Verkeerde afslag...

Verschillende boeren zijn de afgelopen 10 jaar veranderd van een evenwichtig bedrijf met weidegang naar intensief /groot (melkrobots) en zonder weidegang dit allemaal door plan afschaffen melkquotering. ...
Eigenlijk wil de consument het tegenovergestelde (kleinschalig weidegang ) Het door LTO / Rabobank / RFC bedachte visie van schaalvergroting heeft veel schade gedaan aan duurzaam heids wensen v/d consument.
Nu komen grote winkelketens als nog met zuivel die het landschap van NL doet veranderen.

Deel dit topic

Reacties

+2
weurding
Rfc wil ook het liefst weidegang met een hoog ot en sien gehalte, fotogenieke agrariers met boerenkiel, bijpassende kleding en natuurlijk klompen 😃 , maar tegelijkertijd wel het liefst op 2 adressen de rmo vol, dit gaat gewoon niet samen
+2
spotmelker
Quote Reactie van @weurding:
het liefst op 2 adressen de rmo vol,

Ik denk 2 RMO's vol op één adres 😁
pietjepuk
@spotmelker iedere boer 18000 liter is het mooist. 😁
+3
Farmer_
@weurding Kleinere vrachtwagens?
+3
Farmer_
Quote Reactie van @weurding:
Rfc wil ook het liefst weidegang met een hoog ot en sien gehalte, fotogenieke agrariers met boerenkiel, bijpassende kleding en natuurlijk klompen

Melkbussen weer invoeren, past helemaal erbij.
+2
klompen
@weurding natuurlijk ik lever alleen niet aan rfc 😄
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @weurding:
weidegang met een hoog ot en sien gehalte, fotogenieke agrariers met boerenkiel,

Nou, das mooi baantje voor jou, museumboer. en laat je een ander die tank ff vullen
+2
weurding
@cs-agrar museumboer ben ik al jaren, vul liever mijn zakken........... 😉
cs-agrar
@weurding Zo'n kiel zitten grote zakken aan 😉
+1
sil
Er wordt heel veel zuivel geproduceerd, de produkten waar nu volledige weidegang geeist gaat worden is een gedeelte van de markt. De boeren die dit past, is het geen probleem om hier aan mee te doen, ook RFC zal hier een weg in moeten vinden en dus een verdere differentiatie van de melkprijs. Dit is onontkoombaar, maar dit wil absoluut niet zeggen dat er geen markt is voor de rest van de melkstroom, sterker zelfs, wereldwijd blijft de vraag toenemen. Wij als producent moeten ons wel realiseren dat de melkprijs structureel lager is dan van diegene die voor een lokale markt produceren. Met andere woorden, de kostprijs op een individueel bedrijf moet zich kunnen meten aan de kostprijs op die wereldmarkt. Hierdoor gaan er zeker bedrijven die te ver en vaak ook te intensief hebben geinvesteerd het niet redden op de lange termijn. Maar dit wil niet zeggen dat er geen toekomst voor alle intensieve bedrijven meer is, die is er wel degelijk als zij hun kostprijs in de hand weten te houden.
+2
robbies
Quote Reactie van @sil:
Wij als producent moeten ons wel realiseren dat de melkprijs structureel lager is dan van diegene die voor een lokale markt produceren.

Ik zie dit graag bij onze RFC-vergadering ter sprake komen met een extensieve boer met 25 koeien aan de linkerkant van de zaal en de intensieve groeiboer van 380 koeien aan de rechterkant. De rechterkant gaat bulderen dat het niet kan dat aan de linkerkant een hogere literprijs ontvangen wordr
cjw73
@robbies 🖒moet een sterk persoon tussen staan anders komt het niet goed.
+4
puntertje
@robbies Dit is de reden dat nu zo hard geroepen wordt dat 'verscheidenheid' zo belangrijk is binnen een cooperatie. Zij die enorm zijn doorgeschoten in de bedrijfsvoering pleiten nu voor solidariteit voor iedereen zodat ze zelf lekker door kunnen gaan zonder te veranderen en toch nog de zelfde melkprijs beuren. En zo denken de Meulenboeksen het nu te moeten gaan regelen.
Maar op termijn zullen 'industriemelkers' maar moeten produceren voor een wereldmarkt-melkpoederprijs. En dat wordt zwaar in Nederland. Ze zullen ook nog met de nek worden aangekeken door een groot deel van de (onkundige) maatschappij en de collega's die door hen toedoen zijn geconfronteerd met knellende regelgeving en imagoverlies. Tel uit je winst.
+1
BoerBart
@puntertje Opnieuw een knap betoog. Ik vind het wel jammer dat je Wil Meulenbroeks hierin betrekt. Wil komt net kijken in een sector die compleet de verkeerde kant op gaat.
Hij is nu de Visie aan het bekijken, en zal zijn strategische plannen met de Vakgroep tijdig met ons delen.
Iedere LTO voorman afzeiken is makkelijk. Iemand tijd gunnen en dan met open communicatie debatteren is belangrijker maar helaas teveel gevraagd..
+7
achterhoeker2
@BoerBart LTO en meulenbroek voorop moet zicht verre houden van visie en vergezichten, en terug naar het fietstochten organiseren en de plattelandsvrouwen.
De agrarische sector is ongeschikt voor collectieve belangenbehartiging.
De gemiddelde (jonge) agrariër is hoog opgeleid en kan zich prima zelf redden met af en toe een adviseur inhuren.
+5
BoerBart
@achterhoeker2 Jij wil het kabinet en de provincies vrij spel geven?
Zonder LTO kunnen we niet!!!
+1
robbies
Quote Reactie van @BoerBart:
Jij wil het kabinet en de provincies vrij spel geven?Zonder LTO kunnen we niet!!

