'Maak productierechten uitwisselbaar'

"Melkveehouders met voldoende grond onder hun bedrijf moeten de mogelijkheid krijgen om varkensrechten te kopen." Dat bepleit voormalig melkveehouder en boerenbestuurder Jan Cees Vogelaar.

Hij berekende dat de rundveestapel met 300.000 stuks kan groeien door de varkenshouderij te laten krimpen met 3,3 miljoen dieren.

Bron

Deel dit topic

Reacties

+3
Grasbaal
De voorgesteld afroming-percentages maken het interessant voor beide sectoren. Ik vind het zelfs a-sociaal als de grote varkensbedrijven dit proberen tegen te houden.
+1
Twentsch Land
@Grasbaal

Interessant voor beide sectoren is toch nog al betrekkelijk....

Jan-Cees geeft aan barmhartig te willen zijn naar stoppende varkenshouders dat die warm kunnen saneren.......daar staat tegen over dat de melkveehouders ( en het lijkt er op dat het een flink percentage is wat door leeftijd en/of hoge hypotheek ) dat de komende jaren stopt een stuk minder warm kunnen worden gesaneerd/stoppen.....voor deze groep dus echt niet barmhartig.

Voor de groep varkenshouders die door willen ook een extra verhoging van onkosten.......

Voor de groep melkveehouders die nog willen uitbreiden een voordeel.
+3
pieta
@Grasbaal Vond je het ook asociaal toen de boeren van Grondig voor hun eigenbelang opkwamen en als klap op de vuurpijl de wat intensievere melkveehouders een extra korting door de strot drukten?
cornelissen
@pieta Deze brief van het ministerie gemist ? Bladzijde 7 rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/…
+2
pieta
@cornelissen Wat daar staat is toch (mede) het gevolg van Grondig? Wel of niet terecht doet niet terzake? Het is toch van de zotte om te vinden dat iemand niet voor zijn eigen belang op mag komen. Dat is uiteindelijk wat de blijvers in de varkenssector doen. Dus als onze Grasbaal dat asociaal vindt dan is Grondig ook asociaal.
+4
Jan S
😀
+1
pieta
@Jan S Heel mooi dat je ingaat op de inhoud. Maar mij gaat het niet om de inhoud. Grasbaal vindt het asociaal dat blijvende varkensboeren opkomen voor hun eigen belang. Ik heb altijd gedacht dat dat in NL mocht. Ik vind in ieder geval wel dat ze voor hun eigen belang op mogen komen. Wat de uitkomst gaat worden en welke uitkomst ik persoonlijk graag zou zien is weer iets anders.
+2
Wimblij
@Grasbaal twee groepen die je helpt, varkensboeren die willen stoppen hebben toch nog een redelijk pensioen na jaren hard werken en de melkveehouders met onderbezetting kunnen hun bedrijf voort zetten.
+10
Braboboer
En dan? Nog meer melk?
+2
Rob07
Geweldig idee. Wie tegen is, wil blijkbaar graag zijn markt afschermen. Maar daar ging het niet om, daar hadden we destijds de superheffing voor.
Twentsch Land
@Rob07

Als je een markt afschermt kun je ook een prijs bepalen. Vrije markt is altijd een strijd verhaal.
+3
JanCees
@Twentsch Land welke prijs afschermen die van de melk? Wie dat denkt heeft echt niet door hoe markten werken in een open economie
Twentsch Land
@JanCees

Zeker wel .... bulk melk zullen we ons nooit in kunnen onderscheiden .... kwaliteit wel.....daar moeten we het in Nederland van hebben en ons in onderscheiden en zeker op de lange duur.....bij teveel gaat het richting bulk.

Kameraad van mij werkte bij een groot kleding magazijn.....daar lag o.a. ook overhemden opgeslagen van een zeer duur merk .....wat op het eind van het jaar niet verkocht werd ging na de vuilstort.....een delegatie van uit Amerika en douane erbij om te zien dat het ook daadwerkelijk na de stort ging.

Veel personeel van het magazijn vond het van het idiote en gaven aan dat het beter was om het aan arme mensen te geven.....het antwoord van het overhemden bedrijf was .... we hebben ons weten te onderscheiden met onze naam.....weg geven of voor een lagere prijs verkopen kost ons het aanzien van onze naam......dit alles in een open economie......met de zuivel is idem.
+2
JanCees
@Twentsch Land kleding en zuivel zijn volstrekt verschillende markten waarbij overigens kleding tegenwoordig steed meer online wordt gekocht en dus bestaande markten nog transparanter gaan worden.
In zuivel gaat je verhaal maar heel beperkt op we zullen het voor 80% van export moeten hebben en dat is een internationale markt en daar heeft wat in Nederland producren weing aan toe of af.
Marktmacht is een onzin verhaal
Twentsch Land
@JanCees

Kleding meer online wordt verkocht ... daar gaat het niet om... ik probeer aan te geven dat het Amerikaanse overhemden bedrijf liever overgebleven goed naar de stort doet dan dumpen en het op de markt brengen.

Ik denk dat Nederland zich moet onderscheiden in kwaliteit en toegevoegde waarden van zuivel ( bv zoals de zuivelhoeve de heksenkaas op de markt bracht )

Maar goed ieder zijn mening en idee....jij de jouwe en ik de mijne.
JanCees
@Twentsch Land vertel hoeveel van het huidige melk volume gaat nu in een echt niche product wat niet inwisselbaar is door een andere producent?
Twentsch Land
@JanCees

Getalletjes zeggen niet veel.....het is Nederland bekijken in de wereldmarkt en dan is het direct duidelijk dat bulk niet voor Nederland de oplossing is .... kijk nu alleen al maar eens na fc met hun hokus spokus gedoe aan de andere kant van de evenaar.

