LTO en POV zetten in op gewasderogatie

De gesprekken tussen de overheid en de Europese Commissie over de derogatie gaan binnenkort een volgende fase ingaan. De resultaten hiervan zijn van uitermate groot belang, zegt Claude van Dongen, LTO Portefeuillehouder Bodem en Water. LTO en POV zetten in op gewasderogatie en dunne fractie varkensmest.

nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…

Deel dit topic

Reacties

+1
hans1980
Hoe bedoeld men 300 kg N voor gras?
Is dat in plaats van 230/250 ?
Melkveehouder6
@hans1980 zoals ik het begrepen heb gaat de 80% eis weg en komt daar de 300 kg N voor terug. Maar dus op maïsland maar 170 kg N. De dunne fractie van varkensmest bedoelen ze mineralenconcentraat mee en niet gescheiden varkensmest waar mee gesjoemeld kan worden...
pietjepuk
Quote Reactie van @Melkveehouder6:
De dunne fractie van varkensmest bedoelen ze mineralenconcentraat mee en niet gescheiden varkensmest waar mee gesjoemeld kan worden...

hier in de omgeving wordt ook best veel mineralenconcentraat uit gereden. en aan de kleur van het gras te zien betwijfel ik of dat het allemaal zuivere koffie is.
matt
@Melkveehouder6 dat zou me wel passen
+1
pietjepuk
@matt mij ook maar ik zie die 300 nog niet gebeuren. dat komt met de huidige 80/20 eis op 274 kg per ha. dat is een stijging van 24 kg.
Frans1
@pietjepuk kun je zien hoe je er aan gewend bent dat er steeds aangescherpt wordt😁.nu eens de andere kant op 👍 als dit lukt
pieta
Mag het enkel dunne fractie uit varkensmest zijn voor de akkerbouw?
BoerBart
@pieta Waarschijnlijk mag je met hogere normen werken bij gebruik van dunne varkensmest. Grote kans dat dit slechts voor een pilotgroep mogelijk is, de overige hebben pech.
300 Kg N op gras is natuurlijk de milieu verantwoorde oplossing van het mestprobleem. Helaas klinkt dit te mooi om waar te zijn. Waarom zou het nu wel mogen en eerder niet?
De overige landen gunnen ons niks. Bereid je voor op een teleurstelling.

Ingrid zal eerst haar oplossing voor de mestfraude moeten communiceren. Ik ben benieuwt hoeveel varkensmest nog gescheiden gaat worden en wat voor gehalte er dan in de dunne fractie zitten. Erg belangrijk dat de varkenshouders nu niet meer frauduleus handelen toestaan. Anders is Ingrids draagvlak weg.
pieta
Quote Reactie van @BoerBart:
Erg belangrijk dat de varkenshouders nu niet meer frauduleus handelen toestaan. Anders is Ingrids draagvlak weg

Je hebt toch niet de illusie dat Ingrid dat regelen kan? De overheid zal duidelijke kaders moeten stellen en het controleerbaar en handhaafbaar moeten maken.
BoerBart
@pieta de overheid heeft al aangegeven dat er geen geld is voor extra controles. Ingrid zal met haar POV nu echt zelf korte metten moeten maken met de hoge gehaltes in de dikke fractie.
Nu niet doorpakken is exit varkensboeren.
De bal ligt echt bij Ingrid.
Wij als melksector moeten hopen dat de varkensboeren ons niet mee nemen in hun graf.
spotmelker
Quote Reactie van @pieta:
het controleerbaar en handhaafbaar moeten maken.

