NL Landbouw is innovatief maar we zijn één terrein vergeten en dat is de mest

Hieronder een stukje uit een interview met Brinkhorst en Bleker, Henk slaat de spijker volop op zijn kop!

Bleker: „We zijn in Nederland innovatief geweest in de landbouw, maar we zijn één terrein vergeten en dat is de mest. Daar doen we het nog net als vijftig jaar geleden, alleen nu met gigantisch veel meer dieren.” We verstoken in ons land twee miljard kuub aardgas voor het produceren van kunstmest. Dat is ongeveer 8 procent van wat er jaarlijks uit Groningen wordt gepompt. En waarom gebruiken we kunstmest? Omdat de mineralen van dierlijke mest niet worden geaccepteerd als vervanger van kunstmest, door Europese regels. Daar ontstaat nu pas een beetje ruimte voor. Als we het voor elkaar krijgen de mest te bewerken tot bruikbare mineralen, kunnen we de kunstmest reduceren. Dát is pas goed voor het klimaat.”

Brinkhorst: „Maar waarom is het dan al die jaren niet gebeurd?”

Bleker: „Boeren en mesthandelaren hebben altijd naar de goedkoopste oplossing gezocht. En de goedkoopste oplossing was: ik breng het naar de boeren in Groningen.”

Brinkhorst, zacht: „Ja, of ze dumpen het in de sloot.”

Bleker, onverstoorbaar: „Maar als je als overheid zegt: ‘Beste vrienden, je moet 30 procent van je mest bewerken tot bruikbare mineralen’, dan heb je het probleem grotendeels opgelost. Ik geloof er nog steeds in.”

De overheid stopte al honderden miljoenen euro’s aan subsidie in mestfabrieken en vergisters, zonder veel resultaat.

Bleker: „Het is niet gelukt, nee. Maar daarvoor moet u bij mevrouw Dijksma zijn en meneer Van Dam [Landbouw-staatssecretarissen van de PvdA in het kabinet-Rutte II]. Die zijn er niet voluit achteraan gegaan. Een gemiste kans.”

Meer: nrc.nl/nieuws/2017/…

Deel dit topic

Reacties

oldhuus
80% van die kunstmest gaat op export, maar verder helemaal mee eens.
+1
brabo
Er wordt achter de schermen al tientallen jaren door verschillende bedrijven hard gewerkt om meer met mest te kunnen doen dan dat we nu al kunnen. Het is echter allemaal niet zo makkelijk als dat we zelf zouden willen. Iedere boer wil best wel een eenvoudige betaalbare installatie op zijn bedrijf waardoor er eenvoudig te besparen valt op gas / electra / kunstmest. Als het eenvoudig zou zijn dan was het er al lang.
George
Bleker denkt iets te gemakkelijk en gaat voorbij aan het feit dat echt mestverwerken tot een kunstmest vervangbaar product heel duur is en waarschijnlijk niet kan concurreren met echte kunstmest.
KOC1981
@George tja, met die gedachtengang gaat er nooit iets van de grond komen. Roelof Joosten heeft er bakken kritiek over gekregen, maar met Jumpstart + mestkraker zijn ze misschien wel op de goede weg??? De tijd zal het leren.
George
Quote Reactie van @KOC1981:
tja, met die gedachtengang gaat er nooit iets van de grond komen

Tja jongen ik kan er ook niks aan doen. Maar ik vrees gewoon dat het zo is. Mest verwerken en bewerken wat gelijkmatig van samenstelling is en even makkelijk en secuur is toe te dienen als kunstmest zal fors geld kosten vrees ik en niet kunnen concurreren met kunstmest.
Twentsch Land
@George

Dat is misschien tot nu....komt er groen licht zal ook veel meer geld geïnvesteerd worden in systemen die het wel rendabel maken.
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Dat is misschien tot nu....komt er groen licht zal ook veel meer geld geïnvesteerd worden in systemen die het wel rendabel maken.

Ik vrees dat het een duur productieproces blijft.
wotan2
Toch mooi dat het NRC op de foute cijfers blijft door borduren, ook al hebben ze elders gerectificeerd.
Jan S
😀

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mestfraude geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN