Schouten: sector moet binnen 4 weken plan van aanpak mest maken

Alle partijen in de mestketen moeten binnen vier weken een plan van aanpak opstellen om te zorgen dat de rotte appels worden verwijderd en de cultuur verandert.

Die opdracht heeft Carola Schouten, minister van Landbouw, maandagavond 13 november meegegeven aan LTO Nederland, Rabobank, Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en brancheorganisatie van loonwerkers Cumela. Over vier weken worden de betrokken organisaties weer ontboden op het ministerie.
 Schouten: sector moet plan van aanpak mest maken (boerderij.nl)

Cultuur in sector moet anders, zegt minister Schouten. Sector moet binnen 4 weken met plan komen.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

christo
Heel simpel: zijn de nitraatgehaltes in de bodem goed, val de boeren dan niet lastig met starre mestwetgeving. Zijn ze te hoog, bemesting naar beneden. Heel simpel door meer te meten.
DeBoerin
@christo Volgens mij wijst het rapport in hoofdzaak naar de varkenssector en die heeft geen streep grond 😞
pieta
@DeBoerin Als ze de fraude uitbannen, een paar mestverwerkers een vergunning geven en de rechten invoeren zodat er niet meer vee komt dan verdwijnen de nitraatproblemen als sneeuw oor de zon.
+3
adriaan33
@pieta alleen perceelsgewijs monsteren bied soelaas. We moeten ons eigen straatje schoonhouden. Als LTO dat niet wil is er plaats voor een nieuwe belangenbehartiger.
spotmelker
@adriaan33 Precies, het maakt geen ruk uit hoeveel en wat ze met die mest om klootviolen. Gewoon zorgen dat het niet plaatsbaar is.
+1
Todi
@pieta Tot de volgende sneeuw bui.
George
Quote Reactie van @DeBoerin:
Volgens mij wijst het rapport in hoofdzaak naar de varkenssector en die heeft geen streep grond

Hier zijn er toch die ook flink wat grond hebben. Natuurlijk niet genoeg om alle mest te plaatsen maar dat hebben ondertussen de meeste melkveehouders ook niet meer.
Coen
@DeBoerin , als je met één vinger wijst naar een ander, wijzen er drie vingers naar jezelf 😄
klompen
@Coen uitspraak W v S
DeBoerin
@Coen wijst het rapport 😀
+5
Frans1
Quote Reactie van @christo:
Zijn ze te hoog, bemesting naar beneden

Dus de legale bemesting naar beneden om het zwarte mest probleem op te lossen?
Vreemde redenatie
christo
@Frans1 Tuurlijk niet. Op perceelsniveau natuurlijk wel.
Frans1
@christo waarom moet de grond gebruiker weer opdraaien voor kosten die je wilt gaan maken om gesjoemel met overschotsmest aan te pakken
+1
robbies
De reactie van Huijbers raakt wederom kant noch wal
+2
dwers
Der kin ek nét een kat strupt wurde, of de rabo is der by.
Coen
@dwers , heel BIG-Agri wist ervan, maar ze keken allemaal weg 😞 😞
waar en wat is de moraal en de integriteit van BIG-Agri ?
+4
Frans1
@Coen schei toch uit me je big agri man,als er 1 is hier op het bord die met iedereen loopt te lullen en te zeuren ben jij het wel,je hoeft geen zaken met dergelijke bedrijven te doen,zij zijn bezig met hun eigen bedrijf,niet met dat van jou hoor,daar ben je zelf voor bij
j h p
De eerste vraag zou moeten zijn; wat is de daadwerkelijke schade.
Bij de bouwfraude was dat dat het de gemeenschap heel veel geld kostte.
Met deze vraag zou wel eens aangetoond kunnen worden dat het hele mestbeleid niet deugt.
christo
@j h p Lekker 20% onder de norm bemesten. Dat hebben haar voorgangers verzonnen. Lokt echt geen fraude uit wanneer je saldo ondermijnt wordt door tekorten.
j h p
@christo Ik dacht eerder aan minimaal 20% meer met het mesdag onderzoek in de hand.
+3
jan.1
Kijk even,nu hebben we weer een echte landbouw minister!Geeft er gelijk een klap op.
Ze had er er 2 jaar eerder moeten zijn.
sorry
ze is bijna net zo erg als gerda verburg
groenerekenkamer.nl/6576/fraude-ook-nrc/
+3
Todi
Nou ik denk meer het af schuiven gaat weer door.
Wilbert
Transport mest licentie intrekken voor bedrijven / personen die veroordeeld zijn voor het echte sjoemelwerk?
sil
@Wilbert dan blijft er bijna niemand meer over....................als ik het goed begrijp
+4
huske
Wederom gaan ze weer de fout in zoals met fosfaatplafond. Diegene die dit beleid heeft gemaakt en daar ook op controleerd die schuift verantwoording af als er gefraudeerd word. Is het niet de taak van de overheid om hun beleid te controleren en zo fraudeurs aan te pakken.

