Holsteinkoe verbieden voor biologische boer?

Als vaste columnist in Agrio’s regionale bladen, weet Harmen Endendijk aan de hand van actuele thema’s, zijn mening scherp neer te zetten. Zo ook in de kersteditie die afgelopen zaterdag verscheen. Daarin beschrijft hij het gesprek met zijn dierenarts, die uit principe geen biologische melk drinkt omdat de koeien daar volgens hem stelselmatig ondervoed worden. Endendijk is het daar wel mee eens en vindt dat SKAL (controlerende instantie in de biologische landbouw) in plaats van de grupstal, beter een verbod kan instellen op holsteinkoeien.

Deel dit topic

Reacties

+1
de jonge
Zou het niet beter zijn om te zorgen dat de dieren niet meer ondervoed mogen worden omdat de burger het wil?? dus dat we allemaal mogen zorgen voor een beter product door meer voedingsstoffen (mest) toe te dienen zodat we de dieren niet ondervoeden. de burger heeft er echt geen kaas van gegeten en huppeld alleen de dingen na die door geitenwollensokkenburgers worden geschreven zonder zelf na te denken..
noordhollander
Is er een dokter in de zaal???
christo
Een verbod op agrio lijkt mij wel een goed plan.
Jan S
😀
+3
brabantboer1
Wat een onzin zeg. Bio koe is stelselmatig ondervoed???? Waar haar je het in hemelsnaam vandaan. Waarschijnlijk uit een enkele ervaring, maar ook gangbaar zie je dit. Heeft niets, maar dan ook niets met het systeem gangbaar of bio te maken.

Waarom wil gangbaar toch zo graag de bio sector in kwaad daglicht zetten? Laat de consument zelf bepalen wat hij koopt in de winkel. En is dat de euroknaller, prima, weidemelk, prima, bio ook prima.
Maar stelselmatig ondervoeden van dieren op biobedrijven. Blijkbaar heeft deze dierenarts ooit 1 x in zijn leven een biobedrijf bezocht.

Ik zou nu een heel verhaal af kunnen steken over hoe slecht de gangbare sector is, maar dat doe ik niet. Laat een ieder in zijn waarde.
+6
achterhoeker2
@brabantboer1Die ondervoeding zal wel meevallen, maar de( terechte) kritiek op de biologische landbouw komt doordat het een geloof is.
Biologische landbouw is verspilling van de aanwezige landbouwgrond en is inefficiënt.
+1
brabantboer1
@achterhoeker2 Onzin, menig gangbaar boer kan niet tippen aan 12 ton ds per ha grasklaver en 20 ton mais per ha. Het verschil onder ogen willen zien is iets anders.
+5
mlkvhoudr
@brabantboer1 ik vraag me juist altijd af waarom biologisch gangbaar zo afkachelt.......
m uut m
@achterhoeker2
Waar ben jij zo bang voor?
Jan S
😀
+1
achterhoeker2
@Jan S Ik heb niks tegen biologische boeren persoonlijk, wel tegen het misverstand dat biologisch beter is voor milieu.
Jan S
😀
+2
ejb
@brabantboer1 vraag mij al een tijdje af of colums van Harmen wel een zinvolle tijdsbesteding is. Colums mogen best prikkelend zijn maar als ik zijn colums lees wordt ik niet geprikkeld maar denk ik aan een grammofoon plaat die elke keer hetzelfde speelt (overal tegengaan schoppen als betweter ) dus beste is om hem gewoon te negeren
gerrie-hul
@ejb je bent niet verplicht om die collums te lezen staat er ook 1 in van Jan Cees Vogelaar
ejb
@gerrie-hul klopt en daarom betaal ik er ook niet voor
Porky
@gerrie-hul nou en? Je doet net of Jan Cees vogelaar onze lieve heer zelf is, sjonge jonge
gerrie-hul
@Porky Helemaal geen fan van Als ik zijn naam hoor of lees denk ik gelijk terug aan de ibr affaire en de mkz
noordhollander
Zullen we maar na de kerst de boel van tafel vegen?
+11
van Ittersum
De bioboeren die ik ken, zijn er maar drie. Die zeggen dat de huidige Holsteins ongeschikt zijn voor hun bedrijfsvoering. Ondervoeding is een te groot woord maar dat de koe meer wil geven dan dat aan kwaliteit (svp dit in de juiste context lezen) binnenkomt is dus niet helemaal uit de lucht gegrepen. Een bioboer vergt misschien wel meer en betere management dat een gangbare bedrijfsvoering. Als een bioboer zijn koeien goed in conditie kan houden zijn het goede koeboeren. Wat zal u doen als het erf vol kuil staat als bioboer en de bijproducten duur zijn, idd zoveel mogelijk ruwcoer voeren. Maar kan die HF koe er wat mee, of zou je met een andere ras hier beter mee uit zijn
+1
Noorderling
Quote Reactie van @van Ittersum:
bioboeren die ik ken, zijn er maar drie. Die zeggen dat de huidige Holsteins ongeschikt zijn voor hun bedrijfsvoering. Ondervoeding is een te groot woord maar dat de koe meer wil geven dan dat aan kwaliteit (svp dit in de juiste context lezen) binnenkomt is dus niet helemaal uit de lucht gegrepen. Een bioboer vergt misschien wel meer en betere management dat een gangbare bedrijfsvoering. Als een bioboer zijn koeien goed in conditie kan houden zijn het goede koeboeren. Wat zal u doen als het erf vol kuil staat als bioboer en de bijproducten duur zijn, idd zoveel mogelijk ruwcoer voeren. Maar kan die HF koe er wat mee, of zou je met een andere ras hier beter mee uit zijn

