Innovatieve boeren willen hulp bij fosfaatrechten

Melkveehouders van actiegroep ‘Innovatief uit de Knel’ roepen Tweede Kamerleden op het fosfaatrechtenstelsel aan te passen, zodat de innovatieve melkveehouders niet in de problemen komen.

Dit zijn de 7 ideeën waarmee de melkveehouders komen richting de Tweede Kamer:

- Het eenmalig omwisselen van varkensfosfaat naar melkveefosfaat;
- het mogelijk maken van intern salderen van fosfaat op bedrijfsniveau;
- het buiten het fosfaatplafond houden van geëxporteerde fosfaat;
- het inzetten van afgeroomde fosfaatrechten voor knelgevallen;
- een speciale regeling voor startende bedrijven;
- Het leasen van fosfaatrechten; dat kan voor de ondernemers een oplossing bieden voor 2018. De -actiegroep vreest echter dat door de dubbele korting op de rechten geen leaserechten beschikbaar zullen komen;
- daarnaast pleiten ze voor maatwerk voor het betalen van de heffing voor het fosfaatreductieplan, voor ondernemers die door de rechter werden vrijgesteld van de regeling, maar die in hoger beroep alsnog in het ongelijk werden gesteld. “Met 20 boeren die geprocedeerd hebben moeten we gezamenlijk al € 1 miljoen boete betalen”, zegt melkveehouder Leen Roseboom, die de petitie ook ondersteunt.
 Innovatieve boeren willen hulp bij fosfaatrechten (boerderij.nl)

Melkveehouders van actiegroep ‘Innovatief uit de Knel’ roepen Tweede Kamerleden op het fosfaatrechtenstelsel aan te passen, zodat de innovatieve melkveehouders niet in de problemen komen. De melkveehouders doen de Kamerleden 7 suggesties om de bedrijven te helpen, door extra fosfaatruimte te creëren. Dit zijn de 7 ideeën waarmee de melkveehouders komen richting de Tweede Kamer: - Het eenmalig omwisselen van varkensfosfaat naar melkveefosfaat; - het mogelijk maken van intern salderen van fosfaat op bedrijfsniveau; - het buiten het fosfaatplafond houden van geëxporteerde fosfaat; - het inzetten van afgeroomde fosfaatrechten voor knelgevallen; - een speciale regeling voor startende bedrijven; - Het leasen van fosfaatrechten; dat kan voor de ondernemers een oplossing bieden voor 2018. De -actiegroep vreest echter dat door de dubbele korting op de rechten geen leaserechten beschikbaar zullen komen; - daarnaast pleiten ze voor maatwerk voor het betalen van de heffing voor het fosfaatreductieplan, voor ondernemers die door de rechter werden vrijgesteld van de regeling, maar die in hoger beroep alsnog in het ongelijk werden gesteld. “Met 20 boeren die geprocedeerd hebben moeten we gezamenlijk al € 1 miljoen boete betalen”, zegt melkveehouder Leen Roseboom, die de petitie ook ondersteunt.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+3
jg
Binnenkort: Weidend uit knel , Natuurinclusief uit de knel, Niet gegroeid uit de knel, Allemaal uit de knel, Biologisch uit de knel Landjepik van de gemeente uit de knel , Zeldzaam ras uit de knel.... etc.
+5
Greetje
@jg "flink extra melkgeld gebeurd door willens en wetens geen koeien opgeruimd" uit de knel
jorisdriepinter
Wat is er innovatief aan Leen zijn 300+ stal?
Dat ie na 2-7-2015 gebouwd is!
robbies
@jorisdriepinter prikkebord.nl/topic/28869/

Deze Leen, melkveehouder met visie?
matt
@robbies niet helemaal gelukt met de risico spreiding dan,als het die is
weurding
@robbies ja die is het
+10
grondlozeboer
Jonge veehouder met weinig grond wil hulp bij het krijgen van grond 🙈

Minister schouten wilt u dit voor mij regelen? Misschien een paar buren hier in de buurt korten?