😂 Dat lukte, lukt en zal niet lukken o.b.v. een gesloten papierwinkel. Ze hoeven er alleen maar voor te zorgen dat het niet geplaatst kan worden.
+1
josl
Bij 80/20 nu 250 kg stikstof/ha op klei.
Bij gewasderogatie en 80/20 stijg je naar 270
ga je terug naar 70/30 wordt het 260.
dus zo heel bijzonder is die 300 niet.
De vraag is alleen als je 300 mag rijden op grasland en maar 170 op maisland of de boer dat in werkelijkheid ook gaat doen........Tenminste dat vragen ze zichzelf in Den Haag af. Maar gebeurt dat nu niet ook al. Maw gaan boeren het maisland pas dan minder bemesten als de normen voor grasland juist omlaag gaan ipv omhoog?
Onze analyse is in ieder geval dat teelt van grasland gestimuleerd moet worden. Grasland compenseert de verliezen op bouwland op regionaal niveau.
matt
@josl ga dan direct meer gras telen,zo nu zal den haag wel om zijn 😄
robbies
@josl wat zit er voor zuid zand in de pijplijn? Ik denk dat dat veel belangrijker is. Als je die op 200 of lager zet gaat al het grasland op de schop en heb je over 4 jaar weer hogere gehaltes onder het bouwland. Rara hoe kan dat
cornelissen
Quote Reactie van @robbies:
al het grasland op de schop

Ik meende , dat grasland behoud een vergroeningseis is in het kader van de betaalrechten
pieta
@cornelissen Nee, waarschijnlijk mag jij dan al je blijvend grasland niet meer scheuren.
+1
robbies
@cornelissen in het zuiden letten ze wel op met het grasland in stand houden. Hier gaat alles minimaal eenmaal in de 5 jaar op de schop
dorpsrandhoeve
@robbies percies, je weet hoe het werkt.
pietjepuk
Quote Reactie van @robbies:
wat zit er voor zuid zand in de pijplijn? Ik denk dat dat veel belangrijker is. Als je die op 200 of lager zet gaat al het grasland op de schop

zitten nog wel een paar kantekeningen aan. je hebt een groep bedrijven waar een verhoging van derogatie niks uit maakt omdat fosfaat de beperkende factor is.
Dan zit je ook nog met je amvb, scheur je al je grasland dan gaat je fosfaatplaatsingsruimte met grofweg 30 kilo naar beneden. dan heb je dus de helft van de ha extra nodig.
robbies
@pietjepuk Dankzij de LTO kunnen we de AMVB afdekken met een voermestcontractje
matt
@robbies is dat al geregeld dan hoor er niks meer over ?
pietjepuk
@robbies ja maar als de hele beurt zijn gras om ploegt en mais zaait zullen er niet genoeg mest voer contractjes te maken zijn
robbies
@pietjepuk Oh jawel hoor. Iedereen heeft blijkbaar een buurman als akkerbouwer
pietjepuk
@robbies wat matt al schrijft. ik kan niets vinden van die voer mest contractjes op de site van rvo.
dorpsrandhoeve
@pietjepuk Hier in de omgeving zijn al veel bedrijven van derogatie afgestapt, door die strakke graslandeis. Een stimulerend beleid zou toch wel degelijk meer grasland op de kaart zetten.
dorpsrandhoeve
@robbies 300 kg voor grasland is voor mij in elk geval stimulerend beleid, 200 daarentegen, tja, dan geef jij al aan wat er gebeurt.
robbies
@dorpsrandhoeve jij denkt dat Brussel ons 80 kgN extra plaatsingsruimte gunt!
pietjepuk
@robbies Er is nog niets bekend over de fosfaat normen voor volgend jaar. volgende jaar deze normen wat aanscherpen en je hebt niet veel aan een ruimere derogatie.
+1
pieta
@robbies 80 kg?
robbies
@pieta van 220 naar 300 kg N
pieta
@robbies 230 ken ik wel. 220 zo niet
+2
robbies
@pieta dan is het 230. Ik doe er toch niet aan mee en met mij volgend jaar nog een hele hoop collega's als het voor zuid zand niet significant beter wordt.
dorpsrandhoeve
@robbies Ik ga er voorlopig niet vanuit dat er stimulerend beleid komt, het was wel beter geweest.
+1
dorpsrandhoeve
@robbies Het zal ook niet over de totale plaatsingsruimte gaan, het gaat van je kunstmestruimte af.
+6
Greetje
Inzetten op gewasderogatie lijkt mij iets om nu als secor eens vierkant en eensgezind achter te gaan staan!!
Noordoost
Gewoon stoppen met die derogatie, anders hebben we over 4 jaar weer dit gezanik
+1
Frans1
@Noordoost Inderdaad,het moet geen uitzondering zijn dat we hier meer mest mogen aanwenden,maar gewoon standaard omdat het hier gewoon benut wordt

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0