Juist, de huidige HF koe is gewoon een flinke portie zetmeel nodig om in conditie te blijven. Als je dat maar voert blijven ze wel vruchtbaar en geven flink melk. Als je het niet doet roep je vanalles over jezelf af. Bioligische bedrijven zitten vaak al niets te ruim in grond en qua tonnen krachtvoer zelf telen schiet het ook niet echt op. Dan kun je inderdaad beter over op plan B en een geschikter ras kiezen voor jouw systeem. Is niets mis mee lijkt me.
brabantboer1
@Noorderling en wie zegt dat een bioboer geen zetmeel kan voeren???? Ooit gehoord van bio snijmais??? Aardappelen?? maismeel??.Uiteindelijk geld voor iedere boer dat hij de fokkerij moet kiezen die bij zijn veestapel en management past.
Frans1
@Noorderling biologische bedrijven zitten vaak niet te ruim in de grond? Dacht dat juist de bio bedrijven ruim in de grond zaten
+1
cjw73
@van Ittersum nou mijn buur is ook bioboer en hij weet wat melken is. Maar zijn koeien zijn in topconditie kan ik je wel vertellen, bijna om jaloers op te wezen.
Dus dit lulverhaal slaat nergens op, ben in mijn ab tijd ook genoeg gangbare bedrijven tegen gekomen die de koeien structureel veel te weinig voer kregen en dat was dan ook goed aan de dieren te zien.
+1
van Ittersum
@cjw73 dat zeg ik, management. Heb je die en kun je het ,kan het dan ben je koopman. Niet iedereen heeft dezelfde tools en dan zie je bij zowel bio als gangbaar uitwassen .
+3
puddingbroodje
Harmen heeft een punt mrij FH of fleckvie passen veel beter bij een gemiddeld bio bedrijf!
+2
ceessie
Holsteinkoeien zouden voor iedere boer moeten worden verboden. Die wandelende gratenpakhuizen is nou niet bepaald reclame voor de sector. De vroegere dubbeldoelkoe was zo gek nog niet. Die koe bracht ook nog wat op na haar melkbare leven, en had minder gezondheids prolemen. De huidige Holsteiner is een topatleet met alle gezondheidsproblemen van dien.
brabantboer1
@ceessie Hier ben ik het wel mee eens, maakt niet uit, bio of niet, maar een gemiddelde productie van 12,000 kg melk lijd altijd tot ondervoeding van deze dieren in het begin van de lactatie.
christo
@brabantboer1 Als de boer de capaciteiten niet heeft wel. Voor een enkeling gaat het wel goed samen. Alle koeien hebben de genetische aanleg om veel melk te geven.
achterhoeker2
@brabantboer1 Klopt ;en het is wachten tot milieudefensie er over begint.
brabo
Quote Reactie van @ceessie:
Holsteinkoeien zouden voor iedere boer moeten worden verboden.

