Noord-Duitse boerenbond vraagt zuivelverwerkers om rem op melkaanvoer

De Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft (Abl), een belangenbehartiger van agrarische ondernemers in het noorden van Duitsland, vraagt de zuivelverwerkers om een rem te zetten op de melkaanvoer. Dit in een poging om een verlaging van de melkprijs te voorkomen. Recent kondigden zuivelondernemingen namelijk aan om de melkprijs de komende tijd te verlagen.

Deel dit topic

Reacties

oubi
Verstand komt met de jaren.
+26
cornelissen
Dit wordt nog een hele omslag voor de RFC, eerst jaren Seita belachelijk gemaakt samen met de LTO en nu gaan toegeven,dat produceren voor een markt ,die er niet voor een fatsoenlijke prijs is, zinloos is of zelfs contraproductief .
pieta
@cornelissen Het probleem van Sieta was dat ze altijd op de slechts denkbare momenten in actie kwam en ook nog een beetje buiten de realiteit zaten met wat ze wilden. Wat ze wilden bereiken was niets mis mee.
+3
mlkvhoudr
@cornelissen sieta maakte zich vooral belachelijk door steeds om overheidsingrijpen te vragen. Als we iets produceren waar geen vraag voor is moeten we op de blaren zitten. Is niet leuk maar t is niet anders dan. Het aanbod op de vraag afstellen is gewoon een prima idee overigens
+2
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
sieta maakte zich vooral belachelijk door steeds om overheidsingrijpen te vragen. Als we iets produceren waar geen vraag voor is moeten we op de blaren zitten. Is niet leuk maar t is niet anders dan. Het aanbod op de vraag afstellen is gewoon een prima idee overigens

Zelden zo'n geouwehoer gelezen. Sieta had het met NMV/DDB gewoon bij het rechte eind. Zo moeilijk om dat toe te geven. Overheids ingrepen waren beter omdat de sector alleen maar aan ieder voor zich denkt. Chaos.
+1
pieta
@George Wat Sieta wou was een vorm van communisme. Daarom had ze vrij weinig medestanders. Als ze boodschap anders had verpakt en op betere momenten gebracht had ze wel wat meer kunnen bereiken. Sieta ging staken en melk weggooien als de melk op zijn duurst was en wou een door de EU te regelen quotum obv vraag. Dit laatste vind en vond in veel landen geen steun. Ze had in NL moeten promoten om via de fabrieken het aanbod af te stemmen op de vraag.
+2
George
Quote Reactie van @pieta:
had in NL moeten promoten om via de fabrieken het aanbod af te stemmen op de vraag.

Ach jongen jullie mauwden ze ten allen tijden uit wat ze ook voorstelde. De meesten hadden maar een blik en dat was gericht op groei , groei en nog eens groei.
pieta
@George Nou, mijn visie niet die van groeien, groeien en groeien. Ik ben zelfs geen lid van LTO gewordenn omwille van hun visie mbt melkquotum/groei. Maar wat Sieta wou lag buiten alle realiteit. Ze kwam telkens op de geheel verkeerde momenten met actie. En ik kon en kan me niet vinden in hoe zij het wou gaan doen.
+1
Weidezicht
@pieta ze heeft het wel geprobeerd en dat kunnen de meeste niet zeggen. En als je alleen melk vast wilt houden als de prijs laag is heb je de boot al gemist. Tis allemaal niet zo eenvoudig maar ze werden in het openbaar niet serieus genomen terwijl veel individuele boeren toch wel sympathie voelden. Nu blijkt de werkelijkheid niet zo geweldig en gaan we roepen wat anderen vroeger anders hadden moeten doen.
+1
pieta
@Weidezicht Ik heb het ook geprobeerd maar LTO luisterde niet. 😁
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Weidezicht:
Nu blijkt de werkelijkheid niet zo geweldig

Niet? Elke melkveehouder heeft weer een machtig pensioen onder z'n kont geschoven gekregen en een fantastisch melkprijsjaar achter de rug. Tel je zegeningen eens.
hans1980
@Jack Rijlaarsdam zeker was wel keertje nodig na twee magere jaren..
+1
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Heel leuk voor de zittende melkveehouders maar we hebben het er voor de komende generatie niet beter op gemaakt.
+5
Jan S
😀
+3
Frans1
@Jan S 😂😂 niet TE positief Jan 😁
jan.1
Quote Reactie van @Jan S:
Ik dacht dat jij zo'n grote stal had gebouwd in verband met je opvolgers van jonger dan 10 jaar. Als ze je werkelijk opvolgen gaan de zegeningen van dat deel van het pensioen aan je neus voorbij. Blijft over de zegeningen van het moeten aankopen van duur fosfaat om je stal gevuld te krijgen, de zegeningen van de dreigende stand still en de gezegende spotprijs op dit moment en de verwachtingen van de melkprijs voor 2018. Gelukkig is het gauw kerst, kunnen we dromen van vrede op aarde enz. En als we dan wakker worden na het tellen van al onze zegeningen, zien we wel wat de nieuwe zegeningen voor 2018 zullen zijn.

