Boxafscheiding

Welke boxafscheiding (en) hebben jullie?en hoe bevalt dit qua ligcomfort,opstaan en kwaliteit constructie.
Ik heb hier nog Ametrac zwevende boxen,maar de koeien gaan om en om in de boxen liggen,de boxen waar een standpijp in staat blijft eerst leeg.spul is nu 16 jaar,begint wat te schuiven hier en daar,en de mat begint ook slijtageplekken te vertonen dus misschien tijd om hier eens iets aan te gaan doen.mijn idee gaat uit naar de ouderwetse paddestoel omdat hier geen standpijpen voor in de box hoeven te staan en deze blijven altijd mooi recht staan,of misschien wel glasfiber,maar daar ben ik nog wat huiverig voor. Betreft 1+1 boxdek is 2.40 lang.laat jullie ervaring eens horen

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

m uut m
Driehoek box
pieta
Ziet er netjes uit. Wij hebben Spinder zwevend. Bevalt prima. Die staan per stuk aan de vloer geboord vooraan. Geen standpalen nodig.
van Ittersum
@pieta heb ik toen ook gezien maar de kruisklemmen waren toen te licht en veel boxen zaten al los. Nu is dat beter geloof ik. Je schoftboomhoogte is essentieel voor het succes of falen van een box,
jent
Wij hebben 2 D optima box van De Boer/Gea. veel ruimte voor in de box (alleen een buis op plm 1 mtr hoogte) dus mooi bij boxdek tegen buitenmuur. je kunt de box 4 cm hoger zetten (icm matras of diepstrooisel. NIET DOEN: grotere kans dat koeien met rugwervel tegen de onderkant van de box liggen ... bulten op de rug
Bij droge koeien gewoon paddestoel (met golfschoftboom). bevalt eigk net zo goed als De Boer box.
cjw73
@jent heb ook de 2 D optima boxen erin zitten maar heb veel last van ontstekingen aan de rugwervels en de heupen doordat ze net tegen de onderbuis aan liggen.
Bij mij weten hebben ze de vorm van die boxen nu iets veranderd bij gea/deboer.
oldhuus
@cjw73
Heb je wel een knieboom (dikke PE buis), kopboom is een onding die staat hier zo hoog mogelijk, heb ze ook wel eens zonder gehad maar dan breken de r-boxen af.
cjw73
@oldhuus ja heb een 160 mm pe knieboom in de boxen. Heb geen r boxen er meer zitten op de kant van de melkkoeien. Heb de boxen zoals op het plaatje van noorderling in deze topic.
Frans1
Quote Reactie van @jent:
gewoon paddestoel (met golfschoftboom). bevalt eigk net zo goed als De Boer box

