Illustratie van: robbert7130

Veiling machines van bedrijfsbeëindiging loonbedrijf Zweverink

Omdat hij geen opvolger heeft, besloot loonwerker Theo Zweverink uit het Gelderse Hengelo zijn loonbedrijf te beeïndigen. Zaterdag 9 december houdt Troostwijk Veilingen een kijkdag op het bedrijf zodat belangstellenden de machines kunnen bezichtigen. Alle machines worden online geveild. De veiling sluit dinsdag.

Deel dit topic

Reacties

WWEEERRR 1
pietjepuk
Dat is niet alleen spul van die loonwerker.
@pietjepuk Ja dat klopt pietje er word veel spul bijingebracht.
van Ittersum
@Detukkeroettwente erger me wel eens aan, lijkt wel een rommelmarkt. Machines die wat mankeren of zo niet weg willen langs deze weg proberen te slijten, kans op een netto prijs voor de inbrenger en geen garantie....
walker1
@van Ittersum Dat wordt om verschillende redenen gedaan. ten eerste trekt een kijkdag met veel materiaal ook veel publiek. Ten 2e kan ook een kleine boer die stopt zijn spul via Troostwijk laten veilen, maar Troostwijk gaat geen aparte veiling en kijkdag houden voor 2 trekkers, een maaier, een schudder en een platte wagen. ten 3e wordt niet altijd alles verkocht op een veiling en in overleg met de inbrenger kan spul doorschuiven naar een volgende veiling.
Doktor Tinus
Morgen maar even een kijkje nemen.
puddingbroodje
Nou @Doktor Tinus dat is te laat het is vandaag 😉
groeier
@puddingbroodje
Wat een hoop tractoren en werktuigen zeg, als dat alles op de markt komt, ojee....
+1
jan w
@groeier Maar het werk wat ze deden, zal toch moeten gebeuren, dus de capaciteit aan materiaal zal toch moeten blijven.
+2
jan w
Wel zonde, moeten we op zoek naar een ander loonbedrijf.
In een goeie 20 jaar tijd, toch een mooi bedrijf opgebouwd, van monteur naar een prachtig bedrijf.
Jos1980
@jan w
Zijn er dan geen andere gegadigden geweest om over te nemen? Personeel of collega?
van Ittersum
@Jos1980 ijzer overnemen en op je klanten kun je geen lening krijgen, dan zal het vanuit de huidige eigenaar moeten komen als financier. Tis dan geen familiaire overname, dan gelden er andere wetjes
Frans Z.
Van Kuijk uit Helvoirt gaat ook stoppen met gras en mais. Machines worden geveild. Vorig jaar nog een bedrijf overgenomen.
KOC1981
Quote Reactie van @Frans Z.:
Van Kuijk uit Helvoirt

is de mestbusiness lucratiever???
+6
van Ittersum
Vroeg of laat betalen een aantal boeren het gelag wel van altijd het onderste uit de kan willen hebben. Al die boeren-loonbedrijven die je onderweg met regelmaat tegen kwam die zijn zichzelf ook al veeal tegen gekomen op het moment dat hun afgeschreven machine aan vervanging toe was.

In de Boerderijblad zal straks wel staan: in het voorjaar goede afspraken maken met uw loonwerker over de tarieven en het werk. Kan beter straks staan: hopen dat u een loonwerker kan vinden die nog bestaat, komen wil en aan uw wensen wil voldoen
Leo,s vriend
@van Ittersum mee eens, je kan in plaats van boeren ook loonbedrijven invullen, dan kom je in dit geval heel dicht bij de waarheid denk ik.
+1
van Ittersum
@Leo,s vriend de schuur vol machines en personeel en de boeren willen allemaal tegelijk bediend worden. Als ik kijk wat de loonwerker kost t.o.v 25 jaar geleden en zet je dat af tegen het materiaal waar ze heden ten dage mee komen denk ik: als er (ook) iemand voor twee keer niets werkt is het de loonwerker wel.
+2
Noorderling
@van Ittersum
de grote van het materiaal kan ook maar op 1/4 van de bedrijven benut worden. Het kopen van die overcapaciteit zijn ze toch echt zelf bij. Ze gaan mij niet wijs maken, dat die machines die op troostwijk staan optimaal benut worden in de Achterhoek met relatief kleine erven en percelen.

Bij de categorie boeren waar de erfindeling niet optimaal is, daar lopen de machines ook een kwart van de tijd stationair en kunnen wel vol tarief schrijven. Waardoor de loonwerker weer groter materiaal koopt om sneller te kunnen werken omdat het bij bepaalde klanten niet opschiet en toch iedereen willen bedienen?

