'In Flevoland is meer weidegang mogelijk'

'Wie melkveehouder wil blijven in Nederland zal, op welke manier dan ook, een bijdrage moeten leveren aan weidegang.' Dat stelt Bert Philipsen, onderzoeker bij Wageningen Livestock Research.

Philipsen maakt zich voor de lange termijn zorgen over het bestaansrecht van boeren die hun koeien niet weiden. 'Voor een volhoudbare melkveehouderij zal er altijd voldoende koppeling moeten blijven tussen het houden van melkvee en weidegang. Anders word je erg kwetsbaar.'

Vooral melkveehouders in Flevolandse zijn kwetsbaar, constateert de onderzoeker. Volgens het CBS weidt daar slechts 38 procent van melkveehouders, tegenover 76,5 procent in heel Nederland.

Deel dit topic 'In Flevoland is meer weidegang mogelijk' (nieuweoogst.nu)

'Wie melkveehouder wil blijven in Nederland zal, op welke manier dan ook, een bijdrage moeten leveren aan weidegang.' Dat stelt Bert Philipsen, onderzoeker bij Wageningen Livestock Research.

Grasbaal

Laatste  |  

Reacties

Koeien boertje
Als ze de oorzaak ervan nu ook nog even erbij melden dat Flevoland akkerbouw gebied is wordt het weer een waardeloos onderzoek.
+1
van Ittersum
Als je qua infrastructuur een ideale weidegebied gebied moet aanwijzen is het Flevoland wel. Altijd "jaloers" geweest op die infrastructuur
cjw73
Nou @Frans1 de deur zal wel open moeten.
+1
BoerBart
@cjw73 zolang je meer geld krijgt voor verhuur aan akkerbouwer komt er niet meer weidegang.
cjw73
@BoerBart das ook mijn standpunt.
Porky
@BoerBart nee maar als je je grond verhuurt aan een akkerbouwer ben je theoretisch gezien ook geen "veehouder " meer ,dus dan hoef je ook niet aan weidegang te doen hè. Lijkt mij logisch.
weurding
@Porky ligt er aan, haal je meer gras van je land door opstallen kun je wat over hebben 😉
gerrie-hul
@Porky De gemengde bedrijven hadden de koeien toch ook buiten Waarom kan dat nu niet op een paar na Heeft toch niets met verhuren aan akkerbouwer te maken Volgens mij ligt dit puur aan de boeren zelf
Frans1
@cjw73 ??
cjw73
@Frans1 meende dat jij in Flevoland zit.
+1
Frans1
@cjw73 jammer genoeg niet.net buiten de polder,onderin de kop van overijssel
cjw73
@Frans1 sorry foutje.
Frans1
@cjw73 en weiden vind ik mooi.als het weer ook goed is tenminste 😅
jorisdriepinter
Je kunt eigenlijk beter stellen dat flevoland economisch niet meer geschikt is voor de melkveehouderij. De grond is er simpelweg te duur voor geworden.
Strategisch gezien kun je er beter de toko verkopen en ergens anders voor het zelfde geld de dubbele oppervlakte terug kopen.
weurding
@jorisdriepinter en dat geldt alleen voor flevoland? als ik sommigen hier hoor speelt dat overal wel in NL
van Ittersum
@weurding denk dat je menig land nog wel rond de 40k kunt kopen, gebouwen zijn het probleem. Maar goede gebouwen kun je laten maken, goede gronden koop je, dus het laatste wat ik zou doen is goede grond verkopen
newholland6640
@van Ittersum

Hier op de zandgrond ook al grond verkocht voor 70 +.
cjw73
@van Ittersum vlakbij hier bij mij is ook 15 hectare te koop. Vraagprijs >75000.
weurding
@van Ittersum 60000 is het hier. Maar idd. Nog geen haar die aan verkopen denkt
Nick83
Quote Reactie van @van Ittersum:
menig land nog wel rond de 40k kunt kopen

Ja ... maar daar wil je niet heen als je Flevoland gewend bent gok ik zo. Dat land is niet voor niks zo goedkoop.
van Ittersum
@Nick83 zo waar als een weidende koe. 🤣
+2
Nico96
Conclusie is dus dat de grond in Nederland voor grondgebonden melkveehouderij gewoon te duur is, andere sectoren draaien een hoger saldo en zullen op lange termijn de melkveehouderij verdringen naar de slechtere gronden of het buitenland.
puntertje
Er zijn meer gebieden in Nederland waar het percentage weidegang op een vergelijkbaar laag niveau zit. Die vinden waarschijnlijk dat dat onder de 'gewenste verscheidenheid' valt.
christo
@puntertje Je blijft strijden om van de weidepremie verlost te worden?
van Ittersum
@christo ach , de gemiddelde mening is een samenvoegsel van mensen die je hier ziet en hier nooit ziet. Zo zal het met het wel of niet mbt de weidegang wel hetzelfde zijn.