Tot dusver zijn we van alle dossiers die we zelf opgepakt hebben als sector niet veel wijzer geworden.
cs-agrar
Quote Reactie van @robbies:
Tot dusver zijn we van alle dossiers die we zelf opgepakt hebben als sector niet veel wijzer geworden.
Reageer @robbies Jan S 40min geleden --> Rapporteer aan admin Stuur persoonlijk bericht Kopieer link Quote Reactie van @BoerBart:Zonder LTO kunnen we niet!!!

En wie pakt die op?
+4
Jan S
😀
+2
cornelissen
@Jan S En het belachelijk maken van Seita is ineens ook afgelopen,dat is natuurlijk weer wat anders als altijd met haar eens zijn.
basbes
@BoerBart Wil komt niet net kijken. Hij loopt al jaren mee binnen lto.
Jannus
Quote Reactie van @basbes:
Hij loopt al jaren mee binnen lto.

Mmmm..... dan heb ik het mis,die heeft dan nooit een afslag genomen en draait op de rotonde nog rond.
+2
Jan S
😀
+2
JanCees
@BoerBart mensen die zelf de andere afslag hebben genomen krijgen moeite met geloofwaardigheid dat kan je zelf ook bedenken Bart.
De markt beweegt en het Aware AH initiatief is trendsettend voor EU melk en op termijn ook voor het hogere export marktsegment. Kijk maar eens naar Origin Green in Ierland
jan.1
Quote Reactie van @JanCees:
mensen die zelf de andee afslag hebben genomen krijgen moeite met geloofwaardigheid dat je zelf ook bedenken Bart.De markt beweegt en het Aware AH initiatief is trendsettend voor EU melk en op termijn ook voor het hogere export marktsegment. Kijk maar eens naar Origin Green in Ierland

Tijdje terug zei je nog dat de vraag naar wereldmarkt melk met 2% per jaar gaat groeien,kan je toch moeilijk bovenmatige eisen stellen !
+3
JanCees
@jan.1 de vraag groeit zeker de welvaart ook het niveau van welvaart en en opleiding ook en vanuit die achtergrond de wens naar een hogere segment ook. Het hogere segment organiseren en borgen kunnen er maar weinigen dat zou in NL toch beter mogelijk moeten zijn dan in heel veel andere producerende landen.
Het vraagstuk is wie kan de markt verstaan en organiseren dat vraagt nieuwe creativiteit en dat komt blijkbaar niet vanuit de bestaande structuren en mensen.
Als je onderdeel bent van een probleem ben je vaak moeilijk in staat om met een oplossing te komen.
+2
George
Quote Reactie van @JanCees:
de vraag groeit zeker de welvaart ook het niveau van welvaart

Dat zei LTO ook. 😂 😂 😂
sorry
@George in landen waar ze minder te besteden hebben zijn ze bereid om beter te betalen voor goed eten,liefst kaas met een merk erop...kom er in nederland mee aan, allemaal huismerk.... als het maar goedkoop is.....
jorisdriepinter
@JanCees Wat vindt jij van de nieuwe melkveehouderijvisie van de vakgroep?
+2
JanCees
@jorisdriepinter Vlees nog visch het is een visie waar iedereen en ieder bedrijfstype zijn/haar gewenste elementen uit kan halen.

Alles behalve offensief en ik mis cijfermatige onderbouwing.
Het is eigenlijk geen visie maar een wenslijstje voor ieders wat Wils
robbies
Quote Reactie van @JanCees:
cijfermatige onderbouwing

Miste ik bij jouw plan om de varkenshouderij te saneren ook
JanCees
@robbies dan zou ik nog maar eens lezen want de cijfermatige onderbouwing is wel degelijk gemaakt je moet wel willen zien
robbies
@JanCees Vanuit melkveehoudersperspectief ja. Maar welke economische schade breng je de varkenshouderij toe?
+1
jorisdriepinter
@JanCees Eens. Maar dat is ook inherrent aan de manier waarop de visie tot stand is gekomen.
JanCees
@jorisdriepinter ook dat is een keuze
+1
Wilbert
@puntertje heb je meulenbroeks al eens horen praten of mee gesproken? Staat stukken sterker in zijn schoenen dan zijn voorganger en is niet te beroerd om het beestje bij de naam te noemen.
+2
puntertje
Quote Reactie van @Wilbert:
Staat stukken sterker in zijn schoenen dan zijn voorganger

Zo moeilijk is dat nou ook weer niet.
Wilbert
@puntertje had van jou wel een betere grap verwacht dan dit simpele 13 in een dozijn inkoppertje...
+3
pieta
@Wilbert Je hebt nog hoge verwachtingen van Puntertje. Ik zie maar zelden iets van humor of inhoud in/bij zijn reacties.
+1
kanniewaarzijn
@pieta Beter opletten dan.
robbies
@pieta Je kunt het niet met hem eens zijn, maar de meest creatieve metaforen komen m.i. wel van Puntertje af
+3
pieta
@robbies Nou sorry dat ik het zeggen moet hoor maar ik vind zijn metaforen over het algemeen behoorlijk waardeloos. Als jij reageert heb ik nog zin om het te lezen, bij Puntertje kun je gerust direct doorscrollen.
+1
puntertje
Quote Reactie van @pieta:
kun je gerust direct doorscrollen.

Moet je ook doen, alles wat afwijkt van je eigen mening kun je toch al niet zo goed mee omgaan.
pieta
@puntertje Weer zo'n heerlijke reactie. Je bent compleet voorspelbaar. Er is niets mis met je mening maar de complimenten die sommige je menen te moeten doen deel ik niet. Ik deel nog eerder je mening.
puntertje
Quote Reactie van @pieta:
voorspelbaar.

Ik had er al op gegokt dat je toch weer zou happen 😬
+1
puntertje
Quote Reactie van @Wilbert:
betere grap verwacht

Is helaas geen grap
sorry
Quote Reactie van @Wilbert:
meulenbroeks al eens horen praten of mee gesproken

verhalenuitdekempen.nl/doc/img/…

is dit m?
Farmer_
@sorry Horror clown?
dwers
@robbies dat is ook het moeilijke van een coöperatie, ten opzichte van toen de coöperatie opgericht is zijn de verschillen nu enorm tussen de bedrijven.
Focus planet moet beter opgetuigd worden op al die onderdelen kun je punten halen, kan iedere veehouder zelf bepalen wat zijn melkprijs word, en fabriek kan zelf uit zoeken van welke veehouder ze de melk nodig hebben.
hans1980
@dwers Eerst die grupstal boeren aanpakken 😅
+2
dwers
Quote Reactie van @hans1980:
Eerst die grupstal boeren aanpakken

Dan heb jij wat gemist, voor mijn gevoel ben ik wel duurzaam bezig, volledige weidegang melkvee en jongvee van de 33 HA is 7 HA natuurgrasland van de overige 26 HA is 9 Ha weidevogelbeheer waarvan 2 HA uitgestelde maaidatum hier komt alleen maar stromest op daardoor komen er weer steeds meer bloemen/kruiden zelfs dit jaar weer een veldleeuwerik.
Overige grond komt ook elk jaar stromest op.
+4
cs-agrar
Quote Reactie van @dwers:
voor mijn gevoel ben ik wel duurzaam bezig

Alleen moet jij je grupstal ff laten herwaarderen naar zij-aan-zij melkstal en kan je nog jaren mee
+2
dwers
@cs-agrar ach die NZO moet niet zo janken , mensen die hier de afgelopen tijd in de stal hebben gezien vinden een verbod maar belachelijk.
Er waren ook die zeiden ik zou hier liever koe zijn dan in zo'n grote stal met een paar honderd koeien .
+1
JanCees
@dwers grupstal mits goed ingestrooid en combi weidegang is niks mee . Wie die discussie heeft gestart heeft het echt niet begrepen
dwers
@JanCees mijn voorstel richting RFC was ook bij grupstal verplicht 180 dagen weidegang waarvan 120 dagen dag en nacht.
Een uitloop 1 of 2 keer in de week is in praktische zin bijna niet te doen.
JanCees
@dwers Uitloop 1 a 2 keer in de week is lastig mee eens. Daarbij krijgen de dieren geen gewenning en blijft het iedere keer feest en kolder in de koekop.
Bij goedwerkend vastzetsysteem is vroege en late dagweidegang en snachts opstallen goed mogelijk en klinkt misschien heel raar in je oren maar wat dacht je van een stapmolen of overkapte zandpaddock dat ze even een uurtje overdag wel los kunnen het is bewerkelijk weet ik alles van als je om tafel gaat met een paar creatieve gasten is er vast iets te bedenken .
dwers
Quote Reactie van @JanCees:
misschien heel raar in je oren maar wat dacht je van een stapmolen of overkapte zandpaddock dat ze even een uurtje overdag wel los kunnen het is bewerkelijk weet ik alles van

In de zomer gaat het super met het koeien vast zetten 10 min bij 45 koeien.
Maar in de winter heb ik de oud en nieuwmelkkoeien elk aan een kant ivm voeren, en dan nog de staarten vast als ze elke dag los moeten zou ik daar een dagtaak aan hebben.
Maar de rust onder de koeien in zo'n stal is gewoon geweldig.
pieta
@dwers Je kunt natuurlijk je wintersysteem aanpassen aan het zomersysteem. Iedere koe gewoon zijn eigen plek.
dwers
@pieta in de zomer gaan de koeien ook niet op hun eigen plek( meestal wel ongeveer)maakt mij ook niet uit ze gaan na het melken toch weer naar buiten.
pieta
@dwers Dat pas je dan gewoon in de winter ook toe. Ik vind trouwens die discriminatie van welke koe het beste voer krijgt ook niet van deze tijd. Ze hebben allemaal recht op het beste voer. 😁
+1
dwers
@pieta een dwerse boer uit Friesland kreeg zijn duurzame grupstal in 2015 klaar.
Nu ligt die dwarse boer te spartelen bij FC op het altaar.
Ze willen hem niet.
Dit tot de boer zijn groot verdriet.
Die dwarse kop komt door zijn verleden zijn ouders een Fries en een Groningse werden een paar.
Twentsch Land
@dwers

Uitloop 2 x per week .... is dat een voorstel van een partij, organisatie of groep of iets dergelijks ?
Of is het verplicht ?
+1
dwers
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Uitloop 2 x per week .... is dat een voorstel van een partij, organisatie of groep of iets dergelijks ?Of is het verplicht ?

Nee is helemaal nog niet aan de orde, waren wel eens van die luchtfietsers die dat voorstelden, nou ik nodig ze van harte uit zij mogen het eerst 6 maanden voordoen, in de zomer red ik me wel weer.
+1
jpls
@dwers er word wel eerst melkgeld ingehouden van eersteklas melk, wat je dan kan terugverdienen
komt bij mij over dat als je iemand betrapt die verschillende spullen van je gestolen heeft, en je moet gaan onderhandelen om ze weer terug te krijen
dwers
Quote Reactie van @jpls:
er word wel eerst melkgeld ingehouden van eersteklas melk, wat je dan kan terugverdienen

Met foqus planet optuigen bedoel ik meer dat supermarkten meer voor duurzaamheid over hebben dat dat dan in de "pot" gaat en op basis van prestatie duurzaamheid melkveehouder aan het eind van het jaar uitbetaald wordt.
+1
Wilbert
@robbies lekker stemmingmaken... met weidepremie is er ook al verschil in prijs. En weet je wat het vreemde is, de grote opstallers hier vinden die premie prima, zolang zij geen verplichte weidegang hebben. Eentje is er nu zelfs gaan weiden.
De meeste opstallers snappen dat ze meeliften op het imago en zijn prima bereid om een lagere melkprijs te accepteren, mits zij met hun bedrijfsvoering door kunnen gaan.
+1
robbies
Quote Reactie van @Wilbert:
zijn prima bereid om een lagere melkprijs te accepteren, mits zij met hun bedrijfsvoering door kunnen gaan.

Dat is nogal logisch zolang je uit kunt rekenen dat die 1,5 cent je niets kost. Maar wat als het verschil 5 of 6 cent gaat beslaan? AH zet nu alvast het verschil op 3 cent. Als daar nog een weidepremie bijkomt dan praat je al over 4,25 cent. Maar ik weet niet of het ++ is
Coen
@robbies , het kan ook nog wel eens een uitrook-scenario worden, de vaste kosten blijven gelijk met steeds minder massa en ook nog eens een steeds lagere opbrengstprijs.
robbies
Quote Reactie van @Coen:
minder massa

Waarom minder massa?
de hoef
Quote Reactie van @robbies:
en hogere literprijs ontvangen wordr

ook niet want die heeft een grupstal war
+1
Coen
@sil , eindelijk gaan de ogen bij de collega's open 😄
op de rotonde de verkeerde afslag naar een doodlopende weg genomen, nu komt het schrikhek heel snel dichterbij, maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

onze zuivelaar RFC is (samen met LTO en Rabo) de laatste jaren veel teveel bezig geweest met beleid maken voor de Overheid, hebben de slag (ondanks hocus pocus, klw e.d.) schijnbaar volledig gemist op de ontwikkelingen in de Markt.

ook BIG-Agri heeft onze mooie melkveesector volledig uitgemolken, zij allen hebben de winsten inmiddels op hun eigen rekening staan en laten een sector achter die is afgestevend op haar eigen failliet.
+2
BoerBart
@Coen Wat zou je nu voorstellen? In 10 jarenplan allemaal naar grondgebondenheid(wat dat dan ook mag zijn?)? Dit lost niet alles op maar zal wel veel collegas kosten.
Een nog beter plan is erg gewenst, dus ik ben benieuwd naar je plan.
+1
Coen
@BoerBart , ik denk niet wat we van de politiek (NL en EU) nog 10 jaar krijgen, een overgangstermijn van 5 jaar lijkt mij al veel.

het credo zal de komende tijd worden 'bedrijf volledig in balans' met o.a.
. wij hebben zelf altijd gestreefd naar volledige zelfvoorziening ruwvoer, minimaal 70% van de jaarlijkse voerbehoefte uit eigen ruwvoer (grond op GO en aantoonbaar via bijv. KLW)
die zelfvoorziening met 70% eigen ruwvoer zal wel muteren in 100% eigen mestplaatsing.

. wij hopen op een derogatie van 350 kg N op blijvend grasland, op overige gronden op basis van onttrekking waarbij percentage organische stof een wezenlijke graadmeter gaat worden dus zeg maar 'einde roofbouw' en 'goed rentmeesterschap'.

. wij gaan zelf voor een volledig gesloten bedrijf, geen gesleep met vee en einde aan specialisatie via 'maximaal melken binnen beschikbare fosfaatrechten'.
Frans1
Quote Reactie van @Coen:
wij hopen op een derogatie van 350 kg N

Das idd een hele hoop. Er is ingezet op 300 N op grasland,zal wel geen 350 worden dan
robbies
@Frans1 In zuid moeten we al blij zijn dat we 230 houden
jan.1
Quote Reactie van @Coen:
ik denk niet wat we van de politiek (NL en EU) nog 10 jaar krijgen, een overgangstermijn van 5 jaar lijkt mij al veel.het credo zal de komende tijd worden 'bedrijf volledig in balans' met o.a.. wij hebben zelf altijd gestreefd naar volledige zelfvoorziening ruwvoer, minimaal 70% van de jaarlijkse voerbehoefte uit eigen ruwvoer (grond op GO en aantoonbaar via bijv. KLW)die zelfvoorziening met 70% eigen ruwvoer zal wel muteren in 100% eigen mestplaatsing.. wij hopen op een derogatie van 350 kg N op blijvend grasland, op overige gronden op basis van onttrekking waarbij percentage organische stof een wezenlijke graadmeter gaat worden dus zeg maar 'einde roofbouw' en 'goed rentmeesterschap'.. wij gaan zelf voor een volledig gesloten bedrijf, geen gesleep met vee en einde aan specialisatie via 'maximaal melken binnen beschikbare fosfaatrechten'.