Enigste conclusie die de partijen kunnen maken is dat het controle apparaat die een wet moet controleren niet deugd
matt
@huske inderdaad handhaving werkt niet,lto wist dat maar zocht toch de
Oplossing in nog meer technische maatregelen.
huske
@matt je moet niet naar de lto wijzen maar naar de overheid die zijn controlle apparaat niet op orde heeft. LTO is maar een belangenclubje.
George
Quote Reactie van @huske:
LTO is maar een belangenclubje.

Het is nog minder , het is niks.
+3
Wilbert
@George Jij dicht LTO wel keer op keer de macht toe dat ze eigenhandig het melkquotum hebben afgeschaft... Niet gek voor een organisatie die niks kan 😉
George
@Wilbert
Ze zetten vaak in op verkeerde dingen.
+3
puntertje
@huske 'Jouw' sectorvertegenwoordiging zat er bij toen het plafond werd afgesproken. En 'jouw' sectorvertegenwoordiging schreeuwde daarna heel hard dat de oplossing voor de sector vanuit de sector zou moeten komen. En die zelfde sectorvertegenwoordigers schreeuwen nu met z'n allen dat de politiek heeft gefaalt.
Dus minister Schouten; als je dan toch de schuld krijgt, dan liever zelf maatregelen nemen. Liefst hele harde, met de blik iets verder vooruit dan het korte termijn gehannus waar de sector steeds mee komt. En zeg gewoon tegen bepaalde personen uit de sectorvertegenwoordiging dat ze hun geloofwaardigheid totaal hebben verspeeld en dus niet meer serieus genomen kunnen worden. Want een aantal kopstukken hebben dat nog steeds niet door. Een lintje is veel te veel eer, maar als het helpt, geef dan maar snel dan kunnen we eindelijk verder!
huske
@puntertje ik heb jaar of vijf geleden al bedankt voor de lto dus het is niet mijn sectorvertegenwoordigers. Zoals ook bij de fosfaat gaan hun wederom op de stoel of naast de overheid zitten. LTO kan niks wettelijk afdwingen dus moeten ze verre van dat blijven. Ook nu moeten ze zeggen; zoek het zelf uit, jullie controlle apparaat werkt niet.
Kan je als prikker wel de schuld leggen bij intensief of wat dan ook maar dat heeft er niks mee van doen
+1
BoerBart
@huske Steek je kop maar in het zand. De overheid kan juridisch de fosfaatrechten/varkensrechten generiek korten. Puur uit algemeen milieubelang.
Dan zou je wensen dat je toch maar lid was van LTO. LTO kan erger voorkomen. Jij bent liever dwars, ga dan dadelijk niet lopen mekkeren dat LTO niks deed.
+2
cornelissen
Quote Reactie van @BoerBart:
LTO kan erger voorkomen.

Een "smerige"streek als ze nu hebben geleverd kan niet erger. Eerst grondgebonden groei promoten ,investeer je daarin en dan medewerking verlenen aan het "roven"van latente ruimte en je met een grote financiële strop achterlatend
Overigens voor de plaatselijke afdeling heb ik wel wat betere woorden .
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @cornelissen:
Eerst grondgebonden groei promoten ,investeer je daarin en dan medewerking verlenen aan het "roven"van latente ruimte en je met een grote financiële strop achterlatend

Reken mij nu dat eens voor ?

Je klaagt wat af hier maar toch denk ik dat je met je goedkoopgrond winnaar bent na de toekomst
cornelissen
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Reken mij nu dat eens voor ?

Nieuwe mdv stal gebouwd, staat voor een derde leeg. Als ik dit van te voren had geweten had ik de oude ligboxenstal wel ,gerenoveerd. Grond zal de zelfde waarde nog wel hebben of iets hoger,maar het is ontzettend moeilijk om alleen grasland geschikt land renderend te krijgen zonder melkvee.
Ik weet ,dat dat"klagen"niet prettig overkomt voor iedereen ,zeg maar pijnlijk is voor o.a. de lto, maar ik ga gewoon mijn eigen weg
+3
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @cornelissen:
om alleen grasland geschikt land renderend te krijgen zonder melkvee.