veel beter zou het zijn om verplicht voor iedere boer de helft mais in het rantsoen te stoppen.
meestal kun je het aan de koeien al zien wanneer we hier vanaf het zuiden de grote sloot oversteken.
Jan S
😀
+1
vrije boeren
@ceessie die holsteins van mij wogen de laatste keer 400 kg geslacht
Frans1
@vrije boeren niet op een grasrantsoen
m uut m
@Frans1
De zwaarste holstein koe die bij mij wegging was 435 kg afgemest puur en alleen met graskuil ( liep tussen de droge koeien ).
Frans1
@m uut m hoezo lang heb je daar over gedaan om haar daar op te krijgen? Hier kom ik niet verder dan 320-330 kg,wel doormelken tot krap 20 ltr,dan gaan ze weg
+1
m uut m
@Frans1
Was een Canvas dochter die ik niet weer drachtig kon krijgen. Na 2 jaar melken drooggezet en na 3 maand tussen de droge koeien heb ik haar verkocht ruim over de 1300 euro gebeurt. Deed dat meestal met koeien die weg gingen verkopen in februari ipv van in de herfst.
Verbaasde mij altijd wat een koe groeit als je ze 3 maand droog hebt staan.
Frans1
@m uut m hoeveel gaf ze nog toen ze droog ging ? Hier afgelopen zomer 1 op 637 dagen en bijna 21000 kg melk weg,woog ook rond de 325 uit mn hoofd.maar meestal gaan ze eerder weg,maar dat was een bijzonder persistent beestje
pieta
@Frans1 Dan heb je toch niet de zwaarste koeien. Ik heb pas een pink weggedaan van plusminus 21 maanden. Wou niet drachtig worden en woog iets van 310 kg geslacht. Vorige week zijn hier 2 afmelkers weggegaan. Daar weet ik het gewicht nog niet van maar als je me er aan herinnert wil ik het hier wel neerzetten. Gaven ook nog zowat 20 kg per dag.
+1
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
Dan heb je toch niet de zwaarste koeien

Dat beweer ik ook nergens.Als hier een keer een vaars over loopt omdat ze slecht drachtig wou worden wordt die hier ook wel zwaar 😄 maar het valt hier vaak wel tegen hoeveel(of weinig) vlees er op een hf koe komt als je ze afmelkt. Ik heb nu een handvol mry kruislingen aan de melk gekregen,deze pik je er zo tussenuit. Zijn watr kleiner en minder scherp dan de holsteiners.Productie moet zich nog bewijzen.Mijn eerste mry kruising heeft voorspeld 305 dgn 7787 5,14 3,66 was 236 dgn aan de melk die controle
Frans1
@Frans1 net voor de kerst controle gehad,net de uitslag bekeken,mry vaars gaf nog 20.5 ltr met 6.28 v 4.49 e op 273 dgn, vw 305 7798 kg 5.22 3.66. Vind ik toch een leuk lijstje voor een vaars
pieta
@Frans1 Prima lijsten. Wij hebben in het verleden MRIJ gehad. De eerste kruising met Red Holstein was fantastisch. De rest hoop ik voor jou dat je niet achter komt. 😁
+1
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
hoop ik voor jou dat je niet achter komt.