Het hele capaciteitsverhaal begint in NL vast te lopen, of de kosten breekt de loonwerker op of de boer als de loonwerker realistische tarieven hanteert. Gewoon weer met een opraapwagen en een aanrijdcombinatie de boer op, loonwerker kan meer uren factureren, voor de boer is het eerder goedkoper dan duurder en de kwaliteit van het werk is stukken beter.
+1
van Ittersum
@Noorderling dat laatste klopt, de verhouding is zoek bij sommigen. Maar zoals een loonwerker wel eens gefrustreerd tegen me zei: ze verlangen dat je nu komt en gisteren klaar was.

Dat hele kuilenproces breekt menig 1 al op, aanrijden (het belangrijkste) past niet meer in de capaciteit en het kapitaal wat er om heen draait. Kortom back to basic en accepteren dat het wat langer gaat duren en als het meer kost(wat nog moet blijken), je winters het kwaliteit terug ziet. De rijkuilen van 50-60 graden zijn dit jaar geen uitzondering meer, dan ga je als melkveehouder toch nadenken, hoop ik.

Maar ik snap die loonwerkers wel die zeggen, ik stop ermee.
+1
Noorderling
@van Ittersum
Wou ook niet graag met ze ruilen. Maar alles valt of staat met een goede planner die ook nee als antwoord heeft. Wat ik hier in de omgeving zie is dat de bedrijven die vast lopen of afspraken niet nakomen, zijn toch vaak de kleinere loonbedrijven, die de planning er "even bij" doen en tegen alles ja zeggen. Als je die boeren die eerst maaien en dan bellen niet direct opvoed nemen ze een loopje met je.
weurding
@van Ittersum @Noorderling weet niet of het altijd de kosten van de machines zijn die de loonwerker parten speelt. Ook op tijd het geld krijgen wat hun toekomt is een niet te onderschatten probleem
+2
George
Quote Reactie van @weurding:
Ook op tijd het geld krijgen wat hun toekomt is een niet te onderschatten probleem

En wat te denken van personeel. Zo heb je paar daagjes niemand nodig en dan plotseling kun je enkele dagen wel 7 man gebruiken. Ga er maar aan staan.
+1
de hoef
@George daarom mot je koeie melke en spante prutse war
johndeere6230
Quote Reactie van @van Ittersum:
Dat hele kuilenproces breekt menig 1 al op, aanrijden (het belangrijkste) past niet meer in de capaciteit en het kapitaal wat er om heen draait. Kortom back to basic en accepteren dat het wat langer gaat duren en als het meer kost(wat nog moet blijken), je winters het kwaliteit terug ziet. De rijkuilen van 50-60 graden zijn dit jaar geen uitzondering meer, dan ga je als melkveehouder toch nadenken, hoop ik.

Het ligt hierbij niet altijd aan de loonwerker, veel melkveebedrijf zijn flink gegroeid in aantal koeien, er werd bij de bouw van de stal dan niet vaak gedacht aan het voer wat voor deze koeien nodig was. Hier lopen de loonwerkers en melkveehouders nu tegen aan, zeker in de afgelopen 2 (groeizame) jaren.

Ik help geregeld mee bij verschillende loonwerkers en kom hierdoor op veel bedrijven. Toch kan je over het algemeen wel stellen dat veel melkveehouders die (flink) zijn gegroeid in aantallen vee over het algemeen zijn vergeten de kuilplaten mee te laten groeien. Hierdoor is het qua logistiek op het erf en bij de sleufsilo's minder goed voor elkaar, dit kost (veel) tijd. Daarbij zit de kuil niet goed vast en worden er vaak bulten neergezet waar je u tegen zegt en de broei simpelweg niet uit te houden is.
Dit terwijl er op andere bedrijven welke dit beter voor elkaar hebben met dezelfde aanrij combinatie en een hogere capaciteit (door het constant door kunnen rijden) de kuil bikkel hard is.

Er kan dus wel worden gezegd dat de aanrijcombinatie niet goed (zwaar) genoeg is, maar er is vaak meer te winnen op de logistiek op het erf en de sleufsilo's dan de aanrijcombinatie (nog) zwaarder maken. Het probleem zal dan namelijk nog steeds zo blijven.
van Ittersum
@johndeere6230 wat was eerder, het kip of het ei. maar in principe maakt het niet uit. We steken enorm veel geld in alles en nog wat, van gebouw tot... maar vergeten het voer. Wie hier de schuldige in is maakt op zich niet uit. meer is belangrijk wil de boer (en loonwerker) dit zien en is deze bereid tot verandering.