Kijk,dat wil ik graag weten.Die paddestoel(is toch hetzelfde als die R box) is toch ook op de grond gezet? Dat soort afscheiding is volgens mij het meest duurzaam,als je de oudere stallen ziet staan die boxen altijd nog mooi recht,waar zwevende varianten toch gaan schuiven op den duur,en dan krijg je aardig variatie in boxbreedte.
Nadeel van die oude paddestoelen is dat de boxen aardig laag,en dus ook de schoftboom te laag zit,maar daar heb jij dus die golfschoftboom voor gepakt.
De box die ik nu heb zit een kronkel tot bijna op de grond,dus dat maakt met helemaal op de grond dus niks uit,enkel met de boxbedekking.Zou je de box op de mat kunnen bouten of moet je een stuk er uit halen waar de box kan staan of zijn er matten waar je gaten op de goede afstand in kunt laten maken af fabriek?
+1
jent
@Frans1 paddestoelboxen staan bij ons gewoon op de dunlomat
+1
cs-agrar
@Frans1 Net wat voor je mat je hebt. Heb bij jongvee een noppenmatras gelegd, ding is ff ruim 2cm dik geloof ik, r-box staat daar gewoon koud op vast gebout. Verkoper raadde aan om kunststof busjes er onder te plaatsen, dus mat plaatselijk uitsnijden met gatzaag enz. We hadden oude boxen in set van 4 verwijderd dus dat zou mooi gehannes worden. Heb in mn zzp-tijd op zelfde mat boxen geplaatst en die boer eens gevraagd, stonden nu een 4jaar en nog muurvast.. Nadeel van die busjes er onder is dat box niet meer op gehele voet steunt en dus wankel kan worden.
Wel toekomst een beetje int achterhoofd houden zoals bijv maken van diepstrooisel of dikker matrassen. Bijv Cono wil standaard die kant al op, dat kunnen nadere fabrieken natuurlijk niet over hun kant laten gaan. Dan kunnen R-boxen wel eens bar vervelend zijn om bijv vlaktrekken van bedding te mechaniseren
+1
van Ittersum
Via de old good Engelse box naar de paddestoelbox naar nu zwevende box trek ik maar 1 conclusie: een gezonde koe maakt het niet uit wat voor box, maar zoals altijd die paar krakkemikkige koeien of de onhandige koeien brengen je tot twijfelen, die laatste groep heeft wat steun nodig bij het opstaan en gaan daarom zo liggen. Hoe meer ruimte hoe beroerder die groep gaat liggen. Persoonlijk zou ik de Engelse box op 1 zetten, dan de zwevende(spinder) op 2 en dan de paddestoelbox. Als het echt mis ging, ging het mis bij de paddestoelbox dat de koe helemaal voorin en dwars eronder lag.
m uut m
@van Ittersum
Op 1 staat geen ligbox.
Een koe is geen steun nodig bij opstaan.
De meeste boxen zijn te smal.
van Ittersum
@m uut m dan zijn mijn koeien geen koeien zeker. Ik zeg wat ik zie en zie dat sommige (2%) steun zoeken dmv hun nek/kop te gebruiken als steuntje. In tegendeel wat u zegt hebben die kleine groep juist wat profijt van een smalle box, maar dat is mijn filosofie. Nu met de zwevende box van Spinder met Standpaal op 1,10 m afstand nog geen gekke dingen mee gemaakt maar dat komt ook doordat ik twee stroboxen heb voor koeien waarvan ik twijfel of ze moeite hebben met opstaan ten gevolge van ouderdom/ poten of net na het kalven. Ik boer alleen dus dan is problemen voorblijven de eerste winst dus rap zijn met dat soort dingen.
johndeere6230
Quote Reactie van @van Ittersum:
Nu met de zwevende box van Spinder met Standpaal op 1,10 m afstand

Wat zijn de overige afstellingen/ afmetingen dan? Met betrekking tot de schoftboom en de neusboom?
van Ittersum
@van Ittersum kleine aanvulling: de laatste Engelse boxen gingen na ruim 30 jaar weg (middenrij) , de paddestoelboxen, waren toen 2e hands ca. 10 jaar, en toen alles eruit en na 30 jaar alles vervangen door zwevende die nu 5-8 jaar er inzitten en tevens voorzien van een rubbermatrol wat het ligcomfort ook stevig heeft verbeterd.nu de roosters nog en dan is alles vervangen
pieta
@van Ittersum De Engelse box hebben wij ook gehad en staat bij ons op de allerlaatste plaats. Niet makkelijk met schoonmaken. Koeien kunnen onder de pijp komen te liggen. De pijpen braken er geregeld tussenuit als een zware koe ging liggen.
Frans1
@van Ittersum wat me het meest tegenstaat is dat de koeien schijnbaar niet graag in de boxen met de standpijp voorin willen gaan liggen,komt wss Door de kleinere kopruimte bij het opstaan,dus vandaar graag inriching zonder standpijp voorin zodat alle ligplaatsen gelijk zijn,en nu 2 buizen voorlangs waar de boxen aan bevestigd zijn,bij de ouderwetse paddestoel is dit er maar 1 die ook nog hoger zit,dus meer vrijheid voorin.
2e grote voordeel is de stevigheid,doordat de boxen individueel vastgezet worden op het boxdek blijven de afscheidingen recht staan waar de zwevende variant op Den duur wel eens wil gaan verschuiven.
pietjepuk
@Frans1 wil je na 16 jaar de boxen vervangen? Hier staan R boxen van brouwers. staan er 26 jaar in. Om het jaar moet ik een box lassen omdat deze op de voetplaat is afgebroken. dit is bij de nieuwe verbeterd doordat de boutgaaten op 1 lijn zitten en niet in een driehoek. Het uitschroeven en lassen is een kwartiertje werk. Ook even een bus zinkspray er bij en het gaat niet roesten. Schat in dat de boxen nog wel 16 jaar mee kunnen.
oldhuus
@pietjepuk
Heb ze ook van 1.10 hoog, gewoon vlakke schoftboom, dikke knieboom erin dan kan de kopboom mooi hoog, en mayo matrassen of diepstrooisel er in.
Frans1
Quote Reactie van @pietjepuk:
Hier staan R boxen van brouwers. staan er 26 jaar in.