Meerwaarde is uit te breiden.....en de verwende fc begint dat volgens mij inmiddels te snappen.
JanCees
@Twentsch Land de bulk in Nigeria , Indonesie Vietnam etc brengen meer op dan Appelsientje of Campina in Nederland en Duitsland jezelf toch maar eens in de jaarcijfers verdiepen
Jaap40
@JanCees 250000 koeien extra gaan melken gaat qua prijsvorming niet helpen. Laat staan dat het qua beeldvorming in nederland een plus op gaat leveren.
Extra koeien is echt een slecht plan JC.
+1
JanCees
@Jaap40 in 1984 2,4 miljoen melkkoeien nu 1,67 straks 1,9 miljoen met weidegang wat is het probleen
Jaap40
@JanCees de media politiek en metname linkse organisaties en consumenten die liever hebben dat we halveren. Dus waarom groeien. Schaarse melk werkt beter voor die paar toekomstige producenten in Nederland.
JanCees
@Jaap40 je kijk op de markt is een volstrekt andere dan ik die ken daar zal ik vast te weinig kennis van hebben opgedaan
Jaap40
@JanCees ik denk dat dat uiteindelijk erg meevalt qua markt ideeën.
Maar meer koeien in Nederland vindt ik een erg vreemd voorstel, zelfs als daarvoor varkens worden ingeleverd.
We kunnen beter op vrijkomende gronden zorgen dat we beter de kringloop sluiten, krachtvoer verbouwen dus. Voor mijn part een paar weidevogels etc.
Nee, kan mij niet voorstellen dat je de handen op elkaar krijgt met een voorstel voor meer koeien.
JanCees
@Jaap40 met 2,3 gve per ha heeft een bedrijf een gesloten kringloop lijkt me
weurding
@Twentsch Land woestijnen vol met nieuwe auto's die ze om dezelfde reden gewoon staan laten.
George
Waar RFC niet op zit te wachten dus......
Wilbert
@George net geleerd dat Schouten goed naar lto luistert, dus dit gaat de komende jaren echt niet gebeuren...
Jaap40
@Wilbert maar goed ook. Minder melk minder melk minder melk......
Met dure fosfaat rechten! Laat die Schotten maar staan.
overstekend wild
@Jaap40 Dus jij gelooft nog dat de melkprijs in Nederland bepaald word... A-ware haalt al melk uit Duitsland vandaan
+1
Jaap40
@overstekend wild 250000 meer of minder koeien zet best nog zoden aan de dijk. Nee, wil je betere prijzen moet je nooit meer koeien willen.
En ja, ik zie de wereldmarkt ook. Maar al wil je daar tegen concurreren kan je beter direct weggaan hier. Wij moeten het hebben van melk met meerwaarde.

Wel jammer dat Aware niet puur Nederlands wil zijn met weidegang etc.
diezel
Quote Reactie van @Jaap40:
Wij moeten het hebben van melk met meerwaarde.

En, wordt de grote winst gemaakt op de premium-thuismarkt? Anders wordt het m.i. al snel spagaatwerk. 😞
+1
JanCees
@Jaap40 Vertel hoeveel melk in Nederland bij welke onderneming wordt verwerkt tot een product met de door jouw bedoelde meerwaarde?
robbies
@JanCees Alle melk gaat weg met meerwaarde alsdus RFC
Jaap40
@JanCees voor extra export melken heeft ook geen enkel nut! Dus 250000 extra? Heeft ook geen nut, nut voor een mestbedrijf misschien.....

Hoeveel melk met meerwaarde? Persoonlijk vindt ik de plus op de melkprijs in verschillende varianten een leuke motivatie zo te produceren.
+4
JanCees
@Jaap40 jaap als melken voor export geen zin heeft dan moeten we 80% van de koeien slachten
Jaap40
@JanCees er zijn in ieder geval ook erg veel redenen om geen extra 250000 koeien toe te laten in Nederland. Los van de export positie.
+1
Wilbert
@JanCees ik vind meer koeien in Nederland een hardstikke mooi plan, oprecht. Echter vraag ik me af of dat het realistisch is op dit moment.
Allereerst zal de varkenshouderij het moeten willen, niet alleen stoppers, maar ook voor de blijvers moet er iets in zitten.
Daarnaast de zuivelverwerkers. De verwachting is dat begin 2018 alle fabrieken in nw Europa, vasteland, vol zitten. Nutricia bouwt in Cuijk, en anderen zijn ook bezig, maar er moet wat capaciteit bij. Kip en ei verhaal.
Tot slot politiek en ngo, hoe voorkom je dat die extra koeien bij een zogenaamde intensieve terechtkomen en jaarrond worden opgestald? Of gaan we de extra koeien enkel verdelen onder weidende ggb (familie)bedrijven?

Kortom, het idee is vrij simpel, de devil is in the details. Ik beginnen met het meekrijgen van de gehele varkenssector.
pieta
Quote Reactie van @Wilbert:
Allereerst zal de varkenshouderij het moeten willen, niet alleen stoppers, maar ook voor de blijvers moet er iets in zitten.