Op mijn eigen erf: ik was niet goed in kuilen, ben alleen, had te veel broei en mijn rug werkte ook niet mee. Een sleufsilo was een optie, maar dan weer die kleden.... Alles in balen was daarom een bewuste keuze, dit jaar ben ik voor het kuilen (met geen voerverlies qua broei) 280 euro per hac kwijt(weiden, ex het maisland hac).Wel zelf ophalen. Nu ben ik benieuwd of aanschaf sleufsilo's (levensduur 25 jaar), kuiluithaalmachines, loonwerk en broeiverliezen opwegen tegen balen, zelf ophalen(voorlader + wagen 20000 euro) balenafwikkelaar + AP bak (10000 euro) en geen broeiverliezen. Volgens mij is het om het even. beschikbare arbeid is natuurlijk een groot discussiepunt maar in mijn geval 1 persoon dus.
+1
johndeere6230
Quote Reactie van @van Ittersum:
maar vergeten het voer

Klopt, misschien komt het zo over, maar het was niet de bedoeling om een schuldige aan te wijzen. Ik reageerde meer op het feit dat jij reageerde dat de aanrijcombinatie vaak achter blijft. Terwijl er veel meer mee speelt om de kuil goed vast te krijgen.

Balen ben ik ook erg gecharmeerd van, mooi verschillende partijen, zonder het risico op broei te hebben, kunnen voeren. Het enige grote nadeel is dat je er veel afval van hebt.
pieta
@johndeere6230 Ik heb deze week al de derde baal van de buurman paardenhouder gekregen omdat de conservering niet goed was in de baal en/of het gras nergens naar rook. Dus ook daar kunnen problemen optreden. En afschrijven op sleufsilo's voor gras (plaat kan ook goed voldoen) is een beetje onzinnig omdat ze van gras weinig tot niets te lijden hebben.
van Ittersum
@pieta tussen de 50% d.s en 70% d.s ruikt het idd snel muf en kans op schimmelvorming, beetje loonwerker afhankelijk hoe deze hem perst. . De man op de trekker bepaald uiteindelijk de eindkwaliteit.

afschrijven kun je ook lezen als aflossen...
pieta
@van Ittersum Van dat aflossen klopt wel maar balen leg je toch niet in het land neem ik aan? Voersysteem van je is wel simpel/goed. Maar dan voer je wel alleen gras.
johndeere6230
@pieta

We laten naast het gras in de silo's ook jaarlijks nog eens 100-200 balen persen, maar er zit bij ons maar een enkeling tussen met viezigheid of niet goed geconserveerd. Het valt ons gewoon op dat dit gras gewoon over het algemeen altijd mee valt hoe het eruit komt, het is namelijk vaak blootsel wat we persen, maar valt niks tegen
van Ittersum
@johndeere6230 balen hebben ook nadelen: de plastic afval valt op zich mee, 3 containers (incl overige bedrijfsafval) krap 62 euro all-in ex btw (omrin). tis meer die verschillende partijen dat de koeien hun snuit gebruiken om te selecteren. dus mooiste is meerdere malen per dag voeren of op de lange termijn toch maar een voermengwagen overwegen, maar dan zou ik van mijn low-budget principe afstappen(in mijn ogen dan).
johndeere6230
@van Ittersum

ahzoja, dan voer je ronde balen? Ik weet niet hoeveel tijd je nu nodig heb om te voeren, maar een blokken wagen is natuurlijk ook nog een optie voert misschien sneller dan hoe het nu gaat
van Ittersum
@johndeere6230 voerde eerst zo
maar het doseren was lastig en nu zo
. Stukken beter en vooral sneller. Bijproducten met AP bakje
johndeere6230
@van Ittersum

Ah oke, doseren gaat inderdaad lastig op het eerste filmpje... Met hoeveel messen wordt er gesneden? Of op hoeveel cm?
van Ittersum
@johndeere6230 jee..... ik schat 24 messen, dus rond 7,5 cm (1,80 ÷ 24), als ik de beste man tegen kom vraag ik het hem wel, John Deere pers
+1
johndeere6230
@van Ittersum

Ah oke! Nog wel aardig lang dan, bij ons persen ze (op wens) op 4 cm, bevalt uitermatend goed, balen vallen zo uit elkaar als je ze los snijd. Waren nooit fan van ronde balen tot we door omstandigheden van loonwerker wisselde welke ook ronde balen deed persen en de mogelijkheid had om op 4 cm te snijden, zeker in combinatie met foliebinding. Als er een keer een baal met de helft van de messen is gesneden is het gelijk lastiger.
daan knol
@van Ittersum Blijft het net niet onder de baal liggen of kunje dat helemaal wegtrekken?
van Ittersum
@daan knol bij de hustler zie je nog net op 1.10 wat er met het net gebeurd. hij blijft meestal net voor de kuil liggen en anders net onder. maar die trek je naderhand maar weg. zo snel zijn de koeien ook weer niet.

