Meeste melk geeft niet hoogste saldo



Originele beschrijving

De melkproductie per koe steeg dit jaar door het fosfaatreductieplan en de hoge melkprijs. Iedere extra liter wordt extra interessant, zeker ook door de lage krachtvoerkosten. Het niet-benutten van het aanwezige ruwvoer geeft een forse druk op het saldo.

Deel dit topic

Reacties

oldhuus
Minder koeien meer krachtvoer, meer ruwvoer, verder niets nieuws, maar wel aangezet door adviseurs om per GVE zo veel mogelijk liters te melken. Interessant op intensieve bedrijven in intensieve gebieden waar ruwvoer duur is. Topmelkers die hun ruwvoer verkopen/weggeven en er hoogwaardige voeders voor aanvoeren, fokkerij op de hoogste inet, hebben dus niet de beste boekhouding, maar zelfs banken en boekhouders denken nog vaak in liters.
+4
komelker 2
@oldhuus Oh, ik meende dat ik als niet topmelker altijd dom bezig was.
Valt dat weer mee.
Jannus
Quote Reactie van @oldhuus:
maar zelfs banken en boekhouders denken nog vaak in liters.

Het is niet eenvoudig om out-of-the-box te denken,het draait om de marge per ltr en de kunst die zo groot mogelijk te maken en houden,ruwvoer efficientie is daar een onder deel in en gaat in mijn optiek daar een steeds grotere rol in spelen net als mineralen management en efficientie
groeier
Zal wel veranderen zo gauw fosfaatrechten een feit zijn.
+6
pieta
@Jannus Het is heel simpel. Het gaat er om om aan het hoogste totaalbedrag onder aan de streep overhouden te komen. 😁
weurding
@pieta saldo per 100 kg meetmelk?
+3
Noorderling
@weurding
je hebt niets aan saldo per kg melk of meetmelk als je de massa mist.
Jan S
😀
+1
weurding
@Jan S groot en veel is bij sommigen nog steeds de waan
weurding
@Noorderling 30 euro per 100kg meetmelk of 35 euro is zelfs bij 500000 kg al 25000 saldoverschil
Noorderling
@weurding
en als je 8 ton melkt houd je met 22cent marge evenveel over. Komen nabetaling en toeslagen bij en die gaan per kg melk en niet per euro marge.

Bij massa moet je de marge ook niet vergeten, maar het een kan niet zonder het ander en andersom. Een maximale marge zal geen optimale marge zijn, anders deden we alles nog wel met de hand en molken we 10 koeien.
weurding
@Noorderling aparte redenering. Waarom zou je 8ton gaan melken om net zoveel over te houden als bij 5 ? Ben je meer arbeid en land voor nodig.,daar gaat die extra nabetaling echt wel aan op
pieta
@weurding Hij heeft gewoon gelijk. Er is voor ieder bedrijf gewoon een ander optimum. Bij jouw handel in machines heb je bijv graag een marge van bijv 20%. Verkoop je vervolgens een heel oud schuddertje voor 500 euro heb je mooi 20% winst/marge. Heb je nou een relatief nieuwe trekker in je handel en je wint er bijv 15% aan. Welke handel ga je het meest aan overhouden onder aan de streep?
weurding
@pieta handel staat los van mijn berekening. Houden we strikt gescheiden
weurding
@pieta jij rekent in %. Ik in euros per 100 kg meetmelk. Is heel wat anders. Tuurlijk is 15% van 10000 meer dan 20% van 500
weurding
@weurding redenering was 8 ton keer 22 euro per 100 kg gelijk was aan 5 ton en 35 euro. Vul zelf maar in wat je dan liever hebt
pieta
@weurding Ik snap jouw redenering prima. Alleen heb je bij elk bedrijf met een ander optimum te maken. De één kan een miljoen melken met een kostprijs van 35 cent en de ander met een kostprijs van bijv 28 cent. Zo kun je dat voor elke klassen invullen. Vaak neemt met uitbreiding van de melkcapaciteit je kostprijs in eerste instantie per liter toe. Maar verdienen doe je aan de liters maal de marge die je er van hebt.
+2
Noorderling
@weurding
bent het nodig om quite te spelen. Als je richting of op de 30cent komt tikt elke cent meer marge op een groter volume natuurlijk wel leuk aan 😉

Het hoeft niet altijd in aantallen koeien of extra grond.
Nu we minder koeien mogen melken zijn we maar tarwe gaan telen ipv gras oppotten. Krijg je toch aardig meer vemmetjes en zetmeel in de koe. Kunnen de teelt goedkoop rondzetten melken toch een 700kg meer melk per koe met een betere eiwitbenutting, door het lager ureumgetal valt de hoeveelheid extra stikstofproductie in de mest mee.
Levert een kilo tarwe met toegerekende kosten van ca 13 cent toch 1,3kg melkx40cent= 50cent aan melkgeld op.

Scheelt per jaar 40hectare gras inkuilen, zijn minder lang aan het melken, minder afkalvingen per jaar. Meer melk in de tank en 4dagen extra veldwerk wat redelijk eenvoudig te plannen is tussen het melken door. Kunnen op deze manier van het eigen land meer ruw en krachtvoer halen en daarmee meer melk met minder werk.

En in het continue jagen van referentie naar referentie. Is met het geleverde kilo's afgelopen jaar ook de massa voor komend half jaar geborgd, nu de marge nog even waar maken 😄
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
nu de marge nog even waar maken

De marge moet de afnemer van de melk eigenlijk voor je creëren. 😁
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
Het gaat er om om aan het hoogste totaalbedrag onder aan de streep overhouden te komen

Vorig jaar was ik het hier mee eens. Nu zoeken we toch alles uit de hoek om het totaalbedrag wat lager te laten zijn. 😁
+1
Jan S
😀
paul1
In het fosfaatplan betekend hogere gemiddelde melkproduktie dat je minder koeien mag houden.
Braboboer
@paul1 Maar wel meer melk binnen je fosfaatrechten
+1
demelkboer
Quote Reactie van @Braboboer:
Maar wel meer melk binnen je fosfaatrechten

Gehaltes daar draait het om!
Braboboer
@demelkboer maar dan wel met voldoende liters.
+1
paul1
@Braboboer dat is maar heel beperkt volgens de fosfaatplanner

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's druk , melk , melkprijs , melkproductie , ruwvoer , saldo en fosfaatreductieplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0