Moet voorlopig nog wel zelf het werk doen,dus dat zit er niet in 😁
Maar het is zeker niet de bedoeling om vol in te zetten op zuivere mry koeien,maar puur een keer inkruisen en dan weer Holstein er op,denk dat je anders teveel vlees en te weinig melk krijgt.Bedoeling is een spiertje meer op de koe en dezelfde melk eronder houden.1 waardeloze heb ik ook al,klote uier eronder,voorspenen wijd,met ook nog zucht ertussen,dus eerste en laatste lactatie.Vond ik het mooiste pink,heb hier ook wel eens een foto van dat beest gepost,maar wordt niks,deze lactatie vol maken en dan maar vertrekken,jammer maar helaas
Nico96
@Frans1 Waarom dan niet gekozen voor Montbeliarde of Fleckvieh?
oldhuus
@Nico96
Te makkelijk
Frans1
Quote Reactie van @oldhuus:
Te makkelijk

Hoe bedoel je
+1
Frans1
Quote Reactie van @Nico96:
Waarom dan niet gekozen voor Montbeliarde of Fleckvieh?

Montbeliarde meerdere keren gehoord over best wel eens willen slaan,en daar heb ik een hekel aan,fleckvieh heb ik me nog nooit zo in verdiept eigenlijk.MRY is een degelijke Hollandse graskoe,en die gekruisd met een melktypische Holstein moet niet verkeerd zijn is de redenatie.Heb er nu 5, 1 is een misser,anderen lijkt niet verkeerd.En een misser wil met HF ook weleens,dus om dat nu direct aan het ras toe te schrijven
Nico96
@Frans1 Montbeliarde is niet slechter van karakter als HF, ze zijn wat eigenwijzer dat wel, ze lopen ook beter op de robot. MRY vind ik te klein, dan krijg je weer van die te lage uiers. Ik heb een hoog aandeel Montbeliarde, maar gebruik nu weer wat meer HF om de melk er wat meer onder te houden, sommige Mb worden me wat te bespierd. Overigens heb ik meerdere dekstiertjes voor de pinken gehad, waarvan de dochters het beter deden als van zuivere KI stieren.
+2
m uut m
@Frans1
Ik heb gekruist met montbilarde en fleckvieh. Fleckvieh gaf bij mij te veel spreiding.
10% super beste koeien en beste productie lw 140+.
50% gewoon qua exterieur en productie lw tussen 90 en 110.
40% waardeloos lw beneden de 80.
Alles aAa gekruist.
Montbilarde gaf super melkkoeien alleen beroerde klauwen heb er 6 gemolken alle 6 zijn 8 lactatie gebleven waarvan 1 de 100.000 kg bijna had gehaald.
De laatste koe is nog verkocht voor de melkveehouderij.
Er was geen montbilarde met slecht karakter wel fleckies.
brabo
Quote Reactie van @m uut m:
10% super beste koeien en beste productie lw 140+.50% gewoon qua exterieur en productie lw tussen 90 en 110.40% waardeloos lw beneden de 80.

wel apart dat jouw gemiddelde LW maar op 96 uitkomt 😉
Nico96
@brabo biokoeien geven minder melk, het zou verboden moeten worden
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @brabo:
wel apart dat jouw gemiddelde LW maar op 96 uitkomt

het bewijs dat zuivere holstein het beste is. 😂
m uut m
@brabo
Dat waren de fleckies
oldhuus
@Frans1
Melk een stuk of 10 monties uit HF en ZRB, maar wel stieren gekozen met karakterscore 100+, anders is het vragen om problemen. Het zijn hier de rustigste koeien, afgelopen jaren wel af en toe een zuivere HF afgevoerd vanwege trappen, maar die waren ook in de meerderheid. Klauwen is wel het zwakste punt van het ras, maar als ze kreupel zijn blijven ze gewoon lopen en vreten, restwaarde van de slachtkoe of stierkalveren tellen ook mee. MRIJ lijkt me ook wel een goed ras, maar ik ben er niet van op de hoogte, bij Montbeliarde of Fleckvieh is er veel meer keuze, en staat veel verder van de HF af, ook die rassen gaan hard vooruit, ook genomics etc., fokkerij staat absoluut niet stil, en je kunt zo ook de betere van elk ras kiezen, zijn meestal wel redelijk groot. Maar denk dat ik liever eerst een Scandinavier of Browns swiss op de HF zet en dan zo'n witkop, dan krijg je echt probleemloze koeien.
+2
jan w
@Frans1
Waarom stap je niet over op aAa, dan heb je tenminste handvaten voor het bepalen van de stierkeuze. En als je dan een adviesprogramma wilt, kijk dan eens naar het KIK van KI Kampen. Of als adviseur is Stefan Temming van Veecom een hele goede.
Als je maar zo iets doet, kom je ook nergens terecht.
+1
Frans1
Quote Reactie van @jan w:
Als je maar zo iets doet, kom je ook nergens terecht.