Bij de Fliegl snij ik in 1 gang alles onderdoor los en heb dan het net en plastic weg
Interford
@van Ittersum datwerkt mooi zo'n hustler.wat kost zoiets als ik vragen mag.
van Ittersum
@Interford 6500 euro, er zijn geen dealers in Nederland. Heb hem via via uit new-zeeland gehaald, in belgie zit nu een dealer. Stuk gaan kan bijna niet, er valt niks aan stuk te gaan, tenzij.. nee dan nog niet🤣
of deze voor rond de 9500 euro
pk's vraagt het niet alleen hydro.
cjw73
@van Ittersum hoe doe je het dam met de mais?
+1
van Ittersum
@cjw73 kijk eens goed naar mijn profielfoto😉 of anders de AP bakje voorop de shovel en dan de Hustler achter de Zetor indien ik de DF nodig ben. Handig die uniforme euro-aansluiting
Ritchie
Quote Reactie van @johndeere6230:
Toch kan je over het algemeen wel stellen dat veel melkveehouders die (flink) zijn gegroeid in aantallen vee over het algemeen zijn vergeten de kuilplaten mee te laten groeien. Hierdoor is het qua logistiek op het erf en bij de sleufsilo's minder goed voor elkaar, dit kost (veel) tijd. Daarbij zit de kuil niet goed vast en worden er vaak bulten neergezet waar je u tegen zegt en de broei simpelweg niet uit te houden is.

Nog een negatief effect van de quotumafschaffing 😉
johndeere6230
@Ritchie

Deze melkveehouders snijden zichzelf in de vingers, irritatie en kosten door broei doordat ze het zelf niet goed voor elkaar hebben
Leo,s vriend
@Noorderling Nu moet je de Achterhoek niet onderschatten
Leo,s vriend
Quote Reactie van @van Ittersum:
de schuur vol machines en personeel en de boeren willen allemaal tegelijk bediend worden. Als ik kijk wat de loonwerker kost t.o.v 25 jaar geleden en zet je dat af tegen het materiaal waar ze heden ten dage mee komen denk ik: als er (ook) iemand voor twee keer niets werkt is het de loonwerker wel.

Klopt, maar ik ken dit loonbedrijf zijdelings, en het is een echte prijsvechter (geweest), en daar waren ze toch echt zelf verantwoordelijk voor.
Door dit soort bedrijven gaat de hele sector naar de kl..ten
+2
van Ittersum
@Leo,s vriend tja, als je zelfs je "buurman" het verlies niet gunt..... Als dat waar is wat u schrijft. Kortom eerlijkheid en openheid werkt wederzijds het langst. Mijn loonbedrijf deed de balenprijs omhoog toen de olie zo duur werd maar ook weer naar beneden toen de olieprijs weer zakte. Transparantie , werkte goed en een ieder had begrip(naar mijn weten). nl-nl.facebook.com/sijbrandahommerts/
van Ittersum
@Leo,s vriend visa versa, onder ander de reden dat er alleen maar loonwerkers verdwijnen en niets voor terugkomt, die je volledig kan bedienen
radium45
@Leo,s vriend Je hebt een PB.
-Jan-
Quote Reactie van @van Ittersum:
Al die boeren-loonbedrijven die je onderweg met regelmaat tegen kwam die zijn zichzelf ook al veeal tegen gekomen op het moment dat hun afgeschreven machine aan vervanging toe was.

Ze melken koeien om hun materieel te laten rollen??