En de trein rijdt door en ook de gemiddelde mening en zo verschuift “de gemiddelde denkwijze” ook. Kijk maar eens terug van een jaar geleden en nu. Je gaat zelfs van jezelf schrikken
puntertje
@christo Als je nu nog niet door hebt dat dat slechts een fooitje is tov de melkveehouderij gunfactor dan heb je liggen slapen onder een steen. Maar ik wed dat jij zou willen tekenen voor de huidige premie zonder verplichting als niet weider, denk er maar op die manier over na.
christo
@puntertje Ik vind de huidige situatie prima. Stoor me er aan dat er zo geschreeuwd wordt dat de koeien de wei in moeten.
puntertje
@christo Ik stoor me aan het valse argument van niet-weiders dat weiders niet moeten zeuren omdat ze anders hun premie kwijt zouden raken.
christo
@puntertje Dus weiders willen een hogere premie? Is snap er geen bal meer van wat je nu wilt. Wat heeft een weider nu nog meer te wensen? Bij een goede verkaveling dubbel voordeel van goedkopere voeding en een premie. is ze van harte gegund. Sommigen redeneren als rupsjenooitgenoeg zonder te overzien wat dat voor consequenties kan hebben. En das dom
robbies
@christo Weiders weiden niet vanwege de premie, maar omdat dat in hun bedrijfssysteem goed past. Het zal de meeste weiders - en zeker in de veenweidegebieden- een worst zijn of de premie 0,5 cent, 1,5 of 5 cent is. Die koeien gaan toch wel de wei in. Sommige niet-weiders doen voorkomen alsof ze hun collega een premie gunnen, maar het is natuurlijk een fooitje wat we als niet-weiders betalen om onder een kostbare verplichting uit te komen.
cjw73
@robbies dat betalen ervoor, zo gek zijn jullie daarbij rfc maar bij de andere fabrieken niet.
+1
christo
@robbies Volkomen onzin. Verplichting is helemaal niet af te kopen. Eerste zin ben ik met je eens. Tweede is het niet waard om op te reageren.
puntertje
@christo Een verplichting van weidegang komt voor weiders niet zo hard aan hoor, er zijn er zat die het niet zo erg zouden vinden. Er zijn echter een hele hoop niet-weiders die de tent kunnen sluiten als er een verplichting komt. Dus met alle respect; hoed u voor arrogantie niet-weiders, zo ver is een verplichting niet bij ons vandaan.
pieta
@puntertje De premie is dan waarschijnlijk zeer snel weg. Wie het onderste uit de kan wil krijgt het deksel op zijn neus.
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
De premie is dan waarschijnlijk zeer snel weg

Als je niet kan "verkopen" wel
BoerBart
@pieta Als de niet-weiders moeten weiden dan komen er meer huidige weiders
Bij de beste 25%.
Misschien is zelfs de weide premie voor alle NL melk nog hoger dan nu. Dit is voer voor de commerciële jongens.
puntertje
Quote Reactie van @pieta:
De premie is dan waarschijnlijk zeer snel weg. Wie het onderste uit de kan wil krijgt het deksel op zijn neus.

Je neemt niet eens de moeite om te lezen wat ik schrijf, maar je reageert toch. Knap hoor!
pieta
@puntertje Wat heb ik gemist?
dwers
Quote Reactie van @robbies:
Weiders weiden niet vanwege de premie, maar omdat dat in hun bedrijfssysteem goed past.

Zo is het bij mij ook , natuurlijk is een weidepremie mooi meegenomen maar als de premie er afgaat veranderd er niets aan mijn bedrijfsvoering.
Ik ben wel "verplicht" om in de zomer dag en nacht te weiden, anders raak ik mijn stromest niet kwijt op het land.
Het mag pas 1 febr. op het land en ja dan moet je net wat geluk hebben met het weer, gelukkig wordt het straks 1 dec.
In de zomer kan ik de stromest alleen maar kwijt op de percelen die ik ga weiden.
+2
Jos1980
Ach verplicht weidegang had ook veel ‘ongewenste’ ontwikkelingen vertraagd of geblokkeerd. Het komt een keer vroeg of laat
+1
van Ittersum
@Jos1980 de trein stopt niet voor een individueel alleen voor het collectief. En die is ver te zoeken in onze branche
Tommie1
Bert, heeft het goed gezien,
Wij in Brabant daar in tegen moeten van de provincie over een paar jaar de stal dicht hebben, een luchtwasser erop en gaaaaan, melken zo hard we kunnen, dat is het beleid.
En niet te vergeten mais zaaien want er moet voer zijn.
robbies
@Tommie1 onzin, je kunt ook gewoon weiden en andere roosters leggen.
verbi
@robbies Wij hebben emmissie arme roosters (swaans met reductiekleppen) en dat is niet genoeg. We moeten nog meer reduceren maar er is nog geen systeem voor hoe dat moet.
pietjepuk
Quote Reactie van @verbi:
We moeten nog meer reduceren maar er is nog geen systeem voor hoe dat moet.

ja hoor dat is er wel. Je moet alleen dan wel de deuren open zetten.
robotmelker
Gewoon verplicht weidegang boven de grote rivieren.... opnemen bij de derogatie eisen.
van Ittersum
@robotmelker iedereen gaat eraan mbt het weiden, gelopen race voor de beleidsmakers. Wij voeren nog een gevecht die al geen gevecht meer is. Het enige wat er nog ligt is geen daadwerkelijke verplichting van wel of niet meer mogen leveren, dat wordt nu via het melkgeld geregeld. 1 hamerslag om dit via een interne (vaste-)bonus-malus systeem te doen en dan zijn binnen 2 jaar alle koeien buiten. De aanvullende provinciale eisen zijn alleen bedoeld om de dichtheid van vee te halveren, mes snijdt dubbel zo hard.
cjw73
@robotmelker onder de grote rivieren is veel beter. Daar zitten alle problemen, te hoog nitraat, te weinig weidegang teveel fijnstof en teveel dieren.
robbies
@cjw73 Maar we zijn wel ontzettend efficicient hé. Dat is ook wat waard. Volgens Hans Huijbers mag niemand aanspraak maken op het fosfaat van de volgende generatie en dat doen jullie noorderlingen wel...
cjw73
@robbies efficient? Zullen we daar maar niet over discussiëren met al die zwarte mest en dergelijke daar in het zuiden. En wie zegt dat jij efficiënter bent dan ik.
+1
robbies
@cjw73 boerderij.nl/Home/Nieuws/…

Die verrekte Brabanders ook altijd met hun mestfraude.
jorisdriepinter
We krijgen nog een intressante discussie binnen RFC over grondgebondenheid. De NL retail wil over 3 jaar waarschijnlijk alleen nog melk van grondgebonden bedrijven. Dat volume is nu in principe ook al wel beschikbaar. De verdeling van de geldstroom is echter minder makkelijk.
robbies
Quote Reactie van @jorisdriepinter:
De NL retail wil over 3 jaar waarschijnlijk alleen nog melk van grondgebonden bedrijven.

Waar baseer je dat op? Ik vind het interessanter welke definitie van grondgebonden de commissie grondgebondenheid gaat komen.
cjw73
@robbies hou er maar rekening mee dat joris er niet ver naast zit. Heb vorige week het verhaal van AH wel gehoord. Dit houden we niet lang meer tegen.
jorisdriepinter
@robbies Ik niet. LTO heeft niks in de melk te brokkelen. To little, to late. Dat zal de uitkomst zijn. De kopers van zuivel gaan zich daar niets aan gelegen laten liggen. Die trekken hun eigen plan. Ze gaan verkopen wat uit te leggen valt. En de LTO oplossing zal dat ook deze keer niet zijn!
huske
@jorisdriepinter volgens mij ben je aardig ver gezonken als je denkt dat supermarkt ketens de regels gaan opstellen voor agrarisch Nederland. Verplichte weidegang is verder weg dan ooit. Super weten ook dat alleen in Nederland die weidemelk te halen is. Als wij nederlanders niét leveren dan kunnen ze niet uitwijken. Ierland is nog een optie maar daar hangen andere nadelen aan
+2
cjw73
@huske droom maar lekker verder. Verplichte weidegang is dichtbij dan wij door hebben. Die 80% waar het streven naar is wordt bij lange na niet gehaald binnen 2 jaar en dan mogen ze andere maatregelen nemen. En hoe meer partijen er inde 2de kamer voor zijn hoe eerder het werkelijkheid wordt.
BoerBart
@huske Verplichte weidegang is dichterbij dan ooit. Categorie armoede boeren (we kunnen de koeien niet weiden want dan lopen we verhuur inkomsten mis) groeit.
Jongveeloos melken betekent dat de Deelweidegang ook nog achteruit gaat.

We moeten nog een paar procent extra weiders krijgen, ik zie dit niet gebeuren..
+1
robbies
@BoerBart zeker niet als je grupstalboeren wil uitfaseren
dwers
@jorisdriepinter de Appie norm is 2,5 gve en max. 18000 L per HA.
+2
jorisdriepinter
@dwers Daar kunnen heel veel boeren zich prima mee redden.
Piet1960
@dwers Ik zie een andere Appie norm: Goede sier maken naar de consument, veel winst voor de aandeelhouders en de producent de wil opleggen en dat noem je uitbuiting.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melkveehouderij , flevoland , koppeling , koeien , melkvee , boeren , cbs , weidegang , nederland , melkveehouders en melkveehouder geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!