Boete voor rmo chaufeur

Treinongeluk
Algemeen
20 nov 2017 om 12:00uur



Tegen de Drentse melkwagenchauffeur, die vorig jaar betrokken raakte bij een treinongeval bij Winsum, is 250 euro geëist. Dat meldt RTV Noord.
Volgens het Openbaar Ministerie heeft de chauffeur van de tankwagen geen voorrang gegeven aan de trein. De chauffeur en zijn werkgever hadden de fout al erkend: de 30-jarige man heeft de trein over het hoofd gezien.
Het niet verlenen van voorrang is een overtreding, geen misdrijf. Daarom verscheen de man voor de kantonrechter. 'Hij heeft de trein niet laten voorgaan, waardoor gevaar is ontstaan. Het is een strafbaar feit', vindt de officier van justitie. 'Ondanks dat er goed is gekeken en er snelheid is geminderd, heeft er toch een aanrijding plaats gevonden.'
Zon
De chauffeur is verblind door de zon, gaf hij tegenover de rechter aan. Dat stelde melkveehouder Leon Jeuken uit Winsum vorig jaar ook. 'De chauffeur heeft daardoor de trein niet zien aankomen.' Op een paar schaafwonden na had de melkwagenchauffeur niets.

Bij het ongeluk vielen achttien gewonden. Het was het derde ongeval met een trein in een paar jaar tijd op dezelfde overgang. In 2014 vonden er twee ongelukken met dodelijk afloop plaats; zo kwamen een krantenbezorger en een veehouder uit omliggende plaatsen om het leven.
Noodweg
De omliggende boeren pleitten al decennia lang voor een beveiligde overweg. Na een gesprek met ProRail kwam er overeenstemming met de naburige melkveehouder voor een noodweg. De spoorwegovergang is nu niet meer in gebruik

Deel dit topic

Reacties

+4
arjankok
En prorail gaat vrijuit , schande !!!!
+1
arjankok
Zo is het beter , bron AD

Geen straf voor botsing met trein in Winsum
De bestuurder van de melktankwagen die op 18 november 2016 bij het Groningse Winsum met een trein botste, heeft vandaag geen straf gekregen van de rechtbank in Groningen. Het Openbaar Ministerie had een boete van 250 euro geëist.
ANP/Simone van Zwienen 04-12-17, 13:36 Laatste update: 14:11



De 30-jarige man uit Diphoorn heeft volgens de officier van justitie de trein niet laten voorgaan op een onbewaakte overgang, waarmee hij de wet heeft overtreden. De rechter is het daarmee eens, maar mede omdat het ongeluk veel impact heeft gehad op de chauffeur, wordt hem geen straf opgelegd. De man toonde zich ook zeer betrokken, aldus de rechter.
De trein ontspoorde na de botsing; de tankwagen - die van een boerenerf kwam - kwam in de sloot terecht. Achttien van de vijftig passagiers raakten gewond, van wie drie ernstig. Het spoor liep flinke schade op.
Laaghangende zon
De chauffeur verklaarde eerder tegenover de rechter dat hij goed om zich heen had gekeken bij een laaghangende zon, maar de trein niet had gezien. Hij had naar eigen zeggen geen haast en reed met lage snelheid. Zelf raakte de bestuurder, die bij een boerderij melk had getankt en onderweg was naar de fabriek, lichtgewond.
Op zich heeft zijn rijgedrag volgens de rechter geen gevaar of hinder op het spoor veroorzaakt, zoals het OM hem had verweten. Wel heeft hij een overtreding begaan door de trein niet voor te laten gaan.
Onveiligheid
Dat er geen straf volgt, heeft volgens de rechter ook te maken met de onveiligheid van de overgang zonder spoorbomen. De advocaat van de bestuurder stelde twee weken geleden dat de gemeente Winsum en ProRail te laat de onbewaakte overgang hebben aangepakt. 
Het was niet de eerste keer dat het misging. Twee jaar geleden kwam een 24-jarige man om het leven toen hij met zijn auto overstak en geraakt werd door een trein. Een halfjaar daarvoor trof een 67-jarige man hetzelfde lot toen hij over de overgang wilde rijden. 
+1
oldhuus
@arjankok
Mooi schijnproces, maar de overheid gaat gelukkig vrijuit, stel je eens voor dat er zomaar (semi-) ambtenaren berispt zouden worden!
Groen1
Voslaan krijgt geen bewaakte spoorwegovergang
Er komt geen bewaakte spoorwegovergang bij de Voslaan in Winsum. Dat laat wethouder Bert Westerink weten. Hij heeft hier onlangs een gesprek over gehad met ProRail en het ministerie.
De onbewaakte spoorwegovergang aan de Voslaan is omstreden. Er gebeurden regelmatig ongelukken. Nadat er een jaar geleden een trein in botsing kwam met een melkwagen is besloten de overgang te sluiten en een noodweg aan te leggen naar een andere overgang.
Gemeente en omwonenden hoopten dat er geld geïnvesteerd zou worden om de spoorwegovergang te voorzien van slagbomen en alarmbellen.
rtvnoord.nl/nieuws/186955/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0