Ervaring koematrassen

Hallo,
Wij zijn op het moment ons aan het oriënteren op een nieuwe boxbedekking, dit aangezien er naar ons inzien niet genoeg koeien liggen en als ze gaan liggen te lang in de box blijven sukkelen voor ze daadwerkelijk gaan liggen. Op het moment hebben we een 13 jaar oude noppenmat (merk weet ik zo niet) liggen, deze is echter zo stug als beton en doet zijn werk ook niet goed meer. Hier op strooien we (royaal) lava3 megsel (kalk en zaagsel), dit bevalt goed en willen we ook blijven gebruiken.

Diepstrooisel (helaas) geen optie, het huidige boxdek is al relatief hoog (20 a 25 cm) en is het niet mogelijk de boxen mechanisch te vullen.
Hierom lijkt een koematras ons de beste oplossing. Er zijn alleen op het moment zoveel soorten koematrassen op de markt dat je door de bomen het bos niet meer te zien is. Er zijn er echter een 3-tal die er volgens ons uit springen.
- Mayomatras (koematras.eu/matras-44mm/)
- Kraiburg Wingflex (kraiburg-elastik.de/hp4508/WINGFLEX.htm/)
- Kraiburg Tarsa (kraiburg-elastik.de/hp6337/TARSA.htm/)

Wat zijn jullie ervaringen met deze matten? Zijn ze na 5 a 10 jaar nog steeds zo goed veerbaar als wanneer ze nieuw zijn? Zijn ze goed schoon te houden? Etc.

Deel dit topic

Reacties

Farmer_
Heb deze : kraiburg-elastik.de/hp4511/Weichbett-LongLine.htm/

Bevalt prima, nog beter dan in de wei liggen.
johndeere6230
@Farmer_

Hoe lang heb je die inmiddels al liggen dan? En wat voor type boxen erbij?
Farmer_
@johndeere6230 vanaf 2009, zwevende boxen
johndeere6230
@Farmer_

Ah oke! Ze veren nog steeds goed? Geen last van vervorming e.d?
Farmer_
@johndeere6230 Nee, ligt nog zoals eerste dag.
johndeere6230
@Farmer_

Ah oke en wat voor strooisel wordt er gebruikt? Veel last van kale/ dikke hakken?
Farmer_
@johndeere6230 Dit strooien we, geweldig spul, stro vermalen tot bijna stof en weinig van nodig: cordes-grasberg.de/index.php/de/…

Nee geen dikke hakken, of ze moeten ermee hiergekomen zijn bij aankoop, maar dan verdwijnd het meestal na een tijd.
johndeere6230
@Farmer_

Ah oke, goed om te horen.
Bedankt voor je reactie!
hans1980
@Farmer_ Als je het zo beschrijft dan hoef je eigenlijk geen diepstrooisel te hebben voor maximaal koe comfort? Of zie ik dat fout?
Arbeidsbesparing is wel het hoogst bij marassen
+1
Farmer_
@hans1980 Zou niet willen ruilen.
Noorderling
@hans1980
Zou dat uurtje instrooien per week niet ruimschoots opwegen tegen het minder bekappen en behandelen van vee?
Uitkrabben van de boxen is bij beide systemen evenveel werk.
+1
Farmer_
@Noorderling Wat heeft bekappen of klauwen met boxen te doen.
Noorderling
@Farmer_
Gigantisch veel, meer lig uren is minder belasting van de klauwen en daarmee minder overbelasting.
Koeien gaan gemakkelijker liggen en staan sneller op zonder de punten van de klauwen extreem te belasten. Zeker koeien die wat ouder en onzeker zijn blijven bij wat minder comfort en het ervaren van pijn bij het gaan liggen, ze blijven langer staan, komen niet 5x per dag maar 2x per dag naar het voerhek. Dus meer belasting van de klauwen, lagere voeropname met extremere pH schommelingen in de pens. Heb je een groot deel van de wittelijndefecten en zoolbloedingen al te pakken.

Daarnaast zijn de klauwen ook droger doordat ze bij het gaan liggen in een laag strooisel stappen die de klauwen van onderen droog maakt of schoon wrijft.
Farmer_
@Noorderling Hoor het al, je heb nooit een goede mat gehad.
Noorderling
@Farmer_
Tja, wanneer is een mat goed. Tussen goed goed en goed genoeg voor sommigen zit wel wat ruimte.

Van alles gehad maar geen mat die het 7jaar of langer heeft vol gehouden. Dat werk van oude er uit slopen en nieuwe er in maken wordt niet in de berekening meegenomen.

In plaats van afschrijving van de matrassen koop ik nu wel een instrooiapparaat. Genoeg leergeld betaald aan stalinrichting en koeien. Als je het zelf ervaart weet je pas wat diepstrooisel je oplevert.
Farmer_
@Noorderling Die mat die we hebben is zacht, koeien zakken er iets in door schuim wat eronder zit, een koe die moeilijk op kan staan door melkziekte of wat dan ook heeft een super grip doordat ze er iets in zakt met klauw en glijd niet weg, nog beter dan in stro.

Kale afgeschuurde hakken zie ik hier ook niet.
hans1980
@Noorderling laatst nog iemand gesproken met 11.000kg per koe en bijna 40.000kg melk bij afvoer bedrijf had ook martrassen dus ut kan wel.

Arbeidsbesparing is er zeker wel als ik zie voor een gedoe droge fractie in de boxen geeft met bijhorende kosten?
cs-agrar
@hans1980 matrassen zijn qua dagelijkse arbeid gewoon veruit het makkelijkst, maar als het je om de hakken te doen is, dan is diepstrooisel toch gewoon beter
Noorderling
@cs-agrar
Wat is het verschil in werk of je matrassen schoon krabt of ff met een hark de vervuiling uit de box harkt? Als de boxen goed vol zijn gaat het beide even snel.
cs-agrar
Quote Reactie van @Noorderling:
verschil in werk

matras loop je stuk sneller bij langs, gooit minder strooisel in mestput en gaat een stuk lichter
buorman
@cs-agrar

Bij diepstrooisel kun je dan weer meer strooisel uit de put halen 😃
pieta
Quote Reactie van @hans1980:
Arbeidsbesparing is wel het hoogst bij marassen

Voor arbeidsbesparing moet je je koeien wegdoen. 😁
+1
weurding
@pieta volgens een lto menneke ook.... verkopers van p rechten zouden verstandiger zijn dan kopers..... ze hebben echt een hekel aan leden... 😉
Wilbert
Ligboxen niet te krap?
johndeere6230
@Wilbert

Zijn al wat aan het spelen geweest met de hoogte van de neusboom en de schoftboom, hier kunnen we alleen geen (merkbare) verschillen uit halen. De breedte van de box is helaas niet makkelijk te verstellen aangezien elke box afzonderlijk op het boxdek geboord zit. (spinder profit box)
Wilbert
@johndeere6230 wat zijn de maten?
Beetje zonde om een nieuwe matras te kopen als de ligbox te krap is.
johndeere6230
@Wilbert

Dat zal ik zo uit mijn hoofd niet weten, ik zal het woensdag als ik weer thuis ben nameten.
Opzich is een nieuwe mat geen overbodige luxe (meer comfort), maar wanneer de boxen inderdaad te krap staan zal hier ook hetzelfde probleem zich voordoen.
+2
brabo
Quote Reactie van @johndeere6230:
De breedte van de box is helaas niet makkelijk te verstellen aangezien elke box afzonderlijk op het boxdek geboord zit.

het hoeft ook niet perse makkelijk te gaan, als het maar kan.
hier ook een keer alle boxen 10 cm breder gezet dus per box 3 nieuwe ankers in de grond moeten boren. Duurt effen maar resultaat vergoed alles.
johndeere6230
@brabo