Je geeft het zelf al aan,degelijk spul dus.
Ik vind het zonde dat de koeien selectief zijn in de ligplekken,en icm slijtage aan de mat ben ik een beetje aan het orienteren wat te doen.Buizenwerk zit het meeste kapitaal niet in,hoeft ook niet in 1 keer,zijn 3 rijtjes,oude spul levert bij verkoop ook nog wat op,dus valt qua investering nog wel mee,ligplaats is voor de koeien wel belangrijk,ze moeten vlot kunnen en willen gaan liggen.
cs-agrar
Quote Reactie van @van Ittersum:
Hoe meer ruimte hoe beroerder die groep gaat liggen

Dat valt wel mee maar zorg dmv een knieboom dat ze niet voorin kruipen. Hier Cow-house boxen, helemaal geen buizen er voor, op 1.15 en schoftboom aardig hoog en naar voor. Moet gek gaan als ze daar niet in overeind komen
+2
brabo
Je vermeld wel de lengte van de box maar niet de breedte.
die 2,40 m lengte is overigens voor een enkele rij aan de zeer krappe kant. Een koe heeft eigenlijk gewoon 3 meter nodig om de gehele zwaai te maken bij het opstaan.

Hier jaren terug ook het probleem dat er telkens een lege box was tussen 2 liggende koeien.
Ik heb toen de boxbreedte van 1,10 naar 1,20 veranderd en het probleem was gelijk opgelost.
Frans1
@brabo ik noem alleen de 2.40 omdat die vaststaat.boxbreedte is idd het volgende punt,had ik expres niet genoemd,destijs was 110 cm de standaard,denk dat iets ruimer wel wijs is
pieta
@Frans1 Wij hebben ze op 1,1m en het gaat gewoon heel goed. Wel voldoende lengte. Dubbele rij is 5 mtr breed. Aan de muur plm 2.8 mtr. Standpalen heeft Spinder niet. Elke box is hetzelfde en heeft vooraan een stapoot waarmee je hem vastzet op de vloer. Ik heb ze niet breder gezet als 1.1 mtr vanwege risico op bevuiling.
+1
robbies
@pieta het is altijd een compromis in een ligbox. Mijn ervaring is dat wanneer je de lengte niet hebt, je de breedte moet geven. Eiland is bij ons voor een gedeelte 4.60, daar hebben we de boxen op 1.15 gezet door twee ligplaatsen in te leveren. Ging gelijk een stuk beter. Een ander eilandgedeelte heeft een lengte van 5 meter en een breedte van 1.20 (voormalige droge koeien gedeelte) dat zijn echte zaagselvretende boxen, maar ligt wel altijd als eerste vol, ondanks dat er weer geen matten inliggen
Noorderling
@pieta
als een koe kopruimte heeft gaan ze niet scheef liggen, of een box dan 110 of 125 is maakt niet veel uit. Boxlengte is ook wel te verlengen met een hardhouten balk achter de boxen op de roosters te monteren of beton opstorten.

Tussen het aantal ligplekken en plaatsen zit wel een verschil. Zoals hierboven al genoemd vallen de boxen met standpalen al af van het aantal ligplekken in de stal. Met boxen op 110cm hebben de dieren ook al gauw last van elkaar, zolang er niet 15 koeien naast elkaar liggen en er wat rond lopen te lummelen in de stal klopt er iets niet.

