Countus: één op de vijf melkveehouders kan fosfaatrechten kopen

Eén op de vijf melkveehouders heeft voldoende middelen om in 2018 fosfaatrechten te kopen om de krimp van 8,3 procent op te vangen. Dit blijkt uit berekeningen van Countus accountants en adviseurs.

Deel dit topic

Reacties

vaak
10 kg fosfaatrechten of 500?
groeier
@vaak
Als de bank maar wat mee gaat helpen wel 5000
+5
demelkboer
En toch gaat het allemaal gebeuren. Al moeten we weer voor niks werken , het familie kapitaal er door gedraaid worden en oma worden verkocht. We zullen ze kopen.
+2
demelkboer
@demelkboer in mijn geval niet hoor. Geen familie kapitaal en oma meer. En werken voor niks kunnen we al 😊
Frans1
Quote Reactie van @demelkboer:
Geen familie kapitaal en oma meer

Al eerder verbrast 😁
+1
demelkboer
@Frans1 al superheffing en quotum van betaald 😁
Frans1
storm
@demelkboer wat krijg je voor een oma dan! Hier hebben we ze voor niks meegegeven en kregen we naderhand nog een rekening!
+2
j h p
@storm Kan dat ook met schoonmoeders? 😂
+1
cjw73
Op basis van 100 euro per kilo!! Dus bij de huidige prijzen is het groepje nog gigantisch kleiner.
+2
vaak
@cjw73 Je blijft toch lachen met die adviseurtjes.
+2
jg
@vaak Profileringsdrang
+4
labella
Blijvers zullen zeker fosfaatrechten kopen. degene die de afgelopen 30 jaar geen melkquotum hebben gekocht zijn bijna allemaal gestopt, met de fosfaatrechten zal het niet anders zijn. Het is eten of gegeten worden.
+3
van Ittersum
Hoe duurder hoe beter......laten we daar met zijn allen op hopen

Dan gaat het goed #omdenken
cjw73
@van Ittersum wil van ittersum bijna met pensioen ofzo? 😉
van Ittersum
@cjw73 pre-pre-pre-pensioen. Beetje voetballer gaat rond zijn 30e jaar met pensioen. Ik ben dus al 20 jaar te laat 😉
+4
robbies
@van Ittersum Dat komt omdat wij de voetbal zijn
hans1980
Het uitfaseren van de melkveehouderij is begonnen..RFC is je liever kwijt dan rijk,
Misschien ook maar cashen dan??
+1
vaak
@hans1980 Niet voor 100euro per recht.
Dan melken we gewoon door, het moet wel leuk blijven.
van Ittersum
@vaak idd, probleem is dat het geld niet (defensief) rendeert. Hoeveel miljoen met je wel niet bezitten om niet in te teren en brutto 50000 bruto per jaar te besteden hebben. Dan maar gewoon doormelken, misschien minder scherp, wat kleiner, wat subsidies opstrijken en iedereen je wat voor gek laten aan zien🤣
+3
Frans1
Quote Reactie van @van Ittersum:
idd, probleem is dat het geld niet (defensief) rendeert

Je kunt het ook gewoon opeten,je laatste hemd heeft toch geen zakken
+1
pieta
@Frans1 Je gaat toch je geld niet opeten. Koop er dan eerst iets lekkers van. 😁
+1
Frans1
@pieta dat zou idd ook nog kunnen 😁
mlkvhoudr
Ook als ik als klant niet rendeer voor countus raad ik ze aan het werk er bij te pakken voor de continuiteit van countus 😁

Lekker gratis werken voor de bedrijfscontinuiteit ik zal die logica nooit gaan begrijpen
+2
Allemaal snel kopen , voordat het OP IS,
Qountus heeft veel mensen aan het werk van een uitzend buro , zonder kennis van zaken , dit is al langer bekent.
weurding
@Detukkeroettwente valt je mee. Hier bij countus veel mensen die direct of indirect een link met de landbouw hebben. Onze boekhouder heeft zelf thuis ook een melkveebedrijf
Twentsch Land
@Detukkeroettwente

