Afwachtende houding op fosfaatmarkt

Op dit moment is er nog weinig handel in fosfaatrechten. Een optelsom van onzekerheden maakt dat kopers en verkopers een afwachtende houding innemen.
 Afwachtende houding op fosfaatmarkt (melkvee.nl)

Op dit moment is er nog weinig handel in fosfaatrechten. Een optelsom van onzekerheden maakt dat kopers en verkopers een afwachtende houding innemen.

MelkveeNL

CAT telefoons - Goedkoop en machtig sterk!

Barst in je telefoon? Knikker dat ding weg! Kies voor degelijkheid.

Advertentie
Bezoek website

Laatste  |  

Reacties

+2
groeier
Zal wel net als met melkquotum gaan, ieder jaar weer, hadden we een half jaar eerder maar gekocht i.p.v. leasen.
George
Als ze allebei afwachten gebeurd er niet veel. 😄
+5
groeier
Is maar net wat de boete is.
paul1
@groeier wat is die dan ?
+1
van Ittersum
Was toch voorspelbaar, de gekte wordt je aangepraat maar niet elke melkveehouder is een SBS6-typ . Die dalende melkprijs heeft een zodanige invloed dat men eerder denkt; het kan (altijd) nog wel.
+2
groeier
@van Ittersum
In 't verleden is meer duur melkquotum verkocht dan goedkoop.
overstekend wild
@groeier maar toen waren de vermogens posities op de groeiende bedrijven anders
van Ittersum
@overstekend wild nu veel beter dan toen(of mag dat niet)
+1
groeier
@overstekend wild
De rente was ook veel hoger.
overstekend wild
@groeier maar afwachten hoe lang die zo laag blijft. Toen werd overbezetting in je stal ook nog onbeperkt geaccepteerd. Dat word nu helemaal verboden! 110% word de komende jaren nog gedoogd over een paar jaar is het gewoon 100% max! Was toch wel mooi makkelijk, toen eerst je stal eens voor 130% (of nog veel meer...) vol duwen voordat we gaan spantjes plakken
+2
Frans1
Quote Reactie van @van Ittersum:
Die dalende melkprijs heeft een zodanige invloed dat men eerder denkt; het kan (altijd) nog wel

Om vervolgens er in de loop van het jaar achter te komen dat er te weinig productierechten zijn en dat er beter te duur dan niet gekocht kan worden 😁
+2
pieta
@Frans1 Vooral natuurlijk als je net als in 2015 en 2016 maar meer liters gaat melken om je melkgeld per maand op hetzelfde bedrag te houden. 😁
+2
George
@pieta
Dat vonden velen toen toch een slimme strategie. In een overvolle markt waardoor de prijzen dalen nog meer gaan produceren.
pieta
@George Ik kan je vertellen dat het nu een nog slechtere keuze zal zijn hoogstwaarschijnlijk. 😁
ted9
@George die jij toch ook met je maïs. Jij gaat toch ook geen ras zetten met minder opbrengst.
George
Quote Reactie van @ted9:
die jij toch ook met je maïs. Jij gaat toch ook geen ras zetten met minder opbrengst

Nou ik heb de laatste jaren toch wel wat minder mais. Eerlijk waar. Melkveehouders gaan productie zelfs verhogen om melkgeld op peil te houden. Dat is gewoon niet slim.
ted9
@George of dat slim is nee. Maar minder leveren ook niet.
+1
George
Quote Reactie van @ted9:
of dat slim is nee. Maar minder leveren ook niet

Als een autofabrikant zijn wagens niet kwijt kan tegen een goede prijs gaan ze echt minder produceren en niet meer. Ze gaan niet de productie verhogen in een terug lopende markt. Dat is gewoon boerenwaanzin. Als je minder gaat leveren is de markt eerder schoon en is het prijsdal het snelst voorbij. Bij meer produceren om melkgeld op peil te houden in een toch al overvolle markt kom je in een langdurige neerwaartse prijsspiraal terecht. Zo moeilijk is dat toch niet te begrijpen?
+1
ted9
@George ga hier nu niet de schoolmeester uit lopen hangen. Net of ik niet weer in wat vrn hoek we zitten met zijn allen. Maar dat is nu eenmaal niet zo 1 2 3 anders te krijgen. Daarom zeg ik ook zoals ik al eerder gedaan heb. Dat het tijd word
Voor ern overkoepelende organisatie om gewoon eens zoals dat overal in elke sector gebeurt producten door te draaien als men er niet voor wil betalen. Die melkpoeder berg in Brussel opkopen en verbranden. Kan toch niet zo zijn dat die paar honderd ton elke keer de rede is dat de mp onder druk komt te staan. De eu is bezig om wetten aan te passen zodat boeren zich meer mogen verenigen. Nou kom op dan.
+1
George
Quote Reactie van @ted9:
producten door te draaien als men er niet voor wil betalen

