Overname Riedel afgerond

De overname van fruit- en vruchtensappenbedrijf Riedel door de Nederlandse investeringsmaatschappij Standard Investment is met ingang van 10 november 2017 afgerond. Standard Investment neemt de aandelen en de activiteiten van Riedel over van FrieslandCampina, sinds 1970 de eigenaar van Riedel.

webcache.googleusercontent.com/search/…

Deel dit topic

Reacties

+1
harke
Met dat geld kan fc het gat een beetje dichten bij husian
KOC1981
@harke hoe groot is dat gat dan volgens jou?
harke
@KOC1981 als de hele dochteronderneming husian dairy rekent is het 2 miljard.
Uitgaande van 51procent aandeel ga ik uit van ongeveer 1 miljard.
Een deel daarvan is in rook opgegaan en dat zal ongeveer neerkomen op 200 miljoen euro.
+2
KOC1981
@harke daar sla je de plank dus volledig mis. RFC heeft een aandeel van 1% gekocht in Huishan, dat was een deel van de overeenkomst bij de JointVenture Dit is zeg maar even niets meer waard. dus dat is het verlies. en bij lange na geen 200miljoen.

De 51% is enkel in de JV en deze draait nog steeds.
harke
@KOC1981 geloof mij nou maar.
De aap komt nog uit de mouw bij fc
producent
@harke
Verkeerde keuzes in Europa werden jaren lang aangevuld met dikke winsten uit Azië, nu ze daar problemen hebben lijken ze het niet meer te weten hoe verder.

A-ware timmert flink aan de weg in België. Nu de overname van de melkpoederfabriek van FrieslandCampina in Aalter bijna is afgerond, werft het concern Belgische leveranciers. A-ware zoekt er 300 miljoen liter melk bij, die geleverd moet gaan worden door eigen boeren.
Er wordt van alle kanten aan de Belgische melkveehouder getrokken. De Waalse zuivelcoöperatie Laiterie des Ardennes (2.150 leden, 1,35 miljard liter melk) heeft per 1 juli maar liefst 266 nieuwe leden-melkveebedrijven verwelkomd, goed voor 200 miljoen liter melk. Laiterie des Ardennes wil de productie van melkpoeder in Libramont uitbreiden, en er staat ook een nieuwe mozzarellafabriek op stapel in Baudour. lees verder...
melkvee.nl/artikel/…

Hoe diep is het moeras waar we met RFC in weg zakken.
labella
@producent op een gegeven moment maakt het niet meer uit hoe diep het moeras is, dan gaan jullie met z'n allen kopje onder.
Noorderling
@producent
nieuweoogst.nl/nieuws/2021/…

En nu loopt China compleet spaak, waar een ander lichte groei boekt wie compleet afhankelijk is van dat betreffende land. Ik volg het niet meer.
oubi
@Noorderling wat krijgen de boeren voor melkprijs bij ausnutria?
Noorderling
@oubi
Farmel.
Ze makken bijna dubbel zoveel winst als RFC, 135miljoen. Met de suggestie die je wekt zou dat fabriekje de melk voor niets moeten krijgen?
+2
Melkboer16
@Noorderling het is allemaal kut daar bij de coop?
Zelfs de ex-voorzitter stopt net als veel van zijn voorgangers met melken.
Boeren daar hebben allemaal jaren de beste melkprijs gebeurt en willen allemaal weg.
En de collega’s die al decennia weg zijn willen allemaal wel terug kruipen.

Allemaal kommer en kwel over RFC, gelijk ook als over LTO en het komt allemaal uit dezelfde hoek.

Ga uw collega’s die ooit vertrokken zijn naar een ander maar eens vragen en vraag dan een eerlijk antwoord?!
9 van de 10 zullen zeggen “dat was de grootste fout die ik of mijn ouders ooit gemaakt hebben
+5
Noorderling
@Melkboer16
Dat is weer een lekker makkelijk antwoord. Een ander doet het minder goed, dus wij doen het dan opeens wel goed? Een aantal zitten nu aan de AH melkstroom te leveren, 41-42cent.
Die kruipen echt niet terug, ze konden en kunnen niet mee doen aan het planetproof, wat ook geen zoden aan de dijk zet. Ze zijn dik tevreden.

