Raad van State zet streep door gasplannen ex-minister Kamp

De Raad van State heeft besloten om de gaswinningsbesluiten van oud-minister Henk Kamp te vernietigen. ,,De onderbouwing deugt niet'', aldus de hoogste bestuursrechter van het land. De uitspraak betekent dat de gaswinning voorlopig blijft op 21.6 miljard kuub per jaar. Toch is er wel degelijk sprake van een 'overwinning' voor de Groningers, die al jaren kampen met aardbevingen als gevolg van de gaswinning.�
 Raad van State vernietigt gaswinningsbesluiten Groningen (nu.nl)

De minister van Economische Zaken moet opnieuw kijken naar hoeveel gas mag worden gewonnen in Groningen. De Raad van State heeft dit besloten omdat in de gaswinningsbesluiten niet goed is gekeken naar bij welke hoeveelheid gaswinning de veiligheid van de Groningers gegarandeerd kan worden.

 Gaswinning Groningen voorlopig niet omlaag (nos.nl)

De Raad van State heeft het besluit over de verlaging van de gaswinning vernietigd en geeft de minister van Economische Zaken een jaar de tijd om een nieuw besluit te nemen. Het huidige kabinetsbesluit is volgens de Raad van State niet goed onderbouwd. In april van dit jaar verlaagde de rechter de jaarlijkse gasproductie van 27 miljard naar 21,6 miljard kuub, op aandringen van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). De NAM ging tegen die uitspraak in beroep bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland.

 Raad van State vernietigt besluit over gaswinning (rtvdrenthe.nl)

De afspraken die de minister met de NAM heeft gemaakt over hoeveel gas er gewonnen mag worden in Groningen, zijn niet geldig. Dat heeft de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in ons land, zojuist geoordeeld.

 Reacties gaswinningsbesluit: 'Yes, gewonnen.' (rtvnoord.nl)

De minister van Economische Zaken heeft geen goede onderbouwing voor de huidige hoeveelheid gaswinning gegeven. Daarom moet het gasbesluit voor de hoeveelheid te winnen gas, volgend jaar opnieuw worden genomen. De reacties op social media zijn wisselend.

 Bodembeweging: 'Mogen we hiervan genieten? Dit is top' (rtvnoord.nl)

Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging (GBB) ging uit zijn dak na de uitspraak van de Raad van State woensdagochtend. 'Zie je nu wel!'

 Rechter vernietigt besluit over gaswinning (trouw.nl)

Ex-minister Kamp motiveerde zijn aardgasbeslissingen van de afgelopen twee jaar onvoldoende, zo besloot de Raad van State vandaag. De gaskraan gaat echter nog niet dicht.

 Gaswinning Groningen blijft op 21,6 miljard kuub (gelderlander.nl)

De Raad van State heeft besloten om de gaswinningsbesluiten van oud-minister Henk Kamp te vernietigen. ,,De onderbouwing deugt niet'', aldus de hoogste bestuursrechter van het land. De rechter heeft de huidige minister Eric Wiebes een jaar de tijd gegeven voor een nieuw besluit. De uitspraak betekent dat de gaswinning voorlopig op 21,6 miljard kubieke meter blijft staan.

 Raad van State zet streep door gasplannen ex-minister Kamp (tubantia.nl)

De Raad van State heeft besloten om de gaswinningsbesluiten van oud-minister Henk Kamp te vernietigen. ,,De onderbouwing deugt niet'', aldus de hoogste bestuursrechter van het land.

 Groninger Bodem Beweging: 'De Groningers hebben recht gekregen' (nu.nl)

Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging is blij met de vernietiging van de gaswinningsbesluiten van voormalig minister Henk Kamp (Economische Zaken). De Raad van State besloot woensdag dat het gaswinningsplafond opnieuw moet worden vastgesteld.

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden kampen , platteland , uitspraak en gaswinning geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!