Blunder bij veiling pachtgronden RVB

Bij de veiling van de pachtgronden in de IJsselmeerpolders vorige week is een grote fout gemaakt. Zo is 1 uur voor sluiting van de veiling het hoogste bod bekend geworden, waarna geïnteresseerden konden overbieden en zo de grond in handen kregen.
 Blunder bij veiling pachtgronden RVB (boerenbusiness.nl)

Bij de veiling van de pachtgronden in de IJsselmeerpolders vorige week is een grote fout gemaakt. Zo is 1 uur voor sluiting van de veiling het hoogste bod bekend geworden, waarna geïnteresseerden konden overbieden en zo de grond in handen kregen.

 'Geen gevolgen na systeemfout bij pachtveiling' (boerenbusiness.nl)

Troostwijk Veilingen erkent dat er tijdens het online veilen van pachtgrond een systeemfout heeft plaatsgevonden. Hierdoor hebben sommige deelnemers een bericht ontvangen met daarin het op dat moment hoogste bod. Volgens directeur Alexander Bakkeren is geen misbruik gemaakt van deze fout.

Nieuwsgrazer

Reacties

+2
Grasbaal
Blunder of gestuurde blunder?, juist bij veilingen is het laatste uur belangrijk
+1
Frans1
@Grasbaal Dat wordt een nieuwe veiling
+1
spotmelker
Quote Reactie van @Grasbaal:
gestuurde blunder?,

Kan je ook kwalificeren als vriendjespolitiek. Zou er een 'lek' zitten bij RVB? Ze voldoen wel goed aan de enige opdracht die ze hebben; zoveel mogelijk geld binnenharken.
Frans1
@spotmelker maar ze moeten wel binnen de spelregels blijven.Het laat wel zien dat het systeem van inschrijving toch niet meer de hoogste opbrengst geeft.
spotmelker
Quote Reactie van @Frans1:
Het laat wel zien dat het systeem van inschrijving toch niet meer de hoogste opbrengst geeft.

Dan kunnen ze het alleen nog bij opbod doen, dan wordt het helemaal een feest 😂
Het valt daarentegen wel op dat bepaalde bedrijven altijd weer kavels in handen krijgen. Van mij mogen ze maar 't geeft wel eens te denken.
van Ittersum
@Grasbaal laatste vijf minuten is cruciaal, of de laatste roep bij echte veilingen. Snap ook nooit waarom men eerder gaat bieden, je zit je eigen kavel duurder te maken.
casev
En dan? Grond van dik een ton en daar nog eens overheen bieden? Nou, veel plezier ermee....
+1
cjw73
@casev nou als het dan om die laatste euro overblijft neemt mij niet aan. En het zijn huurpercelen geen koop. De meeste kavels werden door de fout het laatste uur met 1 euro overboden.
van Ittersum
@casev biedingen is een mengelmoes tussen emotie en wijsheid, daarom is zorgvuldigheid altijd geboden.
Frans1
@casev ging om inschrijving voor pacht
de jonge
@casev inderdaad,als je dan 2 ha grond koopt ,heb je ook een leuke woning voor die je kunt verhuren. a700 per maand? is 8400 per jaar en hoef je verder weinig voor te doen. als je dan omrekent zou je 4200 schoon per ha over moeten houden en je hebt het werk,waterschapslasten,evt bespuitingkosten en het risico van misoogst nog
de jonge
@de jonge weet dat dit om pacht gaat,maar gaat mij erom te laten zien hoe vreemd we met elkaar bezig zijn. die grondprijs zou naar 15 a 25000 per ha moeten,dan heeft iedereen nog kans op een boterham. nu verhogen we in nederland de kritieke kostprijs alleen maar tegenover de andere landen.waarom zijn ze daar niet zo gek als wij hier
van Ittersum
@de jonge omdat het kan......andere redenen zijn niet relevant meer
de jonge
@van Ittersum dat moet zich nog bewijzen.laat de rente maar eens een paar procent omhoog gaan,dan blijkt dat een groot gedeelte tot de neusgaten in de shit zitten
+1
cjw73
@de jonge denk dat er al genoeg zijn die nu al tot aan die
Quote:
neusgaten
toe in de shit zitten. But there is no way back.
+1
George
Quote Reactie van @cjw73:
toe in de shit zitten. But there is no way back.