En wie moet dat dan weer betalen? Omdat jullie tegen de klippen op door blijven produceren moet het maar verbrand worden?
ted9
@George nee omdat de eu een liberaal beleid wil voeren maar telkens ingrijpt. Een Europees overkoepelende organisatie iets zoals de opec zou per liter geproduceerd melk een kleine heffing op moeten kunnen leggen om zo een stroppenpot te kunnen aanleggen.
+3
Wilbert
@ted9 we gaan helemaal geen goed voedsel verbranden, ben je helemaal van de pot gerukt...
interventieprijs omlaag en we zien wel wie als eerste de handdoek in de ring gooit. Niet leuk, maar als er teveel melk is, moet je of minder produceren, of niet klagen.
Bedrijven die in de toekomst een flexibele kostprijs kunnen hanteren, dus bij een lage melkprijs nog geld overhouden, hebben de toekomst. Tot het randje financieren of helemaal afhankelijk zijn van voeraankoop en mestafzet heeft niet de toekomst in een volatiele markt.
Frans1
Quote Reactie van @Wilbert:
of helemaal afhankelijk zijn van voeraankoop en mestafzet

Dat zit wel snor door de invoering van p-rechten.Zowel mestafzet als ruwvoer worden goedkoper,daar hoef je niet voor geleerd te hebben
George
Quote Reactie van @Frans1:
Dat zit wel snor door de invoering van p-rechten.Zowel mestafzet als ruwvoer worden goedkoper,daar hoef je niet voor geleerd te hebben

Dat betwijfel ik. In 2012 was er ook gewoon ruwvoer nodig en waren er minder koeien dan nu. Bovendien die mestafzet gaat steeds stroever verlopen en dat scheiden is vanaf nu een stuk minder interessant. Mestafzetkosten konden je wel eens enorm tegenvallen komende jaren.
pieta
Quote Reactie van @Wilbert:
Bedrijven die in de toekomst een flexibele kostprijs kunnen hanteren, dus bij een lage melkprijs nog geld overhouden, hebben de toekomst. Tot het randje financieren of helemaal afhankelijk zijn van voeraankoop en mestafzet heeft niet de toekomst in een volatiele markt.

Dit gaat wel tegen elkaar in. Dat snap je wel he.
+1
Wilbert
@pieta in een aantal gevallen van extreme groei in grond of stal wel. Denk dat overgrote deel van de boeren wel snapt dat grote sprongen maken zonder de boel in balans te houden financieel niet uitkan.
+1
ted9
@Wilbert het gaat mij er om dat je bijna weekelijks leest dat prijs onder druk staat door interventie poeder. Dat spul moet weg om de markt weer beetje in balans te krijgen. Desnoods geven ze het aan Afrika. Dat er minder geproduceerd moet worden kun je niet meer sturen quotum weg in de eu dus. Alleen de fabrieken kunnen hier wat in beteken.
Jaap40
@Wilbert het voorstel van @ted9 is zo gek nog niet. Bij groente en fruit is doordraaien vrij normaal.

Eigenlijk zou er geen lange opslag van poeder mogelijk moeten zijn, dan blijft de markt schoon. De hele opslagmethodiek inclusief het verpoederen van de melk kost vermoedelijk veel meer dan het vernietigen van de eerste grondstof. Kortom bij te lage prijzen, zo snel mogelijk grote hoeveelheden uit de markt nemen, en vernietigen. Dit kan eenvoudig dmv een gezamenlijk opgezet fonds.

En vernietigen van voedsel moet kunnen, voor niets werken houdt de boer ook niet vol.

