Schadevergoeding bij foutief gehakselde maïs

Ik ben opgegroeid op de melkveehouderij van mijn vader en ben sinds kort werkzaam als advocaat. In die functie schrijf ik regelmatig artikelen over het huurrecht en het agrarisch recht. Ik heb recentelijk een artikel geschreven dat ik met jullie wilde delen. Als hier interesse voor bestaat, kan ik in de toekomst ook schrijven over andere onderwerpen die op dit forum aan de orde komen.

Het vraagstuk:
De ene boer oogst per ongeluk de maïs van een andere boer en biedt in ruil daarvoor alternatieve maïs aan. De gedupeerde boer weigert dit (redelijke) aanbod. Wie draait op voor de schade?

Het gerechtshof oordeelt in deze procedure dat de gedupeerde boer niet voldoende heeft gemotiveerd waarom hij het aanbod heeft geweigerd. Voor beide kanten van het verhaal valt iets te zeggen. Ik heb niet alle argumenten terug laten komen in mijn artikel. De uitspraak zelf is te lezen op (deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak/…).

Bron

Wie zaait zal (soms niet) oogsten
dirkzwageroverheidenvastgoed.nl

Deel dit topic

Reacties

+8
puddingbroodje
Zulke dingen zijn hartstikke vervelend maar je zou er alles aan moeten doen om te onderling op te lossen!
Grasbaal
Bedankt voor het delen van deze kennis, altijd leerzaam om te weten....
Pluto
Valt wat voor te zeggen . Hier lijkt meer sprake van opzet van de ene partij en proberen er flink beter van te worden door de andere partij!. Hier ook een geval in de omgeving gehad , boer accepteerde de mais wel alleen waren de omstandigheden bij hakselen van de ruilmais verre van ideaal ,,,,,het perceel is hellemaal verrot achter gelaten . Het is beter dat deze boeren elkaar voorlopig even mijden !!!.
+3
mlkvhoudr
Hier was eens een paar zwil gras verdwenen op een perceel. Grasdrogerij had zich vergist. Hebben het prima opgelost. Maar om nou te gaan rechten voor een paar bak gras/mais. Vind het wel ver gaan
pieta
@mlkvhoudr Ze hadden vantevoren al mot over het perceel. Dus van gemoedelijk oplossen is natuurlijk allang geen sprake meer. En van per ongeluk het verkeerde gehakseld ook niet denk ik.
+1
huub
Je zult altijd zien dat ze dat net aan een perceel beginnen dat van de grootste zeikerd uit de buurt is.

Er is nergens op te maken hoe groot het gehakselde stuk is, vaak komen ze er in de eerste hoek al achter omdat ze zien dat het anders gezaaid is.
storm
Ach je leert met zoiets je buren kennen. In elk dorp kennen we wel zo'n zeikerd die zelf niks foutdoen. Vaak ligt de werkelijke redden dieper en is het vaak afgunst dat jij het net even beter doet of een mooiere vrouw hebt.
+1
dorpsrandhoeve
Als je niet precies weet wat er bij die lui heeft gespeeld is het wijsheid om er je kop over te houden. Was het 1 kar, of was het een groot perceel. Was het kut mais die als oplossing is aangeboden? Zolang je dat niet weet begin dan eens met je klep te houden. Het zijn altijd dezelfde kut loonwerkers waar zulke dingen mis gaan.
Leo,s vriend
@dorpsrandhoeve met het verkeerde been uit de melkput gestapt?
dorpsrandhoeve
@Leo,s vriend Heb robots, dus dat probleem heb ik nooit.
kaas
@dorpsrandhoeve waarom zijn het altijd de zelfde loonwerkers over al worden fouten en vergissingen gemaakt
dorpsrandhoeve
@kaas Dat is gewoon zo, er zijn er altijd wel met veel 5 euro mannekes, die toen ze verstand aan het uitdelen waren nog ergens anders waren.
de jonge
@dorpsrandhoeve tsja dat er met 5 euro mannekes gewerkt moet worden zal ook aan bepaalde boeren zelf liggen. tegenwoordig zijn er toch steeds meer die om een tientje verschil overstappen dus die hebben zelf voor een groot deel veroorzaakt dat er met de goedkoopste mensen gewerkt moet worden.en buiten dat , ook jongeren zullen het moeten leren en jongeren maken wel eens fouten net zoals ouderen,zelf nooit iets fout gedaan zeker??
weurding
@de jonge de 5 euro mennekes zitten vast niet op de hakselaar en die maken toch echt het begin aan een perceel 😉
weurding
@dorpsrandhoeve denk jij weet meer.... 😂
+1
dorpsrandhoeve
@weurding Nee joh. Er werd in eerdere reaktie's al meteen geschreven over het perceel van de zeikerd in de buurt. Er zijn altijd 2 kanten van het verhaal, ik ken het verhaal niet, maar geloof me, er zijn altijd 2 kanten van het verhaal.
+1
oldhuus
@dorpsrandhoeve
Lees dat vonnis maar eens door, staat alles in, niet best hoor wat een ellende om hooguit een hectare maïs, in 2008 al gehakselt na een ruilverkaveling ofzo en dan 9 jaar procederen, kost zo 10.000 euro.
Quote:
Uiteindelijk is het oogsten helemaal stilgelegd door de politie, omdat [appellant] dreigde van het dak van zijn stal te springen. [geïntimeerde] kon daardoor pas in november van dat jaar de resterende maïs van zijn land halen, die door deze late oogst van een dermate slechte kwaliteit was dat hij maïs heeft moeten bijkopen.
+1
Wilbert
@oldhuus had het ook gezien, 2 kneuzen die elkaars buren zijn. Lekker bezig. En de loonwerker van het land sturen die een vastgereden tractor moet achterlaten. Wat een losers... zal al wel meer gespeeld hebben, wordt ook van alles bijgehaald.
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @Wilbert:
zal al wel meer gespeeld hebben

zal nogal wat gespeeld hebben.
+1
Erco
@dorpsrandhoeve alsof t bij jezelf was, wat n grove taal. Even dimmen mag wel aub
J-Timmerman
In dit geval is het schade vergoeden van de hectares die gehakseld zijn dus ( x ha keer € 1900,- per ha mais ) is dus bij 1 ha €.1900 euro schade vergoeding.
Het hakselen op het perceel is een fout van de loonwerker, als dit aantoonbaar is. Als er geen grenspalen / greppels / sloten staan aangegeven in het perceel, dan vraag je er als mais teler ook om.

Is de mogelijkheid er nog wel om de hectares te vergoeden, te ruilen van mais perceel.
Dan kan je alleen de kwaliteit van de mais en de hoeveelheid ton afgeleverde mais een verschil in hebben, en dan zou door bepaling van een gewas onderzoek door BLGG of een gelijkwaardig onafhankelijk onderzoeksbureau de kwaliteit verschillen te bepalen zijn.

De vergoeding zou dan door het verschil in opbrengst ton p/ha te berekenen zijn. Om te kunnen verrekenen.

Dieper in de materie gaan, Heeft geen zijn om de Kg / Vem ect. ook te verreken, deze opbrengst verschillen zijn niet in geld uit te drukken, hier zou wel een eenmalig vergoeding tegen over kunnen staan, maar of dit dan ook redelijk is dat vraag ik mij af.
+1
Dre van Helmond
Wel een mooie bijdragen ,van mij mag je zoiets vaker delen.
In dergelijke gevallen word het meestal goed opgelost .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , oogst , boer , uitspraak en toekomst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0