NAJK en Rabobank zien drie strategieën voor toekomstgerichte melkveehouders

Het runnen van een melkveebedrijf is de afgelopen jaren enorm veranderd. Toch blijft er volop toekomstperspectief voor jonge ondernemers met de juiste strategie. De Rabobank heeft in samenwerking met het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) een nieuwe visie op de melkveehouderij opgesteld. In de visie 'Melken in de nieuwe realiteit' worden 3 strategieën geschetst voor toekomstgerichte melkveehouders: 'de ambitieuze ontwikkelaar', 'de stabiliserende en optimaliserende ondernemer' en 'de verbreder'. Deze verdeling is niet zwart-wit. Een bedrijf hoeft niet op alle punten tot één stroming te behoren.

Deel dit topic

Reacties

Wimblij
Ik lees niks over produceren tegen de laagste kostprijs. We produceren tegen wereldmarktprijzen met hier en daar een klein plusje van 1.5 cent. Dan zit er niks anders op dan alleen voor de laagste kosten te gaan.
George
Wat moeten we nou met zoiets? Wat staat er eigenlijk voor nieuws in?
+1
Jan S
😀
groeier
@Jan S
Als de overheid maar wat mee werkt.
pieta
Quote Reactie van @groeier:
ls de overheid maar wat mee werkt

Overheid maakt beleid. Als je iemand wil helpen die wat mee werkt dan zul je iemand in moeten huren. 😁
Jan S
😀
demelkboer
De stoppers visie van de rabo lijkt mij niet echt aan te sluiten bij de najk
+4
van Ittersum
Waarom iedereen maar een hokje proberen te stoppen? Iedere mens en melkveehouder is uniek behalve bij het njak en de Rabo . Dit jaar via box 3 iets geregeld bij de bank. Ondanks iedereen wist dat dit een walk-over was, was omdat we in hokjes denken een crime. De computer weigert naar de volgende scherm te gaan.... geen werkgeversverklaring...daarom spuug ik dus op zoiets. Altijd maar in hokjes denken, weg inovatie, weg creatief denken....en dat voor de njak , die zou juist anders moeten denken
+1
robbies
@van Ittersum NAJK is het kikkerbadje van LTO. Buiten Bart van der Hoog is er niemand die eens buiten de kaders durft te denken. Op zich ook weer niet gek, want Bart sloot zich onlangs aan bij één of ander iets van milieudefensie of natuur en milieu en toen werd zijn kop er hier ook afgezaagd.

Rabobank probeert krampachtig de prijs van P-rechten omlaag te krijgen door te stellen dat niet iedereen moet willen kopen. Ze zien straks in een rotgang alle buffers richting fosfaatrechten gaan, waardoor ze bij een volgende melkprijsdip wat leningen moeten gaan afschrijven en met wat onverkoopbare boeltjes overblijven. Rabobank vergeet alleen dat schaalvergroting tot op heden nog de meest succesvolle (ik zeg niet rendabele) businesscase is geweest.

Achteraf een visie schrijven kan ik ook. Dit hadden ze 8 jaar geleden moeten neerpennen, toen was het geloofwaardig geweest
Wilbert
@robbies buiten de kaders denken? Zie de jumbo? Over 5 jaar iets misschien willen, wel extra eisen, niet extra betalen. Dat is waar Bart met ogen open intrapt. Bart zou eerst eens wat jaren buiten de agrarische sector moeten gaan werken om marktwerking en toegevoegde waarde beter te snappen.

Wat betreft de visie, hardstikke leuk dat het NAJK wat colleges heeft gevolgd bij de Rabo, maar ze hadden beter kunnen werken aan mogelijkheden om bedrijfsovernames van extensieve bedrijven makkelijker te maken. Die zijn namelijk alleen over te nemen als de rest van de familie afziet van "hun" deel en alles aan de overnemer gunt. Ook de staat, belasting zou ook kunnen bijdragen. Daarnaast kan de zij-instroom van nieuwe boeren versoepeld worden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , rabobank , melkveehouders , melkveebedrijf en najk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0