Wat zijn jouw zegeningen Jan S.
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @jan.1:
Wat zijn jouw zegeningen Jan S.

ex prikker Rudie Freriks hier Heeft er een mooie colmn over geschreven in nieuwe oogst van vorige week
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
ex prikker Rudie Freriks hier Heeft er een mooie colmn over geschreven in nieuwe oogst van vorige week

Over het vol krijgen van de grote stal van Sjakkie?
jan.1
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
ex prikker Rudie Freriks hier Heeft er een mooie colmn over geschreven in nieuwe oogst van vorige week

Hoor je vaker,hoeveel koeien heb je nodig,hoor wel eens iemand roepen dat ze van 30 koeien kunnen leven..Meestal weet je wel wie ze bedoelen...
Maar om nu welzijn of geluk te meten aan koeien aantallen?In collumn van Rudie staat in begin niet precies wat de oorzaken zijn dat het niet goed liep op zijn bedrijf.Wel aan het eind toen hoe hij schreef dat hij een enorme piek in bestuurswerk had.En ik neem aan dat hij al een tijd aan bestuurswerk doet.Dan heeft hij het te druk met besturen ,niet met koeien melken.
robbies
@MTSTAMMINGA linkje?
+2
Jack Rijlaarsdam

(klik om te vergroten)

pietjepuk
@Jack Rijlaarsdam begin je nu al achter je oren te krabben. dat uitgerekend jij dit bericht plaatst.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pietjepuk:
begin je nu al achter je oren te krabben

Alleen als ik daar jeuk heb. Jij zult het je niet voor kunnen stellen, maar wat zijn wij toch blij dat we eindelijk deze stap vooruit hebben kunnen zetten. Alle trammelaria van de laatste tijd waait ook weer eens over, dan kunnen wij ons mooi richten op optimaliseren zonder beperkt te worden door huisvestingsproblematiek.
+1
robbies
@Jack Rijlaarsdam Tja, goed verhaal als je geen nieuwe stal hebt gebouwd die nu half leeg staat. Dan kun je wel 140 geweldige koeien hebben, maar die 100 lege boxen vernachelen je arbeidsplezier wel heel erg.
+1
Wilbert
@robbies laat Jack lekker blij zijn met zijn nieuwe stal. Niet iedereen trekt het om levenslang in de oude, volle en krappe stalletjes van ouders te blijven ploeteren.
+1
robbies
@Wilbert Ik begrijp dat het zo overkomt, maar ik had Jack helemaal niet in gedachten met dit voorbeeld. Jack zal vast wel een plan hebben, want hij koos het afgelopen jaar om te bouwen en had al wat rechtjes op de plank liggen. Het gaat over de bedrijven die voor of in 2015 gebouwd hebben en nu tegen 100 lege boxen aangapen. Een paar hoogcelgetalkoeien ruimen helpt dan echt niet aan het arbeidsplezier.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
arbeidsplezier

Ik denk dat je wat zaken door elkaar haalt. Arbeidsplezier haal je uit de lekker lopende dagelijkse gang van zaken. Daarvoor is het aantal koeien niet leidend, maar het aantal probleemgevallen.

Er heerst wel veel negatief sentiment doordat mensen zich beperkt voelen door (aankomende) regelgeving, dat is iets anders. Doet men in feite ook zichzelf aan, het helpt niets en weinigen zullen echt financieel de nek breken. Beetje tegenwind, gewoon rustig doortrappen.
+1
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Ik denk dat je wat zaken door elkaar haalt. Arbeidsplezier haal je uit de lekker lopende dagelijkse gang van zaken. Daarvoor is het aantal koeien niet leidend, maar het aantal probleemgevallen.

Ik adviseer je Freriks column opnieuw te lezen. Hij refereert toch echt naar de fosfaatproblemen die er spelen en dat hij zich kan voorstellen waartoe dat op persoonlijke vlak kan leiden. Hij had het geluk dat zijn financiering hem er niet toe dwong om die 100 koeien te blijven melken en dat hij zijn arbeidsplezier hervond na het opruimen van wat koeien. Maar wat moeten veehouders met een halflege stal met zo'n advies?
George
@robbies
De laatste zin van Freriks klopt ook niet van die oude Ierse boer. Als ik het letterlijk vertaal met mijn slecht Engels staat er . Je hoeft maar voor een familie de kost te verdienen , hoeveel koeien denk je daarvoor nodig te hebben. Koeien heb je toch niet voor je geluk? Trouwens wat dat betreft is het ook helemaal doorgeslagen dat er zoveel geinvesteerd en gegroeid moet worden om de kost voor een gezin te verdienen. Wat sommige zich op hun nek halen om de kost te verdienen , het is eigenlijk gewoon te dwaas voor woorden.
+1
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Doet men in feite ook zichzelf aan, het helpt niets en weinigen zullen echt financieel de nek breken. Beetje tegenwind, gewoon rustig doortrappen

Sprak vorig jaar een boer die rechten heeft voor 60 koeien en een stal voor 160 koeien. Die noemt het geen tegenwind kan ik je vertellen.
pieta
@robbies Die heeft te grote ogen gehad.
+2
MTSTAMMINGA
@robbies

Die boer verdiende dus zoveel met die 60 koeien Dat hij een stal van 160 koeien kon bouwen

