Biologische boeren richten coöperatieve KI-vereniging op

Al een aantal jaren test Stichting Biologische Veeverbetering stieren voor de biologische veehouderij. Om gebruikers van deze stieren meer invloed te geven op de fokkerijstrategie, is besloten om deze stichting om te zetten in de Coöperatie Biologische Rundveefokkerij BioKI u.a.
 Biologische boeren richten coöperatieve KI-vereniging op (melkvee.nl)

Al een aantal jaren test Stichting Biologische Veeverbetering stieren voor de biologische veehouderij. Om gebruikers van deze stieren meer invloed te geven op de fokkerijstrategie, is besloten om deze stichting om te zetten in de Coöperatie Biologische Rundveefokkerij BioKI u.a.

MelkveeNL

Kies voor grondgebonden!

Landbouwgrond te koop of te huur. Dagelijks nieuw aanbod met diverse percelen.

Advertentie
Bezoek website

Reacties

noordhollander
Biologische boeren richten nieuwe ki vereniging op BIO KI UA, het wiel opnieuw uitvinden is wat tijdverspillen; vooral in de USA is t nog nooit zo slecht gegaan
in die sektor dus doe daar je voordeel mee..........
Jan S
@noordhollander Jij denkt dat de gemiddelde Holsteinstier een succes is op een biologisch bedrijf? Vraag je eens af waarom Nieuw Zeelandse stieren hier niets klaarmaken en de stieren van hier in Nieuw Zeeland geen succes zijn.
noordhollander
@Jan S hallo jan ik heb t woord holstein niet genoemd en denk dat dieren zonder holsteinbloed een dermate kleine populatie hebben inmiddels, dat selektie daarbinnen nauwelijks mogelijk is..............en er bovendien alleen nog een groepje hobbyisten mee bezig is zonder duidelijke structuur,en de nieuw zeelandse fokkerij daarvan heb ik hier nog weinig gezien en gelezen het schijnt dat de zuidafrikanen vooral met jerseys daarvandaan werken...........
+1
oldhuus
Quote Reactie van @noordhollander:
denk dat dieren zonder holsteinbloed een dermate kleine populatie hebben inmiddels, dat selektie daarbinnen nauwelijks mogelijk is

Geld misschien voor de Nederlandse 'andere rassen', de hf heeft dan wel 50 miljoen, maar sommige buitenlandse rassen, 41 miljoen Fleckvieh, 7 miljoen Brown Swissen, zelfs op 400.000 montbeliarden, 300.000 Noors rb, is nog zat te selecteren, bij HF is de verwantschap misschien nog wel veel hoger.
MARTIJN G
@oldhuus Ook voor BIO geldt dat een dubbeldoelkoe zo slecht nog niet is. Jersey zal van de "echte" melkrassen nog het beste zijn. Driewegkruising kan ook een goede optie zijn. (FLV x ZRB/NRB/JS x HF
Nico96
Stieren inzetten van bewezen goede biokoeien, prima toch? Ik heb er hier een paar aan de melk van Bio Wytze, en die doen het uitstekend. Het zou ook voor extensieve gangbare boeren niet verkeerd zijn lijkt me.
noordhollander
@Nico96 vertel eens iets meer over BIO WYTZE nico dat werkt wellicht verhelderend
Nico96
@noordhollander Bio Wytze is de eerste stier die de Bio-KI heeft ingezet. Het is een zuivere Red-Holsteinstier. Ik gebruikte hem op mijn zuivere Montbeliardekoeien, heb er 3 vaarzen van aan de melk gehad, die het prima deden. Ze hadden duidelijk Holsteinbloed,
Het systeem is om ongeveer 1000 rietjes in te zetten van een stier, en dan weer een volgende in te zetten. Dit spreidt het risico.
Er zijn nu 16 stieren ingezet, van allerlei bloedvoering, Rhf, HF, FH,Blaarkop, Fleckvieh, Mointbeliarde, MRY, Jersey. De biosector is erg divers, dus probeert men veel variatie in het aanbod te hebben. Ik gebruik alleen Fleckvieh, RHF, en Mb.
De kosten vallen erg mee, rond de 10 euro voor een rietje, dus ook ideaal voor terugkomers.
+1
mlkvhoudr
noordhollander
@mlkvhoudr jammer waterige melk bij zn dochters
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden veehouderij , boeren , stieren , coöperatie en test geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!