Ledenvoordeel CRV meer dan verdubbeld

Ondanks het feit dat de veestapel het afgelopen jaar kromp, sluit CRV het boekjaar met een fors hogere winst af. De coöperatie sluit het boekjaar 2016-2017 af met een netto-resultaat van 8,2 miljoen euro. Het ledenvoordeel stijgt daardoor van 1,9 miljoen over 2015-2016 naar 4,1 miljoen euro over 2016-2017. Het ledenvoordeel wordt in januari 2018 op de rekening van de leden bijgeschreven.

Deel dit topic

Reacties

+1
familie pelle
Noordhollander kom der maar in!! 😉
+1
Noorderling
Wat heet voordeel als je het eerst zelf betaald hebt. Van de 2euro winst krijg je er maar eentje terug.
cjw73
@Noorderling betaald nooit erg veel aan hun.
+1
oldhuus
@Noorderling
En dan te bedenken dat ze die dure rietjes in het buitenland voor een fractie v.d. prijs verkopen. Hoe groter het bedrijf, hoe meer korting.
+4
Noorderling
@oldhuus
Binnen alle directies wordt er voor gezorgd dat het loon wordt bepaald adv het resultaat. Op korte termijn flinke winsten draaien, loon incasseren en zijn met de noorderzon vertrokken.

In beginsel zijn de coöperaties een super model. Uiteindelijk worden de organisaties te groot en daarmee log, traag en lui waarna ze door particulieren of individuen op allerlei vlakken ingehaald worden. Dat geld voor zowel voer, sperma en melk.

Qua prijs en qua kwaliteit weten coöperaties zich niet te onderscheiden, dan kun je nog beter met een particulier in zee die tenminste voor zn geld wil werken dan in de waan leven dat je bij een coöperatie nog wat terug krijgt van de winst. Terwijl de insteek van een dergelijk bedrijf zou moeten zijn dat er geen winst gemaakt wordt. Alle zaken en investeringen zouden kostendekkend moeten zijn en niet meer of minder.
oldhuus
@Noorderling
Ik denk ook dat de kennis en gedrevenheid bij kleine (particuliere) fokkerijorganisaties veel meer aanwezig is, daar draait het niet altijd om winst maken, bij grote coöperaties worden medewerkers vaak op hun resultaten bij vorige werkgevers gekozen, vaak met 0,0 affiniteit met de melkveesector, Frl-Campina heeft bijvoorbeeld jaren terug de marketingmanager van Bavaria weggekocht, omdat ie het daar zo goed gedaan had, bier is iets volgens mij iets heel anders zuivel, maar die heeft wel het hele weidegang als marketing gaan gebruiken, wat heeft ons dat opgelevert? Verder de hele CRV directie bestaat uit varkensfokkerij-deskundigen, en een koe is geen varken. Men heeft daar nog nooit zover van de boer af gestaan.
De directeuren van Forfarmers en Agrifirm komen beide bij Cargill weg, dat is die Amerikaanse graantycoon die zowat de hele wereld soja-handel in beheer heeft.
+1
Pieter en Pieter
@oldhuus De discussie over de goedkope rietjes is te triest voor woorden. Koop jij 1000 rietjes in 1 keer? Koop jij daarbij ook oude meuk die al lang van de kaart af is? En als je dan alles middeld.....dan lijkt het inderdaad zo. Maar om te middelen heb je hoog en laag nodig (basisschool groep 6). Je kan beter je voerleverancier uitwringen. Dat levert pas geld op.
+2
de hoef
Quote Reactie van @Pieter en Pieter:
(basisschool groep 6)

stel jij jezelf eersts is effe voor met je schoolmeester gedrag
+2
Jan S
😀
+1
Pieter en Pieter
@Jan S Beste Jan, in mijn optiek vergeet je een aantal zaken te benoemen. De rietjes van 5 gulden/euro zijn natuurlijk nooit kostendekkend geweest. Vaak waren het ook nog "actiestieren" en was de prijs een kwartaal later weer op een hoger niveau.
Je opmerking over coop versus particulier deel ik niet. De particulier is er voor eigen gewin, de coop heeft een andere doelstelling. Het is maar net waar je je lekker bij voelt.
+2
Holstein
@Pieter en Pieter "De particulier is er voor eigen gewin, de coop heeft een andere doelstelling. Het is maar net waar je je lekker bij voelt."
Zo zou het inderdaad moeten zijn, en dus goede stieren voor een aantrekkelijke prijs aanbieden, precies wat veehouders van CRV verwachten.
Helaas vergeten bestuurders (ook van coöperaties) maar al te vaak de belangen van hun leden, en verliezen ze zich liever in megalomane projecten zoals CRV hier in Wirdum....