Herken je suggestie totaal niet, je bestempelt ze als structurele pessimistische dwarsliggers.
Het tegendeel blijkt ondertussen waar, de positief kritische leden waar je zuinig op moet zijn vertrekken, inclusief ledenraadsleden. Zullen die helemaal gek zijn en de ins en outs niet kennen? Realisme en knikkers tellen.

Als je alles op een rijtje zet zijn we onze coöperatie aan het opeten, reserves vliegen erdoor en er wordt kapitaal aangetrokken icm verkopen van onderdelen om de garantieprijs uit te betalen. Hoe goed gaat het dan?
Voorheen kon er mooi geschermd worden met DOC, inmiddels betalen ze nagenoeg gelijk uit.
Tegen wie gaan we ons nu afzetten?
slagroomvla
Quote Reactie van @Noorderling:
Een aantal zitten nu aan de AH melkstroom te leveren, 41-42cent.Die kruipen echt niet terug,

Ook daarvan stoppen er gewoon met melken.., is allemaal geen winst.
Sjaakiee
@Noorderling zo is dat.
labella
@Melkboer16 ik ben dan niet vertrokken bij rfc maar bij Leerdammer maar ik heb totaal geen spijt van mijn vertrek. Ik heb alleen spijt dat ik niet eerder ben vertrokken toen ik naar cz Rouveen kon.
slagroomvla
Quote Reactie van @labella:
Ik heb alleen spijt dat ik niet eerder ben vertrokken toen ik naar cz Rouveen kon.

Dan had je nu nog fluitend gemolken...
+6
robbies
Quote Reactie van @Melkboer16:
het is allemaal kut daar bij de coop?Zelfs de ex-voorzitter stopt net als veel van zijn voorgangers met melken.Boeren daar hebben allemaal jaren de beste melkprijs gebeurt en willen allemaal weg.En de collega’s die al decennia weg zijn willen allemaal wel terug kruipen.Allemaal kommer en kwel over RFC, gelijk ook als over LTO en het komt allemaal uit dezelfde hoek.Ga uw collega’s die ooit vertrokken zijn naar een ander maar eens vragen en vraag dan een eerlijk antwoord?!9 van de 10 zullen zeggen “dat was de grootste fout die ik of mijn ouders ooit gemaakt hebben

Bij RFC heerst een zesjescultuur, niks meer en niks minder. Onze voorzitter die moet toezien op de boel liep compleet mee aan de hand van een directeur - een passant die zijn prioriteiten niet op orde heeft- omdat het niet aan een boer besteed is om naast een melkveebedrijf ook nog "even"toezicht te houden op een complexe organisatie als FC. Dat manifesteert zich in een bestuur dat bezig is met randzaken uit te leggen aan de leden, maar mist dat het op lange termijn bergafwaarts holt.

Discussie over zeggenschap worden verward met ( een gebrek aan ) loyaliteit en emoties worden boven ratio gezet. Conclusie is dat bedrijven die wel weten waar het over gaat eieren voor hun geld kiezen. Je kunt geen solide bedrijfsvoering opbouwen op drijfzand, wanneer het in de lucht hangt dat er ergens in het jaar daarop op het melkgeld ingegrepen wordt op emotionele basis. Als je dan toch kiest voor onzekerheid, dan snap ik de overweging dat je kiest voor een paar cent minder melkgeld. Dat is tenminste te begroten. Het vrijkomend kapitaal is een mooi voordeeltje waar zulke mannen wel weg mee weten. Je hoeft niet bang te zijn dat het in onrendabel oud ijzer gezet wordt. Met een paar miljoen kilogram melk is het vrijkomend geld evengoed een huisje in het dorp dat op jaarbasis toch al gauw zo'n 3-4% rendement oplevert en meteen de ouwe dag dekt.

