Nauwelijks financieringsruimte voor fosfaatrechten

Op een gemiddeld melkveebedrijf is op jaarbasis niet meer dan 2 euro per 100 kilo melk beschikbaar voor het dragen van de financieringslast van investeringen in fosfaatrechten. Dit concludeert de Rabobank in haar sectorvisie ‘Melken in de nieuwe realiteit’.

veeteelt.nl/economie/nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

+1
storm
Wat een gelul zeg. Gemiddeld bedrijf en rente 4%, dan zit je als boer toch mooi verkeerd.extra kasstroom van 1100€ per koe maar het voer ligt er al en de stal staat er ook.
Het geld leen je onder de 2% volgens mij en er zijn genoeg bedrijven die het veel beter doen dan het gemiddelde.
Overigens zie ik het zo n vaart nog niet lopen met die fosfaat rechten. Velen geven al aan dat ze helemaal niet kopen wegens gebrek aan opvolging.
Degene die de huidige prijs kunnen betalen verdienen het geld niet met melken.
+1
Noorderling
@storm
met de huidige prijzen van fosfaat kom je per melkkoe uit op ca 20cent per kg melk aan kosten wanneer je rekent met aflossen in 5jaar en 3% rente. Als je enige beperking in de bedrijfsvoering P rechten is, is dat wel te betalen.
sil
@Noorderling Te betalen is het wel voor diegene die hun verloren stalruimte van 8.3 % willen aanvullen, maar of je er na 5 jaar iets mee hebt verdiend is de grote vraag. Ik ga ervan uit dat die rechten over 5 jaar wel een restwaarde hebben. De grote vraag is waar gaan we die op in zetten? 50 euro per kg fosfaat is mijn insteek.
+3
grondlozeboer
De rabobank.....tja dan schrijven ze dat ze gewoon worden gefinancierd, dan schrijven ze dat er geen ruimte is om ze te financieren, volgensmij moeten ze gewoon s aan t werk gaan waar ze voor aangenomen zijn, geld verkopen, kan t uit, financieren die handel, kan t niet uit, dan maar niet.
Is per bedrijf toch verschillend, ken ze hier in de buurt, amper gefinancierd, en toch gaan ze t niet redden, en bedrijven met een forse financiering die goed geld verdienen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0