Illustratie van: Jotke

Een op de vier boeren vindt A-ware-bonus de moeite waard

Ruim één op de vier boeren vindt de bonus van drie cent, die A-ware en Albert Heijn uitloven aan melkveehouders die tegen extra voorwaarden produceren, de moeite waard. Zij willen voor deze meerprijs wel onder extra voorwaarden leveren.

Deel dit topic

Reacties

dwers
Dan is dat ook weer opgelost dan hebben ze nu zat boeren die mee willen doen.
10 miljoen liter nodig ??
12 gemiddelde boeren.
+1
cjw73
Gezien de hoeveelheid emails van aware over dit onder ga ik er vanuit dat er nog weinig aanmeldingen zijn.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cjw73:
hoeveelheid emails van aware over dit

Als jij zo goed geïnformeerd wordt, nog ff een vraagje: er wordt gesproken over 'voer uit de regio', (royal-aware.com/nl/nieuws/…) gaat dit alleen over ruwvoer of dient ook het krachtvoer uit de regio te komen?
cjw73
@Jack Rijlaarsdam ruwvoer sowieso en over het krachtvoer waren ze vorige week nog wat vaag, maar je moet in dezelfde richting denken als het vlog voer. Dus geen ggm soya.
Nick83
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
t dit alleen over ruwvoer of dient ook het krachtvoe

Ook voor krachtvoer, moet van binnen de EU komen. Heb ik begrepen.
christo
@Jack Rijlaarsdam Het gehele artikel is een vaag stuk.
KOC1981
@christo is volgens mij ook de bedoeling, dan kan je het nog een beetje afzwakken als er met de strenge interpretatie niet genoeg visjes bijten.
gerardj
Voor 4 cent kostenmaken en 3 cent vangen ja daar schiet je iets mee op
Coen
@gerardj , de Beter Leven Keurmerken leveren nergens extra inkomen, de varkens-en pluimveehouders hebben nu wel meer werkplezier 😄

nog even en deze BLK-productiewijze wordt de nieuwe standaard, en anders forse minnen op de opbrengstprijs.
dewittemotor
@Coen En dat meer plezier heeft met Beter Leven te maken??
Ik ken veel grote pluimvee/varkenshouders en daar doet er geen een van mee en dat is een bewuste keuze van hun, omdat je er op termijn helemaal niets mee verdient.
(zie ook nieuws vandaag over camerabeelden pluimvee met sterren: het is hun nooit genoeg en ze zullen blijven drammen en zeuren.
dewittemotor
Vroeger op school viel mij al op, dat micro- macro- en bedrijfseconomie niet de sterkste kant was van al die koeienboerzonen en dochters. Dat blijkt hier ook weer uit.
kaas
Even aan het rekenen geweest het kost mij geld als ik onder deze voorwaarden ga leveren
- 0,5 cent dat je geen bb meer mag gebruiken
- 1 cent duurder voer en met het vlog voer en het wil slechter melken van vlog voer dus meer kg krachtvoer nodig.
- weidegang kost melk nu robots 100% vol zitten dat zal me minimaal 100000 liter melk geld kosten
- nu verhuur ik grond dat is dan ook niet meer mogelijk ivm grondgebondenheid 2,5 gve en 18000 kg per ha dan is die 4,25 cent zo weg.
- en door het graslandmengsel dat moet worden ingezaaid zal het ook meer krachtvoer gaan kosten om de maximale liters uit de robots tehalen.

conclusie hier doen wij niet aan mee moet er eerst een betere vergoeding komen dan die 4,25 cent ik denk zelf 6 of 7 cent.
dwers
@kaas bb stieren mag je nog wel gebruiken was foutje.
een melkprijs tussen regulier en biomelk zou beter zijn.
+2
Coen
@dwers , er zit een behoorlijk groot gapend gat in de melkprijs tussen regulier en bio 😄

er moet voor zo'n extra melkstroom duurzaam een plus zitten van 10 cent op regulier 😄

wordt dit het opkomende dilemma voor de grote cooperaties? nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…
Frits1
@kaas bij hoeveel melk is de robot vol volgens jou?
+1
brabo
Quote Reactie van @kaas:
weidegang kost melk nu robots 100% vol zitten dat zal me minimaal 100000 liter melk geld kosten

wat een onzin
wally
Waar komt die 4,25 vandaan is dat 3 plus 1,25 weide premie ?? @kaas
cjw73
@wally 🖒klopt
kaas
@wally ja dat klopt
Nick83
Quote Reactie van @kaas:
maximale liters uit de robots tehalen