Afname mestafzetkosten. bron: @ christo
Wilbert
@pieta volgens mij komt er niet echt minder mest als je varkens voor koeien ruilt? Vraag me ook af of verwerking goedkoper kan, er moeten wel veel meer varkens weg voor wat meer evenwicht.
MARTIJN G
@Wilbert daarom 50% afromen
Wilbert
@MARTIJN G die 50% is te weinig om de mestafzetkosten te laten zakken naar een acceptabel niveau. Blijvers in de varkenshouderij wegen de meerkosten voor op rechten op korte termijn af tegen de eventueel lagere mestkosten en mogelijk iets hogere slachtkosten.

Als ik jancees was, zou ik wat kleiner en behapbaarder beginnen. Bijv 200.000 varkens omruilen om latente ruimte van weidende gbb bedrijven te vullen. Veel minder weerstand in beide sectoren en ook politiek makkelijk te doen.
+2
MARTIJN G
@Wilbert Je maakt weer de fout dat je niet iedereen een kans geeft. Prima dat bedrijven met latente ruimte een kans krijgen. Maar ook de boeren feitelijk gekort zijn 8,3%. Dit is wel de meerderheid van de veehouders
+1
Wilbert
@MARTIJN G ik maak niet weer een fout... de fout die gemaakt wordt is dat velen hiermee denken goedkopere rechten te kunnen krijgen, terwijl alle partijen om ons heen er niets in zien. En die laatste hebben wel een veto in dit plan. Het plan is nu te groot om überhaupt serieus genomen te worden en ver buiten de politieke realiteit.
Als je dit succesvol wilt doen, moet je helemaal hebben van de gunfactor en niet het onderste uit de kan proberen te krijgen.
Dus, wie hebben er iets over te zeggen (influencers) en wie moet akkoord geven? Zet ze maar even op een rijtje met reden waarom ze dit zouden moeten steunen.
+1
pieta
Quote Reactie van @Wilbert:
Tot slot politiek en ngo, hoe voorkom je dat die extra koeien bij een zogenaamde intensieve terechtkomen en jaarrond worden opgestald? Of gaan we de extra koeien enkel verdelen onder weidende ggb (familie)bedrijven

Naast fosfaatrechten een grondgebondenheidstraject leggen.
+1
Coen
@pieta , helemaal opnieuw beginnen met een staffel in de mate van grondgebondenheid maken, op basis van grond op GO?
tot fosfaatoverschot per hectare 0 kg: geen korting, daarboven tot 50 kg stel 5%, boven 75 kg stel 10%, boven 100 kg stel 20% en zo verder?
+1
JanCees
@Wilbert iedereen kan beren op de weg vermoeden en dus niet op reis gaan. De politiek in dit land heeft een probleem met te veel vee en in een aantal delen van het land met te veel varkens en geiten.
Varkensbedrijven kun je warm laten saneren of koud weg laten creperen.
Dat is een politieke keuze ik heb slechts wat woorden en gedachten op papier gezet.

Inhoudelijk klopt het verhaal en milieutechnisch ook.

Het is niet aan mij om er verder iets mee te moeten
Wilbert
@JanCees ik ben uitermate realistisch, de beren op de weg zijn er om op te lossen, niet om maar niet op reis te hoeven gaan.
Dat je hier verder dan ook niets mee doet, zegt genoeg. Welke organisatie gaat dit op zich nemen, de varkenshouders?
+3
JanCees
@Wilbert als je een steen in een groot water werpt weet je nooit of en wanneer de ringen de kant raken
Erco
@JanCees kleine 400 miljoen kg bij de Cono 😉
m uut m
Achterhoede gevecht.
Het fosfaat plafond wordt in de meststoffen wet opgenomen inclusief sector schotten.
+1
MARTIJN G
@m uut m Zou het niet idealistisch zijn dat jij, je eigen jongvee gaat opfokken i.p.v. 8 uur op de vrachtauto te zetten. BIO zuivel heeft nog een lange weg te gaan voor alle ongewenste situaties worden opgelost.
Jaap40
@MARTIJN G klopt, wat dat betreft heeft Skal nog werk genoeg om de touwtjes verder aan te trekken.....
m uut m
@MARTIJN G
Het was nog veel idealistischer als de hele veehouderij in nederland grondgebonden is.
grondlozeboer
Oeioei. Frieslandcampina gaat ten onder in de melk....
groeier
grondlozeboer
@groeier dat is geen onzin. Waarom komen ze met productiebeperking als er teveel melk dreigt?
+1
cornelissen
@grondlozeboer Er is ons op de districtsvergadering door Keurentjes verteld ,dat verwerking geen probleem is, maar de afzet voor een fatsoenlijke prijs . Men kan nog poeder voldoende maken en ook ,kan men in leeuwarden nog voldoende blikjes ingedikte melk maken en in het magazijn zetten, maar prijs,prijs prijs.
grondlozeboer
@cornelissen ik snap dat ook wel. Ben ik ook helemaal met je eens.
Maar was fc niet de fabriek die het hardste riep dat ze alle melk konden verwerken.

