Wet- en regelgeving zorgen voor slachtrecord runderen

De Nederlandse slachterijen hebben in 2017 in totaal 701.415 runderen geslacht. Dat blijkt uit cijfers van de RVO.nl. Nog nooit kwamen zoveel runderen aan de slachthaken als vorig jaar. De totale rundvleesproductie kwam vorig jaar uit op ruim 221.000 ton.

Ten opzichte van 2016 groeide het aantal slachtingen met bijna 100.000 stuks. Hoewel 2016 met 603.625 slachtingen al een uitschieter was, knalde 2017 daar nog even hard overheen. De groei in het aantal slachtingen laat zich eenvoudig verklaren: door het fosfaatreductieplan en de stoppersregeling is heel veel extra vee aan de slachthaken gekomen.

De afgelopen jaren, met uitzondering van 2016, schommelde het aantal runderslachtingen tussen 495.000 en 535.000.

boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

Weidezicht
En toch zijn de prijzen volgens mij aardig blijven hangen. Het vlees toch zijn weg gevonden. In 2018 zullen er toch wat minder slachtingen zijn denk ik? Dus hogere prijzen.
van Ittersum
@Weidezicht rotzooi gaat zakken, dikke koeien blijven goed aan de prijs zei mijn handelaar vandaag,
pietjepuk
@van Ittersum dan gaan we dikke koeien maken. kunnen ze ondertussen ook nog een beetje melk geven.
van Ittersum
@pietjepuk ruwvoer genoeg, daar zal het niet aan liggen👍
+2
m uut m
@pietjepuk
code 120 kun je ze afmesten geen fosfaatrechten voor nodig
van Ittersum
@m uut m kun je ze zo omzetten terwijl je dat nooit gedaan of die code hebt gebruikt. Ik mest wel eens guste koeien af door ze droog te zetten en daarna te laten groeien
cjw73
@m uut m hoe kun je ze daar op over zetten?
friesboertje
@cjw73
Veemanager, of monsternemer.
cjw73
@friesboertje monsternemer dat wist ik. Veemanager gebruik ik al jaren en de app ook maar ben het nog nooit tegen gekomen.
cjw73
@friesboertje monsternemer dat wist ik. Veemanager gebruik ik al jaren en de app ook maar ben het nog nooit tegen gekomen.
pietjepuk
Quote Reactie van @friesboertje:
Veemanager, of monsternemer.

heb beide niet. hoe dan?
+1
Grensboertje
@cjw73 Veemanager menu links bovenaan 'detail dier', koenummer invoeren en ok klikken, dan komt de registratie van de af te mesten koe naar voren en dan in dat venster links staat 'productiedoel' die je dan van melk op vlees kunt zetten. Via de app heb ik het ook nog nooit gevonden.

Mag je bij cat120 de koe helemaal niet meer melken of mag je de koe nog netjes afmelken en dan niet meer met de mpr mee laten draaien?
Jaap40
@Grensboertje bij veel code 120 koeien zal nvwa bezoek ook wel aanstaande zijn. En niet melken natuurlijk.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Jaap40:
code 120 koeien

Koeien afmesten is volstrekt legaal. Uiteraard mogen deze koeien dan niet gemolken worden. Vraag is of je heel veel opschiet met wel melken van deze dieren. De melkgift wordt bij de overige dieren opgeteld waardoor deze één of meerdere productieklassen omhoog gaan met bijbehorende hogere fosfaatexcretie. Dit doet ongeveer de helft van het voordeel teniet.
Wilbert
Het is natuurlijk wachten op nieuwe regels als iedereen dat gaan doen... Als je op 2 juli geen code 120 dieren had als melkleverend bedrijf, val je wel op als je ze nu wel hebt, alhoewel het wel mag. Ze tellen nog steeds mee voor het fosfaatplafond. Maar goed, het duurt dan nog wel 2-3 jaar voordat ze de regels weer aanpassen.
+1
pieta
@Wilbert Volgens mij mag je ze niet melken.
pieta
@pieta Kijk maar eens in de mesttabellen. Staat netjes omschreven.
+1
Wilbert
@pieta je mag ze niet melken, wel afmesten. Is wel lastig te controleren als je ze tussen de melkkoeien laat lopen.
Porky
@van Ittersum klopt, "rotzooi" is ook niks waard, verbaas me dr wel eens over wat een magere worst koe opbrengt, mag dan niet heel veel zijn ,t is ook vaak niks ook
EDOO
Je kunt er toch niets aan doen als ze af en toe door het hek gaan?
EDOO
Hoe zit het eigenlijk met BB koekalfjes? Kun je dezen ook als vleesvee aanhouden?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0