Klopt zeker, als er dan maar garantie is op verbetering. Dit is er alleen niet en wanneer het makkelijk had gegaan had je een boxeiland even kunnen proberen. Dat is onze bedoeling nu ook, een paar boxen (verschillende) matrassen in leggen en aan de hand daarvan beslissen welke we in de hele stal gaan leggen. Dan weet je welk matras bij ons het beste in de situatie past.
Wat betreft, hoe lang gaat zo'n matras nou mee was mijn vraag aan jullie, al die verkooppraat is namelijk heel leuk, maar de praktijk hoor je de meest nuttige dingen van.
Wilbert
.
Henne
Heb de mayo mat 5 jaar in de boxen bevalt prima
johndeere6230
@Henne

Ah oke, ze veren nog steeds goed? Geen vaste (druk) plekken?
Wat had je voor de mayo matras als boxbedekking? En zag je veel verschil?
puddingbroodje
Hier zelfde vraag
Hier instap van 18 cm als ik er diepstrooisel van zou maken hoe hoog zou de maximalen instap redelijker wijs kunnen zijn 30/32 cm lijkt mij zelf de max 40 teveel! een plank van max 14 cm zou dat voor diepstrooisel gaan werken?
+1
Herbert
@puddingbroodje 30 a 35 kan prima, ook geen last meer van mest dat de box in spettert
weurding
De laval natras puur omdat laatste 20 cm ondieper ligt ivm afvoer urine. Boxdekken liepen beetje af richting muur en urine ging dan box doorlopen. Nu geen last meer van. Toplaag 0.9 op 35 meter rol. Geloof iets van 110 euro per box gelegd. Boxhoogte 20 cm tov rooster
johndeere6230
@weurding

Wat voor strooisel gebruik je hier op? En wat veel last van kale/ dikke hakken?
Wanneer de boxdekken wel de goede kant op hadden gelegen, had je dan als nog voor dit matras gekozen? Of had je liever dan een ander matras gehad?
weurding
Gebruik gemalen koolzaadstro met powercal. Weinig last van kale hakken.. weet niet of ik andere matten zou nemen dit was toen 1 van de weinige waarbij de laatste 20 cm afliep
Zit een dunnere strook achter de vulling langs
cjw73
Heb hier de dunlop matrassen met schuim eronder van gea/deboer. Bevalt prima maar zijn nog maar 5 jaar oud dus wat er met de tijc gebeurd weet ik nog niet. Zijn zo'n 5 cm dik.
johndeere6230
@cjw73

Ah oke, wat voor strooisel gebruik je daar op? En veel last van kale/ dikke hakken?
+1
cjw73
@johndeere6230 weinig of geen kale hakken en ik gebruik gewoon zaagsel en 2x per week een beetje kalk.
JAAP-AAP
@cjw73 Ook hier Dunlop en Gea. Comfort is prima. Ook na 11 jaar. Zo lang liggen de oudste matrassen. Daar is ook geen teken van slijtage.
Maar de Dunlop matten van 2007 beginnen hier en daar al gaten te vertonen. Ook is er al een gedeelte, onder garantie, vervangen. Maar het ligconfort is nog steeds hetzelfde als de eerste dag.
De matrassen van 2008 zijn dan weer iets degelijker.
Leo,s vriend
@cjw73 Hier ook, dunlosheet heet het geloof ik, gladde kant boven, liggen er 17 jaar, geen enkele slijtage tot nu toe, alleen 2 boxen waar de schuimmatras achterin een deukje heeft.
strooi met gem. koolzaadstro plus lely comfortmix.
boer aad
Hier sinds van de zomer watermatrassen gaat super. eerst hadden we oude kkm puzzel matten toen was 50% van onze koeien aan het sukkelen en overige 50% was aan het eten of aan het liggen en sinds dat we watermatras hebben ligt er ongeveer 85% en de rest is aan het eten
johndeere6230
@boer aad