Hier werdt altijd een spantje er bij geprust als de trekker tegen de deur moest om het vee binnen te houden
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Die boer verdiende dus zoveel met die 60 koeien Dat hij een stal van 160 koeien kon bouwen

Dat geloof jezelf Karst?
Maar in ieder geval wel een dwaas idee.
de hoef
@George ík geloof het ook ,die fries is nie gek
+1
MTSTAMMINGA
@George
Juist George een dwaas idee,vroeger toen ik nog lief was
Ging groeien van 15 na 45 koeien meestal ook niet goede zulke stappen zijn gewoon te groot !
weurding
@MTSTAMMINGA wij kochten zwaardere trekker
+1
MTSTAMMINGA
@weurding
Hebben wij ondertussen ook gedaan
Vroeger de Fiat 580 voor de meidema ladewagen zonder messen en ,aanrijden met de Volvo 320
Frans1
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Dat hij een stal van 160 koeien kon bouwen

Als hij die stal al verdiend had had hij er nu geen buikpijn van denk ik zo maar
Jan S
😀
Jan S
😀
+1
gerrie-hul
@George Nu met de fosfaat toestand grijpt de overheid toch ook in Duurt overigens wel lang
+2
Jan S
😀
+2
pieta
Quote Reactie van @Jan S:
Het Canadese systeem was het streven.

En juist daarmee sloeg ze de plank mis. Daar was hier weinig draagvlak voor. Er was geen politiek draagvlak en veel boeren wilden dit ook niet. Die wilden liever veel melken.
+3
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @cornelissen:
Seita belachelijk

Heb je zelf toch ook gedaan door een nieuwe stal te bouwen
cornelissen
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Heb je zelf toch ook gedaan door een nieuwe stal te bouwen

Er is niets tegen om te produceren, als er een markt voor is voor een fatsoenlijke prijs en dan voor mij ook nog grondgebonden.
Is die markt er niet of onvoldoende,dan ben ik zeker niet de laatste om de melk eens een week niet te leveren.
Heb al eens een keer 2 tanken laten weglopen in de periode van Friesland Foods,toen nog prompt een brief ,dat je je onttrok van de leveringsplicht en dat er passende maatregelen zouden worden genomen, Van deze maatregelen nooit meer iets gehoord
+1
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
Is die markt er niet of onvoldoende,dan ben ik zeker niet de laatste om de melk eens een week niet te leveren.

Door de interventie doet de markt niet echt zijn werk. Ook door RFC doet de markt zijn werk niet echt. Dit omdat RFC voor alle melk de garantieprijs betaalt en de prestatietoeslag verwaterd. Bij RFC hadden ze gewoon fabrieksquotum kunnen instellen en al wat je erboven levert spotmarktprijs. Fabrieksquotum elk jaar wat laten groeien voor eenieder. De melkprijs op zich zal altijd wel op en neer gaan. Daar moet je je bedrijf en financiën gewoon op instellen.
Frans1
@pieta helemaal mee eens Piet!
+4
Jaap40
@cornelissen laten we aub ook direct het plan van @JanCees : 300000 koeien extra in Nederland, met een enorme bezem van tafel vegen.
JanCees
@Jaap40 sterk onderbouwde analyse
Elvis
@JanCees wat heeft u in gedachten voor die extra melk? Las net dat in Duitsland melk de vergister in gaat.
+2
pietjepuk
Quote Reactie van @Elvis :
Las net dat in Duitsland melk de vergister in gaat.

werkt dat goed? dacht dat melk zorgde dat heel het zooitje van de leg ging.
+1
JanCees
@Elvis als je beleid gaat maken op de waan van de dag dan kun je beter meteen stoppen.
Ik zou vooral over een wat langere periode kijken en denken
robbies
Quote Reactie van @JanCees:
sterk onderbouwde analyse

Dat was jouw plan ook niet echt. Ja, als melkveehouder geredeneerd, maar het effect op de economie van de varkenssector heb je voor het gemak maar even achterwege gelaten
+1
JanCees
@robbies nog maar eens goed lezen sanering intensieve veehouderij iets wat gaat gebeuren.Nu een hele kouden met mijn plan een warme
robbies
@JanCees van de boeren ja. Maar wat gebeurt er met de periferie? En wat levert dat de BV Nederland op.
Jaap40
@JanCees de melkprijs liegt er niet om. Alleen minder melk helpt ...
+2
JanCees
@Jaap40 dat beetje extra eu melk is niet zo bepalend op de markt over 5 maanden roept iedereen om melk
Jaap40
@JanCees kleine beetjes te veel melk helpt alleen de verwerkers van melk vooruit. In deze aan handen en voeten gebonden vrije markt ga je kapot aan iets te veel melk.

Wie is trouwens' iedereen?
+1
JanCees
@Jaap40 je stelt het goed we zitten in een vrije markt dan betekend de Standstill van RFC niet zo heel veel wereldwijd en doet dus niets aan de wereldmarktprijs wel aan het RFC verwerkings en marketing te kort.
Maar het geeft ook geen druk op het management om paar stapjes beter de best te doen.

