Dertig procent jongvee kampt met Mortellaro

Uit praktijkonderzoek van Agrifirm, het Nederlands Klauwgezondheidscentrum en Zinpro blijkt dat dertig procent van het jongvee kampt met Mortellaro. Het onderzoek vond plaats op zestien melkveebedrijven, verdeeld over heel Nederland.
 Dertig procent jongvee kampt met Mortellaro (melkvee.nl)

Uit praktijkonderzoek van Agrifirm, het Nederlands Klauwgezondheidscentrum en Zinpro blijkt dat dertig procent van het jongvee kampt met Mortellaro. Het onderzoek vond plaats op zestien melkveebedrijven, verdeeld over heel Nederland.

MelkveeNL

Laatste  |  

Reacties

grondlozeboer
Structuur voeren. Liefst wat hooi erbij en niet alleen van dat slappe najaarsgras. Heb je nergens last van
+5
ceessie
Grupstal, toch zo gek nog niet!
+1
labella
Ligboxstallen direct verbieden alle koeien en jongvee weer op de grupstal.
+1
Wilbert
Flut onderzoek om meer organische mineralen te kunnen verkopen.
Valt me tegen van agrifirm.
groeier
@Wilbert
Zal wel iets van waar zijn.
dwers
Op mijn grupstal kan ik mij niet herinneren dat ik bij jongvee ooit mortellaro heb gehad.
Bij mijn koeien had ik er ook nooit last van (heb wel eens 5 jaar achterelkaar geen enkele koe in behandelbox gehad)echter twee jaar geleden met aan- koop koeien is het er wat ingeslopen, maar het gaat nu weer de goeie kant op.
Maar overal is een oplossing voor, tape je hier blokje daar wekelijks door formalinevoetbad< FC is dat wel natuurlijk gedrag ?
Het schijnt dat er in Duitsland al maispercelen niet meer willen groeien door de formaline, vast ook goed voor bodemleven en insecten.
+1
pieta
@dwers Ik heb één keer Mortellaro bij mijn jongvee gehad. En dat was het laatste jaar dat ik ze in Friesland heb geweid.
De reden was uiteraard niet dat ze in Friesland hebben geweid maar ik vond het wel leuk om te melden. De reden was onze bedrijfsverplaatsing. Het jongvee is toen in de ligboxenstal van de oude eigenaar gezet. Stal was toch schoongemaakt. Jongvee moest wat te lang in de wei blijven en was te mager en had dus gebrek aan weerstand. En voila, ze hadden Mortellaro. Klauwbekapper er bij gehad. Allemaal even behandeld. Jongvee is daarna niet meer buiten gekomen (tot dit jaar). Nooit meer last van Mortellaro gehad bij het jongvee. Je zou bijna redeneren dat het aan het weiden ligt. 😁
+1
dwers
Quote Reactie van @pieta:
Nooit meer last van Mortellaro gehad bij het jongvee. Je zou bijna redeneren dat het aan het weiden ligt.

Voeding dus weerstand blijf het allerbelangrijkste, zag je bij mij ook aankoop dus aanpassing/stress.
+1
Frans1
@pieta in de ovp gaan sommige er zelfs dood aan
Gerron
@pieta Als de wei zeiknat is dan kan dat inderdaad.
pieta
@Gerron Was maar een geintje. Ze hebben indertijd iets te lang buiten moeten blijven. Ze waren net wat te mager en daar wijt ik het gebrek aan weerstand aan. De Mortellaro kregen ze in de oude ligboxenstal. Die hebben we daarna niet schoongemaakt noch ontsmet. En in al die tijd (7 jaar) geen enkele pink/vaars met Mortellaro meer gehad in die stal.
+1
Gerron
@pieta Mooi dat het bij jou al 7 jaar goed gaat maar ik maakte geen geintje. Ik zie toch nog wel eens koeien in een te nat land staan omdat de boer anders een kuilbult open moet maken. Daarom vind ik dat elke boer in natte of hete periodes zelf vers gras aan de koeien in de stal moet kunnen geven. Je kan dit probleem eventueel oplossen met wikkelbalen maar dan is het voer wel opeens anders t.o.v. vers gras.
pieta
@Gerron Ik heb het over jongvee.
Wilbert
Quote Reactie van @Gerron:
Ik zie toch nog wel eens koeien in een te nat land staan omdat de boer anders een kuilbult open moet maken.

