CIWF: Dierenwelzijn melkvee voor Parmezaanse en Grana Padono kaas laat te wensen over

Verreweg de meeste koeien die melk leveren voor de productie van Parmezaanse en Grana Padono kaas komen nooit in de wei en leven vaak onder slechte omstandigheden. Dat blijkt uit onderzoek van dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF).

Deel dit topic

Reacties

+1
vedder
Alweer reclame voor de hollandsche zuivel.
+1
christo
In ons zeiknatte kikkerlandje zijn er ook geen regels voor dierwelzijn. Geen regels, geen handhaving. Om dan op te roepen tot stalaanpassing is een stap te ver. Eerst de regels maar.
+1
zeppmann1
@christo Als de omstandigheden niet goed zijn komt de NVWA en kunnen je met bestuursdwang dwingen om de zaak in orde te maken. Qlip controleerd ook op dierwelzijn, is dat niet in orde kan de melk worden geweigerd. In het ergste geval wordt al het vee in beslag genomen plus flinke boetes en intrekken toeslagrechten. Hoezo geen regels en handhaving ?
christo
@zeppmann1 Kijk maar eens naar andere sectoren wat betreft dierwelzijnsregels. Dan valt het kwartje al snel. Koeien in Nederland kun je houden onder erbarmelijke omstandigheden. Als je de deur maar openzet is het al snel goed.
zeppmann1
@christo Absoluut niet met je eens, en zeker niet met melkvee.
+1
pieta
@zeppmann1 Juist zeker wel met melkvee. Heb je krappe ligboxmaten, ongelijk liggende roosters, lopen de koeien hele dagen in de brandende zon of zitten ze opgesloten in een veel te kleine slecht geventileerde stal, overbezetting, lange wachttijden in de wachtruimte, hele dagen vaststaan aan een stalreep enz enz. Welke regels houden dit tegen?
Wij hadden laatst bij onze vleeskalveren wat vleeskalveren teveel navenant wat SKV op papier had. De boete lag al in de bus (geen waarschuwing, geen bezoek, geen telefoontje van hoe of wat). Bleek dus dat ze de kalveren-afdeling niet hadden geregistreerd.
dwers
Quote Reactie van @pieta:
stalreep

Kun je die ook eten ?
pieta
@dwers Dat is afhankelijk van de staat van je gebit hoe erg je het maagzuur hebt van de huidige regelstorm. 😁
+1
dwers
Quote Reactie van @pieta:
Dat is afhankelijk van de staat van je gebit hoe erg je het maagzuur hebt van de huidige regelstorm.

Myn tosken sitte der alegearre noch wol yn, en myn bealch kin ek wol wat ha.
pieta
@dwers Is je toetsenbord naar de klote? 😁 Of dronken, het lijkt op wartaal.
+2
dwers
@pieta mijn tanden zitten er allemaal nog wel in, en mijn lichaam kan ook wel wat hebben.
Zo beter
+1
christo
@pieta Wat houdt het tegen? Niets. Zie geregeld schrijnende gevallen van verkapt dierenleed gerelateerd aan de stal waarin ze lopen. Klauwen slecht , dikke hakken door de matrassen etc.
+2
dwers
@christo kansloos met al die erfbetreders val je zo door de mand,en buiten vallen magere koeien nog meer op.
Porky
@christo GEEN REGELS ? Onder welke steen heb jij de laatste jaren gelegen?
christo
@Porky Wat is er in de wet geregeld over afmetingen van melkveehuisvesting. m2 box, ligruimte, loopruimte, tussenmelktijden etc.? Nikskommanul.
casev
@christo zal de volgende stap wel weer worden..... Kijk maar naar denemarken, waar er een hoop eisen aan de stal aan zitten te komen.... overbezetting verboden, verplicht strohok enz enz
christo
@casev Logisch wanneer je het over duurzaam hebt.
Ascon
Hey Cristo en alle betweters:
lees je bladen en zie dat er een degelijk Duits onderzoek met resultaat is gepubliceerd waar uit blijkt dat koeien gehouden in stallen een betere gezondheid blijken te hebben dan geweide koeien. Niet dat ik tegen weide ben maar houd op met onzin uit te kramen.
+1
dwers
Quote Reactie van @Ascon:
lees je bladen en zie dat er een degelijk Duits onderzoek met resultaat is gepubliceerd waar uit blijkt dat koeien gehouden in stallen een betere gezondheid blijken te hebben dan geweide koeien.

Of die Duitsers kunnen niet weiden.
Ascon
@dwers Nee,... dat zal het zijn !
dwers
RTL nieuws wil ook al weer een uitzending maken over dierenwelzijn in de veehouderij (boerderij site).
NVWA had zelfs een brief naar veehouders gestuurd waar de afgelopen twee jaar overtredingen waren geconstateerd, die boeren "moeten" binnen 2 weken hun persoonlijke gegevens blokkeren anders mag RTL ze openbaar maken of die boeren benaderen.
Het moet toch niet gekker worden !!!
noordhollander
Mooie constatering dat van koeienwelzijn,maar waar wordt dat openbaar geregistreerd? nergens in de wereld of???

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , dierenwelzijn , melkvee , kaas , wei en farming geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0