Meten methaanemissie individuele koe mogelijk op Dairy Campus

In de voedingsstal van Dairy Campus is een nieuwe meeteenheid aangesloten waarmee het mogelijk is om onder praktijkomstandigheden de methaanemissie per dier te meten. Het betreft de Greenfeed van de firma C-lock uit Amerika.
 Meten methaanemissie individuele koe mogelijk op Dairy Campus (melkveebedrijf.nl)

In de voedingsstal van Dairy Campus is een nieuwe meeteenheid aangesloten waarmee het mogelijk is om onder praktijkomstandigheden de methaanemissie per dier te meten. Het betreft de Greenfeed van de firma C-lock uit Amerika.

Nieuwsgrazer

Reacties

+6
George
Wat een onzin.
brabo
@George
Beetje onzin dat jij alles maar onzin vind
George
Ja onzin ! Methaanemissie ? Ammoniak emissie wat krijgen we nog meer? Ze zijn compleet brul aan het worden.
+1
brabo
@George
Met je kop in het zand steken kom je ook niet veel verder
+4
George
Quote Reactie van @brabo:
Met je kop in het zand steken kom je ook niet veel verder

Inzetten op grondgebondenheid en al die flauwekul achterwege laten. Methaan is weer kwats eerste klas. Vraag het maar aan de Tukker.
+4
@George KNETTERGEK dat bint ze george, jij hebt het bij het rechtte eind, het is meer dan schandalig dat LTO , de belangen verkwanselaar bij uitstek dit allemaal over hun kant laat gaan. Zure regen is onzin evenals lachgas/methaan/ propaan/ butaan amoniak richt geen enkele schade aan, het zijn allemaal hersenspinsels, van een groep mensen die zichzelf ten koste van de agrarische sector, aan het werk houden.
+3
cs-agrar
@brabo hij heeft gewoon gelijk, oprotten met die onzin. Gaan ze de methaan dan ook meten bij elke asielzoeker die Nederland binnenkomt?
Wilbert
Koeien produceren nu eenmaal methaan bij de vertering van vezels uit planten. Alleen herkauwers kunnen die planten verteren en omzetten in dierlijk eiwit, wat mensen kunnen eten.
Productie van methaan hoort er gewoon bij. Technische oplossing zoals additieven zijn niet geheel risicoloos. Rantsoen aanpassen (meer mais) kan ook, maar het effect wordt te niet gedaan als je de extra broeikasuitstoot van de maisteelt meeneemt in de berekening.
De EU heeft afgelopen jaren al tientallen miljoenen geïnvesteerd in onderzoek naar methaan bij koeien. Het is een thema, aan ons de keuze hoe er mee om te gaan.
George
Quote Reactie van @Wilbert:
meer mais) kan ook, maar het effect wordt te niet gedaan als je de extra broeikasuitstoot van de maisteelt meeneemt in de berekening

Hoezo dat nou weer?
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @George:
Hoezo dat nou weer?

Dat stukje kan ik inderdaad ook niet meer volgen!
George
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
Dat stukje kan ik inderdaad ook niet meer volgen!

Ik snap er echt geen flikker van.
puntertje
@George Ploegen = veel lachgas. Lachgas heeft weer 10* zoveel CO2-equivalenten als methaan, dat dan weer zo'n 20 keer meer CO2 equivalenten heeft als CO2.
Maar als je alleen een stukje van het proces gaat beschouwen, dan trek je de verkeerde conclusie dat goed bezig bent. Het overall effect is heel anders.
En daar zijn veel mensen goed in, slechts dat deel van het proces beschouwen waar je goed presteert en jezelf dan op de borst gaan kloppen.
Als je heel snel scheurt met een auto naar de plaats van bestemming en dan vervolgens een kengetal gaat gebruiken dat gebaseerd is op het aantal uren dat een auto niet rijdt; want dan is er geen uitstoot, dan kom je beter uit dan persoon B die altijd rustig rijdt. Als dan de conclusie luidt dat je beter maar kunt scheuren in je auto is die natuurlijk onjuist. Persoon B zal in totaal minder uitstoot hebben. Maar dit soort flauwekul conclusies worden wel veel getrokken, de KLW is hiervan wel het beste voorbeeld.
+1
George
Quote Reactie van @puntertje:
Ploegen = veel lachgas.

Geen wonder dat ik altijd met een big Smile op de trekker zit als ik aan het ploegen ben. Maar als ik op een dag 10 ha om heb is later op de dag de lach er toch ook beetje vanaf. Dan ben ik denk ik inmiddels immuun voor al dat vrijgekomen lachgas.
Wilbert
@dorpsrandhoeve Wanneer je grasland met maisland vergelijkt op broeikasgasuitstoot en opname (CO2, methaan, lachgas), dan komt gras iets beter uit de bus dan mais, gemiddeld genomen.
Aan de andere kant zorgt mais voeren voor minder methaan uitstoot in de pens. Als je naar het hele systeem kijkt, is het om het even of je wel of geen mais zelf teelt en voert. Zowel met als zonder mais kun je best aardig scoren op CO2 uitstoot per kg melk.
George
Quote Reactie van @Wilbert:
broeikasgasuitstoot

Hoezo stoot mais broeikasgas uit?
hans1980
@George Wanneer je maisland ploegd komt methaan gas vrij uit de bodem en dat is meer dan wanneer je bv. Blijvend grasland hebt, in de koe zou dit beter zijn door betere vertering al heb ik mijn twijfels bij zie meer methaan gas ontstaan in de mestput dan bij 100% graskuil

Dus idd allemaal onzin en methaan is onderdeel van de koolstofkringloop dus waar het ontaat vrij komt maakt niet uit de natuur zal altijd weer een balans zoeken
George
Quote Reactie van @hans1980:
Wanneer je maisland ploegd komt methaan gas vrij uit de bodem en dat is meer dan wanneer je bv. Blijvend grasland hebt,

Zal allemaal wel , ik heb er geen verstand van maar voor mij is het allemaal lariekoek en apekool.
Leo,s vriend
@hans1980 methaan niet verwarren met stikstof.
Leo,s vriend
@Wilbert Snijmaïs geeft t.o.v. gras/kuilgras een ca 30% lagere co2 footprint, in de totale keten( productie,kuilen,voeren)
hans1980
@Leo,s vriend Heb m'n twijfels maar zal dan wel?? Het is nogal vrij complex om daar harde uitspraken over te doen...bij veel mais teelt zal ook je o.s. gehalte in de bodem snel zakken zodat de bodem dan weer minder CO2 kan binden maar op korte termijn misschien????
+1
George
Quote Reactie van @hans1980:
bij veel mais teelt zal ook je o.s. gehalte in de bodem snel zakken

Daarom blijft bij mij het stro op het land door alleen kolven te oogsten. 😄
+1
Brutus64
Weer een links verhaal, probleem is het door draaien van fossiele brandstoffen, maar nee de koeien hebben het gedaan, maar die stoten al 1000 Den jaren methaan gas uit
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden amerika , dairy , dairy campus en meten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!