Zou tegen een buitenmuur zoiets monteren met een goede knieboom ervoor. Koeien hebben veel kopruimte waardoor ze makkelijk opstaan: vanspijkershop.nl/uploads/big214102013114916.jpg/
+1
dwers
Wat zijn jullie allemaal ouderwets mijn boxen staan op 1.25 m😁
m uut m
Hebben jullie wel eens goed gekeken hoe een koe gaat liggen en weer opstaat.
Een koe gaat voor door de knieën en laat zich achter dan zijdelings "vallen".
Daardoor is het ook zeer belangrijk dat de box breed genoeg is 125 voor melkkoeien en 135 voor droge koeien.
google.nl/url/…
oldhuus
@m uut m
Een goede stalinrichter zal eerst naar de veestapel kijken en dan de boxafmetingen bepalen.
m uut m
@oldhuus
Waarom staan dan niet in alle nieuwe stallen de boxen op minimaal 125
cjw73
@m uut m heb je het dan over h.o.h of gewoon 125 cm tussen 2 boxen?
+1
m uut m
@cjw73
Hart op hart
+1
cjw73
@m uut m heb ik ze ook op staan, 125 hoh.
van Ittersum
@oldhuus met alle respect....straks ga je ook nog zeggen: een goede mechanisatiebedrijf gaat eerst kijken of u die machine of trekker wel nodig bent😂 graag de naam van de stalinrichter die dat doet, die verdient een lintje
+1
oldhuus
A@van Ittersum
Was geloof ik een van cowhouse, ik vroeg wat de ideale boxafmeting was, nou dan moest ie eerst de veestapel bekijken. Ja d'r zijn tegenwoordig ook Jersey-bedrijven, en zelf complete FH-veestapels bestaan nog steeds, ik selecteer ook alles onder de hoogtemaat 100, met boxen hoh op 115 boxdek 210 lang en schoftboom op 1.10 hoog, koeien liggen er prima in, heb ook geen Olympics of Atlantics lopen.
En als ik mijn LMB naar een machine vraag die denkt vaak ook wel een heel eind mee in mijn bedrijfsvoering, natuurlijk zat van die vertegenwoordigers bij de weg die je hun huidige occasions willen aansmeren, 160pk voor een blokkenwagentje zal hun een zorg zijn, maar daar ben je zelf bij ja.
Jack Rijlaarsdam
De keuze is reuze, veel op de markt met de mooiste verkoopverhalen. Ik heb deze bergstalinrichting.com/bergstalinrichting.com/… box er in zitten. Geen ingewikkelde vormen, twee rijen boxen tegenover elkaar gemonteerd aan een middensteun, dus geen standpalen. Wel een spanband tussen de rijen boxen, de ruimte is voor zo groot dat een vaarsje door kan lopen. Voordeel is dat een koe dan eigenlijk nooit klem in de box kan raken. Voor jou met boxen tegen de muur niet van toepassing.

Merk is Arntjen, Duitse degelijkheid: volledig 2" buis van 3,25 mm wanddikte. Meesten zitten onder de 3,0 mm. Prijs lag dit voorjaar 20% onder de Nederlandse stalinrichters. Nu de crisis over is en de voorraad weggewerkt, kan dat weer anders zijn. Bel gewoon de mannen van Berg (van origine boerenzoons) ff voor advies en een prijsje: 06-39203682.
brabo
@Jack Rijlaarsdam
Volgens die bouwtekening zit jouw schoftboom op 1,20 meter hoogte. Ik zelf zie hem liever nogal wat hoger. Misschien is dat ook de reden dat je momenteel nog wat damslapers hebt ?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @brabo:
Misschien is dat ook de reden dat je momenteel nog wat damslapers hebt

Nee, dat lag volgens mij aan het nieuwe strooisel: zaagselpellets. Erg los materiaal waar je diep in zakt. Nu zijn de pellets grotendeels uit elkaar gevallen, ligt er echt een bodem in de box en liggen de dames er wel prinsheerlijk in. Ik vond de schoftboomruimte zelf ook wat krap, dus gisteren 10 cm naar voren geschoven. Vandaag twee keer zoveel mest in de boxen, dus dat werkt wel...
pietjepuk
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Vandaag twee keer zoveel mest in de boxen, dus dat werkt wel...

👍 👍 😁

Heeft het ook niet met de achterrand te maken. koeien moeten achterpoten op ligten om over de rand te stappen.
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam enige wat mij in de loop der jaren echt verbaasd heeft dat de koe (niet in die mate) nauwelijks is veranderd maar tussen 1981( toen we onze stal bouwden) en 2017 er ik denk wel 20 soorten boxen het daglicht hebben gezien. Allemaal waren ze nog beter dan de vorige , nog sterker en nog meer comfort voor de koe. Helaas verdween 18 soorten via de achterdeur. Ik zei/vroeg bij de offerte, prijs is maar relatief geef me eens wat namen door van stallen die al 20 jaar dezelfde box hebben. Bel ik die, spreken we elkaar daarna weer.