Met iedereen bedoel ik de kopers in de zuivelmarkt
+2
Jaap40
@JanCees indien Nederland en Duitsland de melkproductie remmen heeft ook dat altijd invloed op het prijsniveau.
Dom en hard doormelken heeft geen zin.
JanCees
@Jaap40 rekens eens aan het wereldvolume als NL en Duitsland 5% minder zullen melken.
De allerlaagste melkprijs in de EUhadden we ten tijde van de quotering.
familie pelle
@JanCees nou sla je de plank een beetje mis jc. Slechts ca 5 % van het wereldvolume van zuivel wordt verhandeld op de wereldmarkt. Een kleine overproductie van melk heeft dus grote gevolgen op de wereldmarkt.
JanCees
@familie pelle planken misslaan is niet mn sterkste punt spijkers met koppen slaan indien nodig zonder hamer wel.
Ik ken de NMV redelijk wel en de DDB visie ook.
Op dat punt verschillen we van inzicht.
We krijgen steeds meer open markten productie beperking in slechts een klein deel van de totale markt zal echt niet leiden tot hogere basis prijzen in die open markten.
Bijzonder concepten zoals dat van A-ware doen dat wel.

(klik om te vergroten)

Jaap40
@JanCees ook het concept aware/ah zal leiden tot minder melk. De voorwaarden leidden daartoe.

Wat heeft het voor zin nog langer extra te produceren en dat over de grens te gooien tegen dumpprijzen. RFC wil nu al naar minder, laat dat een teken aan de wand zijn.
Meer melk brengt verliezers, alleen de handel profiteert ervan. Lege plekken in de stal opvullen met koeien van stoppers, indien grondgebonden.
JanCees
@Jaap40 zoals eerder gesteld je kijkt te veel naar het hier en nu en niet naar de toekomst
jorisdriepinter
@JanCees Het A-ware/AH concept zal er niet in voorzien dat er onbeperkt melk voor geleverd kan worden, tenminste, dat kan ik me niet voorstellen. Voor de andere concepten die er zijn, en komen, zal dat niet anders zijn.
Van de andere kant zie jij, in het door jou uitgewerkte plan van grondgebondenheid, ruimte om duidelijk meer melk te produceren.
Afzet naar de internationale markt zal dan moeten groeien.
Wordt alle melk in NL straks onder concept condities geproduceerd, ook de export melk, of ontstaan er gescheiden stromen?
+1
Jaap40
@jorisdriepinter gescheiden melkstromen zijn er al! Die ontwikkelingen zetten door zie aware/ah. Rfc zal , als ze het met leden eens worden, wel met antwoord moeten komen.
+1
JanCees
@jorisdriepinter er ijn al verschillende concepten en er ontstaan er nog meer en dat blijft niet beperkt tot retail maar zal na verloop van tijd ook in de B2B markt onstaan eigenlijk is dat nu ook al aan de gang met Ausnutria Hyproca die niet voor niet in Nederland een fabriek bouwt.
Dus er is behoefte aan melk in concept maar er is ook een markt voor melk die niet in een concept mee kan draaien alleen voor een andere prijs daar gaat volgens mij het verschil in worden gemaakt
+1
Jaap40
@JanCees ....andere prijs......
George
Quote Reactie van @Jaap40:
andere prijs

Andere prijs is weg geven....
Jaap40
@George export poeder bulk industrie stalm......
+2
robbies
@JanCees
Quote:
hier en nu

Daar dwingt de portemonnee wel toe.

De wereld kan wel om veel melk vragen, maar willen ze onze hoge kostprijs ook betalen? Als jij stelt dat productiebeperking niet gaat helpen, dan bevestig je dat voor NL het vergroten van de schaal en dus de kostprijsstrategie een doodlopend spoor is. Waarom dan nog meer liters de markt in zwieren?
Jaap40
@JanCees van 300.000 extra koeien in nl zoals door u voorgesteld, met daarvan mestafzet en de extra melk welke de grens overgekieperd gaat worden is een slecht scenario. We hebben de opinie voorlopig ook niet mee als het gaat om groot groter grootst.
Wordt tijd dat de zuivel verwerker gaat vechten voor haar melk in een markt met minder aanbod zonder interventie voorraden.
JanCees
@Jaap40 Extra prijs gaat uit concepten alle A-ware komen niet uit lokale beperking van aanbod.
Als je iets produceert wat niet aanslaat bij de klant dan heb je weinig aan een productiebeperking.
Of je moet een totale stop in voeren.

Die extra mest in mijn plan is er niet want er komt 40% minder mestoverschot door het plan en de mest die overblijft is grondgebonden.
Nogmaals dat druppeltje melk heeft niets om het lijf
+3
jg
@JanCees Wel apart dat iedereen pleit voor vrije markt en vraag en aanbod-werking en dan gaat ontkennen dat het procentuele verschil in Nederlandse melkproductie geen invloed op de markt heeft.
JanCees
@jg ik zal vast een grotere seikerd zijn dan jij maar zelfs als we beiden in het IJsselmeer pissen gaat het peil niet omhoog pas ook niet als alle melkveehouders dat doen het gaat om de verhouding op het totaal
+1
jg
@JanCees Marktsignalen.
jg
@JanCees Veel bestuurders zeggen tegen de retail: wij produceren meer dan jullie vraag en kijk maar wat jullie ervoor willen geven........
+2
Jaap40
@jg zolang Nederlandse kostprijs melk op blijft lopen tov onze buitenlandse collega's wordt export bulk stalmelk een kansloze aangelegenheid in nl. Nog niet eens gesproken over de plus 300000 koeien van @JanCees
Leo,s vriend
Quote Reactie van @jg:
Veel bestuurders zeggen tegen de retail: wij produceren meer dan jullie vraag en kijk maar wat jullie ervoor willen geven........

