
dwers
@Blijvenboeren dat telt dan ook voor de opstallers, bij VLOG is weidegang ook verplicht.
Wilbert
@dwers in Duitsland is ook vlog te koop van opstallers. Maar rfc moet zich invechten en trekt alles uit de kast. De Duitse markt is weinig winstgevend, dus om nog iets te verdienen moeten er extras op zitten om überhaupt een plek te krijgen in de supermarkt.
Signaal is wel helder, bij alle toekomstige plus melkstromen is weidegang vereist.
dwers
@Wilbert ik denk dat de NZO de 5%((grupstalbedrijven) van totaal weidende bedrijven nog goed kan gebruiken om doelstelling 81% weidende bedrijven te halen.( concept).
Wilbert
@dwers dat zou wel eens kunnen. Weidegang verplichten bij grupstalboeren 😉
dwers
@Wilbert was ook mijn voorstel 180 dagen weidegang, waarvan 120 dag en nacht.( Als compensatie beweging winter )
Wilbert
@dwers en met dat voorstel jaag je direct opstallende grupstal boeren met een te kleine huiskavel over de stang. Daarom niet reeel, vandaar de 😉
dwers
@Wilbert die daar niet aan kunnen voldoen kunnen een zandbak maken om de koeien beweging te geven
Detukkeroettwente
Zeg frans ja jij leest dit ook , zit er vandaag veel of weinig lachgas in de lucht ??? Dit is toch ook een immens probleem.
noordhollander
HET IS EEN SLECHTE ZAAK ALS DE SUPERMARKTEN ZICH DAARMEE GAAN BEMOEIEN
DAN KUNNEN ZE MAAR BETER MELK KOPEN UIT GORLSDORF IN DE BRD VAN JOACHIM KLINDWORTH OUDE FOKKERIJVRIND,DIE DAAR MET 56 RBOTS 1330 KOEIEN MELKT 1 MILCHFRAU REGELT EEA GEM 10.500 KGS WELLICHT AARDIG OM DAAR EENS MET CO SCHOLTEN EN ZN CAMERA TE GAAN REPORTAGE MAKEN
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden grupstal en rfc geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!