Spinder wilde wel, de rest niet of hadden ze niet meer......blijft vaag
Frans1
Quote Reactie van @van Ittersum:
geef me eens wat namen door van stallen die al 20 jaar dezelfde box hebben

Dat ben ik dus met jou eens.De R box of paddestoel zie je nog wel staan,en staan dan ook nog steeds recht 👍
oldhuus
@Frans1
Ik heb ook nog gewoon R-boxen van rond 94. De helft is onderhand wel een keer afgebroken en opnieuw vastgelast, en heb er nog 20 op reserve, en ze zijn 2e hands ook zat te koop van stoppers of renovaties. Zou dan wel die van 1.10 nemen, in het begin is er ook 1.00h geweest die zijn meer voor dr. vaarzen of jerseys.
cs-agrar
Quote Reactie van @van Ittersum:
enige wat mij in de loop der jaren echt verbaasd heeft dat de koe (niet in die mate) nauwelijks is veranderd

Je zou er van verschieten wat die koe in de jaren veranderd is aan afmeting. Nieuwste stal staat 13jr, toen ze er in kwamen was de stalinrichting massaal, was ook grootste en ruimste wat verkrijgbaar was, nu moet ik toch weer wat schroeven gaan. In de oude stal staat nog stukje voerhek op maatvoering uit '81, staan kalver van 6mnd achter, van een jaar oud zouden er overheen komen... Iemand noemde boxen met schoftboom op 110, boxdek van 210 en dan wel 0p 1,15 breed, zijn hier pinkenboxen. Bedoel maar, er zit wel aardig verandering in, en dan zijn ook bedrijven onderling slecht te vergelijken.
van Ittersum
@cs-agrar klopt wel wat je zegt maar zet daar tegenover de willekeur aan soorten boxen tegenover. Die verloop is tig maal sneller gegaan en dan denk ik, zijn die boxen ontwikkeld puur op commerciële basis of dat de koe dat verlangde. Je doet investeringen in dat soort materialen op basis van comfort en duurzaamheid. Het wordt langzamerhand een Ikea box, vijf jaar en dan er weer uit onder het mom voor de koe zijn welzijn. Je kunt ook zeggen, tis troep en daarom moet het eruit. Heel veel stallen kunnen nog toe met de huidige box, pas je de schoftboompositie aan en verschuif je de breedte wat, kunnen ze jaren mee.

Ik heb geen jongvee meer en heb de dubbele boxen ook zo aangepast, ik zie totaal geen verschil in de bezettingsgraad, wat ik overigens wel verwacht had. Theorie en praktijk...
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam hoe lang denk je dat deze box het gaat houden. Ik vindt het op het oog een zwakke box, tenminste als ik mijn koeien ken. Die willen met hun schoudergewicht ook nog wel eens even schuren tegen de achterzijde van de box. De bevestiging is voornamelijk onder, de schoftboomklem te licht en dan LIJKT mij dat de box op een keer zegt: ik buig . Het voordeel van de Spinder is dat deze met een zwevende box dan verschuift ipv buigt. Misschien wel eerder maar geen blijvende schade.

Ik beoordeel maar vanaf een plaatje dus geen ervaring
pieta
@van Ittersum Spinder veert als het ware. Iets wat star is moet gewoon heel sterk zijn omdat het alleen kan breken.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
De bevestiging is voornamelijk onder, de schoftboomklem te licht

Levensduur zal de tijd leren. De spanten tussen de boxenrijen zijn meegenomen in de constructie. Elke vierde box zit rechtstreeks aan de spanten geschroefd. Schoftboomklemmen zijn verlengd, waardoor aanhechtingspunt ook verder naar achteren zit, best degelijk in mijn ogen.
m uut m
@van Ittersum
Wordt tijd voor een koeborstel.
+1
van Ittersum
@m uut m aanwezig😋
cs-agrar
Quote Reactie van @van Ittersum:
de box op een keer zegt: ik buig

knap van die box..
Kan wel meevallen daar die buiging in de lengte weg valt. Tis eerder zo dat het pootje scheurt.
dwers
Bij mij is boxafscheiding maar 80 cm lengte dus buikgedeelte van koe is vrij
Wilbert
Goede mat is met voldoende grip is veel belangrijker dan de vorm van de box bij een korte ligbox. Hier goede ervaring met rubbermat van bos rubber met schuim laag eronder.
bosrubber.nl/producten/veeteelt/…