Denk je ?
Volgens mij is het andersom, de Retail weet dat we melk zat hebben, en speelt onze verwerkers tegen elkaar uit.
George
@Leo,s vriend
Het resultaat is hetzelfde.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @George:
Het resultaat is hetzelfde

maar de reden is niet hetzelfde
Coen
@Leo,s vriend , bij overaanbod ligt de marktmacht bij de retail.

RFF en Campina dachten in 2008 (bij de fusie) dat zij samen wel de marktmacht konden verwerven, we weten hoe het is gelopen 😞
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Coen:
we weten hoe het is gelopen

Ja, heel best. Er is een bedrijf ontstaan dat structureel enkele centen meer uitbetaalt dan de concurrentie en ondertussen ook nog gestaag is uitgebouwd.
robbies
@Jack Rijlaarsdam En volgens haar alle melk kon verwerken en nu zoveel melk binnenkrijgt dat ze zelfs in Amersfoort met reddingsvesten naar het werk komen
Leo,s vriend
@Coen de macht ligt altijd bij de retail, zij zullen nooit toegeven aan marktmacht van welke producent ook, mits zij er onderuit kunnen, en dat kan altijd bij zuivel.
Coen
@Leo,s vriend , daar dachten ze 10 jaar geleden bij de fusiepartners dus anders over.
de retail geeft nog altijd maximaal 50% van het (zuivel)winkelschap aan 1 leverancier, dan ben je dus als hele grote leverancier in het nadeel 😞
Leo,s vriend
@Coen dat doet er niet toe.
Jan S
😀
cornelissen
Quote Reactie van @Jan S:
beperktere aanvoer kun je je melk toch beter vermarkten

Dat klopt,maar een beetje druk op het management kan ook geen kwaad.
Meer als honderd jaar terug is immers in Friesland ook CCF opgericht,omdat men anders de melk niet voor een fatsoenlijke prijs kwijt kon raken. Tot op heden geeft de Azie en Afrika afzetmarkt in de meeste jaren een plus op de melkprijs en de melk kwijt
+3
Jan S
😀
+1
Frans1
+3
de hoef
Quote Reactie van @JanCees:
planken misslaan is niet mn sterkste punt spijkers met koppen slaan indien nodig zonder hamer wel.

sjonge jonge je draaft al lekker door ,mensen die echt goed zijn hoeven hier niet te snoeven .
bescheidenheid siert de mens
+3
de hoef
Quote Reactie van @JanCees:
dat beetje extra eu melk is niet zo bepalend op de markt over 5 maanden roept iedereen om melk

we houden je eraan ,ook al hebben we er niks aan
jg
De slechte vraag op de zuivelmarkt wordt veel te traag vertaald in de melkprijzen. Door vetten te voeren breng je extra melk op de markt die de kosten niet dekt.
Wilbert
@jg de slechte vraag wordt traag vertaald in de melkprijs doordat de eu bergen melkpoeder heeft opgekocht. En sieta's Duitse en Franse vrienden staan daar helemaal achter...
Nu de eu wil stoppen met opkopen, gaat de melkprijs naar een realistischer niveau.
jg
@Wilbert Vind jij 2,10 euro voor foliekaas realistisch of dramatisch ...?
Wilbert
@jg beide.
Of je accepteert een prijscyclus bij bulkproducten, of je gaat in een premium segment met unieke producten en dito volumebeperkingen.
jg
@Wilbert RFC heeft de kans......
Wilbert
@jg heb je al wat medestanders in de ledenraad of het bestuur? Hier anoniem prikken heeft 0,0 effect, dat snap je toch wel?
jg
@Wilbert Nou heb ik het idee dat RFC zelf een standstill opgetuigd heeft..... Dus het bestuur een de ledenraad is daarmee accoord.
+6
familie pelle
@Wilbert als je wat zinnigs denkt te melden over de ddb en nmv dan moet je je wel verdiepen in hun standpunten en argumenten. De ddb en de Nmv waren pertinent tegen het opkopen van poeder. Zij hadden juist liever gezien dat er minder werd gemolken ipv giga hoeveelheden in de opslag te flikkeren. De lto daarentegen, en vaak in samenspraak met de copa pleiten voor het opkopen van poeder!!!!!
Wilbert
@familie pelle ik lees wel s wat van de ddb, en iedere keer hetzelfde jankverhaal.
ddb.nu/nieuws/ddb/…

Artikel noemt ook dat de interventieprijs naar 335 moet ipv de huidige 185. Wie is er nu voor nog meer opkopen en verhogen interventieprijs?
Helemaal bont maken ze het door te stellen dat de overtollige melkpoeder maar verwerkt moet worden in veevoer! Zitten we met z'n allen heel duurzaam te zijn om gezonde voeding voor onze medemensen te produceren, wil de ddb het in het varkensvoer dumpen.
+3
cornelissen
Quote Reactie van @Wilbert:
Artikel noemt ook dat de interventieprijs naar 335 moet ipv de huidige 185.