Groet een jonge veehouder

Manmanman 😑
+8
dwers
Ik heb mijn stal tenminste nog gebouwd zonder rijkssubsidie.
Coen
@dwers , de kollum Te Gast gelezen in LC (blz 21) ?

ecoloog Nico Minnema heeft zichzelf een mooi verjaardagsartikel gegeven, maar het is wel hoe de maatschappij en de politiek, maar ook een groot gedeelte van onze collega's, naar onze Melkveehouderij kijkt.
dwers
@Coen LC gelezen # nee ik lees FD zal mijn zus wel even vragen, was het de krant van vandaag??
Coen
@dwers , LC-krant van 6 december
cornelissen
@Coen probeer jij dit allemaal maar aan @pieta uit te leggen. Maar inderdaad de "echte"ondernemers pleiten voor veel overheidsinvloed. Geef mij maar randvoorwaarden ,zoals bijvoorbeeld het plan van JC Vogelaar,dan kun je echt ondernemen
+3
robbies
Voor het uitwisselen van varkensrechten moeten ze niet in Den Haag zijn, maar bij de POV. Voor de rest zijn het allemaal sympathieke ideeën, maar schuiven ze de verkeerde mensen naar voren. Een weggekochte Agnes en een weggekochte Roosenboom zijn niet precies de eerste boeren die op sympathie hoeven te rekenen. Er zijn genoeg andere veehouders die het met heel veel minder moeten doen en die zich ook maar moeten zien te redden met het plan.

Als Roosenboom en Agnes een paar hectare grond verkopen zijn ze ook weer boven Jan. Als ze dat offer niet willen brengen zegt het ook iets over hun vastberadenheid. Een oom van mij was franchiser van een supermarktketen. Die keten verplichte hem te investeren in schaalgrootte, waarvoor hij zelfs zijn eigen pensioenvoorziening voor op moest geven. Met zijn 50 jaar had hij weinig andere keus. Met de wetenschap dat hem niets anders restte dan keihard te werken, wist hij zijn zaak succesvol te vergroten en jaren later met een hele dikke winst te verkopen als één van de best draaiende franchisers. En zo zijn er talloze voorbeelden in andere sectoren waar ze de tering naar de nering moesten zetten; wil je dat niet, dan moet je in loondienst gaan werken.
+1
achterhoeker2
@robbies Klopt; Ken ook boeren die maar blijven drammen over grondgebonden en gestolen latente ruimte .
+1
robbies
@achterhoeker2 en ik ken er die maar zeuren over de generieke korting van 8,3% en dat die niet geldt voor grondgebonden boeren. Zo hebben we allemaal wat.
matt
@robbies roseboom is het volgens mij.
robbies
@matt Kommaneuker
hans1980
Uit de knel wil dus meer fosfaat produceren op 7 verschillende manieren.
RFC doet er alles aan niet meer melk te krijgen vanwege verwerkings capaciteit!

Wanneer er teveel jongvee wordt ingewisseld tegen melkveefosfaat komt RFC met jongvee getal 😈
weurding
Weet niet wat van het koppel lid is van rfc maar gezien de komende of verwachtte standstill zal men aan eventuele toewijzing rechten nog niet veel hebben
+1
demelkboer
Leen roseboom hebben ze nu niks aan. Leen van Frisia die hebben ze nodig
Groen1

Innovatieve melkveehouder wil extra fosfaatrechten
Melkveehouders van Innovatief Uit de Knel overhandigden dinsdag een petitie aan de Vaste Kamercommissie Landbouw van de Tweede Kamer. Zij pleiten voor extra fosfaatrechten voor innovatieve bedrijven, zonder dat andere ondernemers hiervoor rechten moeten inleveren.
nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…
George
Haag en Heg Henk is er ook bij zie ik. Ha Henk.
+19
adrian
Even een scherpe reactie. Ik ben hier eigenlijk wel klaar mee. Hoewel ook ik volgens hun knelgeval ben. Ook gebouwd in 2014-2015. En ook wij hebben eerst een bouwblokwijziging en Nb-vergunning nodig gehad. Maar we hebben destijds wel degelijk afgewogen of we wel of niet door moesten zetten. In al onze gesprekken met banken, adviseurs kwam het fosfaatplafond te sprake. Dat dit overschreden ging worden was helder. Dat er een nieuwe beperking aan zat te komen was voorspelbaar. Dat de wet grondgebonden groei geen oplossing zou bieden werd ook stilaan duidelijk (hoewel wij voor de uitbreiding ook flink in grond hadden geïnvesteerd). Plannen, begroting en financiering hebben we destijds aangepast op de te verwachten ontwikkelingen.
Waarom is dat bij deze club anders? Niet geluisterd? Niets gelezen? slechte adviseurs? Rol van de bank? Bewust risico genomen?
+2
KOC1981
@adrian ik ga uit van het laatste, met als achterliggende gedacht diegene die gewoon doorduwt heeft tot nu toe altijd gelijk gehad. (moet ik hier ook nog bijna iedere dag horen van mijn vader, ligt bij die generatie na zoveel jaar nog flink op de maag dat ze bij invoering melkquotum meer dan 20% terug moesten om zogenaamde knelgevallen te compenseren).
brabo
Quote Reactie van @KOC1981:
invoering melkquotum meer dan 20% terug moesten om zogenaamde knelgevallen te compenseren).