Daar was de prijs ook na Grasland wat ook bouwland kan wezen is aardige duurder

Je moet zo het nu lijkt alleen nog even fosfaat rechten kopen
Maar melkqoutem kosten waren tot nu toe hoger als de kosten van fosfaat om een koe te melken

Elke beslissing is nu eenmaal niet een gouden beslissing ,want dan was het leven pas echte saai 😀
+2
pieta
@MTSTAMMINGA Dat is voor onze cornelissen nog wat moeilijk te verteren momenteel. Ik snap het wel. Maar ik zou hem vooral adviseren om weer voor een volgende kans te gaan.
En ook dat ie zelf moet beseffen dat aan groeisprongen risico's kleven, zelf bouwen om wat te besparen risico met zich meebrengt en niet alleen naar een ander moet wijzen.
+2
cornelissen
@pieta Ik blijf mijn eigen weg gaan en mijn mening geven, ,het liefst in het openbaar,want langs de straat je mening geven,dan sta je daar over 10 jaar nog. Lidmaatschappen opzeggen dreig ik niet mee,doe ik ook niet,want dan kom ik niet meer binnen.
+1
kanniewaarzijn
@cornelissen Je gaat me toch niet vertellen dat je nog lid bent van LTO hé??
+1
cornelissen
@kanniewaarzijn Nee, nooit geweest , wel lid van de nmv. Opmerking geldt meer in zijn algemeenheid
+1
kanniewaarzijn
@cornelissen Pfff.....opluchting!
huske
@BoerBart jij leest en denkt verkeerd. Wat je ook al doet bij jou heilige grondgebondenheid. LTO gaat op de stoel zitten of word gedwongen om op die stoel te gaan zitten. Ze zijn een belangenclubje dus belangen verdedigen van hun achterban. Niet regels maken of opstellen. LTO is dus gewoon een vakbond. Gaan die ook op de stoel zitten van de overheid??
robbies
@huske ontwerpt een vakbond een plan om 10% van de omzet van haar achterban weg te snijden? Heb je ooit FNV metaal horen roepen dat ze minder moeten gaan produceren? Als een school besluit om leraren met een specifieke huidskleur te weigeren omdat haar leerlingen daar moeite mee hebben, denk je dan dat de Algemene onderwijsbond daar niet even op reclameert?
Twentsch Land
@robbies

Denk jij dat ze die kinderen vragen over een huidskleur ?

Tuurlijk niet .... dat bereikt de kinderen niet....dat wordt beslist in de lerarenkamer.
huske
@robbies het is niet van de laatste twee a drie jaar. Het is al veel langer dat de lto op de verkeerde stoel of aan de verkeerde kant van de tafel wil zitten. In de fosfaat hebben ze dat overduidelijk laten zien. het is Bestuurs eigen om vroeg in het stadium aan de tafel te zitten of er al een uitgesproken mening over te hebben. Is af en toe verstandig om wat meer afstand te nemen en argumenten en bewijs te verzamelen om daarna een Voorstel onderuit te halen
+2
pieta
@robbies LTO wil teveel op de stoel van beleid gaan zitten. Ze zijn er voor om te proberen het beleid te beïnvloeden ten gunste van hun achterban. Op de stoel van beleid maken moeten ze in mijn beleving niet willen zitten.
George
Quote Reactie van @pieta:
stoel van beleid maken moeten ze in mijn beleving niet willen zitten.

Met LTO beleid gaat het pas echt mis!
+2
BoerBart
@pieta Proactief streng beleid voorkomen. Weet je wat dit inhoud? Je krijgt een heleboel gezeik over je heen. Behaalde resultaten worden weggebagatilliseerd.
Als we allemaal blijven mopperen op onze belangenorganisaties (meervoud) zagen we onze eigen stoelpoten door.
Steun de bestuurders met een fatsoenlijk idee. Respecteer degene die voor jou hun nek uitsteken. Ook al valt het op het individuele bedrijf soms beroerd uit.
George
Quote Reactie van @BoerBart:
Steun de bestuurders met een fatsoenlijk idee. Respecteer degene die voor jou hun nek uitsteken. Ook al valt het op het individuele bedrijf soms beroerd uit.