Maar ik ben ook van mening dat het vaak zo is dat degene die hier het grootste woord hebben dat die op een vergadering niks zeggen.
weurding
@grondlozeboer sommigen kunnen beter schrijven dan publiekelijk direkt van repliek te dienen. Neemt niet weg dat men daar geen rekening mee hoeft te houden
Nick83
Dus alleen melkveehouders met voldoende grond. En wat nu als een boer die eigenlijk te weinig heeft ff een blokje bij huurt voor een jaar, de rechten koopt en dat land het volgende jaar weer laat gaan?
noordhollander
Compliment aan jan cees vogelaar ik denk dat de beurs in gorinchem volgende week voor de fosfaatrechten een hele interessante wordt : de kaarten worden opnieuw geschud in nederland wellicht hier en daar een beetje tegen geknor maar dat zijn we zo zoetjesaan wel gewend................
KOC1981
@noordhollander wat heeft de beurs in gorichem daar mee te maken?
noordhollander
Als je interesse in deze materie hebt zou ik daar oa eens met piet schipper uit medemblik gaan praten, die vroeger veel in quota heeft gehandeld, nu samen met zn (schaatsende)zoons een melkveehouderij opstart en nog steeds in rechten probeert te handelen..............
+1
robbies
@noordhollander jij hebt een hele neventak aan je promotieactiviteiten, is het niet?
huske
Voor dat ik inhoudelijk wil reageren ben ik toch wel benieuwd wie jou broodheer is in dit plan Jan Cees. Kan mij namelijk maar moeilijk voorstellen dat je dit op eigen initiatief op je zolderkamertje heb bedacht en uitgewerkt
MARTIJN G
@huske veel adendementen van PvdD over de fosfaatrechten kwamen uit de koker van hem.
Todi
@MARTIJN G Wat waren de antwoorden.
MARTIJN G
@Todi staat gewoon op internet. Daar kun je alles de tweede kamer vinden.
jan.1
Quote Reactie van @MARTIJN G:
veel adendementen van PvdD over de fosfaatrechten kwamen uit de koker van hem.

Welke amendementen?
MARTIJN G
@jan.1 eerstekamer.nl/behandeling/20161206/…
vanaf half blz. 8 (89) Dit heeft Ouwehand niet bedacht maar JC
JanCees
@MARTIJN G samen met Arend Bruil en Diana Saaman dat is correct hebben we ook nooit een geheim van gemaakt het waren zijn nog steeds hele goede amendementen
MARTIJN G
@JanCees Jouw gedachtegang is extreem links😏. Geeft wel aan uit wel hout je gesneden bent.
JanCees
@MARTIJN G dan zal gezond boeren verstand extreem links zijn mij prima maar als je het niet erg acht ik ben lid van het CDA en sta zelfs op kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen als duwer dus tja het is maar hoe je het wil noemen. CDA is een veelzijdige partij:)
Jan S
😀
JanCees
@Jan S Het CDA is een relatief grote partij met verschillende gedachten wat de partij ook weer veelzijdig en sterker maakt dan éénzijdige dogma's.
De 2,3 is gebaseerd op de mestwetgeving en is hard
+1
Jan S
😀
vrije boeren
@Jan S Wat ben je weer een hoop aan het mekkeren
Jan S
😀
pieta
Quote Reactie van @Jan S:
wat het model veel robuuster maakt en minder fout en fraude gevoelig.

Met name het minder fraudegevoelig wil ik in deze wel even in twijfel trekken. Ik denk dat het niet HUF-proof is.
Jan S
😀
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @JanCees:
De 2,3 is gebaseerd op de mestwetgeving en is hard
Iets dat gebaseerd is op de mestwetgeving kan nooit hard zijn. Onmogelijk!
Jan S
😀
Wilbert
@Jan S nieuw Zeeland zit op 2,85 koeien per hectare. En dat met nauwelijks krachtvoer.
dairynz.co.nz/media/5416078/…
JanCees
@Jan S 16.750 kg melk per ha dus reken maar verder uit wat je daar bij past met max 2,3 gve per ha aardig robuust lijkt me
christo
@JanCees Waarom 16750? Ik kan de 2,3 nog wel begrijpen ook al vind ik die gewoon te laag. Als je geen jongvee hebt max. 7282 kg melk per koe? Das verre van realistisch. Met jongvee blijf je onder de 10000 kg per koe. Mag je mij eens uitleggen waarom ik geen 11000 mag melken.
+1
JanCees
@christo van mij mag je melken per koe wat je wil ga je gang binnen de 2,3 gve en 16.750 kg per ha.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @JanCees:
van mij mag je melken per koe wat je wil ga je gang binnen de 2,3 gve en 16.750 kg per ha.
Nog niet helemaal wakker?
christo
@JanCees Ik had het idee dat je wel een beetje realistisch was, maar begin nu wel ernstig te twijfelen. Zwartbont Nederland doet bijna 10000 gemiddeld. Volgens jouw plan dan maar 1.6 koe per hectare. Das geen goed onderbouwd plan. Dan produceer je 70kg P per hectare. Zal lekker gaan op nederlandsgeprijsde grond. Kansloos plan.
cornelissen
@christo 1.7 melkkoe met jongvee, dat is nu toch ook zo met derogatie ( 250 kg N )
pieta
@cornelissen Een koe vreet ongeveer 5.500 kg ds uit ruwvoer per jaar dacht ik. Bij 1.7 koe per hectare en nog wat jongvee wordt je slechts een 10.000 kg ds per hectare kwijt. Dus een rechtmatige vraag lijkt mij of het werkelijk nodig is dat wij grond in bezit/gebruik moeten hebben die gewoon voor de akkerbouw gebruikt kan worden.
Coen
@pieta , bij ons vreten de melkkoeien behoorlijk meer dan 5.500 kg ds 😞
bij ons bijna zoveel alleen uit ruwvoer 😄

blijkt dat bij jullie uit de KLW ?
pieta
@Coen Lezen jongen lezen. 😁
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
wij grond in bezit/gebruik