On a boatje in the middle of the sea. 😄
+1
pieta
Quote Reactie van @de jonge:
die grondprijs zou naar 15 a 25000 per ha moeten,dan heeft iedereen nog kans op een boterham

Dan worden er vooral veel armlastig denk ik zo.
de jonge
@pieta waarom zolang je niet verkoopt heb je er geen last van en als je aankoopt en je hebt voorheen duurdere grond aangeschaft gaat het gemiddelde naar beneden.
+1
pietjepuk
@de jonge Denk dat de banken dan de duimschroeven wat aandraaien. Of heb jij minder dan 10000 euro schuld per ha.
de jonge
@pietjepuk zou niet weten waarom.als je nu grond koopt voor 100000 per ha moet je meer rente en aflossing betalen dan dat je grond bij koopt voor 25000 per ha. kom je gemiddeld toch lager uit bij de bank per ha
de jonge
@de jonge en als je stopt heb je wel meer te verkopen dan alleen grond hoop ik toch? fosfaatrechten,gebouwen,dieren,machines
pietjepuk
@de jonge dus jij wil mij wel 100000 euro lenen dan geef ik jou een ha grond als onderpand ter waarde van 70000.
de jonge
@pietjepuk als je mij de gebouwen en machines en dieren erbij geeft is dat een optie ja
de jonge
@de jonge banken kijken tegenwoordig toch meer of je het op kunt brengen?? was toch ook zo met de huizenmarkt,wordt niet zozeer meer gekeken naar de verkoopwaarde maar meer naar je inkomen
+2
pieta
Quote Reactie van @de jonge:
banken kijken tegenwoordig toch meer of je het op kunt brengen

Klopt, totdat je niet meer genoeg zekerheid hebt en dan volgt vaak paniekvoetbal.
pietjepuk
@pieta Heb hier in de omgeving al in de gaten welke makelaar de rabo heeft.
George
Quote Reactie van @de jonge:
gebouwen,dieren,machines

Dat brengt allemaal geen zak op
+1
pieta
@de jonge Het eerste aandachtspunt in je redenering is dat je grond aan gaat kopen en aan kunt kopen. Als de grond fors in waarde daalt daalt ook je solvabiliteit fors. Dan kun je wel denken nu ga ik even een miljoen oppikken bij de bank en ik koop 40 ha grond. Maar dat kon in de praktijk wel eens tegenvallen. Jij hebt een lange termijn visie vanuit een nulpunt. Maar als je al het een en ander hebt (melkveebedrijf met grond en bijv een schuld van 40.000 euro per hectare eigendom) dan krijg je een ander plaatje als wanneer je iemand hebt die nog geen bedrijf heeft en het aan moet kopen. Je redeneert hetzelfde als Dirk Strijker. Die zegt ook wel eens ze kunnen beter de toeslagrechten afschaffen. De opbrengst van de TSR zit verdisconteerd in de waarde van de grond. Kort gezegd: het was beter als de grond 10.000 per hectare goedkoper was en je geen TSR ontving. Voor de hele lange termijn misschien een leuke gedachte. Iemand die al een melkveebedrijf (bijv 40 ha) heeft betekent dit elk jaar 40 ha * 375 euro minder ontvangen en een vermogensdaling van van 40 * 10.000 euro / ha.
+1
George
@pieta
Hij gaat er ook aan voorbij dat de zekerheid onder de huidige financiering ook wegvalt en dan krijg je weer niet veel geld bij om grond bij te kopen van €25000 per ha. Het is een beetje dom gelul.
de jonge
@George haha dus zoals jullie nu redeneren moet de grondprijs juist naar 200000 per ha gaan,dan gaat ie lekker volgens jullie om een bedrijf draaiende te houden en dan straks allemaal weer het hardst lopen jammeren als de melkprijs weer naar 25 cent gaat. vraag me af wie hier dom redeneert
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @de jonge:
moet de grondprijs juist naar 200000 per ha gaan,dan gaat ie lekker volgens jullie om een bedrijf draaiende te houden
Voor velen is dit inderdaad de enige "redding".
de jonge
@kanniewaarzijn en dan zeggen dat ik dom lul volgens sommigen,haha. klein rekensommetje. stel je hebt 20 ha grond gekocht zo jullie willen voor 100000 per ha,schrijven het af over 30 jaar en rente 3% dan kom ik aan alleen banklasten op +- 126660 per jaar !!! nu koop ik er grond bij omdat de zeepbel in elkaar klapt voor 25000,ook 20 ha onder dezelfde voorwaarden,moet ik 31660 per jaar opbrengen. als je die kosten dan middelt kom je per ha toch goedkoper uit dan dat je land blijft kopen voor 100000....................
Wilbert
@de jonge je redeneert met grond net als bij aankoop van een trekker. Grond is schaars, er komt niet meer van, terwijl er wel meer mensen komen.
Als je het te duur vindt, gewoon niet kopen. Een ander koopt het dan wel, laat hem dan ook maar de financiering dragen. Iedereen blij, toch?
+1
pieta
@de jonge Jij wijzigt slechts één uitgangspunt, namelijk de aankoopprijs. Ik denk dat er wel wat meer factoren veranderd zijn als de grondprijs in NL meer dan gehalveerd is.
En op grond kun je niet afschrijven.
pieta
@de jonge Wie het domste redeneert bestaat in deze niet. Verschil in situatie bestaat wel. Als ik mag kiezen kies ik voor geleidelijke grondprijsstijging en in stand houden van toeslagrechten. Maar ik al een bedrijf in bezit en maar een beperkte belangstelling voor uitbreiding.
de jonge
@pieta juist U redeneert vanuit een heel ander uitgangspunt. ik redeneer voor degenen die het hier in nederland nog wel zien zitten en evt willen uitbreiden
+1
pieta
@de jonge Ten eerste wil ik jou er even op wijzen dat als jij me U noemt ik zomaar niet weer op je reageer. Het is gewoon je/jij. Dat is al gek genoeg.
Ik heb natuurlijk geen idee van jouw situatie. Maar als allerhande zaken goedkoop worden in een drukbevolkt NL dan zijn er waarschijnlijk veel problemen. En ja, als we een kwartje beuren voor de melk is het geen vetpot. Maar voor een kwartje per liter kun je ook geen grond van 25.000/ha betalen.
+2
George
Quote Reactie van @de jonge:
haha dus zoals jullie nu redeneren moet de grondprijs juist naar 200000 per ha gaan,dan gaat ie lekker volgens jullie om een bedrijf draaiende te houden en dan straks allemaal weer het hardst lopen jammeren als de melkprijs weer naar 25 cent gaat. vraag me af wie hier dom redeneert