Dat willen alle adviseurtjes je graag doen geloven ja
Werk ook best vaak met eigen stier,die vaarzen doen gewoon mee met de ki dochters,dus jouw bewering gaat hier in ieder geval niet op
jan w
@Frans1
aAa is onafhankelijk.
Bij het KIK voer jij de stieren in die jij zelf wilt gebruiken en kan ook op basis van de aAa analyse.
Stefan Temming is een adviseur die naar je koeien kijkt om te zien wat de beste keuze is, en recht door zee ( werkt met aAa )
+2
Wilbert
@jan w effect van fokkerij wordt stelselmatig overschat. Voeding, tranasitiemanagement en opfok hebben stuk voor stuk een grotere invloed. Zo'n beetje alle hf koeien in nl kunnen genetisch 10.000 kg geven. Dat doen ze niet, waarom?
+1
oldhuus
@Wilbert
Waarom heeft de ene koe op het bedrijf dan een lactatiewaarde van 80 en de ander van 120, de opfok, transitiemanagement en voeding etc is op je gehele bedrijf toch voor alle dieren hetzelfde.
Fokkerij is proberen om probleemloze koeien te fokken die goed melk geven en koeien die bij jouw bedrijf passen. Op sommige bedrijven past gewoon beter een dubbeldoel koe, we hebben niet allemaal een mengwagen met een kuub water en een vracht ontsloten tarwe erin. In Duitsland heeft het Brown Swiss ras de meeste 100.000KG koeien, ligt dat dan aan het management van de boeren, of de fokkerij, zeker met de fosfaatrechten als je minder jongvee wilt aanhouden word levensproductie ook steeds belangrijker.
+1
jan w
@oldhuus
Maar het gekke van het geheel is wel, bij ons in een studieclub hebben de veehouders met een weelink voerhek bijna altijd het beste resultaat. Dus mengen zegt niet alles.
Leo,s vriend
@jan w Volgens mij komt dat, alweer, door management, met een weelinkhek kan je je geen slechte kuil veroorloven.
christo
@Wilbert 10000? En de rest.
zwier
@pieta Denk dat toch de hoeveelheid mais in het rantsoen bepalend is , eerder ging er bijna nooit een magere koe weg, toen 30% mais in het rantsoen, nu met 10% mais weinig echt dikke koeien meer.
pieta
@zwier Ook van gras kunnen ze zwaar worden. Lichtere koeien is naast fokkerijaanleg ook te wijten aan voeding en weiden. Van weiden en melken een heel seizoen krijg je niet direct zware koeien.
zwier
@pieta Klopt, maar van mais groeien ze toch gewoon beter, tijdens het weideseizoen krijgen ze snacht,s ook gewoon minder mais.
pieta
@zwier Wij hebben ze anders ook wel eens bij de droge koeien gezet. En dan worden ze aardig zwaar van het droogstandsrantsoen met een beetje brok uit het kv-station.
zwier
@pieta Klopt maar ik was gewoon ze door te melken en een beetje kv met voldoende mais in het rantsoen en dan waren ze zomaar dik. Melk en voer ze op dit moment ook maar dan blijf ik ze toch een kilo of 5-6 kv geven anders heb ik het idee dat ze wel zakken in de melk maar niet groeien.
+2
brabo
Quote Reactie van @m uut m:
3 maand droog

in plaats van haar 3 maand afmesten had je ze ook eerder weg kunnen doen en een melkgevende koe meer kunnen houden.
90 dagen van 25 liter is 2250 kg melk van 50 cent is ook ruim 1100 euro in de melktank.
dus eigenlijk geld toe gelegd op je afmesten.
m uut m
@brabo
Er was toen nog zoiets als mq.
Kostprijs ruwvoer 10 cent per kg ds.
15 kg ds per dag is €1,50.
60 kg groei in 90 dagen plus betere classificatie.
Voer en ruimte ruimschoots aanwezig.
dwers
Als ik bio boer was zou ik fh ,blaarkop, brandrood, lakenvelder, willen gebruiken zodat die oudhollandse rassen bewaard kunnen blijven.
+1
Wilbert
Harmen wordt rancuneus.
Voor iemand die gestudeerd heeft, komt hij er vrij laat achter dat de grupstal problematiek al in gang werd gezet bij het verbod bij bio. Noem het bedrijfsblindheid. En dan is het heel kinderachtig om na deze constatering de bioboeren en skal op korrel te nemen.
dwers
Quote Reactie van @Wilbert:
En dan is het heel kinderachtig om na deze constatering de bioboeren en skal op korrel te nemen.

Toch heeft Harmen wel een punt, de burgers bij mij hier in de buurt denken ook vaak dat ik met mijn grupstal biologisch boer ben .
Ik vind stromest ook veel beter passen bij biologisch dan drijfmest.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @dwers:
Toch heeft Harmen wel een punt, de burgers bij mij hier in de buurt denken ook vaak dat ik met mijn grupstal biologisch boer ben .Ik vind stromest ook veel beter passen bij biologisch dan drijfmest.

Maar jij hebt ook een prachtige grupstal, er staan ook nog heel wat grupstalkoeien op een kaal rubbermatje( als die er al is) met een put er achter, (zie de foto in de papieren versie van Boerderij, bij het artikel van Honingh), en bedompt onder de hilde met een koetrainer en de staart opgebonden
+1
brabantboer1
Prima discussie. Misschien moet hier de overheid weer ingrijpen. Het laatste wat we nog zelf mogen beslissen, welk ras koeien we melken aan banden leggen. Is de verwachte 305 dgn productie hoger dan vaars 8500, 2e kalfs 9500 en oudere koe 11.000 dan is het verboden een holstein stier te gebruiken die een melk vererving heeft hoger dan 0 kg melk, voor de rassen jersey, brown swiss en fleckvieh geld deze beperking niet. De NVWA zal hier op toe zien.

Maar let wel. Ik voorspel dat dit binnen nu en 10 jaar inderdaad zo wordt vastgelegd.
+1
vrije boeren
@brabantboer1 heb ik mijn pensioen al
+2
Jannus
Quote Reactie van @brabantboer1:
Misschien moet hier de overheid weer ingrijpen.