Jij ging rechtenverkopen heb je gezegd,,of krabbel je nu ook achteruit..
Coen
@jan.1 , wij hebben door omstandigheden een surplus aan fosfaatrechten, gaan bij een goede prijs weg maar we geven ze zeker niet weg.
als alles nog strenger wordt hebben ook wij nog meer surplus aan fosfaatrechten 😞
las vanmorgen hier ergens dat er 25% melkproductie weg zou moeten uit NL 😞
jan.1
Quote Reactie van @Coen:
wij hebben door omstandigheden een surplus aan fosfaatrechten, gaan bij een goede prijs weg maar we geven ze zeker niet weg.als alles nog strenger wordt hebben ook wij nog meer surplus aan fosfaatrechten las vanmorgen hier ergens dat er 25% melkproductie weg zou moeten uit NL

Dan ben je paar wkn te laat,prijs gaat voorlopig zakken.
Coen
@jan.1 , we hebben nog een jaar, heb jij zo'n vooruitziende blik?
jan.1
Quote Reactie van @Coen:
we hebben nog een jaar, heb jij zo'n vooruitziende blik?

nee,kan niet verder kijken als de dag van gisteren,maar is het zo erg bij jullie....
matt
@Coen volgens mij geen einddatum,dus je hebt alle tijd of komen ze te vervallen als ze niet gebruikt worden,bij mijn weten niet.
harke
Heb deze discussie vaak gevoerd samen met akkerbouwers.
Kwam er altijd op neer dat schaalvergroting eigenlijk zo hard is begonnen door te slechte prijzen.
Een goede prijs is er gewoon nooit.
Reken maar eens met vreemd personeel en niks kan uit.
+1
Noorderling
@harke
Als ik zie hoe hard die schaalvergroting gaat en wat er bij tijden bijgekocht wordt, zal dat wel niet allemaal uit armoede gebeuren. Met bepaalde gewassen worden er flinke saldo's behaald, alleen valt of staat alles met het vakmanschap. In de jaren waar de omstandigheden niet overhouden, moet je zorgen dat je net die goede partij uien hebt zitten, een groot deel van de aardappels wel als poter weggaat a 30cent ipv als 2cent voor voeraardappel, dat maakt het grote verschil. Als je met een medewerker de puntjes op de I kunt zetten is die persoon zich dubbel en dwars waard.

In de melkveehouderij is het niet anders, ook daarin is de spreiding in saldo's per ha en per koe enorm. Zal in andere sectoren wel niet anders zijn, er is altijd een categorie die goed geld verdient en een categorie die het zwaar heeft.
jpls
@Noorderling een beetje geluk wil ook wel eens helpen.
+1
Noorderling
@jpls
Geluk kun je ook afdwingen, alle risico's beperken en zorgen dat je niet achter de feiten aan loopt. Dan ben je al een heel eind op weg.
jpls
@Noorderling ik dacht meer aan weersomstandigheden, heb je zelf niet in de hand, wij hebben zelf om die reden het bedrijfsplan al een keer veranderd, maar dan nog blijven er risico's.
Noorderling
@jpls kilveren, draineren, greppels frezen, organische stof en bodemstructuur verbeteren. Ook daarin is bij velen nog genoeg te winnen.

Akkerbouwers die hier gekilverd hebben zijn een paar dagen eerder op het land en hoeven niet op die ene natte plek te wachten. Dus meer groeizame en oogstbare dagen en minder kans op rot in de partijen. Minder structuurschade waardoor mindere plekken minder snel onder water staan en die vicieuze cirkel is doorbroken waar anderen door blijven modderen.
familie pelle
@Noorderling een goede akkerbouwer kilvert niet.
Noorderling
@familie pelle
Die heeft dat al gedaan? 😀
Wat zou jou oplossing dan zijn voor lage natte plekken of ingesloten laagtes?

Met kilveren bedoel ik geen teelaarde in de lage plekken schuiven. Op de koppen ondergrond omhoog ploegen, volgens kilveren en op de lage plekken de teelaarde op de heengeschoven ondergrond ploegen, na een paar jaar nog ff een keer gauw glad vegen en je hebt een pracht perceel.
+1
Frans1
Quote Reactie van @Noorderling:
Geluk kun je ook afdwingen, alle risico's beperken