Die zullen dan in hoofdzaak het interieur wel verzorgen 😉
pietjepuk
Kunnen of willen?
Coen
@pietjepuk , met eigen geld of met geleend geld?
+1
Brutus64
Wat een onzin verhaal, fosfaatrecht voor 100 euri, om te overleven zul je vroeg of laat toch kopen, ken de geschiedenis van het quotem
+3
Herbert
@Brutus64 aan het begin van het quotumtijdperk stond het grootste gedeelte van de koeien nog op een arbeidsintensieve grupstal. Door de jaren heen was groei mogelijk door arbeidsverlichting. Dus tenzij er nog grote technologische ontwikkelingen komen waardoor je 200 koeien per persoon zou kunnen melken, stopt de helft van de bedrijven nu wel met groeien. Het max aantal koeien per persoon is zo langzaamaan al overschreden bij de meeste bedrijven.
Brutus64
@Herbert toch staan er straks, nu ook al, heel wat nieuwe stallen half vol.
Ook bij de niet groeier en niet grond gebonden melkveehouders zitten er gaten in de stal en die wil je ook vullen.
Dus voorlopig is er vraag genoeg
Twentsch Land
@Brutus64

Zo is het....groei gaat gewoon door....vaste lasten blijven stijgen en de jonge generatie wil soms ook een weekend vrij en op vakantie ...... dus groter en een ( parttime ) medewerker.
+3
pieta
@Herbert Is dat zo? Volgens mij zijn er in de jaren 70 heel veel ligboxenstallen gebouwd.
pieta
Quote Reactie van @Herbert:
Dus tenzij er nog grote technologische ontwikkelingen komen waardoor je 200 koeien per persoon zou kunnen melken, stopt de helft van de bedrijven nu wel met groeien

Drie melkrobots.
Herbert
@pieta 3 robots voor 1 persoon? Succes. Klein beetje trammelant en je kunt een nachtdienst erachteraan doen. En die 3e robot levert niks op aangezien je alle kleine klusje rond het bedrijf en landwerk uit moet besteden.
+1
Noorderling
@Herbert
de ramp is natuurlijk minder groot als 1/3 robots stil staat ipv 1/2.
Daarnaast heb je toch de haalkoeien die je op moet sluiten, of je er nu 3 of 5 achter het hek jaagt maakt qua werk amper uit. Je krijgt met een 3e robot bij lange na het de helft aan extra werk erbij. Het enige dat toeneemt is het aantal kalvingen met bijbehorend werk. Als dat loopt is het kalf 2 dagen met de fles voeren, het risico is dat als het niet loopt dat je er een fulltime medewerker bij in dienst kunt nemen. Alleen is dat met een melkstal ook het geval.
diezel
Quote Reactie van @Herbert:
3 robots voor 1 persoon? Succes.

Als je jong bent kan je schijnbaar veel aan. 😄
1 man, 8 robots en 500 koeien
edepot.wur.nl/327687/
+1
robbies
Quote Reactie van @Herbert:
Dus tenzij er nog grote technologische ontwikkelingen komen waardoor je 200 koeien per persoon zou kunnen melken, stopt de helft van de bedrijven nu wel met groeien.

Toch genoeg bedrijven die denken dat ze 200+ koeien per man kunnen melken. Ik zet daar mijn vraagtekens bij
pieta
@robbies en @ herbert ik denk dat het wel kan maar of je het moet willen en of je er echt veel meer mee gaat verdienen is maar de vraag. Hoe meer koeien hoe meer afkalvingen hoe koe-handelingen en hoe beter je alles in moet richten. En goed inrichten kost geld, personeel kost geld enz enz.
Herbert
@pieta Dus een vergelijkbare groei als in het quotumtijdperk is niet realistisch. Toen was het nog te doen om op een rendabele manier meer koeien per persoon te gaan melken. Die rendabele grens is nu op sommige bedrijven al wel overschreden. Komende jaren alleen nog wat gemiddelde groei door het volzetten van stallen, daarna stabiliseert het wel. Helemaal met een ooit te verwachten verbod op "megastallen"
+2
Wilbert
@Herbert valt hard mee, in de jaren 50 dachten ze dat je bij 40 koeien al geen leven meer had... Als je diergezondheid en preventie boven aan zet, kun je heel wat koeien probleemloos melken. En uiteraard moet je de arbeidspieken (landwerk) uitbesteden.
+1
George
Quote Reactie van @Wilbert:
50 dachten ze dat je bij 40 koeien al geen leven meer had

