Nederlandse kostprijs van melk hoogste in de EU

De Nederlandse kostprijs voor de productie van melk is afgelopen vier jaar als enige in Europa gestegen.De kostprijs van de Nederlandse veehouders bedraagt ruim 40 cent per kg melk. Daarmee behoort deze inmiddels tot de hoogste van Europa. Dat blijkt uit een analyse van 320 bedrijven die lid zijn van de European Dairy Farmers.

Hoge kostprijs baart zorgen
De gemiddelde kostprijs voor een kg melk bedraagt in Europa 35 cent. In Europa daalde de kostprijs afgelopen vier jaar met gemiddeld 3 cent per kg, terwijl die in Nederland juist steeg. De kostprijs daalde in Zweden met 11 cent per kg het hardst. De hoge kostprijs in Nederland baart zorgen, omdat door de komst van fosfaatrechten volgend jaar de kostprijs alleen maar verder zal stijgen.

Deel dit topic

Reacties

casev
Ach.... de gemiddelde nederlandse melkprijs op dit moment ligt misschien wel 10 cent boven die van frankrijk en met name portugal. Is het dan zo'n probleem dat de kostprijs ook wat hoger ligt?
van Ittersum
Al zo oud als Metuzalem, is dit niet in alle sectoren zo. Vandaar dat Nederland in de meeste statistieken altijd wel hoog scoort qua leefomgeving, komt ergens vandaan zou je zeggen
+9
Wimblij
De afgelopen decennia zijn winsten en financieringsruimte gebruikt voor bedrijfsontwikkeling in de vorm van melkquotum, in de toekomst fosfaatrechten. Resultaat nog steeds te kleine melkveebedrijven met financieringen van meer dan een euro per liter. Door keihard te werken met het hele gezin krijgen we het rond gezet. MELKEN IN NEDERLAND = IN ARMOEDE LEVEN. GEEF UW KINDEREN EEN BETERE TOEKOMST.
Coen
@Wimblij , elke marge die er is of komt wordt toch gebruikt om te investeren in nog hogere vaste kosten 😄
+4
de hoef
@Coen dat ligt puur aan jou coen ,wij moesten van jou grond kopen
+1
Coen
@de hoef , gelukkig niks moet, alles mag 😄
een ieder is zelf verantwoordelijk voor zijn bedrijfsontwikkeling.
de hoef
@Coen kom je nu mee
van Ittersum
@Wimblij dan zou er ook een moment moeten komen dat de wal het schip keert. Vanuit gaande dat ik in mij bijna 30 jarige bestaan als boer nog nooit iets anders heb gehoord van: kan niet, onmogelijk, bedrijfsmoord, gekte enz enz.....de " critici" het ongelijk aan hun zijde hebben gehad. Kan er niets anders van maken
+4
Wimblij
@van Ittersum resultaat in Nederland is veel uitgeholde bedrijven. Van buiten ziet het er goed uit, maar in het boekhoudrapporr staan hoge schulden en een rendement op het eigen vermogen van 1 of 2 %. Kijk naar gegroeide gezinsbedrijven in Ierland, Duitsland en België, 150 tot 300 koeien met 100 tot 250 ha grond, mechanisatie up to date en beperkte financieringslast.
hans1980
@Wimblij staat in de boerderij ook bedrijf tekoop voor 5,7 miljoen volgens mij excl.fosfaatrechten das veel geld om daar 1 a 2% rendement uit te halen denk voor veel bedrijven het meeste Intressant om te cashen hoeft niet in 1 x maar grond kan deels in verhuur of fosfaatrechten in verhuur dan wanneer ie 15.000+ /koe is verkopen denk dat je meer verdiend dan dat je ooit met melken kunt verdienen .
En idd 1-2% rendement op EV dat kun je met risicoloos belegger gemakkelijk verdubbelen.
George
Quote Reactie van @hans1980:
voor 5,7 miljoen

Hoeveel grond zit er dan bij? Wat een geld. Als je dat kunt betalen vraag ik me af of je niet beter iets anders met je geld kunt gaan doen. 😄
Groen1
@George In Damwoude (Fr.) staat een up-to-date melkveebedrijf voor omgerekend 200 melkkoeien met 75 hectare te koop. De vraagprijs is €5,6 miljoen (going concern).
fundainbusiness.nl/agrarisch-bedrijf/damwald/…
George
Quote Reactie van @Groen1:
Damwoude (Fr.) staat een up-to-date melkveebedrijf voor omgerekend 200 melkkoeien met 75 hectare te koop. De vraagprijs is €5,6 miljoen (going concern).fundainbusiness.nl/agrarisch-bedrijf/damwald/…

Redelijk mooi maar wat een geld. Als je dat geld hebt dat je het kunt betalen ga je dat toch niet meer doen. Waarschijnlijk allemaal weidegrond. Ook nog ruim 1000 meter asbest volgens mij. Mag best een miljoen af en dan hoef ik het nog lang niet.
weurding
@George miljoen eraf zou ik de gok wagen george.. beetje handelsgeest en je wint er een halve aan 😬
+1
pietjepuk
@weurding George is in onderhandeling met een boerderij in gilze. 😁
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
George is in onderhandeling met een boerderij in gilze.