2.3 maal 5500 is ca 12650 kg . Een perceeltje mais,wat ook geschikt is voor korrelmais, niet al te moeilijk doen
pieta
@cornelissen 16750 / 2.3 = een melkkoe met een productie van 7.282 kg melk 😁
cornelissen
@pieta Wij hebben altijd nog jongvee,die eten ook
Twentsch Land
@pieta

2 melkkoeien die samen de 16750 liter geven ( of 1,8 koe kan bv ook of nog een andere verhouding ) hou je 0,3 of 0,5 of ?over voor jongvee.
christo
@pieta DAn moet ik ze maar rantsoeneren, anders geven ze te veel jancees- melk.
m uut m
@pieta
Een goede zwart bonte koe kan 8000 kg ds uit ruwvoer opnemen.
christo
@m uut m grapjas
m uut m
@christo
Toen ik nog zwartbonte koeien had vraten mijn melkkoeien 20 kg ds uit ruwvoer per dag.
christo
@m uut m Gewogen en bemonsterd? HOeveel voer er dan nog naast?
+1
pieta
@christo Je snapt natuurlijk wel waarom hij zijn HF weg heeft gedaan. Die vraten alles op. 😁
+1
brabo
@pieta
deze keer heeft m uut m gewoon gelijk.
hier wordt met het automatisch voersysteem ook alles tot achter de komma bij gehouden en hier zit ik ook op 20 kg ds per koe per dag uit ruwvoer.
Jan S
😀
JanCees
@Jan S dat zou betekenen dat al die mensen die roepen dat 3 en 4 GVE per ha makkelijk kan hier onzin schrijven?
20 kg ds uit ruwvoer ? Zijn dat gewogen per koe hoeveelheden of is dat een wetenschappelijke inschatting van jezelf?

Knap maar gemiddeld zitten we op ongveer 15 a 16 kg ds per melkkoe 12 kg ds voor een droge koe/drachtige vaars 8 kg ds per pink en 3 a4 kg voor jonger dan een jaar. ik kom dus aan totale drogestof opname uit ruwvoer aan 13,400 kg per ha.
Dus zo scheef loopt de rekensom ook weer niet.
Misschien zijn er ook melkveehouders die nog wat bijproducten voeren als bierbostel perpulp of aardappel persvezel en mogelijk telen er een paar ook nog een stukje mais.

Als dit nu je punt is dan zoek je het te veel in detail wat mij betreft.
Overigens 14 ton ds per ha is prima te doen vraag maar eens aan Johan Dekker of van WIjk beide koeien en kansen bedrijven
christo
@JanCees Zoals jij je verhaal vertelt klinkt leuk. Maar wat heeft de 16000 kilo melk er mee te maken. 16750/2.3 is een som met een uitkomst waar de gemiddelde melkveehouder niks mee kan. Dus verplicht jongvee opfokken of minder melk per koe?
m uut m
@christo
Je hebt helemaal gelijk.
Slecht plan want straks gaat iedereen nog jersey's melken.
christo
@m uut m Idd. Allemaal bio worden volgens plan JC. Raar idee volgens mij. Toen de naam Saaman viel had het kwartje bij mij moeten vallen. Maar snap dan nog steeds niet waarom Jancees voor ontschotting pleit. Ook een positie ingenomen?
JanCees
@christo ja joh allemaal eigenbelang zoals ik altijd met voorkennis handel en regelingen heb ingericht om er zelf heel veel beter van te worden.
Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten
m uut m
@christo
Daar heb ik het niet over.
Voor maximale melkopbrengst bij deze JC norm ben je het beste af met jersey koeien.
+1
Jan S
😀
m uut m
@JanCees
Ds opname van jongvee ligt tussen de 1,5 en 3 kg per 100 kg lichaamsgewicht.
Bij mij vraten.
Melkkoeien 20 kg ds
Droge koeien 14 kg ds
Ik weet niet wat jij voerde maar ik verbaas mij alle keren hoeveel voer het jv aankan minimaal 3 kg ds per 100 kg.
pieta
Quote Reactie van @m uut m:
Melkkoeien 20 kg ds

Dat vraten ze toch al uit ruwvoer?
m uut m
@pieta
Dit is alleen ruwvoer
pieta
@m uut m Schadelijk vee had je dan. 😁
m uut m
@pieta
Ruwvoer verwerkers
jan.1
Quote Reactie van @m uut m:
Een goede zwart bonte koe kan 8000 kg ds uit ruwvoer opnemen.

