Dieselverbruik op melkveebedrijven loopt behoorlijk uiteen

Op een melkveebedrijf wordt veel diesel verbruikt. In de kostprijs van de melk wordt 5% bepaald door de kosten voor diesel. Met een aantal slimme tips kunnen agrariërs flink besparen. Uit cijfers van Utrechtse studiegroepen die zich bezig hielden met dieselbesparing blijkt dat een melkveehouder gemiddeld 211 liter diesel per hectare verbruikt. De 10% bedrijven met het laagste verbruik zitten op 128 liter per hectare en op de 10% bedrijven met het hoogste verbruik gaat is dat 299 liter.

Deel dit topic

Reacties

+8
casev
De ene was wel eerlijk over het thuis prive tanken (van de hele familie) en de andere niet?
+2
dwers
Het is misschien ook wat moeilijk vergelijken de een heeft meer loonwerk dan de ander, bij mij houdt het met 50 liter diesel per HA echt wel op.
weurding
@dwers heb je zoveel land? 😄... nee maar als je veel mk hebt op 30weinig ha en een dikke shovel en dito toverton ben je per ha ook wel wat nodig
+1
dwers
Quote Reactie van @weurding:
heb je zoveel land?

Ik heb 33 HA grasland dieselverbruik 1500 L per jaar.
Ik heb 1 trekker (80pk) doe zelf kunstmest strooien, slepen, maaien, schudden, wiersen, balen op halen en in de winter balen in de stal zetten.
Loonwerker doet overige landwerk.
Koeien, pinken, kalveren zomers dag en nacht weiden.
paul1
@dwers hier wordt de kachel ook uit dezelfde tank gestookt
PIONIER
@paul1 wel opgeven dat dat prive gebruik is hè?
powerhenkie
Ongeveer 11000ltr. op 95ha. En aardig wat loonwerk. Ook een paar auto's van de "zaak".
Bedrijven zijn toch moeilijk onderling te vergelijken.
Veel of weinig kavels op grote of kleine afstanden; het maakt gruwelijk veel uit. Ook de grondsoort maakt nogal wat uit. Bij sommige van onze percelen hoef je in het voorjaar alleen maar te kijken en je hebt al bijna een mooi zaaibed.
Herbert
Ik zit op zo'n 90 liter per hectare. De loonwerker komt alleen gras oprapen, mais zaaien en mais hakselen. Zomers dag en nacht weiden en ik voer met een bovenlosser.
+4
van Ittersum
Het bierverbruik per hac loopt per bedrijf ook nogal uit 1....#opendeurintrappenvaneennietszeggendonderzoek
stefan56breizh
@van Ittersum Daar kom je 11 maanden te laat mee aanzetten. Ik heb het niet netjes bijgehouden hoor krijgen we nu ook straf of korting op toeslagrechten?? 😃
jjthefrenchman
21000l op 160ha, al het werk in eigen beheer er komt alleen een hakselaar de maïs hakselen.
+1
Pluto
Zo heb je niet veel aan de uitleg!!. Zeg me hoeveel brandstof verbruik per ha ploegen of maaien of andere werkzaam heden en niet het verbruik per ha per jaar !!. Mijn trekker die de meeste uren maakt is van 98 en zit nog steeds onder de 200 gram per kwh en als ik de deskundigen moet geloven is een nieuwe trekker met het zelfde vermogen en een verbruik van 270 gram per kwh veel zuiniger !!!??? dus laat ze maar lekker lullen met dit soort studieclub kom je niet verder!.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkveebedrijven , melkveehouder , melkveebedrijf , diesel en kostprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0