Bent zelf geen weider? Ik weet niet waar je deze wijsheid vandaan haalt, maar als koeien in een te natte wei staan, is de grasopname beroerd laag en de melkproductie de volgende dag ook... Zowat iedere weider heeft een plan B als er niet geweid kan worden.
m uut m
@dwers
Ipv formaline kun je net zo goed een verzadigde zout oplossing gebruiken.
jan w
@m uut m
En wat versta je onder een verzadigde zoutoplossing?
m uut m
@jan w
Bij 35% heb je een verzadigde zout oplossing.
meelezer12
@m uut m Daarmee bedoel jij gewoon (voeder)zout in een voetbad oplossen tot een concentratie van 35%? Zou mooi zijn als dat de formaline hier kan vervangen...
Wilbert
@meelezer12 ik denk dat ontzettend prikt bij koeien met een wond... denk maar aan zwemmen in de zee, en dat is maar een beetje zout.
Maar het werkt wel, ontsmet zeker.
meelezer12
@Wilbert Daar heb je vast een punt. Maar ik denk dat formaline niet veel beter voelt.
Wilbert
@meelezer12 steek je handen, als je een wondje hebt, maar in een formaline oplossing. Weet je het...
snap je ook meteen waarom koeien een hekel hebben aan voetbaden.
meelezer12
@Wilbert Daarom ook erg jammer dat ze nodig zijn. Las laatst een artikel over magnesiumchloride dat door de mest gemixt word. Hierdoor schijnt veelt minder verluchtiging van gassen uit de mest te ontstaan waardoor het milieu voor de martellato veel minder aantrekkelijk zal worden. Vond het een leuke gedachte... maar of het echt werkt?
m uut m
@Wilbert
Wat denk je dat formaline doet
DeBoerin
Quote Reactie van @meelezer12:
Zou mooi zijn als dat de formaline hier kan vervangen...

Gesloten bedrijfsvoering, voeding op orde(en jaarrond opstallen) dan kan je, zout en formaline achterwege laten. Al in geen 17 jaar meer voetbad nodig.
m uut m
@DeBoerin
Laatste voetbad in 2010 gebruikt.
Heb helemaal geen jongvee.
Dag en nacht weiden in de zomer
Gerron
Quote Reactie van @m uut m:
Heb helemaal geen jongvee.

Wil je dat even toelichten?
m uut m
@Gerron
Wij fokken geen jongvee op maar kopen drachtige vaarzen aan.
jan w
@m uut m
Moet je dan ook biologische vaarzen aan kopen?
m uut m
@jan w
Ja
George
Quote Reactie van @DeBoerin:
en jaarrond opstallen

Is dat ook goed tegen Mortellaro?
jan w
Heb hier eigenlijk nooit geen problemen gehad bij het jongvee. Tot dit voorjaar. Had een schot die droog moest en die had geen zin om bij de droge koeien te lopen. Ik heb die toen bij de pinken ineen hok gedaan. Deze had mortellaro. En nu van de pinken dus sommige ook.
+1
weurding
Aparte jongveestal zal kans kleiner zijn denk ik dan alles bij elkaar in
Erco
@weurding hier ook n aparte jongveestal. Geen problemen met mortellaro maar soms als een hoogdrachtige vaars bij de koeien komt wil het nog wel eens gebeuren
Gerron
Beetje meer schoon stro in de potstal zou ook wel kunnen helpen.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden mortellaro , jongvee , agrifirm , onderzoek , nederland en melkveebedrijven geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!