Vogelgriepvirus Biddinghuizen niet gevaarlijk voor mensen

Het vogelgriepvirus dat is opgedoken in een eendenfokkerij in Biddinghuizen, in Flevoland, is de voor mensen ongevaarlijke maar zeer besmettelijke H5N6-variant. Dat blijkt uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit. Het gaat niet om het type H5N8 waarmee de pluimveesector eerder te maken kreeg. Dat virus kan ook mensen besmetten en griepverschijnselen veroorzaken, zoals koorts en hoesten.
Om te voorkomen dat de variant die gisteren werd ontdekt zich verder verspreidt, zijn alle 16.000 eenden van het bedrijf in Biddinghuizen geruimd. In omliggende bedrijven zijn monsters genomen, de uitslag wordt op een later moment bekendgemaakt.

In een zone van 10 kilometer rond het besmette bedrijf geldt een vervoersverbod voor pluimvee, eieren en mest en voor andere dieren en dierlijke producten.

Ophokplicht
Minister Schouten heeft gisteren een ophokplicht ingesteld voor pluimvee op commerciële bedrijven in heel Nederland. Het bedrijf in Biddinghuizen werd vorig jaar ook al getroffen door vogelgriep, net als twee andere vleeseendenbedrijven in dezelfde straat.
 Vogelgriepvirus Biddinghuizen niet gevaarlijk voor mensen (nos.nl)

Het vogelgriepvirus dat is opgedoken in een eendenfokkerij in Biddinghuizen, in Flevoland, is de voor mensen ongevaarlijke maar zeer besmettelijke H5N6-variant. Dat blijkt uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit.

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden mest , flevoland , pluimvee , eenden , vervoersverbod , eieren , vogelgriep , ophokplicht , virus , dieren , gevaarlijk , type en biddinghuizen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!