Volgens mij maak je wel een denkfout door zo krampachtig met de liters bezig te zijn. Je moet naar totale plaatje kijken, een litertje minder hoeft niet meteen te betekenen dat het niks is.
+1
JanCees
@kaas Toch nog eens opnieuw rekenen. Die BB klopt niet. Van VLOG voer minder melken is onzin van Dounau soja melk je niet minder als van Brasil soja. Dan die kruiden? Grasklaver daar melk je niet minder van eerder meer. De robotbezetting heb ik geen verstand van maar is door @brabo met wel praktijervaring toegelicht.
kaas
@JanCees de geluiden uit duitsland en van de mengvoer industrie zeggen mij genoeg
JanCees
@kaas geluiden zijn altijd erg objectief en kraakhelder helemaal als ze van een voervoorlichter komen
kaas
@JanCees ja ook de geluiden hier op het prikbord
KOC1981
@JanCees als grasklaver ok is voor kruidenrijk grasland, dan ga ik ook maar vast subsidie aanvragen denk ik, maar volgens mij accepteren ze dat bij RVO in ieder geval niet. Is het werkelijk zo simpel te behalen JanCees?
+1
dwers
Quote Reactie van @KOC1981:
als grasklaver ok is voor kruidenrijk grasland, dan ga ik ook maar vast subsidie aanvragen denk ik, maar volgens mij accepteren ze dat bij RVO in ieder geval niet

ik verwacht ook niet dat klaver alleen voldoende is, klaver komt vaak wat later in het groeiseizoen denk eerder aan veldbloemen waar insecten op af komen wat weer voedsel is voor de kuikens.
kaas
@dwers een kruidenmengsel van 10 tot 15 soorten en als daar klaver bij zit weet ik niet
JanCees
@KOC1981 subsidie? wie heeft het over subsidie? volgens mij is het een privaat program wat AH en A-ware voeren dat heeft niks met RVO te maken.
Coen
@JanCees , betaalrechten worden straks via RVO afhankelijk van o.a. biodiversiteit op je gronden.
kaas
@Coen dat zijn volgens mij allemaal nog voorstellen dat zien we dan wel weer en het is een heel ruim begrip biodiversiteit net zo als duurzaam je kan er alle kanten mee uit.
+1
JanCees
@Coen maar dat staat los van A-ware
+1
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @JanCees:
Grasklaver daar melk je niet minder van eerder meer.

Dat is gelul Jancees (hoewel ik het met de rest redelijk eens ben) grasklaver is ongeveer gelijk aan gewoon gras, alleen met meer eiwit en minder vem. Kwestie van het rantsoen goed aanpassen. Maar meer melken daarvan is nonsens. Ik ben het wel met je eens dat het goed in te passen is en het eiwit aanvoer kan schelen. In combinatie met (ja, en nu komtie jongen) met mais is het eigenlijk super voeren, past goed bij elkaar.
JanCees
@dorpsrandhoeve Grasklaver kan bestaan uit meerdere klaversoorten en een paar kruiden zoals esparquette en smalle weegbree en nog een paar daar doe je je koeien plezier mee voedingstechnisch en goed voor het bodemleven. Maisteelt zal steeds minder gaan plaatsvinden het N lek zit nu eenmaal meer op mais dan op grasland.
kaas
@JanCees van a-ware hebben het ze helemaal niet gehad over klaver , kruiden mengsel met 10 /15 soorten kruiden en volgens mij valt klaver daar niet onder
JanCees
@kaas mij is aangegeven 4 klaversoorten en een paar kruidensoorten en geen 15. En ja klaver wordt gerekend onder de kruiden.
kaas
@JanCees heb jij zelf ervaring met vlogvoer dan en grasklaver melk je niet minder van maar het is geen grasklavermengsel er zitten volgens mij tussen de 10 en 15 kruiden soorten in misschien is dat wel gezond maar de voederwaarde zal echt niet hoger liggen en opbrengst per ha ook niet
kaas
750000/8000000 liter per robot 30 /35 liter per koe als je weidegang gaat toe passen dan haal je dat nooit en zeer veel werk haal je je op hals als je dat wel wilt halen
+4
pietjepuk
Quote Reactie van @kaas:
8000000 liter

ik wil ook zon robot. 😅
brabo
@kaas
weidegang is niet capaciteits verlagend, maar juist verhogend.
jan.1
Quote Reactie van @brabo:
weidegang is niet capaciteits verlagend, maar juist verhogend.

Leg dat maar uit.
brabo
@jan.1
dat heb ik hier al vaker gedaan, maar oke speciaal voor jou nog een keertje dan.
In de zomer met weidegang gaat het robotbezoekgedrag iets omlaag en daardoor de liters per melkbeurt omhoog, oftewel meer melk per minuut, dus een hogere capaciteit.