Hogan heeft onlangs nog aangegeven dat boeren verregaand mogen samenwerken, dit lijkt me nu eens een echt goede aanleiding. Fonds maken, opkoop en vernietigen bij melkprijs onder 33 euro cent.
+2
Wilbert
@Jaap40 doordraaien van groente en fruit is zeldzaam geworden.
rd.nl/vandaag/binnenland/…

Jammer dat je zo slecht op de hoogte bent van de maatschappelijke beweging. Initiatieven om voedselverspilling te verminderen schieten als paddestoelen uit de grond. Ze zijn niet allemaal succesvol, maar ze krijgen veel aanhang en bewondering.
Wat denk je als melkpoeder, voedsel met grote co2 footprint gemaakt met dieren, wordt verbrand of weggegooid? Dan breekt de hel echt los binnen links Nederland, terecht.
+1
jg
@Wilbert De oorzaak van jouw genoemde verspilling ligt bij overproductie . Als je verspilling zo’n belangrijk item vindt moet je pleiten voor profuctieregulatie .
overstekend wild
@Wilbert jij bent zeker niet zo goed op de hoogte hoeveel sla en kool er momenteel om gefreesd of aan koeien gevoerd word
+1
Jaap40
@Wilbert laat ik vooropstellen dat ook ik het zonde vindt voedsel te moeten doordraaien. Maar omwille van markt signaal naar afnemers, en het houden van een gezonde markt lijkt steeds noodzakelijker te gaan worden. Markten worden steeds volatieler, om het minste geringste daling stijging.

Minder productie zal daarbij ook noodzakelijk zijn. In Nederland fosfaat beperking, voor hoeveel heid melk positief.

Kortom, melkproductie past in zijn geheel zeker niet in een vrije markt.
Hoeveelheid regulatie moet er zijn.
Een fonds voor opkoop als back-up, koeien kun je immers niet even stil zetten.
George
@Jaap40
Daarom hadden we een mooi Europees geregeld systeem wat bij het oud vuil moest van LTO.
Wilbert
@Jaap40 koeien kun je prima tijdelijk wat minder laten produceren. Maar dat willen de meeste niet, want dan komen ze in allerlei technische vergelijkingen niet meer bovenaan te staan.
Overheid trekt zich terug, maatschappij wil geen verspilling, zeker niet met dieren. De vrije markt gaat er komen. Interventieprijs wordt over gepraat om te laten zakken, die gaat dus zakken. Er gaat helemaal niemand zijn vingers branden aan het opzetten van opkoopregeling om melkpoeder te vernietigen. Lekker blijven dromen.
Productiebeperking hebben we afgeschaft, en tot nu geen concreet plan om het weer in te voeren. Gaat niet gebeuren dus.
Kijk naar ontwikkelingen en trek je eigen plan 😄
+1
Jaap40
@Wilbert dan trekken Nederlandse boeren met hun hoge kostprijs aan het kortste eind.
Misschien is er dan nog wat ruimte op de interne markt voor plusjes melk. Bulk kun je dan wel vergeten. Export einde.
Behoorlijk negatief scenario zie ik dan.
George
Quote Reactie van @Jaap40:
Behoorlijk negatief scenario zie ik dan.

Dat zie ik ook.
robbies
Quote Reactie van @Jaap40:
dan trekken Nederlandse boeren met hun hoge kostprijs aan het kortste eind.Misschien is er dan nog wat ruimte op de interne markt voor plusjes melk. Bulk kun je dan wel vergeten. Export einde.Behoorlijk negatief scenario zie ik dan.

Kijk naar de varkenshouderij. de oudere varkensbedrijven kunnen het op kostprijs bijbenen. Alle nieuwe stallen die gebouwd zijn haken aan bij een meerprijs-concept. Omdat de varkenshouderij intensief is, zijn het aantal variabelen beperkt tot op dierniveau. De melkveehouderij krijgt in plusconcepten te maken met mestplaatsing, natuurbeheer en biodiversiteit. Kun je daar niet in mee, dan wordt je kostprijsboer.

In die struggle zit RFC ook. Die wil alle melk als duurzaam verpatsen, de belangen van de extensieve weideboer met 25 koeien op één hoop gooiend met de intensieve stalmelker. Met als gevolg dat iedereen ontevreden is. Binnen afzienbare tijd gaan de grootwinkelbedrijven hun zuivel rechtstreeks bij de boer betrekken, zoals AH en A-Ware gedaan hebben.
pieta
Quote Reactie van @Jaap40:
En vernietigen van voedsel moet kunnen, voor niets werken houdt de boer ook niet vol

Als je hetb als boeren zelf gaat doen zou ik een veel lagere interventieprijs aan gaan houden en wat je opkoopt direct verkopen als veevoer. Ik neem tenminste aan dat je poeder in veevoer kunt verwerken anders dan melkpoeder.
Jannus
Quote Reactie van @Jaap40:
dat boeren verregaand mogen samenwerken

Dat is toch een cooperatie ??
Jaap40
@Jannus werkt de huidige coöperatie samen dan?
Jannus
Quote Reactie van @Jaap40:
werkt de huidige coöperatie samen dan?