Ik lees alleen ,dat het niet voor een dumpprijs weg moet,maar minimaal 335 euro om de markt niet te bederven.
Ik weet ook niet beter,dan dat Sieta sterk tegen interventie is, ik heb het haar persoonlijk horen zeggen en haar sterk de "verheerlijking "van de interventie door K.Romijn van de lto horen afkeuren,want het verknoeit langer tijd marktherstel en dan moet je het niet produceren.
+2
familie pelle
@Wilbert tjonge tjonge. Wat een niveau! Lees jij je eigen linkje wel. In jou linkje staat letterlijk dat de ddb tegen het opkopen van poeder is!!!!! Dit staat er.
“Het verleden heeft ook bewezen dat er pas sprake is van invloed op de markt en de melkprijzen door het in werking stellen van een programma waarmee het productievolume wordt verlaagd, omdat hiermee daadwerkelijk wordt gewerkt aan het verlagen van de overproductie. De EU zou er goed aan doen om in de toekomst volume reducerende instrumenten in te zetten, in plaats van het slechts kort van de markt nemen van volumes die het probleem slechts naar de toekomst verplaatsen.”
Jij refereert aan de mening van de ddb over de prijs van de verkoop van poeder DIE ER NOOIT HAD MOETEN ZIJN.!!!
+2
familie pelle
@Wilbert hier een linkje waarin de lto pleit voor nog meer interventie. Die interventie die nu als een zwaard van Damocles boven ons hangt. Daarnaast zien ze niets in productiebeperkende maatregelen. Het kan verkeren.
lto.nl/actueel/nieuws/…
+1
Wilbert
@familie pelle ben tegen interventie, ook als lto dat zegt.

Met als dan scenario's over het verleden komen we niets verder. Mijn mening is helder en realistisch, niet opkopen en zo gauw mogelijk verkopen (niet te laag). Laat de markt maar zijn werk doen. De markt zal bepalen welke melk voor welke prijs verkocht kan worden. Zelf kiezen om voor bulk of niche of combi te gaan.

Met sieta is het als roemer, tijd om te vertrekken en een nieuw persoon de kans te geven. Sieta heeft inmiddels zoveel erfenis, dat ze zich onmogelijk heeft gemaakt in iedere serieuze lobby of besluitvormingorgaan.
+1
George
@Wilbert
LTO is compleet Roemer en tijd om op te heffen. Compleet misbeleid.
NMV en DDB hadden het gewoon veel beter voorzien. Dat blijft moeilijk om toe te geven.
+1
robbies
Quote Reactie van @Wilbert:
Sieta heeft inmiddels zoveel erfenis, dat ze zich onmogelijk heeft gemaakt in iedere serieuze lobby of besluitvormingorgaan

Dan kunnen we beter een nieuwe belangenbehartiger oprichten. De rest is net zo besmet
familie pelle
@Wilbert is het zo moeilijk om toe te geven dat je er naast zat? 😉
Frans1
@familie pelle zwaard van Damascus? 😂
familie pelle
@Frans1 hi hi, 😂 had zelf nog niet eens gezien.
+2
hans1980
@Wilbert dat kon nog wel eens gebeuren van die 400.000 ton melkpoeder is maar 40 ton verkocht tegen 10% onder interventie prijs ....Nu alle zuivel zakt in 2018 gaat dat spul nog niet weg misschien moet er zelfs nog een extra interventie komen om straks de jankende boeren die het hoofd niet boven water kunnen houden bij 25 cent (zelfde boeren als de inovatief uit de knel )
Dus veevoer ! Niet zo gek DDB
robbies
Quote:
Zitten we met z'n allen heel duurzaam te zijn om gezonde voeding voor onze medemensen te produceren, wil de ddb het in het varkensvoer dumpen.

In Duitsland duwen ze dat duurzame zuivelproduct van jou in een vergister
+1
gerrie-hul
@Wilbert Je hebt zeker niet in de gaten dat er teveel melk is Van daar de opkoopregeling Minder produceren heb je geen overschotten en misschien een betere melkprijs
+3
Gewoon toegeven sieta heeft dit voorzien, ik heb haar ook regelmatig de kast uitgeveegd, en heb al eerder gezegd , ie hebt geliek !!! Maar wat ik met die duutsers mut, die begint ok a te zeurn !!!
om minder melk .
+3
George
@Detukkeroettwente
Kijk Tukker zo hoort dat. Sieta had gelijk! Slechts weinige konden haar lijden. Ik vond altijd al dat ze gelijk had. Maar die nondedjuuse kut LTO , verschrikkelijk.
Wilbert
@George als Brabander weet je t misschien niet, maar in Friesland was ze het lachtertje vanwege de enorme puinzooi op hun erf. Daar kon niemand haar serieus nemen.
+3
George
Quote Reactie van @Wilbert:
Brabander weet je t misschien niet, maar in Friesland was ze het lachtertje vanwege de enorme puinzooi op hun erf. Daar kon niemand haar serieus nemen.