Maar ja als je het niet probeert dan blijf je waarschijnlijk in je vooroordelen hangen
kaas
@brabo ik heb hier 2 veehouders in de omgeving die weiden sinds 2 jaar en die geven aan dat het melk kosten de bezoeken lopen terug naar soms lager dan 2 en als ze vol zitten dan blijf je steeds achter de feiten aan lopen veel werk en daar heb ik geen robot voor gekocht.
ja als je 50 koeien op robot hebt zal het misschien wel productie verhogend werken maar niet met 70 koeien er op
+1
brabo
@kaas
ik heb hier de combinatie robot en weidegang inmiddels al 20 jaar, dus ik heb wel enige ervaring.
En dat met zowel een ruime overbezetting als met een ruime onderbezetting. Beide situaties waren goed te doen. Het probleem is echter bij de meeste dat ze het systeem niet los kunnen laten en beginnen te klooien met beweidingsboxen en deuren die snachts dicht moeten.
Begin nu toch eens met die deur 24 /24 open te laten staan en je zult bemerken dat het vanzelf wil.
+1
pieta
@brabo Probleem is een beetje dat het lijkt of je ineen keer over een kanaal moet springen ipv over een droog slootje. 😁
kaas
@brabo hoeveel melk melk jij op de robot??
Frits1
@kaas hoeveel melk jij dan. Die 800000 kg zie ik niet zo vaak voorbij komen.

Melk hier 700000 met weidegang voor die extra centen wil ik wel wat werk doen.
kaas
@Frits1 we zitten hier nu tussen de 7,5 en 8 ton en 8 ton is haal baar als er de komende tijd minder vaarsen aan de melk komen .
het is een optel som van factoren om voor die 4,25 cent te gaan en als ik alle plussen en minnen optel dan kom ik tot de conclusie dat het voor ons bedrijf niet uit kan.
grondgebonden/inzaai kruidenmengsel/grasland mag niet meer gescheurd worden,dus geen wisselbouw meer mogelijk/duurder vlog voer/geen landverhuur meer ./en geen bb meer gebruiken maar er zijn hier personen dat dat niet klopt maar waar rook is is vuur dus ga er maar van uit dat er tzt er wel bij inkomt. is evt gedeeltelijk wel op tevangen door op ondereind van veestapel mb of vlekie te gebruiken geeft ook wat duurdere kalveren.
pieta
Quote Reactie van @kaas:
op ondereind van veestapel mb

MB = Mercedes Benz? En een Fleckie is een vleesras. 😁
brabo
Quote Reactie van @kaas:
tussen de 7,5 en 8 ton

Hierboven melde je nog ergens dat het een ton melkgeld ging kosten , dus zeg maar 4 ton melk minder draaien als de koeien naar buiten zouden gaan.
Blijft apart om te denken dat je met weidegang je capaciteit van je robot halveert
kaas
@brabo 1 ton minder melk leveren bedoelde ik daar mee dus het melkgeld mag je zelf invullen.
brabo
@kaas
dat is dus anders dan wat je eerst schreef.
Overigens is een ton melk nog veel te hoog ingeschat.
kaas
@brabo mb montebilarde
robbies
Quote:
het is een optel som van factoren om voor die 4,25 cent te gaan en als ik alle plussen en minnen optel dan kom ik tot de conclusie dat het voor ons bedrijf niet uit kan

@kaas het kan ook gewoon zijn dat ze jouw bedrijf niet in het concept willen hebben
brabo
Quote Reactie van @kaas:
melk jij op de robot

dit jaar 1,1 miljoen met 2 robots, voorheen ruim 7 ton met 1 robot
kaas
@brabo 550000 liter per robot ja dan wil het wel weiden en met 700000 zit hij nog lang niet zo vol als bij ons en om daar om 1 of 2 ton melk minder te leveren en pas ik voor kan gewoon financieel niet uit
brabo
@kaas hoeveel haal jij per robot dan.
stefan56breizh
@kaas weiden die het jongvee ook? Ik denk dat het daar mee begint.
kaas
@stefan56breizh de 1 wel de andere niet maar die het jongvee niet weid loopt het eigenlijk nog beter dan bij diegene die het jongvee wel weid.
jan.1
Quote Reactie van @brabo:
dat heb ik hier al vaker gedaan, maar oke speciaal voor jou nog een keertje dan.In de zomer met weidegang gaat het robotbezoekgedrag iets omlaag en daardoor de liters per melkbeurt omhoog, oftewel meer melk per minuut, dus een hogere capaciteit.Maar ja als je het niet probeert dan blijf je waarschijnlijk in je vooroordelen hangen

Wat is de afstand van de wei naar de stal,is alles binnen de 700 mtr?Of gaan ze 1.5 km stappen?
Ik heb geen vooroordeel,want heb 10 jr geweid met robots,maar zitten nu weer binnen,sloten van 2 mtr diep is niet handig om te weiden.
brabo
@jan.1
maximale afstand is ongeveer 1 km.
hier heeft buurman (goflbaan) nog wel diepere sloten net naast mij gegraven, maar daar hebben ze volgens mij de afrastering voor uit gevonden
+1
Nick83
@jan.1 daar zet je een draadje langs...
Porky
En maar klagen dat er zoveel regeltjes zijn, ze doen het hun eigen aan, en dat voor een paar cent.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouders , albert heijn en a-ware geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
63
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0