Dat bedoel ik,stof tot nadenken
+2
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @George:
Als een autofabrikant zijn wagens niet kwijt kan tegen een goede prijs gaan ze echt minder produceren en niet meer.

Eerst wordt er van alles geprobeerdt om het tegen kostprijs kwijgt te raken Het eerst wat we leasen konden waren toch auto'''s
+1
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Eerst wordt er van alles geprobeerdt om het tegen kostprijs kwijgt te raken Het eerst wat we leasen konden waren toch auto'''s

Volgens mij begrijp je het niet Karst. Autofabrikanten werken niet tegen kostprijs. En dat leasen is zeker niet goedkoper dan kopen.
+1
jg
@MTSTAMMINGA De mogelijkheid tot leasen van auto’s leidde tot meer verkoop.
de hoef
@George toen kon dat want er was geen quotum en geen rechten scheelt 0,27 per liter
George
Quote Reactie van @de hoef:
toen kon dat want er was geen quotum en geen rechten scheelt 0,27 per liter

Nee dat kon eigenlijk ook niet. Meer gaan produceren om je melkgeld op peil te houden in een overvolle markt met dalende prijzen is gewoon niet slim. Daarom liggen nu de pakhuizen nog vol met interventiepoeder van toen!
van Ittersum
@Frans1 elke dag is er wat te koop, je onderschat de leeftijdsopbouw zonder opvolging die straks mondjesmaat rechten gaan verkopen onder het mom: bij schuldvrij heb ik aan de helft van de koeien ook genoeg
brabo
Quote Reactie van @van Ittersum:
schuldvrij

om daar te komen is voor een aantal nog wel een dingetje (en voor mij overigens ook)
storm
@brabo als je fosfaatrechten verkoopt en een beetje grond dan ben jij een heel eind.
Frans1
Quote Reactie van @van Ittersum:
je onderschat de leeftijdsopbouw zonder opvolging

Zou kunnen,maar daar tegenover staan ook nog mensen die hoe dan ook vooruit willen.
ted9
@Frans1 in productie volume vooruit. Achteruit in levenskwaliteit en eigen vermogen in sommige gevallen.
hans1980
Elke dag een update over fosfaatrechten markt pffff....
Net nog aan het bij komen van de brief met het aantal kg gestolen rechten...
George
Ik heb vandaag ook de brief ontvangen en precies het aantal rechten wat ik verwacht had . Zonder korting omdat ik wel grondgebonden ben met dmv grond in vol vol vol eigendom. 😂
+2
Frans1
Quote Reactie van @George:
Zonder korting omdat ik wel grondgebonden ben

Hier ook vandaag binnen gehad,ook geen korting 👍
hans1980
[@Frans1ons bedrijf voor 90% grondgebonden ??? Toch voor de volle mep gekort 8,3% .
Aan huidige markt waarde ver boven een ton aan boete ! Door niet te groeien.

Ps. Wanneer ons mais/mest grond meegeteld had gemogen dan wel grondgebonden.
matt
@hans1980 als je minder vee had gehad was je ook grondgebonden 😜
de hoef
@hans1980 hier idem ,maar ben er al weer aangewend tandje terug en weer door
+1
cjw73
@de hoef is hier ook aan de orde.
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @hans1980:
Wanneer ons mais/mest grond meegeteld had gemogen dan wel grondgebonden.

Postief blijven denken Die kosten van mais aankoop en mestafzet heb je niet meer 😬
+8
KuikenenKoe
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Postief blijven

dan kunnen er ook nog wel een paar positieve puntjes bij , minder krachtvoerkosten en minder lang melken minder dierenartskosten minder inseminatiekosten minder vaak je bed uit voor koekalverij minder klauwbekappen minder administratiewerk

als je het zo bekijkt zijn die kortingen zo gek nog niet ,denk nu wel dat grondgebonden jaloers is dat ze geen korting krijgen
+2
MTSTAMMINGA
@KuikenenKoe
De vechtende ondernemer wint hebben we gezien in het quotem tijdperk
Niet de gene met de minste korting momenteel !!
+2
KuikenenKoe
@MTSTAMMINGA denk het ook, gewoon door en op elke weg zit wel eens een hobbeltje
en mijn vader zegt altijd : met terugtrekken heeft nog nooit iemand de oorlog gewonnen
+4
weurding
@KuikenenKoe op tijd terugtrekken kan je wel voor een oorlog behoeden.... 😂
+1
cornelissen
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
,denk nu wel dat grondgebonden jaloers is dat ze geen korting krijgen