Sorry dat gaat mij niet lukken. Als ik Romijn zie of Huijbers , ik kan er gewoon niet tegen.
BoerBart
@George ik geef toe dat het verrekte moeilijk is in het geval: Romijn.
Huijbers schrijft goede stukken, maar hoe hij handelt weet ik ook niet.
Josl en zijn kompanen verwacht ik wel daadkracht van.
+1
George
Quote Reactie van @BoerBart:
Josl en zijn kompanen verwacht ik wel daadkracht van.

Ik niet
pieta
@BoerBart Ik ben niet zo goedgelovig. LTO kan dat niet invullen. Als je dan voor de melkveehouderij in NL echt iets wil bereiken en dan zelf en dus zonder de overheid dan moet je via de NZO gaan werken. LTO kan sowieso moeilijk de belangen behartigen omdat de belangen gewoon ver uit elkaar liggen.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
NZO gaan

Ik kan nou niet zeggen dat het handelen naar hun visie van eind 2013 samen met lto een groot succes was en ook P. Boer is zonder fanfare beschadigd vertrokken. Laat NZO zich maar met melkverwaarding bezighouden. Ik had overigens van Frans Keurentjes begrepen, dat met het fosfaatreductieplan ook talrijke boze reacties zijn binnengekomen.
pieta
@cornelissen Een visie is geen beleid. Melkverwaarding daar kun je toch vanalles mbt imago onder laten vallen. Daar kan dus een mate van grondgebondenheid ook onder.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @huske:
Enigste conclusie die de partijen kunnen maken is dat het controle apparaat die een wet moet controleren niet deugd
Je bent al een stap te ver! Eerst hadden ze moeten controleren of de wet zelf wel deugt. Zolang dat corrupte ministerie vast blijft houden aan dit gedrocht en hun fouten niet toegeeft zal de "fraude" blijven bestaan, hoeveel rondetafelgesprekken er ook worden gevoerd (waar ze overigens zelf heel schijnheilig bij aanschuiven).
Twentse boer
In Overijssel was bekend dat in "het zuiden" al jaren volop gefraudeerd werd met mest. Ook blijkt dat de NVWA (AID) en LTO hier al jaren van op de hoogte zijn. Zeer slecht dat dit niet eerder aangepakt is!! In het "Noorden" houdt het merendeel zich gewoon aan de (mest-)regels. In Nederland geldt een gelijk speelveld aan regels. Dat de mestproblemen in het zuiden groter zijn dan in het noorden doet daar niets aan af.
Hopelijk pakt onze landbouwminister dit nu wél goed aan en gaat dit niet ten koste van de rest van Nederland. Wij laten ons de Derogatie toch niet ontlopen door het gesjoemel in het zuiden
+1
George
Quote Reactie van @Twentse boer:
In het "Noorden" houdt het merendeel zich gewoon aan de (mest-)regels.

Ja allemaal heilige boontjes daar......
In het zuiden houdt het merendeel zich ook gewoon aan de regels hoor.
Piet de Boer
Als de banken de geldstroom in de vorm van hypotheken stopt bij een strafrechterlijke veroordeling is de aardigheid bij fraudeurs er snel af.
Dus banken neem jullie verantwoordelijkheid !
kanniewaarzijn
@Piet de Boer Tjonge, nou hebben we iedereen wel gehad. Behalve......de overheid! Als je als overheid ondeugdelijke wetgeving in elkaar draait met enorme excessen als gevolg, dan moet je als overheid je verantwoordelijkheid nemen en niemand anders! De rest moet zo verstandig zijn om hier verre van te blijven.
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Piet de Boer:
Als de banken de geldstroom in de vorm van hypotheken stopt bij een strafrechterlijke veroordeling is de aardigheid bij fraudeurs er snel af.

Een illegaale hennep kwekerij redt zich ook zonder bank 😀
Piet de Boer
Zeker maar henneptelers redden zich ook zonder toeslagrechten. Het zijn ondernemers.
Bij henneptellers en koffieshops nemen de banken hun verantwoordelijkheid, deze kunnen zelfs geen rekeningcourant openen.
Op de landbouwschool heb ik geleerd dat illegale met 1 a is..... (BOL/BBL 1 niveau)
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Piet de Boer:
Op de landbouwschool heb ik geleerd dat illegale met 1 a is..... (BOL/BBL 1 niveau)

Ze hebben mij ook geprobeerd wat te leren op school Maar oa met schrijven/taal is hun dat totaal niet gelukt
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
schrijven/taal is hun dat totaal niet gelukt

Of jou niet gelukt. 😄
Melkmeisje
@George je weet niet half wat hem allemaal wel lukt.......
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden mest en platteland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!