Dat had je toen ook niet!
Erco
@George och och
+2
Frans1
@Wilbert ik zet liever bij 1/3 - 1/2 wat meer de puntjes op de i en zo een bovengemiddeld inkomen bij elkaar hobby-en, laat de fanatiekelingen dan maar achter 200 koeien aanrennen voor Nog geen modaal inkomen (2016).
@Herbert Schaal vergroting gaat gewoon door , misschien in een wat lager tempo, of boeren op twee lokaties, Jij kent ze ook wel boeren die met 35 koeien net zo druk zijn als iemand met 170,.
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Hoe meer koeien hoe meer afkalvingen hoe koe-handelingen en hoe beter je alles in moet richten. En goed inrichten kost geld, personeel kost geld enz enz.

Dat hoeft niet veel geld te kosten, je bent alleen twee rechten handen nodig, een betonmolen, flex, lasapparaat en wat oud ijzer. Dat is allemaal zelf wel vrij eenvoudig te realiseren.
Veel op opendagen kijken, foto's maken en een schets die je elke keer wat aanpast. Dan is het vrij eenvoudig te kopiëren naar je eigen bedrijf. Tenzij je natuurlijk al druk bent met de eindjes aan elkaar rennen en geen tijd hebt om het bij een ander af te kijken.
pieta
@Noorderling Jij prutst van wat oud ijzer en een paar oude hydromotoren een zelfrijdende mengwagen in elkaar. Drie melkrobots zijn ook zowat gratis. En waarschijnlijk hebben ze nog wel een paar dingen meer nodig. Maar een beetje hekwerk voor routings maken hoeft niet alles te kosten. Maar dat zou ik bij 50 koeien ook al maken. Gewoon voor het gemak.
Noorderling
@pieta
Dat klopt, alleen bij 9/10 bedrijven valt er eerst nog wel wat goedkope tijdsbesparing te behalen voordat je begint aan dure zelfrijder speeltjes.
Todi
@Brutus64 Ze zullen wel per koe plek rekenen. Dus nu stal half vol.
van Ittersum
Vanaf 1/1 gewoon mondjesmaat kopen, betalen via de RC , heb je dat gezeur van banken en accountants ook niet. Laten we eerlijk zijn , nu wordt er immers goed geld gemaakt. Zie ook niets voor niets nu een groot aantal collega's 3x daags melken, nu is het duur dus nu cashen is hun motto. Die kosten van die Melker (AB er, ZZp er of medewerker ) is maar een fractie. Je kunt die namelijk mooi overdag inplannen. Melken ze bij "normale boeren" op die vaste tijden en overdag een keer bij die collega
George
@van Ittersum
Dus zo'n melker is drie keer op een dag aan het melken?
van Ittersum
@George yup , zomerdag zijn ze halve loonwerker en nu winterdag alleen Melker bij twee bedrijven, als voorbeeld je om 6 uur start, 8/9uur de tweede en 4 uur weer bij de eerste. Moet te doen zijn
+1
George
@van Ittersum
Nog niet voor €2500 netto in de maand.
+2
robbies
@George van Ittersum redeneert dat personeel dezelfde instelling heeft als een boer. dus om 6u beginnen en om 6u of later stoppen. "want dat hoort bij het vak". De meeste medewerkers werken 8u en zijn daarna weg. Of er nu gras ligt, er een koe ligt te kalven of er nog gevoerd moet worden of zelfs alle 3. En gelijk heeft hij
van Ittersum
@robbies er zijn gelukkig ook nog mensen die niet verwend denken
robbies
@van Ittersum niks te maken met verwend zijn
pieta
@robbies Jawel, daar heeft het ook mee te maken. Probleem is alleen als je iemand inhuurt dat die normaal gesproken zijn uren betaald wil zien of gecompenseerd met vrije tijd. Dus als ie de ene dag langer blijft omdat het toevallig heel druk is ie een andere dag er minder is.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Dus als ie de ene dag langer blijft omdat het toevallig heel druk is ie een andere dag er minder is.