Dit klopt niet helemaal natuurlijk.
+1
pieta
@Frans1 Klopt zeker niet helemaal maar bij ons zeggen ze wel dat als je het geluk ontmoet je niet moet vergeten het een hand te geven. 😁
paul1
@harke je moet ook geen vreemd personeel aannemen.
+1
Noordoost
@paul1 klopt, heb ook liever bekend personeel
lkool
@harke Als je vreemd personeel goed inzet kan het zeker uit. Daarbij helpt het ook als je schaal hebt. Regelmatig wordt er nog personeel gezocht die hetzelfde is als de ondernemer zelf. Dat schiet niet op, je vind dezelfde dingen leuk. Kijk naar je resultaten, en kijk waar je dingen laat liggen. Zoek daar iemand bij die daar blij van wordt. Wordt je zelf ook blij van...
jan.1
Zijn geloof ik maar een 400 boeren intensief (boven de 4 gve /ha)ken er een paar ,wordt over het algemeen heel best geboerd,denk dat er meer in de catagorie van 1 koe /ha zijn die het niet redden.
weurding
Quote Reactie van @jan.1:
van 1 koe /ha zijn die het niet redden.

zal je meevallen, ken er die heeft 0,5 per ha, akkerbouw meegerekend, redt zich best
+1
groeier
@Noordoost
Robot kan ook in de wei.
Coen
@jan.1 , die intensieven worden net kippen, krabben alleen maar achteruit
de hoef
Quote Reactie van @Coen:
net kippen
kakelen en eieren leggen zeggen ze hier.
dat betekend bestellen en betalen
jan.1
Quote Reactie van @Coen:
die intensieven worden net kippen, krabben alleen maar achteruit

Dan bewegen ze in ieder geval,zijn er zat die stil zitten...
robbies
Quote Reactie van @jan.1:
400 boeren intensief (boven de 4 gve /ha)

Ik denk dat dat je met meer dan 3 koeien per ha ook niet mee mag doen in het concept van AH.
+2
jorisdriepinter
@robbies Hopelijk gaan bedrijven die bewust voor een bedrijf in balans hebben gekozen daar een keer de revenuen van plukken. Tot nu toe is wie intensiveert spekkoper, maar de markt maakt nu andere keuzes.
Ik ben benieuwd!
+1
Frans1
@jorisdriepinter De extra eisen voor het jaar erop liggen al klaar,kalf bij de koe laten,alleen nog natuurlijke dekking,en natuurlijk de horens op de koe laten,en voor elke koe een boom in de wei om onder te kunnen liggen bij zonnig weer.
Veel succes

ps. Ik kan zo voldoen aan de AH eis,maar dit speelt alleen de verwerkers en leveranciers tegen elkaar uit,en AH speelt er de grote weldoener van!
+7
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Frans1:
Ik kan zo voldoen aan de AH eis,

Ik ook. Maar je laat het toch wel uit je hoofd om garantieprijs + prestatietoeslag te verruilen voor een handelaarsprijs aangevuld met een mooi weer-fooitje van de retail. Contract voor vijf jaar met bonusje, maar zonder afspraken over de absolute hoogte van de melkprijs. Wie zal er zo stom zijn?
dorpsrandhoeve
@Jack Rijlaarsdam Daar heb je een punt jongen.
puntertje
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
garantieprijs + prestatietoeslag te verruilen voor een handelaarsprijs aangevuld met een mooi weer-fooitje van de retail

Maar een garantieprijs+toeslag+prestatietoeslag ben jij misschien wel voor te vangen?
Druk
@puntertje
Die toeslagen van FrieslandCampina voor Focus Planet zullen binnenkort dus wel fors omhoog gaan.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
garantieprijs+toeslag+prestatietoeslag

Natuurlijk, dat is toch dè manier om te sturen.
+2
Wilbert
@Jack Rijlaarsdam kennis had berekend dat hij als weider incl alle toeslagen en nabetaling bij aware afgelopen jaar ruim 3 cent minder had gekregen dan bij zijn rfc.
Ps. Heb t zelf niet nageteld, is mij teveel gedoe, ik stap sowieso niet in dit avontuur met vele losse eindjes.
pieta
Quote Reactie van @Frans1:
AH speelt er de grote weldoener van

Jumbo was zojuist weer in het nieuws. Hadden een prijs gewonnen met hun maismeelsoep. Zat helemaal geen mais in. Jumbo ging niets aanpassen. Lag niet aan hun maar aan de veronderstelling van de consument dat er mais in zou zitten. De gele kleur kwam van de geelwortel.
+4
Twentsch Land
@pieta

Ik hoorde het net ook .... wat een soap ... over paar jaar weidemelk in de schappen .... niet omdat de koe in de wei loopt maar omdat de koe naar een wei kan kijken 🙃
+1
dwers
@Twentsch Land ja en kippensoep waar alleen maar een kip overheen gevlogen is.
dorpsrandhoeve
@dwers of een kippig mens naar heeft gekeken.
dwers
LTO is om ,ze gaan vol voor duurzame landbouw (omrop fryslan)
+3
weurding
@dwers nadat de meeste duurzame boeren al voor het lidmaatschap bedankt hebben?
+1
dwers
@weurding ik ben nog 16 dagen lid van LTO.
kanniewaarzijn
@dwers Zware dagen...
kanniewaarzijn
@dwers Zware dagen...
puntertje
@weurding De rokers hebben alle niet-rokers uit de kroeg gepest en men begint zich nu langzaam te realiseren dat roken toch wel slecht is.
robbies
@puntertje gisteren verdedigde ik je metaforen nog, maar vandaag stel je me teleur. De rokers zijn al meer dan 13 jaar niet meer welkom in het cafe. Daarom staat tegenwoordig het meeste volk in de rookruimte, de niet-rokers incluis
puntertje
@robbies Ik schat zomaar in dat je rookt.😉
robbies
@puntertje af en toe ja
Twentsch Land
@robbies