Dat heeft verder niks te maken met de visie die ze uitdroeg waarin ik mij veel beter kon vinden dan van LTO. Ik heb dan wel geen puinzooi erf maar stond achter haar visie. De visie van NMV/DDB. Afschaffing Europese quotering is historische vergissing.
Als ik die mompelende Shaggieroker of die Romijn van LTO zag daar werd ik compleet niet blij van. Al at ik 10 Mona toetjes nog niet.
+4
robbies
Quote Reactie van @Wilbert:
als Brabander weet je t misschien niet, maar in Friesland was ze het lachtertje vanwege de enorme puinzooi op hun erf. Daar kon niemand haar serieus nemen.

geen argument om haar visie niet te steunen. Ik geloof ook niet dat Sieta de revenuen kreeg die bv Romijn opstreek om twee man personeel weg te zetten op 140 koeien.
+1
jg
@Wilbert Dat zegt veel over jouw denkwijze.
+2
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @George:
. Sieta had gelijk!

Ja we moesten een prijs hebben van boven de 40 cent ,en die hebben we momenteel
Deze wat is probleem nu ?? 😃
cornelissen
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Deze wat is probleem nu ??

Houden wij deze prijs ook in 2018 ? Dan zijn op dat gebied geen echte problemen voor 2018
MTSTAMMINGA
@cornelissen
Dan krijgen we misschien het kwartje wel weer even waar indertijd LTO zo voor gewaarschuwd heef indertijd En dan in 2019 weer de 40 cent van de DDB
Zo heeft iedereen wat GELIJK 😃 en gem een melkprijs van dik 32 plus toeslagen
puntertje
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
ie hebt geliek

Nou, het is meer dat Sieta een stilstaande klok is, en 2 keer per dag staat die precies goed. Haar analyses kloppen van geen kant. Maar de stelling 'alle melk wordt verwerkt' van Piet Boer was van hetzelfde bedenkelijke niveau.
+1
gerrie-hul
@puntertje Je kunt alle melk wel verwerken maar als er geen afzet voor is heb je een probleem Of afzetten tegen dump prijzen Dat zet echte zoden aan de dijk
puntertje
@gerrie-hul Dus moet je als zuivelonderneming tijdig doseren. Maar dat gaan ze pas stoer doen nadat ze het eerst finaal uit de klauwen hebben laten lopen.
+2
hooivork
De heimwee naar het melkkwotumtijdperk wordt met de maand erger..
+1
m uut m
@hooivork
Echt niet.
+1
George
Quote Reactie van @m uut m:
Echt niet.

Komt nog wel.....
+3
m uut m
@George
Nee hoor.
Fosfaatrechten moeten er ook niet komen.
Geen derogatie en laat de markt zijn werk maar doen.
Dus ook geen interventie.
Komt vanzelf een evenwicht.
George
Quote Reactie van @m uut m:
Nee hoor.Fosfaatrechten moeten er ook niet komen.Geen derogatie en laat de markt zijn werk maar doen.Dus ook geen interventie.Komt vanzelf een evenwicht.

Ja maar ze komen er wel en dan alleen beperking in NL , dan nog een standstill er overheen , en nog een berg poeder boven de markt die nog in interventie ligt. Dus dat evenwicht vergeet maar even , eerder een ontstane chaos door afschaffing quotering.
m uut m
@George
Dat komt omdat ze de markt niet de kans gaven maar toch zo nodig halfbakken gingen ingrijpen.
+1
Frans1
Quote Reactie van @m uut m:
Geen derogatie en laat de markt zijn werk maar doen.

Tuurlijk,allemaal aan de bio-norm,maar alleen jij een bio prijs.Lekkere marktwerking
m uut m
@Frans1
De derogatie is nog lang geen gelopen race.
Kunstmestvervangers ligt dichtbij in het verschiet.
Wat hebben we nu bereikt met de invoering van fosfaatrechten ik zie er geen oplossing in.
hans1980
17 July j.l.
ddb.nu/nieuws/ddb/…