Dat geldt voor de werkzaamheden die je kunt plannen. Dat is bij ons alleen niet zo. kuilen kan uitlopen, want de loonwerker kan verlaat zijn. Een koe kan platliggen om 17.00u. Wat denk jij dat je medewerker doet als hij om 18u met moeder de vrouw heeft afgesproken
+2
Twentsch Land
@robbies

Het is natuurlijk geen kantoorbaan....en dan nog...eventuele file onderweg...werken in een winkel waar 1 min voor sluitingstijd nog even iemand binnenkomt en volgens de regels niet direct weg gestuurd mag worden... enz enz ....

Koe die plat ligt is geen argument.
pieta
@robbies Dat is dus het gedeelte verwend zijn wat ik bedoel. Hoe denk jij dat het bij een loonwerker in zijn werk gaat? Elke dag van 8 tot 5? Als je bij een boer gaat werken dan zal het er ook wel eens bij horen dat je een keer flexibel moet zijn. Maar dat is bij heel veel bazen zo. Maar dat is niet gratis.
storm
@van Ittersum en wie melkt dan de derde keer? De boer zelf? Mooi gek geeft misschien 10-15% melk meer maar ook meer voer etc. Je moet al topmelker zijn en weinig problemen hebben anders is het niks waard.
van Ittersum
@storm kan meer redenen zijn.

* gewoon de laatste liters ook willen hebben om volgend jaar op de CRV lijst te komen.
* de medewerker is er toch al (of die losse kracht/ stagelopers is er toch al) en winterdag is het wat rustiger
* meerdere maten
* groeiplannen in gedachten en straks geen last van een eventuele nieuwe te bepalen stand-still referentie willen hebben
* economisch
* melkgift

Tis wel opmerkelijk dat een regiobestuurder van RFC die als een gemiddelde Melker bekend staat nu ook opeens drie x daags is gaan melken. Uiteraard is deze suggestieve conclusie nergens op gebasseerd maar na alle achteraf ongefundeerde conclusies mbt 2/7/2015 (veeaankopen) kijk ik nergens meer van op.
demelkboer
@van Ittersum supermooi drie keer daags melken. Vooral als je er volgend jaar nog fosfaatrechten voor moet kopen en je gehaltes dalen. 3 keer daags melken had je voor 2 juli 2015 moeten doen. Nu is het gewoon werkverschaffing
pietjepuk
Quote Reactie van @demelkboer:
voor 2 juli 2015

na 2 juli had het ook nog effect hoor.
demelkboer
@pietjepuk klopt. Na 1 jan niet meer. Een paar maand 40+ cent lijkt mij niet een goede drijfveer voor drie keer daags melken.

Uberhaupt is in nederland 3 keer per dag melken zeer moeilijk recht te rekenen. Ook zonder ffrechten. Kosten zijn hier gewoon te hoog. Geen mexicanen en te weinig mais in rantsoen. Een enkeling zal er geld an verdienen (van berkum bijv.) Maar de rest houdt er weinig an over.

Zo lang er nog boeren zijn met 11000 en twee keer melken......
van Ittersum
@demelkboer weet niet welke melkfabriek jouw melk ophaalt maar dit jaar gemiddeld boven de 40 cent(incl) en ik meen zo de laatste keer 46,50 cent per kg. Dan maar werkverschaffing, wel eentje die goed betaald
van Ittersum
@demelkboer moet kopen of ze gingen al of ze hebben al gekocht... ? Geen inzicht daar in , wel vermoeden

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kopen , melkveehouders , countus en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
69
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
0