Niet overdrijven, hier 1900 kg latente ruimte "geroofd " en een nieuwe stal voor een derde leeg.
En grond wat eigenlijk alleen geschikt is voor grasland;
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @cornelissen:
en een nieuwe stal voor

twee derde vol
beter misschien wel dan een uitgangssituatie van een hele oude kleine stal bomvol zonder latente ruimte bij grond
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @cornelissen:
hier 1900 kg latente ruimte "

Niet leuk voor je @cornelissen

Maar denk maar als echte DDB De melkprijs wordt er niet lager van 😃 😬
de hoef
Quote Reactie van @cornelissen:
" en een nieuwe stal voor een derde leeg.

heb jij geluk hier de ouwe bomvol en 8.3 gekort
+1
cjw73
@de hoef dat geeft wel weer wat ruimte in de stal.😜😭
@MTSTAMMINGA Wat gaat gras op stam kosten dit jaar ???
MTSTAMMINGA
@Detukkeroettwente
Goedkoper als vorige jaar kan niet
Toen was gratis op een moment in mijn omgeving
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Toen was gratis op een moment in mijn omgeving

Je zit in een vreemde omgeving Karst . Daar heb je toch wel een beetje pech mee. Als je akkerbouwmogelijkheden had was het iets makkelijker.
Noorderling
@George
Op goede grond groeit vaak nog meer gras.
Je bent een bepaalde hoeveelheid grond nodig om niet met bemonsterd afvoeren te zitten, hier in de regio kunnen de meeste boeren met de sleepslang de mest rechtstreeks naar de buurman akkerbouwer pompen op de tarwe. Wordt een dure aangelegenheid als daar nog auto's tussen moeten, euro voor bemonsteren en vast zitten aan de rijtijden.

Daarnaast zit je met 80% grasland, AMVB grondgebondenheid, mestverwerkingsplicht etc. Achteruit in areaal is vele malen ingewikkelder als groeien in vee met de huidige regelgeving.
Todi
@Detukkeroettwente Misschien wel geld toe als je het op haalt. Smily.
+1
sjoerd de melker
Als we zonder melkkoeien tellen zijn de meesten grondgebonden
+1
hans1980
@sjoerd de melker elke boer heeft deels grondgebonden koeien hierop zou geen korting op moeten zijn , enkel over de extra koeien waar geen grond onder zit.
de hoef
@hans1980 heb hier 22 ha natuur al 12 jaar om dieren in te scharen totaal 64 stuks rond jaar door ,mocht tot vorig jaar niet mee meitelling mee
netjes verzoek ingediend om toch mee te laten tellen ,
werd niet mee geteld
MTSTAMMINGA
@de hoef
Wat voor contract zit er op dan ?
Telde de plaatsing ruimte wel mee voor grond gebondenheid ?
de hoef
@MTSTAMMINGA ja telde mee voor plaatsings ruimte .bloemrijk grasland ,
wordt nu nat hooiland
pietjepuk
Quote Reactie van @de hoef:
ja telde mee voor plaatsings ruimte

hoe kan het wel meetellen voor plaatsingsruimte als het niet op je meitelling staat?
de hoef
@pietjepuk telt nu toch mee ,en voor amvb ook
pietjepuk
Quote Reactie van @de hoef:
mocht tot vorig jaar niet mee meitelling mee

En waarom dan wel niet als ik vragen mag?
de hoef
@pietjepuk van verpachter
+1
Als 80% van de boeren niet kan/mag kopen dan gaat de prijs met 80% naar beneden !!!
cjw73
@Detukkeroettwente iedereen is zelf baas en kan en mag dus ook kopen, of ze het allemaal doen is vraag 2
+2
groeier
@Detukkeroettwente
Dat hebben we in de tijden v/h melkquotum toch nooit gezien.
stan-roozen
@Detukkeroettwente
Met een flinke boete eerder 80% omhoog dan omlaag.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!