Zo is het idd .... de rokers zijn verjaagd door de niet rokers om buiten het café te gaan roken ... de fun is dat de niet rokers alleen in de gelegenheid stonden en dat niet gezellig vonden .... dus gingen ze buiten op het ( verwarmde ) terras de rokers weer opzoeken om vervolgens weer te zeuren dat daar ook niet meer gerookt mocht worden .....gelukkig hebben ze dat ( nog ) niet voor elkaar gekregen.......en uh ... ik rook niet 😀
puntertje
@Twentsch Land Ja, gezellig dat (mee)roken, maar dat is niet het punt. Zou jij je kinderen ontraden om te roken of niet? Om de metafoor door te trekken, wat zou beter zijn voor een toekomstige generatie?
robbies
Quote Reactie van @puntertje:
Zou jij je kinderen ontraden om te roken of niet?

Als het alleen bij roken blijft ben ik een blij man. Als ik zie wat 16-17 jarigen ( ja, ook plattelandsjeugd) tegenwoordig in hun keel/neus stoppen, dan heb ik liever dat ze op hun 14e wat experimenteren met bier en shag.
+2
pieta
@robbies Een van de problemen van roken is dat de volgende stap zomaar wat wiet(stickie?) kan zijn. Vervolgens komen ze in de coffeeshop weer in aanraking met andere dingen.
Ik vind het hele gedoe omtrent roken wel erg overtrokken in de zin van waar ze het overal willen verbieden. Ik ben wel voorstander van rookvrije ruimten maar om nou direct te denken dat je overal meteen aan doodgaat vind ik dan weer een brug te ver. En nee Puntertje, ik ben geen roker. Nooit gedaan. Ik ben gewoon verdraagzaam. 😁
+1
dwers
@pieta gerookt vlees bederft niet.
Twentsch Land
@dwers

Gerookt vlees bederft niet !!

Geteerde palen staan lang.
cjw73
@Twentsch Land die palen rotten ook bij de grond af.
En pa hield het als zware roker ook maar een goeie 60 jaar vol.
dwers
@Twentsch Land ik rook zelf overigens niet.
+3
weurding
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Geteerde palen staan lang.

net waar je zin in hebt, zou toch eens viagra proberen 😂
Twentsch Land
@weurding

Vertel eens .... werkt dat goed ?
+1
pietjepuk
@Twentsch Land weurding weet de kleur van de binnen kant van die pillen. want hij gebruikt altijd maar een halve. 😂
+4
Farmer_
@pietjepuk Rolt hij snachts niet uit bed.
puntertje
@pieta Ik ben een zware roker, mijn kinderen hebben daardoor zelf al ingezien dat dat een zeer slechte keuze is.
pieta
@puntertje Je maakt wel meer slechte keuzes. 😁 Grapje. Maar je visie waar het naar toe moet is wel wat beter. 😁
Twentsch Land
@puntertje

OEI ..... waar kunnen je kinderen dat aan zien 🤓
brabo
Quote Reactie van @pieta:
Ik vind het hele gedoe omtrent roken wel erg overtrokken in de zin van waar ze het overal willen verbieden.

waarschijnlijk heb je niemand in je directe omgeving met astma of andere longproblemen, dan zou je namelijk wel anders praten
+1
pieta
@brabo Heb ik inderdaad niet. Maar los daarvan vind ik het een beetje op een heksenjacht lijken. Wat mij betreft zijn er rookverboden genoeg inmiddels.
robbies
@pieta Als gezelligheidsroker vind ik het wel prima dat er in het cafe niet meer gerookt mag worden. Ook in concertzalen is het veel frisser en het grote voordeel is dat je weer eens wat andere mensen spreekt als je gaat roken buiten. Zolang we maar een plekkie hebben om af en toe wat te roken, hoor je mij niet klagen hoor.
+1
pieta
@robbies Eens. Maar ook dat plekkie willen sommige niet-rokers nog gaan verbieden. En dat gaat mij wat te ver. Iemand met obesitas ga je ook niet overal verbieden om te eten.
brabo
@pieta
Wat mij betreft komt er gewoon een algeheel verbod op roken.
Nu kun je als je pech hebt op een zomers terrasje naast iemand zitten die ineens ongevraagd een hoop rook je kant uit gaat sturen. En als je dan met iemand met longproblemen bent dan is dat zeer irritant.
Twentsch Land
@brabo

De vrijheid buiten ook al gaan bepalen gaat te ver....je kunt natuurlijk ook op een andere plek gaan zitten.
+1
robbies
@Twentsch Land -1
Als je longproblemen hebt mag je best aan iemand vragen of ze er rekening mee willen houden. Het is erg vervelend!

Andersom geldt ook dat je de mensen die roken de gelegenheid moet geven om ergens te mogen roken. Brabo pleit voor een algeheel rookverbod. Dat draagt ook niet bij aan een constructieve oplossing
+1
Twentsch Land
@robbies

Die -1 van je mag je houden....heb zelf Asma en gebruik dagelijks medicatie ..... maar om nou overal de teut te gaan uithangen hoeft niet....binnen is wat anders en buiten zoek ik in dat geval wel een andere plek.....fiets graag maar vermijd drukke straten en stoplichten waar het verkeer bij op groen flink op het gas trapt.

In alinea 2 van je betoog geef je wel weer gelijk.

