Aangekochte fosfaatrechten misschien niet meteen benut vanwege korting

Leveranciers van FrieslandCampina die van plan zijn om per 1 januari te investeren in fosfaatrechten of dat al gedaan hebben, moeten nog maar afwachten of ze die rechten ook direct kunnen benutten.

Een en ander hangt af van de melkaanvoer bij FrieslandCampina gedurende het eerste half jaar van 2018. Is die hoger dan de verwerkingscapaciteit van het concern, dan kan de coƶperatie besluiten om de boer tijdelijk met 90 procent van de garantieprijs te korten, besloot de ledenraad van de zuivelcoƶperatie deze week.

Meer: nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…

Deel dit topic

Reacties

Braboboer
Ik kom nu al op een korting van 17% als ik dezelfde liters wil leveren volgend jaar als in 2017, en dan is het nog onbekend wat de fosfaatproductienormen in 2018 worden. Dus ik geloof niet dat ik snel boven mijn referentie ga melken.
demelkboer
@Braboboer je bent niet de enige...
Braboboer
@demelkboer Dat is ook het punt wat ik hier wil maken
demelkboer
@Braboboer dat snap jij en dat snap ik maar niet iedereen geloof ik. De rfc referenties zorgen nog steeds voor meer melk dan op 2 juli 2015 minus 8,3 x 66% van de veehouders maal aantal liter per koe 2015. Er is dus veel meer capaciteit om melk te leveren dan fosfaatrechten ook onder de geldende referenties
+1
familie pelle
Als iedereen zich houdt aan de fosfaatregelgeving dan moeten er nog gigantisch veel koeien weg. Dus, of men weet niet hoeveel koeien je mag houden, of ze riskeren een boete. Normaal gesproken is een Standstill absoluut niet nodig. Of wordt alle jongvee in het buitenland opgefokt?
+2
cjw73
@familie pelle als ik eerst eens wist hoeveel ik mag houden dan zijn we al een heel eind verder.
familie pelle
@cjw73 je kunt het vrij nauwkeurig uitrekenen. Daarnaast zijn er diverse fosfaatcalculators op internet aanwezig. Als je het in grote lijnen nu nog niet weet hoe ga je dan handelen nu en de komende maanden. Maar ik denk dat jij niet de enige bent die het niet weet en dat dat het grote probleem is.
casev
@familie pelle hangt er ook vanaf hoe hoog de boete word. Vergelijkbaar met het superheffingniveau (dus bij de huidige melkprijs nog een plusje) of het niveau van de huidige boetes, waarbij het absoluut niet uitkan..
+3
pietjepuk
Je zult maar een nieuwe stal hebben staan die nog niet vol staat. Om de kosten van de stal te kunnen dragen fosfaatrechten bijgekocht hebben. En dan hopen om boven water te komen. Zit je met de kosten van de stal en fosfaatrechten en mag je nog geen koeien melken. Dan maar hopen dat je geen telefoontje van de rabo krijgt om een afspraak te maken.
+1
ted9
@pietjepuk het nog wel eens op uit draaien bij een aantal als je de laatste markt ontwikkelingen op de boerderij website leest.
George
@ted9
Knmeg
weurding
@pietjepuk ken ze die er helaas zo voor staan
pieta
Quote Reactie van @pietjepuk:
Dan maar hopen dat je geen telefoontje van de rabo krijgt om een afspraak te maken

Direct doorverbinden met RFC zou ik zeggen.
achterhoeker2
@pietjepuk je kunt ze nog verleasen (niet te vaak doen ivm 10% regeling)
de hoef
Quote Reactie van @pietjepuk:
Je zult maar een nieuwe stal hebben staan die nog niet vol staat. Om de kosten van de stal te kunnen dragen fosfaatrechten bijgekocht hebben

daar zit in elkgeval een groot probleem,waar ik geen nuttige oplossing voor zou hebben ,behalve dan dat ze jongvee op mogen fokken
sorry
@de hoef 2e helft van 2018 kun je ze gebruiken,wat extra koeien erbij
Todi
@pietjepuk Tijd voor een bak koffie is er dan nog wel.
hans1980
@pietjepuk En rabo eist nog 1 cent aan buffer op rc dus wanneer die buffers naar aankoop p rechten gaan en de melkprijs maakt een duik volgend jaar kan het spannend worden....
+1
pietjepuk
@hans1980 klopt. ben bezich met een financiering voor een inverstering. Wilde maar een klein bedrag lenen. Maar bank mannetje rade me aan meer te lenen en de buffer in takt te houden. Want als je later om werkkapitaal komt vragen kan het wel eens veel moeilijker worden.
de hoef
Quote Reactie van @pietjepuk:
financiering voor een inverstering.

wa ga je kope
+2
Valtrapowerr
Optie om een tweede tankje neer te zetten niet wat? Melkhandel oid bellen en laden maar. Brengt altijd meer op dan 90% korting. Het is jouw melk!!
Beetje meer weerstand kan geen kwaad! Hier het hele forum volschrijven helpt in ieder geval niks.
+1
casev
@Valtrapowerr idd. Ik heb hier ook nog een 600 liter superheffing, ehhhh weidetankje staan.
Druk
@Valtrapowerr
De eigen boterproductie dan nog maar wat verder opschroeven. De arbeidsinzet moet worden geregeld, de afzet is tot op heden geen probleem.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , investeren , boer , coƶperatie , ledenraad , melkaanvoer , garantieprijs en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nƩt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0