Reageer @Pieter
Pieter en Pieter
@Holstein Ik ben het voor een groot deel met je eens. Maar die bestuurders zijn wel gekozen door jullie, leden van de coöp. Die bestuurders keuren plannen van een directie goed (of af). Het plan voor een, Delta (merker) programma anno 2017 in Wirdum is noodzakelijk om niet links en rechts ingehaald te worden door buitenlandse partijen. En over het Delta programma werd de nederlandse veeverbetering wereldwijd geroemd. Dus het is aanhaken of afhaken. Ik zou voor het eerste kiezen.
+2
Holstein
@Pieter en Pieter
Bij de meeste coöperaties is de ledenraad het hoogste orgaan, maar helaas is kritisch denkvermogen daar vaak niet ruim vertegenwoordigd...
En als een directie en hoofdbestuur dan met plannen komt, en dat mooi brengt met precies de algemeenheden die jij nu ook naar voren brengt zoals de wereldwijde roem t.a.v. het delta programma (???), en ja we moeten wel want anders worden we ingehaald, dan is het al gauw goed. Volgens mij speelt die nederlandse veefokkerij internationaal al lange tijd helemaal geen vooraanstaande rol meer, en dan druk ik mij voorzichtig uit. Angst om ingehaald te worden lijkt me dan ook een slechte raadgever.
Door grote KI-organisaties wereldwijd wordt enorm veel geld uitgegeven aan onderzoek, maar de verdiensten zijn mager en de financiële positie wordt er bij de meesten niet beter op.
Kijken we naar CRV dan zien we enorme investeringen, en ja best een acceptabel stierenkaart, maar met betrekkelijk hoge spermaprijzen.
Meer respect heb ik dan voor KI Kampen, die met minimale middelen (een fractie van CRV) heel behoorlijke stieren fokt, voor een lage prijs.
arjankok
Quote Reactie van @Pieter en Pieter:

En over het Delta programma werd de nederlandse veeverbetering wereldwijd geroemd.

ja daar weten ze de mega kostprijs niet , draaien de Nederlandse leden voor op
+1
Jan S
😀
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Jan S:
Het is inmiddels zover dat de particulieren goedkoper kunnen leveren dan de (grote) coöperaties.

Voor krachtvoer, kunstmest en dergelijke ga ik daarin met je mee, maar ik kan nergens goedkoper sperma met redelijke prijs/kwaliteitsverhouding kopen dan bij CRV. Misschien heb jij zelf voorbeelden of druk je alles onder de bul?
Jan S
😀
sjoerd de melker
@Pieter en Pieter ik wil ook schoolmeester zijn. Middeld in jouw zin is tegenwoordige tijd en moet middelt zijn. In welke groep je dat leert zal ik morgen wel aan de kids vragen
Pieter en Pieter
@sjoerd de melker Goed opgemerkt ! Ik zal volgende keer iets zorgvuldiger zijn. Ik heb nog wel een vraag aan je. Deel je de inhoud van mijn betoog?
+1
sjoerd de melker
@Pieter en Pieter ik ben niet zo van gemiddelden. We schieten tweemaal op een haas. 1 keer voor z'n kop en 1 keer achter z'n kont. Ik heb hem dus. Niet dus.
Pieter en Pieter
@sjoerd de melker Niet dus? Dat is jammer want het is toch echt zo. Maar goed, ieder heeft recht op z'n eigen beeldvorming en mening.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Pieter en Pieter:
oude meuk die al lang van de kaart af is

Die prijs is bij CRV helaas niet meer onderhandelbaar, de laatst gepubliceerde prijs op de kaart wordt (in ieder geval in NL) aangehouden. Overigens ben ik tevreden met het aanbod en de prijs/kwaliteitsverhouding bij CRV. Aanstaande vrijdag komen er 150 rietjes voor een gemiddelde prijs van € 6,40 (en nog 500 voor anderen in vooral de hogere prijsklasse). De helft BB, verder van Stellando tot Mobile en wat daar tussen zit qua prijs. Kan ik weer een half jaartje vooruit.
sorry
.....en dan geef je het weer uit aan de lto contributie...dat schiet niet op...

met een beetje geduld kan je ze ook voor minder als €5,= kopen bij minder belachlijke hoeveelheden....batenburg brrrr..
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @sorry:
voor minder als €5,= kopen bij minder belachlijke hoeveelheden

Nou, kom maar op. Waar kun je rietjes van een allround bulletje met positieve gehaltevererving kopen onder de € 5,-?
noordhollander
Dit soort zaken zijn lekkermakertjes hoe is t met de winst en verliesrekening van t boerderijtje in friesland gesteld waar kan ik dat vinden????
+1
de hoef
@noordhollander waarschijnlijk ben jij geen lid ,en dus gaat jou dat niks aan
winst uitkering verdubbelt zegt misschien al genoeg
verwijderd
cjw73
@Pieter en Pieter sorry je hebt gelijk. Er staat een d die er niet hoort. Te gemakkelijk worden door het woordenboek van de telefoon he.
+2
Jawis
De cooperaties in huidige vorm zijn ten dode opgeschreven. De kleine particuliere bedrijven zullen binnen 10 jaar groter zijn dan de grote jongens. Qua voer...de heus en fuite...qua melk aware....qua fokkerij vooral buitenlandse organisaties.
Agrifirm for farmers friesland campina...i.d. lui traag log....
+1
jerseys
Cooperaties zijn het doel waar ze voor opgericht zijn uit het oog verloren. Directies hobbyen maar wat aan met boerengeld.

@Jack Rijlaarsdam CRV weet door hun machtspositie/monopoliepositie op o.a data nog stevig stand te houden. Daar zijn ze ook erg lui door geworden. ondertussen blijft ook erg veel aan de strijkstok hangen en wordt er teveel gehobbyd met boerengeld in allerlei exotische landen.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jerseys:
erg veel aan de strijkstok

Het zal vast, ik heb er weinig zicht op. Ik doe zaken als met een particulier. Koop gewoon wat me past en dan is CRV meer dan concurrerend. Ben verder ook zeer content met de prijs/kwaliteit van Veemanager. Heb nu twee maanden Uniform draaien, maar zoals het nu lijkt is dat hier geen blijver.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's crv en coöperatie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN