Prijs vlog melk buitenland

Hier in Nederland zijn ondertussen verschillende pilot opgestart met 1 cent vergoeding. Waarom krijgen ze in Canada in hemelsnaam omgerekend 7 cent hiervoor en hoorde ook iets van die vergoeding in de Scandinavische landen. Weet iemand hier meer van? Of zijn onze zogenaamde coöperaties en particulieren er echt alleen voor hun zelf.

Deel dit topic

Reacties

dwers
Het is toch ook nog een pilot, als je meer betaald bij een cooperatie dan moeten die andere leden ook de mogelijk hebben om mee te doen.
Mogen in Canada de grupstal wel met VLOG meedoen? mij hebben ze er uit geflikkert.
DutchDairyFarmer
@dwers dat durf ik niet te zeggen. Maar enigszins heb je wel gelijk maar toch is het verschil groot. Denk overigens dat dit niet iets is wat overwaaid maar echt meer vraag naar komt.
+3
dwers
Het is net als met bio/ duurzame melk een kleine groep heeft er meer geld voor over en kiest er bewust voor.
De grootste groep vreet alles als het maar goedkoop is.
Op straat een idealist, maar in de winkel een realist.
DutchDairyFarmer
@dwers zo is het vaak wel inderdaad. Als we maar wel de luxe gadgets in het leven hebben ipv goed voedsel
+2
adrian
@ Dutchdairyfarmer. Je stelt het eigenlijk precies verkeerd. Ik weet niet hoe het in Canada is. kan best zo zijn dat boeren de volledige meeropbrengst doorbetaald krijgen.
De Nederlandse boeren die VLOG melk leveren aan FC krijgen de meerkosten die zij maken vergoed via een toeslag op de melk. Ik meen 1 cent. De meeropbrengst (winst) die FC haalt in de markt wordt via de prestatietoeslag verdeeld over alle leden. Dat lijkt mij een stuk coöperatiever.
+1
John Spithoven
Vraag: zijn er prikkers hier die in een pilot zitten vlog melk. Hoe gaat het. Wat moest je veranderen aan het rantoen. En is onkosten vergoeding van 1eurocent voldoende om de kosten te dekken. Mij lijkt 1 cent veel te weinig. Rantsoenverandering, invloed melksamenstelling en hoeveelheid en extra werk dekt de 1 cent nauwelijks.
+1
dwers
@John Spithoven ik heb 1 maand meegedaan met de VLOG maar omdat ik een grupstal heb hebben ze mij er uitgeknikkerd.
Die maand zat ik op ruim een halve cent meer voerkosten de liter op volledig grasrantsoen.
Mijn inschatting is dat je bij veel maïs in het rantsoen hebt, dus meer eiwit aanvoer die cent zeker nodig bent.
John Spithoven
@dwers Belachelijk dat ze je er uit gegooid hebben met als reden dat je je dieren huisvest in een grupstal. Ik dacht dat bestaande leden geen gevolgen zouden ondervinden van hun beleid.
Wat je zegt over vlog melk. Ook ik denk dat alleen gras bedrijven iets met vlogmelk kunnen. Alleen hebben die dan weer een probleen met palmetinezuur C16 in de melk ivm hardheid kaas. En de 1 cent dekt de kosten nauwelijks
+1
jorisdriepinter
@John Spithoven Helaas voor de grupstalboeren is de grootste afzet van vlog kaas naar lidl. En die eist grupstalvrije melk. Het is niet anders, maar iedere supermarkt wil zich tegenwoordig onderscheiden. Pak de kansen die er zijn.
dwers
@jorisdriepinter je bent nog wat belangrijks vergeten, voor de VLOG eist Lidl ook weidegang
Ik denk dat de melkvolume grupstal vs opstallers 1 op 10 is maar dat vergeten we voor het gemak maar even.
+1
KOC1981
@dwers ik snap dat je kwaad bent ivm de pannen over de grupstal, maar die opstallers hebben hier toch niets mee te maken? de VLOG melk bij RFC is ook weidemelk. De opstallers zijn volgens mij eveneens uitgesloten. of ze hebben nog VLOG nodig die niet voor Lidl dient. bij ons op de vergadering werd vertelt dat het de contract de combi van VLOG en weidemelk inhield.
dwers
@KOC1981 ik ben helemaal niet kwaad, alleen die oogklepbeslissing van NZO vind ik wat jammer.
ejb
@John Spithoven wij zitten sinds 1 december in de vlog groep. Heb qlip controle al gehad. Uiterst plezierige controle, mag ook wel eens gezegd worden. verder veel overleg met voeradviseur om goede voeders te krijgen. Wij hebben besloten om alle dieren gmo vrij te voeren.
+1
John Spithoven
@ejb Ben voor mijzelf ook aan het kijken wat er mogelijk is met zo min mogelijk kostenstijging. Door het grote aanbod gras dit jaar geen snijmais aangekocht. Voer naast grassilage, aangekochte ccm, perspulp en bierbostel. Dat laatste is veel te duur, maar met het vele gras moet er wel rust komen in rantsoen. Daarnaast wat graszaadhooi voor structuur en niet te veel brok. Probleem is als dit massaal toegepast gaat worden , dan worden een aantal bijproducten en raapschroot duur
Noorderling
@John Spithoven
Geen optie om ipv de ccm ontsloten tarwe te voeren?
Heb je en het zetmeel en de rust in het rantsoen ipv de snel verteerbare ccm. Past uitstekend naast gras en kost ca 20cent. Nu compenseert het ene aankochte voer het ander.
Scheelt aankoop en werk van CCM. Graszaadhooi en bierbostel is dan ook overbodig.
huske
@Noorderling hou je wel rekening met de DS van ontsloten tarwe. Kom dan maar weer terug met je kostprijs van ontsloten tarwe
John Spithoven
@huske Naast bederf is dat het probleem met sodagrain. Bij 75 % ds en een prijs van 21 euro per 100 kg,gaat de prijs richting de 2.80 per kg ds. Dan is het duur voeren. Ik weet wel bietbostel is ook duur, maar daar gaat maar een halve kg ds per dag in. En de rest van de voerders zitten op de helft per kg ds tov sodagrain
Noorderling
@huske
Door de handel wordt er inderdaad water voor 200euro/ton verkocht.
Kunt tarwe bij een akkerbouwer ophalen voor 16cent, natronloog 3cent per kg tarwe en nog een cent voor de diesel.
Heb je per kg product op basis van 85%ds 20cent kosten, Krachtvoer gaat immers ook per kg product.

Als je je sodagrain droog opslaat is bederf helemaal geen probleem. De problemen ontstaan als water de zoutlaag van de korrels afspoelt en er schimmel ontstaat.
noordhollander
In Denemarken organiseert oa Bart Wagenvoort een melkcircuit buiten arla om grappige ontwikkeling..................

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0