Video: Maaier heft automatisch bij wild in het veld

Machinefabrikant Pöttinger introduceert deze week het Sensosafe-systeem op de Agritechnica in Hannover (D). Dit systeem herkent dieren in het veld, zodat de maaier tot een rijsnelheid van 15 kilometer per uur automatisch wordt geheft. Het systeem bestaat uit een sensor die op kleur de bodem aftast. Wanneer de sensor een kleurverschil ziet, heft hij de maaier in een keer omhoog, om direct na het object de maaier weer te laten zakken. De uitvinding is op de beurs beloond met een zilveren medaille.

Deel dit topic

Reacties

labella
Leuk bedacht in theorie maar in de praktijk wordt er harder dan 15 km/u gereden. wij rijden bij het maaien 23 km/u en dan heft de maaier te laat en is de ree of ander wild nog de kop kwijt, het blijft toch gewoon een kwestie van goed opletten tijdens het maaien en dan gaat het bijna altijd goed.
+3
kaas
@labella dat is geen maaien meer ,als je een beetje netjes maai beeld wilt hebben dan is 15 km wel de max maar er zijn altijd baas boven baas
labella
@kaas met een claas maaier kun je gewoon 23 km/u rijden en een mooi maaibeeld hebben.
+3
huub
@labella volgens mij komt er van dat goed opletten dan ook niet veel terecht.
kaas
@labella ja ja met een claas maaier dan weet je zeker dat je met 2 jaar geen maaier meer hebt
+3
van Ittersum
@labella we geloven veel maar soms ook niet.
+1
Wilbert
@labella en hoelang houdt de koppeling dat vol? of rijd je ook met 23 over de kopakker?
+1
hobbyboer
@Wilbert Met mooi vlak land en i.c.m een cvt gaat dat prima.
bio boer
@Wilbert trekker met vario he kun je zo op een kopje druken zo die dan 9 kmh gaat op de kop akker of op het voetpendaal 😃
Wilbert
@bio boer Aha 😄
Stond trouwens in een ander topic dat remmen op de vario niet zo goed is... maar als het werkt, mooi 😄
pieta
@Wilbert Een Fendt met TMS. Gaspedaal = rijpedaal. 😁
+1
de hoef
@labella 23 km dan spoor je ook niet helemaal
Frans1
@de hoef sommigen kunnen alles (kapot krijgen) ☺
Jannus
@labella Het meeeste wild vertrekt bij het naderen van eeen trekker echter en ree kalf blijft stil en diep wegliggen en maai je morsdood en dus geloof ik ook niet dat een trekker zo snel reageert op een indicatie voorop de maaier.

Hier weet ik waar de reeen weiden en waar ongeveer hun kalveren liggen tot ze gezoogd worden en dat gedeelte doorzoek ik voor te maaien en zet er een prikpaaltje neer waar ik een ruime cirkel laat staan
+1
Fendt926Driver
@labella 23kmh maaien?
En toen werdt ik wakker.....
Ik maai nooit harder dan 15 kmh en kan het nog nooit afkijken waar wel of geen wild zit.
Maar sommige mensen kunnen altijd meer dan anderen.....
casejxu
@Fendt926Driver heb t ook eens gehaald. 23 kmh en dan twee percelen van 30 en 35 ha. Stengelig spul. Ging monster maar was mij hard zat
+1
newholland6640
@Fendt926Driver

Of je met negen meter maait of met 3 is wel een verschil. Met drie meter kijk je alleen naast je en vaak zie je al wel een keer wat liggen de ronde ervoor.
Milkman4
Met 23 km/uur zal er wel geen zware snede opstaan.
bio boer
Maai hier ook met 20 kmh gaat prima met schijfenmaaier zonder kneuzer en genoeg vermogen
ted9
Leuk bij molshopen
hobbyboer
@ted9 ja, ideaal met dit systeem.
Blijven je messen mooi scherp ☺
+4
trean
Ik zou de sensoren vervangen door een warmtecamera. Nu gaat die voor elk stukje afval omhoog. Een velletje wc papier of een beetje verpakkingmateriaal van de mc donalds is genoeg om omhoog te gaan.
Hoef je geen grasland mee te gaan maaien waar koeien hebben gelopen, dan gaat hij voor elke stronthoop omhoog.
+1
Wilbert
@trean Als je iets meer moeite had gedaan om het eea te begrijpen, dan begrijp je waarom voor een IR sensor is gekozen en niet voor warmtesensor. Alhoewel de auteur van het melkvee artikel het er ook niet beter van maakt...

Warmtesensor is te ongevoelig op warme dagen. De IR sensor ziet een andere kleur dan wij mensen. Als je weet welke IR kleur dieren uitstralen, weet de software wanneer die moet heffen. Molshopen en ander dood vuil worden dus netjes genegeerd.
trean
@Wilbert dan moet je die IR sensoren goed afstellen in de software als je alleen voor dieren heft. Overdag zal het nog wel gaan maar bij zonsopkomst of ondergang en bij schaduw zal een kleursensor nog wel eens een dier missen of juist wel zien terwijl hij niet is.
Is ook nog geen goed werkende robot die het verschil tussen gewenste planten en onkruid kan zien.
+2
Quintto
@trean maar een plant onderscheiden van een andere plant is moeilijker dan het vinden van een dier tussen de planten
selten
@trean
Is er misschien niet, maar waar ligt dat aan?

Ik ken machines, waarbij ze in millisecondes, groentes kunnen keuren, alleen het is nooit 100%... Voedingsmiddelen industrie is hierop al wel wat verder, maar de prijs van een dergelijk systeem, met achterliggende computer, dient dan ook betaald te worden...
+1
selten
@Wilbert
Daarbij reageert een warmtecamera meer op een molshoop, die in de zon opwarmt.
IR sensoren zijn in de industrie goed bekend, worden niet voor niets veel toegepast...
deutzdxfan.
@Wilbert IR betekent infrarood en is warmte. Het werkt dus wel door de warmte die het dier uitstraalt. Infrarood betekent onder rood dus het zit tussen microgolven en de kleur rood in. Daar tussen zit warmte. Wel kan het zijn dat het systeem de molshopen herkent en negeert en de dieren herkend aan het patroon.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's wild , kleur , bodem , dieren , sensor , maaier en agritechnica geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0