Ik niet , zou niet weten waar of wat.
+2
pieta
@George Ik snap dat je dat niet met ons wil delen. Maar dat is die boerderij met 125 ha grond en plaats voor een 500 melkkoeien met jongvee. Ik wens je er op voorhand alvast veel geluk mee.
+2
George
@pieta
Je denkt toch niet dat ik gek ben. 😄
pieta
@George Je weet maar nooit of je voor jezelf of voor een ander nog iets wil gaan bewijzen. 😁 Ik heb trouwens pas gehoord dat er nog geen enkele bezichtiging is geweest. Dus je kunt er gerust nog even over nadenken.
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
miljoen eraf zou ik de gok wagen george.. beetje handelsgeest en je wint er een halve aan

Je bent niet bang Weurding. Jij durft een miljoen eronder te bieden? Het is grote kans alleen maar grond die geschikt is als grasland.
Je ziet in ieder geval eerder winst dan ik.
+1
weurding
@George had er een grote grijns bij staan, zou zelf nooit meer bieden dan ik beschikbaar heb 😉
George
Quote Reactie van @weurding:
zou zelf nooit meer bieden dan ik beschikbaar heb

Ik zou er al helemaal niet op bieden als kon ik het betalen.
pietjepuk
Quote Reactie van @weurding:
zou zelf nooit meer bieden dan ik beschikbaar heb

dan kun jij zo overstappen naar die boerderij in gilze
+1
weurding
Quote Reactie van @George:
Je bent niet bang Weurding.

echt wel......... 😅
+2
pieta
@George Je kunt er ook telen. Maar van de 75 ha is 40 ha erfpacht. Als ik @ weurding was zou ik heel voorzichtig zijn met een miljoen minder bieden.
+2
George
Quote Reactie van @pieta:
Maar van de 75 ha is 40 ha erfpacht. Als ik @ weurding was zou ik heel voorzichtig zijn met een miljoen minder bieden

Dan is de vraagprijs veel en veel te hoog. Weurding trek snel je bod in. 😄
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @pieta:
Maar van de 75 ha is 40 ha erfpacht
Zal ook wel niet van weelde zijn.
George
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Zal ook wel niet van weelde zijn.

Daar is die nieuwe grote stal van gebouwd. 😄
+1
klompen
@Wimblij waarom willen die gekke Hollanders toch altijd en overal veel melken?
+1
George
Quote Reactie van @klompen:
waarom willen die gekke Hollanders toch altijd en overal veel melken?

Dat vraag ik me ook vaak af. Ik melk al 10,5 jaar niet meer en dat bevalt me super best. Ik heb nooit een hekel gehad aan melken en 21 jaar lang gemolken zonder noemenswaardige vervanger. Vakantie was de laatste jaren toen kinderen klein waren hooguit 2 nachtjes weg en ziekte heb ik gelukkig nauwelijks iemand voor nodig gehad. In het begin was het tijdens melkerstijd best wel onwennig maar ik ben nu blij dat ik er vanaf ben. Ik heb ook nooit meer ergens gemolken en begin er ook niet meer aan.
vrije boeren
@George vandaar je vele reacties
+5
George
Quote Reactie van @vrije boeren:
vandaar je vele reacties

Ja ik ben een echte vrije boer hé , sommige noemen zich alleen maar zo.
van Ittersum
@Wimblij na dertig jaar was het dan wel over geweest. En kijk rond al die nieuwe stallen, machines en die dure land... betaald uit/ opgebracht uit... het resultaat. Dus het valt wel mee, tis maar hoe en waar je zelf staat. Wat bij de 1 niet kan kennelijk bij de ander wel, simpel!!
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
... betaald uit/ opgebracht uit..