Maar dat doet hij niet..:😀
m uut m
@jan.1
Dan heb je geen goede koeien of slecht ruwvoer.
pieta
@m uut m Ik zal wel slecht vee hebben. Bij mij komen ze niet aan 8.000 kg ds uit ruwvoer.
m uut m
@pieta
Gemiddeld kwam ik rond de 7000 kg ds uit ruwvoer per melkkoe.
Gemiddelde productie lag toen rond de 10.000 kg melk.
De koeien met de hoogste productie moeten dan wel meer ruwvoer opnemen anders konden ze dat niet produceren.
Vandaar dat de goede koeien wel 8000 kg ds uit ruwvoer opnemen.
pieta
@m uut m Ik melk meer gemiddeld. En bij mij is de ds-opname duidelijk lager. Ik denk dat ik efficiëntere koeien heb. 😁
+1
christo
@pieta Das een smerig woord om op dit forum te gebruiken. Durf ik nie.
m uut m
@pieta
Ik denk dat jij meer krachtvoer voert
pieta
@m uut m Minder als jij per 100 kg melk. Jij hebt wel dikkere melk.
christo
@m uut mO jee, restafval voeren ook al uit te bannen? De vergister in met alle pulpen en schrootten!
christo
@m uut m Je begint al in te binden. Goed zo. Morgen 6000 inclusief drogen?
m uut m
@christo
Jij zal dan liever duur krachtvoer voeren .
Jan S
😀
JanCees
@Jan S jBeste Jan de afgelopen anderhalf jaar voldoende toelichting gegeven op de 2,3 gve en 16.750 kg melk per ha ik zou zeggen zo een slimme jongen als jij kan vast wel 2,3 gve en 16.750 kg melk per ha in Google intikken
+1
Jan S
😀
JanCees
@Jan S hou toch op met die onzin ik ben je trekpop niet ik heb je aangegeven waar je de onderbouwing kan vinden en die heb ik hier al tig keer geschreven erom heen draaien dat doe jij en iedereen kan mij altijd aanspreken waar ik met open vizier voor sta zodra je dat ook dat ben je welkom voor een reactie zolang je graag dappere uitspraken doet vanachter een alias neem ik je niet zo bijster serieus
Jan S
😀
JanCees
@Jan S ik heb je vraag goed gelezen en het antwoord is 2,3 en 16.750 wie daarbij nog veel krachtvoer aan zal voeren heeft een ander probleem wellicht is het te veel gevraagd om dat te bedenken vragen stellen is 1 antwoorden al drie keer niet zien is 2
Jan S
😀
+1
christo
@JanCees Je geeft geen serieus antwoord. Das jammer. Je bent tot niets verplicht, maar je stelling klopt rekenkundig gewoon niet. Of je moet net als mevrouw Saaman landbouwinclusive-natuur het summum vinden. Maar dat spoort niet met de gedachte om rechten uit te willen wisselen. Als ik een verhaal niet begrijp, steun ik het niet. Jouw gedachtes kan ik niet op een lijn krijgen; dus wat wil je nu eigenlijk? Duurzame landbouw rust op 4 gedachten. De belangrijkste is het verdienmodel. Die vind ik niet in je verhaal. Wat mij betreft exit plan Jancees.
JanCees
@christo Jan S stelde deze vraag
Weet je zelf niet meer waar je je uitgangspunten op hebt gebaseerd?
Ik vraag je voor de derde maal:
Moeten we niet aan de voorkant, dat is de hoeveelheid aangekocht voer per ha, beginnen om het mestprobleem op te lossen?

Mijn antwoord was dat bij 2,3 GVE en 16.750 kg melk per ha er niet zo een enorme drang zal zijn om voer aan te kopen.
Dat lijkt mij een klip en klaar antwoord zit geen woord Chinees bij.
Jan S
😀
JanCees
@christo dat betekend dus dat de gemiddelde melkveehouder geen verdienmodel heeft.
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @JanCees:
dat betekend dus dat de gemiddelde melkveehouder geen verdienmodel heeft

Redelijk chargerende opmerking.

Schenk nu klare wijn en zeg waar het op staat:
1. de strakke gve-norm is bedoeld om voer-importen uit verre buitenlanden te minimaliseren, omdat eigen krachtvoer(vervangers) geteeld gaan worden om de grond te benutten.
2. de 16.750 kg melk norm is bedoeld om de jongveeopfok op eigen bedrijf te houden.

Met deze uitleg/achtergrond zijn de gekozen normen beter te begrijpen, zelfs al kun je je er niet in vinden. Het komt er op neer dat het merendeel van de melkveehouders behoorlijk zal moeten veranderen in de bedrijfsvoering. Verandering roept doorgaans weerstand op, maar daar was je al achter.
JanCees
@Jack Rijlaarsdam zo kan je het ook beredeneren maar krachtvoervervangers zelf telen hoeft niet perse
jg
@JanCees Wat is de mening van de financiers in de melkveehouderij over jouw geschetste verhoudingen .
christo
@JanCees Als je dat doet wordt het wel duidelijk: 2,3 gve en, jawel en 16750 maximaal. Dus productie gemaximaliseerd op bio-niveau. Idioot plan. Ben er wel klaar mee.
robbies
@christo Het gedeelte varkensrechten benutten voor melkvee beviel je toch wel overduidelijk
christo
@robbies Jaceker. Maar door de rest van het plan is dat voordeeltje in no time verdampt.
+1
JanCees
@christo bio is 170 kg N per ha even rekenen voor je weer dingen roeptoeterd
christo
@JanCees Zolang jij geen uitleg wilt geven over de max. 16000 per hectare blijf ik het niet snappen. Ik uren gegoogeld en kom geen steek verder. Kan ik best mee leven hoor.
christo
@JanCees Bovendien kunnen veel boeren geen bedrijfsvoering in stand houden met 16750 kg melk. Ook maar even aan voorbijgegaan. Ik denk dat je onder de 20002 kg zelfs niet meer bij een bank hoef aan te kloppen voor een fatsoenlijke financiering. Waarom ben jij eigenlijk gestopt met melken?
BoerBart
@christo jan cees staat en gaat ergens voor. Welke oplossing heb jij?
+1
matt
@BoerBart generieke korting omhoog,en @christo gratis rechten las ik pas
Want hij zit knel
christo
@matt Vergeet er fffff niet bij te vermelden dat ons de wet fosfaatrechten door de strot wordt gedrukt. Jij shopt selectief in mijn postings. Ik heb al eerder aangegeven dat niets doen gewoon betekent dat er een bord in de tuin kan. Die situatie zal ik koste wat kost proberen te voorkomen. Dat er een beleid gemaakt is waarbij er geen rekening gehouden is dat er bedrijven failliet gaan door simpele toepassing van wetgeving is een kwalijke zaak. Mijn taak is niet om dat te herstellen, ook al heb ik vele malen op allerlei niveau's aangegeven hoe het ook anders zou kunnen. Dat daar geen hond naar wil luisteren heeft tot gevolg dat er alleen de juridische weg overblijft. De uitkomst daarvan bepaal ik niet, maar de rechter. Het lijkt mij logisch dat daardoor de generieke korting omhoog gaat, echter is dat niet mijn keuze. Dat dat mijn keuze is vind ik een hele nare opmerking. Dan snap je het hele verband niet goed. Zal ook wel een keuze zijn.
matt
@christo jouw opmerking schoot hier in het verkeerde keelgat.
Vandaar dat ik die herhaald heb maar dan zal ik het wel verkeerd begrepen hebben dan.
+1
christo
@matt Akkoord.
Twentsch Land
@BoerBart