Die 100 ton werd dus 40 ton
diezel
@hans1980
Ze kunnen er vanaf hoor.
Een maand geleden is er bod gedaan op 380.000 ton.
farmersjournal.ie/intervention-smp-how-low-can-you…
hans1980
@diezel Ja kan artikel verder niet lezen maar wat is het bod?
diezel
@hans1980
a bidder today offered a derisory €800/t for all of the current 380,000t of the skim milk powder (SMP) currently in intervention
hans1980
@diezel Joden bod....
+1
diezel
@hans1980
Iedereen weet dat bij een top in de melkprijzen alle pakhuizen leeg moeten zijn.....
De Brusselse EU-interventie-speculantjes zitten goed scheef. 😞
Frans1
@hans1980 domme reactie
+1
hans1980
@Frans1 refereer je aan de uitdrukking "Joden bod" dat is een bieding die ver onder de markt waarde ligt..
Misschien dat je de uitdrukking niet kent?
Heeft niets met nazi ofzo te maken
weurding
@hans1980 een uitdrukking van vroeger : een goede jood biedt halfaf
m uut m
@weurding
Wij zeggen altijd als je een jood verneuken wil moet je een drenth meenemen.
+2
weurding
@m uut m wanneer haal je me op?
achterhoeker2
@m uut m Omdat de nsb daar grote aanhang had .
Bovendien stoor ik me eraan dat joden weggezet worden als onbetrouwbare handelaren.
+1
Frans1
@achterhoeker2 heeft niks met onbetrouwbaar te maken maar met handelsgeest.bieden staat vrij,je hoeft niet akkoord te gaan.
weurding
@achterhoeker2 heb geen oorlog meegemaakt maar van horen zeggen dat de nsb een partij was waar ook veel boeren lid van waren maar die absoluut niet pro nazi waren.
m uut m
@achterhoeker2
Heeft niets met nsb te maken.
Joden zijn gewiekste handelaren en Drenthen zijn ze net wat slimmer af.
+1
weurding
@m uut m niet te veel van je plek komen dus....... maar als ik iemand verneukt heb zeg het maar zal ik hem schadeloos stellen
Frans1
@hans1980 nee,ik ken de uitdrukking,zeg het ook wel eens tegen de koopman als hij half afbied op mijn vraagprijs😁.
Maar ik denk dat ze dit bod toch serieus in overweging moeten nemen.Er ligt een bederfelijk product in een slechte markt,dan ga je toch geen ibterventieprijs bieden?bieden staat vrij he.zo bedoel ik domme opmerking
hans1980
@Frans1 wordt die voorraad niet ververst dan?
+1
Frans1
@hans1980 ik heb geen idee.maar er ligt nu nog een berg poeder in opslag terwijl het sentiment alweer aardig slechter is dan een tijdje geleden. Mmp notering is nog niet van interventieniveau af geweest,maar kopers weten ook dat deze voorraad nog ligt,dus kunnen rustig achterover leunen,makkelijk verdienen
ted9
@Frans1 door draaien dat spul. Als die berg poeder echt zn grote druk op de mp heeft dan zal een eventuele mp stijging in de eu deze kosten aan de eu ruimschoots vergoeden
+2
diezel
Quote Reactie van @ted9:
door draaien dat spul.

Zal weinig anders opzitten dan de interventie-prijs drastische te verlagen om op die manier nog wat vraag te krijgen naar dat pakhuisspul. 😞
p.s. De vorige pakhuisvoorraad van 2010-2012 is voor gemiddeld € 2100 verkocht.
+4
Frans1
@ted9 is natuurlijk wel koren op de molen van de linkse partijen he,Door opkopen de prijs,dus productie in de benen houden om deze vervolgens te vernietigen/dumpen.
Dat is geen werk 👎
Die interventie kunnen ze beter afschaffen mi.
George
Quote Reactie van @ted9:
door draaien dat spul. Als die berg poeder echt zn grote druk op de mp heeft dan zal een eventuele mp stijging in de eu deze kosten aan de eu ruimschoots vergoeden

Dat moeten jullie betalen. Leuk die afschaffing van Europese quotering.
+1
m uut m
@George
Ja ze hadden de interventie moeten afschaffen.
@George He georgie ga gewoon weer zelf melken, dan hoor je erweer helemaal bij !!!
George
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
He georgie ga gewoon weer zelf melken, dan hoor je erweer helemaal bij !!!

Nooit méér , ik heb de laatste 10 jaar geen koeienspeen meer aangeraakt en dat gaan we zo houden. 😀
Jaap40
@hans1980 kan wel 'joden bod' zijn maar schone markt is goud waard.
verwijderd
+1
hans1980
@Wilbert Realistische weergave impact van afschaffing melkquotum!
+4
cornelissen
Ik denk,dat wij uit fatsoen eerst naar de oplossing van LTO moeten luisteren. K Romijn was sterk voorstander van interventie,dus de oplossing om de mmp kwijt te raken,als de markt tegen zit ligt waarschijnlijk op zijn bureau, laat zijn opvolger die maar vertellen.
Het is immers erg goedkoop om bijv .Sieta belachelijk te maken en zelf geen oplossing te hebben.
Kan mij normaal gesproken niet voorstellen, dat lto zich tot dat niveau verlaagd.(hoewel ik tegenwoordig een hoop dingen,die ik een paar jaar terug voor onmogelijk hield nu wel zie gebeuren)
verwijderd
hans1980
@diezel Het is de EU in voorgaande jaren wel gelukt om tijdens een prijspiek MMP te verkopen...Dit jaar 2017 met een duidelijk hoge melkprijs heeft de EU gefaald in het verkopen..Nu dient zich 2018 aan met een hoge EU melkproductie lage zuivel noteringen , het vangnet (melkpoeder opslag ) zit nog vol..
Dus what's next?
+1
diezel
Quote Reactie van @hans1980:
Dit jaar 2017 met een duidelijk hoge melkprijs heeft de EU gefaald in het verkopen.

De EU heeft ook géén kans gehad om die interventie-voorraad af te bouwen.
Er is amper poeder-herstel ( 1 jaar net boven interventie-niveau) geweest. Om zo'n enorme voorraad af te bouwen waren ze, bij stijgende prijzen, minimaal al wel een jaartje of vier zoet geweest.
De hoge melkprijs had natuurlijk ook wel een extreme interne opbouw.
What's next?
Gewoon wat met de payout-calculater spelen en de smp-bedragen wat verlagen en verlagen ....
clal.it/index.php/?section=payout_smp_butter

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , rem , melkprijs , melkaanvoer en zuivelverwerkers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
167
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
0