Daarken ik er zo een paar van
pietjepuk
Quote Reactie van @-Jan-:
Ze melken koeien om hun materieel te laten rollen??Daarken ik er zo een paar van

wat denk jij daarvan @de hoef. heb meer het idee van dat rollend materieel worden die extra koeien gekocht.
de hoef
@pietjepuk heb geen idee
wij proberen de machines wat rendabeler te maken door het bij een ander ook in te zetten .
en daardoor is de capaciteit thuis een stuk hoger door grotere machines
vorig jaar was de melkerij slecht en loonwerk ook minder ,maar was wat blij dat er nog is wat geld van binnen komt
dit jaar is het allebij goed
maar het is net als mee alles je moet er zin in hebben
en vooral goed personeel
Kareltje5
Zo zegen ze ook altijd gaat het slecht met de boeren dan hebben er meer bedrijven last van .
daarvoor het belang van een goede opbrengens prijs
van Ittersum
@Kareltje5 als het goed gaat, hebben sommigen al mooier en groter materiaal die 95% van de tijd in de schuur staat(mag je dan hopen) aangeschaft en hebben ze de loonwerker niet meer nodig
weurding
@van Ittersum altijd met vrij nieuw materiaal gereden en idd meeste tijd staat het in de schuur. Maar als je het gebruiken moet kun je er wel van op aan en snel en flexibel werken resulteert in mooi kuilvoer in een land als het onze. Komt bij dat we het netjes onderhouden en altijd een goede prijs bij inruil krijgen. Lmb is onze inruil snel weer kwijt. Kosten vallen me reuze mee maar nogmaals.. als je het niet gebruikt zet het dan ook binnen. Zie soms ook spullen buiten staan waar ik geen cent voor geven wil
van Ittersum
@weurding ik vind maaien ook geweldig mooi werk ondanks het voor geen meter uit kan . Maar als een boer maaien mooi vindt moet je hem niet straffen door te zeggen; dat doet u verkeerd, lekker laten die man. In mijn schuur staat ook veel bling bling, ik gebruik het, past het niet dan bel ik de loonwerker buiten het werk dat hij al doet voor mij
+1
Loonwerker zijn is geen beroep, het zijn gewoon werkslaven. Ze beginnen met NIKS en eindigen met NIKS.
+1
Jos1980
@Detukkeroettwente
Lijken wel boeren met een opvolger
rommert14
@Detukkeroettwente ik denk dat dat wel wat meevalt als je als chauffeur zelf op de trekker zit.
+1
Jos1980
Nou bij ons in duurt zijn er de laatste jaren net zo veel begonnen als gestopt en allemaal veehouderij loonwerkers. Klein beginnen weinig kantoor en hard werken en dan kunnen ze het toch mooi rond zetten en uitbreiden.
van Ittersum
@Jos1980 korte termijn denkende cowboys, totdat er nieuw materiaal moet komen en dan ze ook noodgedwongen hun tarief aan moeten passen of dat het jonge grut ook opeens volledig betaald moet worden
Jos1980
@van Ittersum

Die rijden jong materiaal en gebben zzpers in seizoen en geen planners want dat is volgens mij de belangrijkste eigenschap van een loonwerker en dat kunnen deze toevallig zelf goed
walker1
@van Ittersum Inderdaad, of door uitbreiding heb je wel kantoor nodig en behalve alleen chauffeurs ook planner, boekhouder, monteur etc. Als je net begint met 1 of 2 trekkers, wat machines en goedkoop personeel, dan kan je op zaterdafmiddag nog wel ff sleutelen en op zondagmiddag de boekhouding doen. Allemaal uren die je zelf werkt, maar niet aan jezelf betaald en daarom voor goedkoop tarief loonwerk kan doen. Maar als het groeit en er komt meer en vast personeel dan gaat het niet meer, een monteur en boekhouder willen gewoon per uur betaald worden.
@Jos1980 Ja dat er ook weer wat beginnen is van alle tijden, en dat het ze goed gaat is ze ook gegund , en dat ze hard werken zal ik ook niet ontkennen, zijn er weinig die van weelde stoppen, en als een bedrijf heel goed draait , zijn er ook wel personeels leden die willen overnemen, als men dat EENS kan worden !!!
+3
jan w
Er wordt hier wel altijd gesproken over de machines, maar dat zijn de kosten niet.
De kosten zijn de brandstof en
het personeel, die je in de winter ook moet betalen als er geen agrarisch werk is. ( vroeger deed je het personeel in de winter in de WW).
rommert14
@jan w hier switchen ze het personeel ook wel naar wegenbouw etc.
Leo,s vriend
@jan w Machinekosten en personeelskosten zijn 90% van de kosten van een loonbedrijf.
(Brandstofkosten vallen ook onder machinekosten)
verwijderd
van Ittersum
@oerne met weid-systeem heb geen behoefte om alles in 1 keer te maaien. Trouwens met alles in 1 keer maaien begin je goed qua product en eindig je te droog, lijkt me en dat zit weer bovenop en dat eingelijk onderop gemoeten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's loonbedrijf zweverink , loonbedrijf , machines , loonwerker , opvolger , veiling , bedrijfsbeëindiging en kijkdag geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
68
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0