Hardheid melkvet: C16:0 verlagen en vooral C18:1 verhogen

Afgelopen week ontvingen melkveehouders de resultaten van de monitoring van het vetzuurprofiel van de door hen geleverde melk. De hardheid van het melkvet is met name te sturen met de verhouding tussen de twee vetzuren C16:0 en C18:1. Meer maiskuil in plaats van graskuil voeren heeft een gunstig effect.

Deel dit topic

Reacties

+2
dwers
Dat is dan weer lachen meer mais in het rantsoen ipv graskuil, en Appie wil het juist andersom.
puntertje
Tja, de zuivelondernemingen verzuimen om ook maar enige toelichting te geven op de uitslagen. En dan kun je er op wachten dat je vervolgens struikelt over de 'wc-eend' onderzoeken.
Dat meer mais lijdt tot een betere vetzuursamenstelling staat weer haaks op heel veel andere onderzoeken.Het is ook niet heel verrassend dat leveranciers van transvetten de conclusie trekken dat je rustig, maar een klein beetje aangepast met duurdere transvetten, door kunt gaan met het voeren van hun producten.
+2
pietjepuk
@puntertje volgens pieta minder ridderzuring voeren.
Nick83
@pietjepuk ja idd. Dat zogenaamde "kruidenrijke grasland" is helemaal niet goed voor de vetzuren. En later maaien al helemaal niet.
+1
m uut m
@Nick83
Geeft wel meer smaak aan de kaas.
Hoe meer mais je voert hoe slecht de smaak van de kaas wordt.
Kijk maar eens in de landen waar de duurste kaas wordt gemaakt.
De boeren daar mogen de koeien geen mais voeren zelfs geen graskuil.
Wel grof kruidenrijk hooi.
weurding
@m uut m juist in die landen overleeft men mede door de hoge subsidie's voor natuuronderhoud, met name oostenrijk en zwitserland
m uut m
@weurding
Kan zijn maar dat maakt niet uit voor de smaak.
harke
Ik denk dat de zuivelondernemingen zelf niet eens weten wat de standaard vetnorm is..c16..18..mayo

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voeren , sturen , melk , melkveehouders , graskuil en maiskuil geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0