Je staat zelf in je bedrijf aan het roer en als je het anders wilt doen omdat je denkt dat dat beter is heb je de keuze aan jezelf,daar schuilt het probleem eigenlijk dat we onze eigen identiteit zijn verloren als melkveehouder en ons teveel laten leiden door adviseurs en kengetallen in de fokkerij,voerleveranciers,veehandelaren 🙂 ,makelaars,bankiers etc etc
oldhuus
Zo'n verbod is nooit te handhaven, omdat bij meerdere eigen stieren of fouten in de administratie de afstamming vaak onbekend is, en op het oog is het niet altijd te zien of het om een zuivere holstein of een halve flv/zrb etc. gaat.
De achterliggende gedachte is deels wel goed, maar dit is verder wel afhankelijk van de grond waar men op boert, bovendien kan bio ook wel kunstmest van gemalen veren ofzoiets strooien of bio soja voeren, dit is alleen hartstikke duur, zonder derogatie word er vaak heel extensief geboert, en de meeste bio-bedrijven hier in de buurt op zand/veen hebben alles al lang ingekruist.
Maar voor 1900 was heel NL biologisch, voordat de kunstmest kwam hield men overal ook heel andere koeien, de FH op de zeeklei, de MRIJ op de rivierklei en op de arme zandgrond de Heidekoe. Met de huidige bemestingsnormen word het op schrale grond ook steeds moeilijker, zeker bij extensief past vaak een heel andere koe.
huub
Zo is er overal wat voor te zeggen, een topmelker zal altijd zeggen dat de hoge productie komt door de goede verzorging, moet dan iedereen onder de 10.000kg/jaar een beroepsverbod krijgen?
+1
noordhollander
Verloren moeite dit gewouwel.............. gewoon koeien die makkelijk melk geven fokken al dan met holstein die tijd van modegrilletjes past helemaal niet bij moderne veehouderij immers
PIONIER
@noordhollander Gewoon stieren van CRV gebruiken, dan gaat het vanzelf.
+7
Koeienpraat
Kies een koe die bij je management past en neem als uitgangspunt een gezonde koe. Wanneer gezonde koeien makkelijk 12.000 liter geven zie ik hier het probleem niet van in. Net zo min als een bedrijf wat inkruist en met gezonde koeien met lagere productie en lage kosten ook een prima boterham verdient. Leef en laat leven en houd vooral de diversiteit onder de melkveehouders in tact!
noordhollander
@Koeienpraat ok maar die beschermde rassen en dorpsgezichten zijn echt uit de tijd hoor
Koeienpraat
@noordhollander het zou ook niks voor mij zijn (ik weet uit ervaring dat een gezonde koe hoge producties makkelijk aankan mits goede voeding en genetica). Maar dat wil niet zeggen dat ik daar tegen ben. Als iemand zn boterham kan verdienen met het houden van lakenvelders, prima toch?
+2
Jan S
😀
+2
wimvan
Alweer een regel erbij !!!! Ik ben biologisch en heb ingekruist met brown swiss,zweeds/scandinavisch roodbont en fleckvieh omdat ik veel natuurland heb en daar kan de HF koe niet tegen ! Geef mij maar een regel voor de uitstervende rassen maak ook daar maar 0,7 koe van net als de Jersey dan blijven de Blaarkoppen er wel want dan word de lagere produktie wel opgevangen en is dat ook weer opgelost en kunnen de extensieve bedrijven weer wat extra ruwvoer kwijt en hebben ze wat meer melk per kg fosfaat ( DAAR DRAAIT ALLES OM TERWIJL DE EXTENSIEF JUIST BENADEELD WORD )
m uut m
@wimvan
Hoe kom je erbij dat de jersey voor 0.7 telt.
Jersey jongvee teld voor 0.7 van de norm alleen in de bex.
Voor gangbaar melkvee geld voor de jersey ook tabel 6
Voor bio is de jersey min 10 kg stikstof tov andere rassen.
achterhoeker2
Je moet het jongvee al vroeg trainen in het opnemen van veel en goed ruwvoer en weidegang .
Als melkkoe niet te veel laten pieken en sturen op persistentie dan wint de holsteiner het altijd.
Heb hier ook 10 jerseykoeien ze hebben harde klauwen maar geven te weinig (ook in kg vet en eiwit)
noordhollander
Inderdaad t valt niet mee muizen zich als olifanten te laten gedragen maar gem 5000 liter met mooie gehaltes kan de echte produceren immers t dubbele
jan w
Wat een onzin allemaal. Het hele probleem zit hem bij de fokkerij-organisatie's. Op zich is de HF een hele goede koe alleen de naam en de koe zijn verkloot door de fokkerij-organisatie's, dit omdat men iedere 10 jaar weer terug komt in dezelfde bloedlijnen.
Met andere woorden " INTEELT "is in mijn optie het grootste probleem in deze. Omdat men alleen maar kijkt naar inet. En met de huidige genomics tendens wordt dit alleen maar erger.
HF is een goed ras, alleen men moet wel met de paring ervan in de breedte zoeken. Dan is er niks aan de hand.
noordhollander
Ga uit van moederstammen binnen je fokkerij generaties lang en laat vaders een bijrol spelen
huub
@noordhollander dan krijg je de koeien niet dragend.
noordhollander
@huub huub probeer eens uit te leggen waarom niet als je meer op de moeder dan de vaders let????
noordhollander
@huub wordt wakker huub.........

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , dierenarts , grupstal en endendijk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
92
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
0