Grondsoorten kaart voor mestboekhouding.

Heeft er iemand ervaring met het wijzigen van grondsoorten kaart voor de mestboekhouding? Aan de hand waarvan is het zand, klei of veen.

Deel dit topic

Reacties

van Ittersum
Vroeger waren van die grondsoortkaarten(voor zandgebieden) beschikbaar. Meende dat nu de bodemonderzoeksgegevens leidend zijn
cjw73
@van Ittersum ze staan volgens mij gewoon op de site van rvo en bodem onderzoek doen ze niks mee.

@pietjepuk gewoon rvo/grondsoortkaarten. Maar ik had zelf een fout grondsoort bij crv mineraal maar dit kan alleen door hun gewijzigd worden.
Heb even gebeld en klaar was het.
pietjepuk
@cjw73 ik heb hier een perceel met 19% organische stof en 23% klei. volgens bemestingsonderzoek blgg. Staat op de kaart bij rvo als zand. Naar mijn mening is het klei. Heb gebeld met rvo en ik kan een bezwaar indienen. Dan gaan hun kijken wat ze er van vinden. Ik heb meerdere keren uitdrukkelijk gevraagd wat de voorwaarden zijn om het perceel als klei aangemerkt te krijgen. Die zijn er niet of willen ze niet geven.

Lukt het om het perceel naar klei te krijgen dan kan ik 5 kuub mest meer rijden en 95 kg N meer strooien. is toch de moeite waard.
cjw73
@pietjepuk dat soort percelen heb ik ook maar de grond kaarten zijn vast gesteld op een bepaalde oppervlakten. Heb zelf ooit ook gevraagd maar volgens ging het om minimaal 10 hectare ofzo voor ze een wijziging aan brengen.
+1
jan w
@pietjepuk
Dat is afhankelijk van de topografische lijn die om een groter gebied staat. Is het overgrote deel zand, dan valt het onder zand. Is het overgrote deel klei, dan valt het onder klei.
Mocht het gebied topografisch groter zijn, zodat het zand wordt, zou je er een grens in kunnen maken door een sloot of een kavelpad. waardoor je meerdere percelen krijgt.
Herbert
Bij ons worden steeds meer percelen overgezet van veen naar zand. Buurman heeft al wel eens geprobeerd dat terug te draaien, zonder resultaat.
jan w
Er zijn wel grondkaarten waar je op kunt zien wat je moet aanhouden. Alterra maakt die kaarten volgens mij. ( i.o.v. rvo )
+1
jent
Door een gecertificeerd bedrijf wordt er dan per perceel bemonsterd tot 80 cm diep. hetgeen er 40 cm of meer is, is leidend.
bij ons klei op veen dus v.a. kleidikte van 40 cm is kleigrond. paar jaar geleden 5 percelen laten bemonsteren, kostte toen ca. 750 inclusief opstellen rapportage richting RVO. blijkt uit meting dat de grondsoortenkaart kloppend is, dan geen rapportage en bezwaar. kost dan ook minder.

bij interesse stuur maar PB dan zal ik in de administratie ff opzoeken wie het was

PS bij ons 13 ha van veen naar klei gegaan, mocht toen 80 kg N meer strooien
pietjepuk
@jent Dat zijn de reacties waar je wat mee kunt. je hebt een pb tje
Herbert
@jent bij mij zijn de veenpercelen in het verre verleden gediepploegd/gemengd met zand, dus dat zal voor mij niet werken. Vraag mij alleen wel af waarom ze dat in de afgelopen 10 jaar dat wel aan het wijzigen zijn terwijl O.S. etc op peil blijft.
boer03
Tip : even de percelen app in RVO openen. Bij legenda/kaartlagen kun je ook grondsoorten bekijken. Hierop wordt de grondsoort bepaald en is leidend voor de NVWA/ RVO
+1
ted9
Boerenenbunder staat nu ook wat over de grondsoort bij.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0