Al met al wel een beetje een zeurverhaal van je ....
brabo
Quote Reactie van @Twentsch Land:
e kunt natuurlijk ook op een andere plek gaan zitten.

tja dat is lekker. De buurman zorgt voor overlast en zelf moet je maar ergens anders gaan zitten.......
m uut m
@brabo
Het lijkt wel fosfaatrechten
+1
Jack Rijlaarsdam
@m uut m Ik heb een reactie over grondgebonden melkveehouderij maar niet gepost... 't moet hier nog een beetje gezellig blijven.
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Was wel een beetje een inkoppertje
+1
pieta
@brabo Verdraagzaamheid en tolerantie heet dat geloof ik. Het zal heus wel eens voorkomen dat het (heel) vervelend is maar als je dan netjes vraagt of het wat anders kan of zelf van plaats wisselt met iemand aan je tafel dan kun je het vaak wel oplossen. Heb je iemand die hetzelfde denkt als jij in deze doet maar dan vanuit de rokerskant dan wordt het vervelend. Maar dan kijk je eigenlijk in de spiegel.
+1
robbies
Quote Reactie van @pieta:
(stickie?)

Als je je kinderen gaat waarschuwen voor stickies dan nemen ze je allang niet meer serieus. Ik denk dat dat woord in de jaren '80 voor het laatst gebruikt is. In de coffeeshops komen ze ook niet in aanraking met de rotzooi; dat gebeurt op tentfeesten of bij de sportverenigingen. In West-Brabant is het een serieus aandachtspunt van de GGD. Voor een euro of 5 á 7 hebben ze al een simpel pilletje. Ook bij jullie in de Achterhoek. Het is zo makkelijk verkrijgbaar.

Hoe je het moet voorkomen weet ik ook niet, maar ik weet wel dat ik het in mijn jonge jaren genoeg om me heen gezien heb en dat sommige toenmalige vrienden er blijvende schade aan over hebben gehouden. Daardoor herken ik gebruik nu nog als ik incidenteel eens bier ga drinken in de omgeving. Niet alleen bij jeugd overigens. Ik ga weleens wat drinken met vrienden op de vroege vrijdagavond en dan zie je de managers ook even stoom afblazen in de stad.

Ikzelf heb nooit iets van die rotzooi ingenomen, maar het krijgen was geen probleem. Ik hield het bij bier en shag, want de volgende ochtend waren de koeien (of kalveren of geiten of varkens) er weer.
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
Een van de problemen van roken is dat de volgende stap zomaar wat wiet(stickie?) kan zijn. Vervolgens komen ze in de coffeeshop weer in aanraking met andere dingen.

Flauwekul. Dan zouden volgens jouw redenatie de meeste rokers dus ook verslaafd zijn aan harddrugs 😨
Roken is gewoon een hele ongezonde verslaving,ik weet er alles van,maar ben er wel van af
robbies
Quote Reactie van @Frans1:
een hele ongezonde verslaving

Dat is het zonder meer
pieta
@Frans1 Dat is niet wat ik zeg. Vroeger bij ons op school rookten wat van die ongure figuren. Vervolgens had je meelopers. Die gingen roken om er bij te horen. Gingen die ongure al weer aan de gang met stoned/high/stickie en weet ik veel wat. De meelopers er achteraan.
En dat roken niet gezond is weet ik wel. Ik rook zelf ook niet en ook niet gedaan.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Vroeger bij ons op school rookten wat van die ongure figuren. Vervolgens had je meelopers. Die gingen roken om er bij te horen. Gingen die ongure al weer aan de gang met stoned/high/stickie en weet ik veel wat. De meelopers er achteraan.En dat roken niet gezond is weet ik wel. Ik rook zelf ook niet en ook niet gedaan.

Tegenwoordig slaat de jeugd hier het roken over. Ze hangen 7 dagen in de week in de sportschool en zijn superfit. In de zomer tijdens festivals drinken ze geen drup alcohol, maar duwen ze wel smarties van een euro of 7 in hun snufferd. Shirt uit, flesje water binnen handbereik en gáán. Dan heb ik liever dat ze met een sigaretje betrapt worden of een pilsje op hun 16e. Liever heb ik dat ze alles laten staan, maar ze zullen ook vast wat van mijn genen krijgen
+2
Frans1
Quote Reactie van @robbies:
Liever heb ik dat ze alles laten staan,

Dat wordt een leuke jeugd! 😞
+3
pieta
@Frans1 Ik heb vroeger ook alles laten staan. Ik was niet zo van het slopen als ik wat te veel bier op had. 😁
+1
weurding
@pieta alles laten staan behalve het bier...
+2
Twentsch Land
@puntertje

Zeker .... roken is gewoon enorm ongezond.
Maar ze worden tegenwoordig wel een beetje als melaatse behandeld en dat hoeft ook weer niet. Natuurlijk kan het niet zo zijn dat een niet roker last heeft van een roker.

Een goede kennis van mij rookt en zegt wel eens dan moeten ze iedereen die te dik is ook maar een cafetaria verbod geven want er zijn enorm veel ziektes door ongezond eten.

Tja .....ook wel een punt.
+1
pieta
Quote Reactie van @robbies:
gisteren verdedigde ik je metaforen nog

Toen was je ook al gek. 😁
achterhoeker2
@dwers alweer?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
161
DEELNEMERS
44
WEERGAVES
0