bij invoering van melkquotum werd vooral gecompenseerd omdat de totale melkplas in Europa lager moest worden, en niet vanwege knelgevallen.
KOC1981
@brabo euh, maar de extra percentages die iedere ronde weer gekort werden waren toch wel degelijk voor de Nederlandse knelgevallen. hier in de buurt ook enkele die zelfs in de sleufsilo ligboxen gemonteerd hadden, want je kreeg per box een aantal liter
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @KOC1981:
hier in de buurt ook enkele die zelfs in de sleufsilo ligboxen gemonteerd hadden, want je kreeg per box een aantal liter

Dat ging allemaal zomaar niet ,zijn genoeg die later weer moesten inleveren na controcle door de NWA
+5
adrian
Voor de goede orde. Ik ben zeker niet blij met de huidige situatie. Niet blij met de P-rechten, niet blij dat er een P-reductieplan nodig was. Maar dit is naar mijn overtuiging wel noodzakelijk om de NL melkveehouderij veilig te stellen. Ook wij hebben veel koeien moeten afvoeren en hebben fors minder dieren dan ik zou willen. Maar het is wel de huidige realiteit. En daar moeten we mee verder. Ook deze innovatieve boeren..
+2
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @adrian:
Waarom is dat bij deze club anders? Niet geluisterd? Niets gelezen? slechte adviseurs? Rol van de bank? Bewust risico genomen?

Deze bedrijfen hebben gewoon geld ergens staan om rechten te kopen
Hebben ze dat niet Dan is dat omdat anders de begroting niet klopt was te maken voor de nieuwbouw
En is hun goed vertelt denk er om wat je doet !!
+2
Coen
@MTSTAMMINGA , nog altijd hoor je dat door elke goede adviseur in elke gemaakte prognose voor de uitbreidingsliters rekening werd gehouden met een extra kostenpost (gelijk aan de toenmalige melkquotumkosten, van zeg maar 25 cent per liter).
het was toch voor 200% duidelijk dat je hier nooit gratis kan uitbreiden.

die extra kostenpost kunnen ze nu aanwenden voor de jaarkosten van aankoop fosfaatrechten, grondaankoop, duurdere mestverwerkingskosten en duurdere voerkosten etc.
+1
jorisdriepinter
@Coen En toch ken ik er een paar die gratis zijn gegroeid.
m uut m
@jorisdriepinter
Daar had je exact 3 maand de tijd voor .
cornelissen
En toch ken ik er een paar die gratis zijn gegroeid.
Reageer @jorisdriepinter

En ik zelfs 2 die weer geheel opnieuw zijn gestart,nadat ze jaren geleden het melkquotum op de top hadden verkocht . Zakelijk gezien kun je het de desbetreffende ondernemers niet echt kwalijk nemen.
Coen
@cornelissen , er was een hele kleine collectieve ruimte in het fosfaatplafond, die is vanaf 2012 heel snel individueel ingevuld en daarna overschreden.

hier ook een paar starters die eind 2014 (dus vroegtijdig) zijn opgestart en na 1 april 2015 vol gas hebben gegeven, voorlopig staan zij ruim voor in 'the race to the bottum'
dwers
Ik had verwacht dat fosfaatref. 2013 meer bepalend zou worden.
Maar ik had ook weinig keus mijn oude stal was 150 jaar oud.
Stal bouwen voor 40 koeien bleek moeilijk daarom is hij voor 60 geworden.
2 juli 2015 44 koeien.
Twentsch Land
@dwers

2013 had ik ook van verwacht dat het veel bepalende zou worden.....het was al toch een vorm van koppeling met grond.......misschien nog steeds laten mee tellen in toewijzing fosfaatrechten.
+1
Farma_boerke
Innovatief uit de eigen knel ten koste van anderen:
Betalingsregeling, doorlopend in 2018. Wel extra verdiend in 2017 door niet te reduceren, gevolg geld "klotst" nog lekker tegen de plinten ff gauw op 1 januari extra rechten kopen en vervolgens langzaamaan met deze extra inkomsten de betalingsregeling voldoen. NEE dank u!
Alles in eigen belang uiteindelijk.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden boeren , melkveehouders , fosfaatrechten en problemen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!