Het is net als politiek .... alle partijen staan ergens voor maar er is er maar 1 waar je je het meest in kunt vinden......om dan te zeggen alleen die partij staat voor iets is toch wel echt tekort door de bocht !!
huske
@BoerBart verschil is dat de meeste hier boer zijn en hij oa strategisch adviseur is.
+1
m uut m
@christo
Biologisch is maximaal 170 kg stikstof per ha.
Een melkkoe staat voor 96 kg stikstof voor de jersey is de norm 10 kg lager.
Een melkkoe gehouden in een potstal is de norm 86 kg stikstof en voor de jersey 76 kg stikstof.
Dus melkkoe drijfmest is 1,77 per ha.
Melkkoe vaste mest is 1,98 per ha
Jersey melkkoe vaste mest is 2,23 per ha
Voor jongvee geld 1 norm namelijk < 1 jaar 33 kg en > 1 jaar 66 kg stikstof ongeacht ras of stal systeem.
christo
@m uut m Okidoki. Dus als je de jerseys het hele jaar binnenhoudt op vaste mest mogen ze maximaal 7511 kg geven volgens jancees. Kom je daar boven of is dat onmogelijk. Waarom wil hij toch iedereen aan de jerseys? Wordt wel een probleempje met de te euthaniseren sttierkalveren. Jij hebt eenpersoonlijke belangenbehartiger. Das knap.
m uut m
@christo
Ik heb liever niet dat iedereen met jersey begint.
MARTIJN G
@JanCees Ik vind het niet gek dat het CDA jouw plannen niet serieus neemt. Ik zou eerst een bij jezelf te rade gaan dan met de PvdD zitten heulen. Jij zou ook geen dure poldergrond kunnen kopen van 100.000 euro plus om vervolgens er 2,3 gve per hectare te houden. Wat wil jij met hetovertollige gras? Ik denk ook niet dat je hiermee in de buurt moet aankomen.
+4
JanCees
@MARTIJN G Jij gebruikt wel hele grote woorden . Om te beginnen heul ik met niemand maar sta altijd met open vizier. Dat kunnen we van @MARTIJN G niet zeggen. De samenwerking met de Partij voor de Dieren was ook open en bekend en er is toen met een grote verscheidenheid van partijen contact geweest van rechts naar links. Dan de dure poldergrond wij hadden 2,2 GVE per ha dus ook niet zo intensief.
Als boer maak je continu keuzen met 4 a 5 GVE per ha heb je de keuze gemaakt om hopeloos vast te lopen in heel veel huidige en toekomstige vraagstukken.
Van mij mag je dat anders zien.
Maar als er iemand is die bij zichzelf te rade zou kunnen gaan ben je dat vooral zelf.
christo
@JanCees Dan mag jij best uitleggen waarom het niet meer zou kunnen zijn dan 2.3 GVE.
JanCees
@christo heb ik al een paar keer gedaan basis is meststoffenwet en plaatsingsruimte/gebruiksruimte per ha op droog zand is dit zelfs een stukje meer dan nu het geval is
+2
Jan S
😀
MARTIJN G
@Jan S Ben zeker niet voor extreem intensief. Een zekere mate van grondgebondenheid is wenselijk dit ligt meer richting de 4 a 5 gve per hectare. 80% ruwvoer van eigen gronden.
+4
robbies
@MARTIJN G dat is extreem intensief
JanCees
@MARTIJN G hoeveel Kvem haal je van eigen grond en hoeveel voer je aan via aankoop?
MARTIJN G
@JanCees Ik heb niet gezegd dat ik 4 of 5 gve per hectare heb. Dit is wel een mooie norm om excessen te voorkomen. 2,3 gve of minder krijg je veel knelgevallen en overtollig ruwvoer.
Jan S
😀
JanCees
@huske niet in een zolderkamertje maar gewoon op mn laptop in de huiskamer. In deze heb ik geen broodheer het is aansluitend op wat ik vorig jaar met de Grondgebonden coalitie heb uitgewerkt inzake Grondgebonden alternatief voor fosfaatrechten.