Box altijd voor een zwevende gaan, poten halverwege of achter in de stront roesten weg en zit in de weg met schoonmaken.
Bij korte box tegen de muur is het makkelijker voor de koe als die zijn kop ergens achter kan "haken" bij het opstaan. Ittersum noemde dit ook. Dit om evenwicht te houden en kracht te kunnen zetten als de kont omhoog komt.
Ga bij verschillende adressen kijken en observeer hoe de koeien gaan liggen en staan.
m uut m
@Wilbert
Je zal maar koe bij jou zijn
+2
van Ittersum
@m uut m die koeien hebben waarschijnlijk een goed leven.👍🏻
m uut m
@van Ittersum
Dat betwijfel ik als de koe de box als "steun" moet gebruiken om te gaan staan.
Wilbert
@m uut m heb ik geschreven dat dat bij mij de huidige situatie is?
Frans1
@Wilbert halverwege de box is het hier gewoon droog,maar de r box staat ook nog iets verder naar voren als ik het goed heb.
Piet1960
@Wilbert Als de koe met opstaan ergens ''achter moet haken'' dan wordt 't dus tijd om te renoveren. Grip is inderdaad heel belangrijk voor 't vertrouwen om krachtig te kunnen opstaan en een gezonde koe die vierkant op de poten staat. Een koe die maar iets aan de poten mankeert gaat altijd scheef liggen met alle gevolgen van dien. Iemand met een potstal zal overigens weer een hele andere mening hebben over het hele ligboxenvraagstuk.
m uut m
@Piet1960
Een koe gaat ALTIJD scheef liggen.
Ga maar eens kijken als een koe gaat liggen.
Het probleem als de boxen de koe te veel belemmeren bij het gaan liggen en weer opstaan is dat de koe te lang blijft liggen.
De koe moet net als ons mensen elke 3/4 uur draaien.
Bij een koe houdt dat in dat ze gaat staan en binnen een minuut weer op de andere kant gaat liggen. Dit gedrag zie je nagenoeg niet in een ligboxenstal.
Dit zie je wel in een vrijloopstal en bij weidegang. De koe ligt in een vrijloopstal of buiten gemiddeld "maar" 10 uur. Waarom moet een koe in de ligboxenstal dan minimaal 14 uur liggen is mij een raadsel.
Een volwassen mens heeft gemiddeld 7 uur slaap nodig. Dat lukt prima in een goed bed. Heb je geen goed bed dan rust je niet goed uit je kan dan wel 12 uur gaan liggen maar je blijft moe.
ted9
@m uut m wat strooi jij in je vrijloopsta?l ik heb wel eens gezien dat in vrijloopstallen de mk elke x gingen verliggen omdat de bodem zo warm broeide dat de koe haar warmte niet kwijt kon. ook was het opstaan niet altijd even makkelijk omdat ze met hun voorpoten weg zakte in het losgefreesde bed. hierdoor konden ze hun poten achter er minder goed onder krijgen.
HansBa
Heb hier zwevende boxen van Spinder op 1,20 mtr en 1,10 mtr. De brede zitten altijd vol...
Ook waterbedden en diepstrooisel, ook de laatste altijd vol.
Wil nu nog meer diepstrooisel maken. In de Veeteelt adverteerde eerder altijd iemand met randen die je achter tegen de box kon monteren voor diepstrooisel.(soort melkputrand) Weet iemand nog wie dit was?
Tobber
@HansBa Oreel
Piet1960
@HansBa Jaren geleden was die gewoon bij Brouwers of de Boer te krijgen, Ik heb 'm dus als putrand. Nog steeds zonder roest.
+1
huub
@HansBa ik weet niet wat je strooit in de diepstrooisel boxen? Bij zo'n putrand lopen de koeien het er makkelijk uit. Er komt geen vaste kant in je strooiselbed. Voor diepstrooiselboxen geldt eigenlijk dat je ze altijd vol moet houden, als de koeien er als het ware bovenop liggen dan blijven de boxen veel schoner.
boertje009
@HansBa als ze nog 2e hands zoekt?! heb ik nog 30 mtr voor je. dat in oude ligboxen stal is nu voor jongvee daarom eruit gehaald. in nieuwe stal alles diepstrooisel
friesboertje
Even voor mijn verduidelijking, hoeveel koeien lopen op deze kant van de stal op de foto en hoeveel ligboxen zijn?
Frans1
@friesboertje Foto is van vorig jaar,is ook alleen om het algemene beeld te laten zien,je ziet duidelijk dat ze om en om liggen,ik zie ook wel eens bazige koeien andere uit die boxen stoten zodat zij er in kunnen.De boxen tussenin gaan ze wel in als de stal vol zit,maar duurt wel langer,dus vinden ze minder prettig.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
67
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0