Het oude vermogen wat vast zat in grond en de enorme waarde stijging daarvan verhypothekeert aan de bank voor die veel te grote dure nieuwe stal met allerlei leuke rode gadgets.
van Ittersum
@George wel onderpand en geen rendement vanuit je resultaat kunnen overleggen?.... daar trapt geen bank meer in. Hier in het noorden financieren al lang niet meer op je blauwe ogen. Geen rendement , geen lening!!! Dus diegenen die dat wel krijgen draaien rendement, wat is daar nu zo moeilijk aan om dat te snappen😳
+1
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
Dus diegenen die dat wel krijgen draaien rendement, wat is daar nu zo moeilijk aan om dat te snappen

Dat is natuurlijk allemaal gelul. Als je een mooi plan hebt voor een grote nieuwe stal moet het eerst allemaal nog maar gaan lukken met rendement draaien wat voor kleur ogen of fantastische plannen je ook hebt. Die oude grond en de waardestijging daarvan als biedt een boel belangrijke zekerheid voor de bank . Je moest maar eens met een fantastisch plan komen met mooie blauwe ogen als je een pachtboerderij hebt.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @van Ittersum:
betaald uit/ opgebracht uit... het resultaat
Het resultaat van de grondprijsstijging wel te verstaan!
George
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Het resultaat van de grondprijsstijging wel te verstaan!

Dat schreef ik dus ook maar van Ittersum gelooft het niet. Die denkt dat als je rendement beloofd ook zonder onderpand een lening krijgt. 😄
+1
van Ittersum
@George zo werkt het hier, simpel. Als je nooit rendement hebt gedraaid zal het straks ook niet lukken. Maar vraag dan maar bij mensen die net een stal hebben neergezet( Sjakie?) of ze op basis van hun onderpand hun financiering rond hebben gekregen of op basis van hun (altijd) gehaalde rendement. Onderpand is leuk maar niet doorslaggevend, vrij logisch toch anders kreeg geen enkele (grond)pachter geld voor een nieuwe stal
+1
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
Onderpand is leuk maar niet doorslaggevend

Lul toch niet man , zonder onderpand krijg je nooit zoveel geld als met onderpand. Ook Sjakie niet. En rendement in de landbouw is ver te zoeken want het is er nauwelijks , alleen die het beste armoede kan lijden en schravelen die heeft het hoogste rendement.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @George:
Die denkt dat als je rendement beloofd ook zonder onderpand een lening krijgt.
Rendement heeft ook rechtstreeks te maken met diezelfde grondprijsstijging. Voorbeeldje: met de zekerheden van stijgende prijs eigendomsgrond konden "de echte ondernemers" destijds flink quotum kopen. Veelal aflossingsvrij en haalden zodoende meteen flink extra rendement. Een pachter die hetzelfde probeerde moest binnen 4 jaar alles aflossen en betaalde een veel hogere rente. Gevolg: grote aanslag op de liquiditeit. De eigenaren konden dus vanuit hun zekerheden veel meer rendement halen en waren als gevolg daarvan ook automatisch betere ondernemers. Ziehier de omschrijving van de bank! Rendement en "betere ondernemer" zijn, zijn een rechtstreeks gevolg van de zekerheden (die ook nog eens jaar op jaar een gratis toename van vermogen als gevolg had).
Subsidievreter
Als het eigen vermogen gekregen is heb je toch evengoed een enorm rendement.@Wimblij
George
Quote Reactie van @Subsidievreter:
Als het eigen vermogen gekregen is heb je toch evengoed een enorm rendement

Nee nog steeds niet. Rendement in de landbouw is er nauwelijks. Alleen is het makkelijker vol te houden als je het gekregen hebt.
+1
Coen
@van Ittersum , gebalanceerd groeien is een absolute must, stilstand is achteruitgang want de techniek en de technologie staat niet stil.

maar in korte tijd verdubbelen is in onze sector (met hoge prijzen voor de productiemiddelen) onmogelijk en die dat wel gedaan hebben zien dus een sterk uitgeholde balans waar bedrijfsovername alleen mogelijk is met enorme schenkingen 😞
maar ik ken ook bedrijfsovernemers die moreel met die giga-schenkingen geen problemen hebben 😞
+1
de jonge
@Coen haha coen inderdaad,ik ken ze ook. wat nou broers en zusters,ikke ikke ikke. en de ouders zitten in een huurwoninkje en zijn net zo hypocriet want jantje zal en moet boer worden ook al vergeten ze dat ze nog meer kinderen op de wereld gezet hebben.
+2
dewittemotor
@Wimblij Zo is het precies. En vergeet niet alle kinderen te onterven, want er moet er een boer worden die 3-4 miljoen gratis krijgt en dan alsnog zichzelf een kruk kan werken voor weinig of geen geld
huub
En dat terwijl het gras hier gratis is.
Farma_boerke
@huub Maar bij de buren is het groener....
+1
weurding
Volgend jaar eens wwer zien, p rechten er ook nog bij....... 😉
+2
de jonge
En zakkende melkprijs verwacht ik,dan hebben ze ons weer compleet in de tang en kunnen ze weer doen en laten wat ze willen@weurding
Groen1
.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij en kostprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
51
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0