Wat is, volgens jou, het grote voordeel van waterbedden?
boer aad
@johndeere6230 Geen kalle hakken en ze liggen veel en veel meer
johndeere6230
@boer aad

ah oké, wat strooien jullie in de boxen? En blijft dat ook goed liggen op de bolling?
Koeienpraat
@johndeere6230 wij stonden 3 jaar geleden voor dezelfde keuze. Wel koecomfort maar diepstrooisel was hier ook geen optie. Toen voor waterbedden gekozen en nog geen moment spijt gehad! Geen dikke of open hakken meer en koeien doen het super. Wij hebben wel de twee compartimenten waterbedden. Wij strooien met boxclean en zaagsel. Bijkomend voordeel is dat melk van de matras afloopt en niet in een kuil blijft liggen. Koeien lekken echter niet meer dan voorheen maar een paar met slechte slotgaten.
johndeere6230
@Koeienpraat

bevalt zeer goed dus? En qua slijtage? Is daar al wat van te zien in die 3 jaar?
Koeienpraat
@johndeere6230 nog niks van slijtage te zien, bevalt supergoed. We hebben inderdaad de dual waterbedden van BUC
Hans19
@Koeienpraat Hebben jullie die van BUC?
boer aad
@johndeere6230 wij gebruiken gewoon zaagsel. wij hebben dual watermatras van BUC
weide-boer
Ik weet niet wat de beste boxbedekking is maar wel wat de slechtste zijn; rubbermatten, koematrassen, waterbedden of hoe het allemaal ook heten mag. Het is niks en het wordt niks.
Alleen diepstrooisel voldoet aan maximaal koecomfort. Dan wel een box vgl. de juiste maatvoering; diepte, breedte en ook hoogte achterrand. Boxbed helemaal vullen met of een zaagsel/stro/kalkmengsel of biobedding; beide kan prima. Je moet met beide systemen toch eerst leren werken.
Zwevende boxen nemen voor makkelijk mechanisch instrooien en vlakken. Juiste vooral niet te krappe afstelling schoftboom. Boxbreedte zijn wij weer terug gegaan van 1,20mtr. naar 1,15mtr.
Bijkans alle vroegere box- en koe problemen zijn dan min of meer opgelost.
Nadelen zijn wat meer werk met schoonhouden en vlakken en meer kosten voor strooisel en/of een mestscheider. Maar je wilt nooit meer terug. Boxbedekking en vulling is hier nooit meer een punt van discussie.
johndeere6230
@weide-boer

Dat weet ik dat er niks beters is, heb ik zelf ervaren op m'n stage. Maar zoals ik zei bij ons geen optie, ik ga niet wekelijks of 2 wekelijks een 70 boxen instrooien met de kruiwagen... 😉
JappieJo
Heb deze zomer 27 nwe mayo matten gelegd en 26 gebruikte van 2 jaar oud. Die gebruikten hadden wel wat rare randen maar ze liggen er net zo lief op. Heb de boxen op 1.10. Er is 1 box die is 1.15 breed. Daar ligt altijd als eerste een koe.Dus als het kan maak ze wat breder. Andere kant vd stal ligt nu 10 jaar een rubbermat maar dat comfort is behoorlijk minder. Denk dat daar ook mayo matten komen op den duur.
johndeere6230
@JappieJo

En die rubbermatten zijn gewoon noppenmatten? En kunnen die koeien die bij de matten zitten ook bij de Mayo matrassen komen? En zo ja, liggen die Mayo matrassen dan ook eerder helemaal vol dan de normale matten?
+1
JappieJo
@johndeere6230 ja kunnen ze bij idd de mayo is eerst bezet. Zitten kleine nopjes onder. Ik had maar bedacht om dat in de melkstal te monteren te zijner tijd.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
56
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
2.657