Verder zonder te willen pochen zelf geschreven en uitgewerkt en bij paar goede regelmatige disgenoten ter toetsing voorgelegd.
Als jullie goed hebben opgelet had 1 er van al er iets over geschreven.
JanCees
@huske by the way de aanleiding was een gesprek met Annie Schreijer in Brussel.
+2
Coen
@JanCees , ons Annie heeft een dubbele agenda: ze willen graag voor een forse verkoopprijs hun varkensbedrijf liquideren.
+3
JanCees
@Coen ik ken Annie al iets meer dan 20 jaar en ik ken haar niet anders dan oprecht knokken voor boerenbelang. Soms verschillen we van richting of van wat markt wel kan of zal doen maar altijd met respect voor elkaar.
Ik ken Annie neit anders dan dat ze gaat voor de zaak van boeren en boerinnen en zichzelf daarvoor vaker wegcijferd als menigeen denkt
+2
storm
@JanCees enige nuance JanCees, ze vind zichzelf wel erg geweldig. Belooft dingen waarvan ze zelf weet dat ze die niet waar kan maken(boer Frans etc) ze vertelt haar toehoorder gewoon wat ze willen horen.
Beste meid die Annie maar echt een volksmenner en dat is wat anders als politicus.
JanCees
@storm ik ken er als een hardwerkende politica het is voor boeren te hopen dat iedereen in de politiek en belangenbehratiging zo hard wil knokken voor boeren en boerinnen als Annie doet.
En daarmee is niet gezegd dat ik het altijd met haar eens ben want soms kunnen we het ook hardgrondig oneens zijn met elkaar maar wel met respect
+1
huske
@noordhollander was jij diegene niet die de NRC een super krant vond met hun geweldige journalistiek?
noordhollander
@huske inderdaad en dat blijft zo heb mn abonnement al jarenlang en meestal erg tevreden over de inhoud inderdaad ze zijn geen vakblad agrarisch maar verder redelijk informatief of heb jij een betere suggestie?
Jan S
😀
+1
JanCees
oubi
@jan cees: ook al wil heel de wereld zuivel, als FC niet meer kan/wil verwerken en de ledenraad daar mee instemt heeft uitwisseling geen enkele zin. Daar lijkt het nu echt op aan te gaan. Als Anker al melk uit Dld gaat halen dan houdt hij zijn binnelandse inkoopmelk goedkoop. De mogelijkheden om dan fors te groeien zijn dan beperkt/niet erg nuttig. Dat de Nieuwe Zeelanders dan maar produceren voor China; down under heb je niet zoveel milieurestricties.
+1
m uut m
@oubi
Waarom denk jij dat ze geen milieu restricties hebben in New Zealand.
Zij hebben daar wel een wet dieraantallen
+2
Wilbert
@m uut m slecht op de hoogte.
Dieraantallen zijn niet gereguleerd in nieuw Zeeland.
Er is momenteel daar veel te doen over oppervlaktewater vervuiling door mestafspoeling.
m uut m
@Wilbert
Ze maken zich daar vreselijk druk over de "carbon footprint" en ze hebben daar per gebied bepaald hoeveel er van elke diersoort (schapen, vleesvee, melkkoeien ) mag zijn.
Zo is me dat 3 jaar geleden verteld door een onderzoekster werkzaam bij de New Zeelandse universiteit voor landbouw.
JanCees
@oubi RFC en de belangen van de individuele melkveehouder lopen niet altijd gelijk op lijkt me.

RFC sluit fabrieken in Duitsland dus zou genoeg verwerkingscapaciteit moeten kunnen hebben.

In China kopen ze geen rommel en ook niet voor afbraakprijzen.
+1
KOC1981
@JanCees das wel erg kort door de bocht JC,
als ze in Duitsland een fabriek sluiten waar ze huismerkproducten maken waar we jaar in jaar uit verlies draaien, kan je dit niet vergelijken met verwerkingscapaciteit voor China.
Jan-T
Ik lees net het bericht dat meneer Vogelaar de P productie rechten wil uitwisselen tussen de intensieve sector en de melkveehouderij
Denk dat dit over een paar jaar een goed systeem is voor de totale fosfaat productie van de sectoren intensief / extensief.

Echter denk ook dat de melkveehouderij eerst zelf tot rust moet komen, en hun eigen zaakjes eerst op orde moet maken voor wat P productie betreft
Daarna kan aan de mogelijkheid worden gewerkt om de P rechten uitwisselbaar te maken.

De melkvee sector heeft zich zelf op een dusdanige wijze in de problemen gebracht, dat zelf kennis en zelf reflectie eerst tot stand moet komen.
De wedstrijd wie houd wie voor de gek kan niet zo door gaan, zoals het nu gaat.

De melkvee sector is in mijn optiek knettergek en beseft zelf niet waar het mee bezig is.
Maar ja wie ben ik om dat iemand te gaan vertellen / mededelen.??.
jan.1
Het plan gaat hem zo niet worden, omdat er eisen worden worden gesteld aan de gve norm,als een boeren rechten willen kopen dan mag het niet uitmaken hoeveel grond hij gebruikt,daar is de wet grondgebondenheid voor...We gaan toch niet alles dubbel doen!!
m uut m
@jan.1
Volgens mij waren er bij het mq ook nog een grond eis
jan.1
Quote Reactie van @m uut m:
Volgens mij waren er bij het mq ook nog een grond eis

Was geen gve norm.
m uut m
@jan.1
Nee wel een maximale kg melk per ha.
robbies
@jan.1 dan kan er toch een streep door de Wet Grondgebonden Groei?
jan.1
Quote Reactie van @robbies:
dan kan er toch een streep door de Wet Grondgebonden Groei?

Dat zie ik niet gebeuren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kopen , varkenshouderij , grond , dieren , melkveehouder , jan cees vogelaar en varkensrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
190
DEELNEMERS
39
WEERGAVES
0