Daar mag hij van mij best naar toe. 😄 Maar als je er geen rendement in ziet moet je hem niet kopen. Het is zo eenvoudig. Ik heb in mijn leven ooit totaal 120000 kg melk gekocht. Ik vond dat moeilijk geld uitgeven aan meer werk. Daarom ook niet verder gekomen dan 510000 kg quotum die ik verkocht heb in 2007. Ik vond het quotum duur maar klaagde er niet over . Je moet niet kopen en je bepaalt als melkveehouder al lang niet meer alleen de grondprijs. ASR , Fagoed en vermogende particulieren doen flink mee tegenwoordig.
pieta
@de jonge Gewoon even naar Denemarken kijken. Daar hebben ze het meegemaakt.
Wilbert
@de jonge als de grondprijs zover zakt, kopen de buren en ik alle grond in de buurt.
Wat jij doet is wensdenken, en dat jij hier deze uitspraak doet, geeft wel aan dat jouw bedrijfseconomisch en markt inzicht onder het vriespunt zit...
Frans1
@Wilbert gelul,want dan had je die grond al. 12 of 13 jaar geleden zat het nog rond die prijs,dus had je toen al gekocht
Wilbert
@Frans1 de markt is de markt, voor sommigen is grond altijd te duur. Prima, maar ga niet doen alsof het aan de grondprijs ligt. Je hebt of geen geld, of geen geld er voor over.
Frans1
@Wilbert dat is geen antwoord.Jij zegt dat jij alle grond in de buurt wel gaat kopen als die zakt naar 20.000 euro,maar dan had je die al,want daar zaten we in 2004 2005 op,en toen vond je hem wss ook te duur
pieta
@Frans1 Ook toen kreeg je al dat geld niet los bij de bank waarschijnlijk. En dat zal ook nu weer zo zijn als ie zo ver daalt. En er zal ook bij een lage prijs zat grond zijn die alleen te koop komt tegen een goede prijs. Simpelweg omdat ie anders niet te koop is.
Wilbert
@Frans1 we zijn inmiddels ruim 10 jaar verder en veel bedrijven hebben hun omzet verdubbeld maar de kosten per liter gelijk gehouden. Dat maakt het stukken makkelijker om spotgoedkope grond te kopen. Hopelijk begrijp je nu ook waarom de grondprijs zo stijgt en waarom dat nog wel even door zal stijgen.
Ps. Hoorde gister op bnr dat de banken verwachten dat de rente nog 5-10 jaar op dit lage niveau blijft.
de jonge
@Wilbert dank U dank U . wijs praat. zal me benieuwen hoeveel acties er straks gaan komen als de melkprijs in elkaar klapt,dan staat iedereen weer met krokkedillentranen voor de camera terwijl er een categorie is nu die zelf de kostprijs naar onnozele hoogtes wil brengen op deze manier
+1
Frans1
@de jonge de wal keert het schip vanzelf
harke
Als troostwijk deze veiling niet overdoet dan weet je wel genoeg.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden landbouwgrond , grond en veiling geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!