En RFC? Die kan zich weer opmaken voor een discussie over ledenfinanciering. De garantieprijs kan amper waargemaakt worden, niche als bio en PP compenseert het verlies op volume niet en aantal melkveehouders holt snel achteruit. De volumegroei van het quotumloze tijdperk is zo goed als weg en daalt nog harder. Over drie jaar komt wederom de vraag hoe we de zaak gaan financieren met nog minder bedrijven en nog kleinere marges. Op hoeveel schouders kunnen we de kostenstructuur van RFC minimaal laten rusten? 12.000 actieve melkveehouders? 10.000? Dat aantal komt in de komende jaren snel in zicht. Gaan we dan weer met de pet rond bij de overgebleven leden? Of gaan we dan wel serieus naar extern geld kijken, met het risico dat de rente zo hard gestegen is dat alternatieve financiers geen zin hebben om geld te stoppen in een onderneming die al jarenlang geld moet toeleggen, omdat leden zich alleen maar blind staren wie het minst slecht betaald en bestuurders zich graag daaraan conformeren omdat ongemakkelijke boodschappen nu eenmaal ongemakkelijk zijn.

Regeren is vooruitzien. In mijn beleving waren de omstandigheden vandaag perfect om extern geld aan te trekken en toezicht te professionaliseren. De rente is laag en weinig alternatieven. Die discussie is daar echter vandaan gestuurd omdat er telkens geschermd werd met het verlies van zeggenschap. Zeggenschap waarin? Aandeelhouders en leden hebben hetzelfde belang, een goed presterende onderneming. Zolang de garantieprijssystematiek niet overboord gegooid zou worden, gaat het niet ten koste van de melkprijs van de leden. Is allemaal in te dekken met voorwaarden met externen. We hebben afgelopen jaren 600 miljoen geleend zonder verlies van zeggenschap.

De voortekenen zijn er al dat we de garantieprijs sowieso gaan verliezen en over een x-aantal jaar alsnog extern geld nodig hebben. Wat hebben we dan bereikt? Maar dat is niet het probleem van dit bestuur en ook niet van de leden die zo hard roepen dat "de coöperatie van ons moet blijven" Dat is het probleem van ondergetekende en @Noorderling, die nog minimaal 30 jaar vooruit willen.
Melkboer16
@robbies regeren is vooruit zien. Ooit stond ik op het punt dat ik nog 30 jaar vooruit moest en er ook een moment kwam dat mijn ouders het geld uit de coöperatie konden halen en blanco naar DOC konden!
Dat geld konden ze toen ook best gebruiken maar ze deden het niet.
Eerst hadden de vertrekkers het best even goed maar dat veranderde en op dat moment was ik zelf boer.
Toentertijd in het FrieslandFoods een aardig vermogen opgebouwd en in 10 jaar RFC ook al een hele som zodat het voor mij geen probleem is om certificaten te verkrijgen.
Ja DOC betaald nu weer gelijk met ons uit en dat vertellen die leden dan ook direct tegen mij!
Maar ze vertellen het wel als een boer met kiespijn.
Bij A-ware de hoogste prijs beuren is maar voor weinig weggelegd en het kan net als de PP melkstroom in een keer voorbij zijn.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Melkboer16:
Bij A-ware de hoogste prijs beuren is maar voor weinig weggelegd en het kan net als de PP melkstroom in een keer voorbij zijn.

Als ze in China een blik verkeerd melkpoeder vinden is ook alles voorbij.
Vandaag pakken waar je vandaag bij kunt, excuses hebben we al genoeg gehoord.
En vooruit kijken is belangrijk, maar hoop prediken levert niemand iets op, eerst moeten we tegen die tijd nog maar boer zijn, misschien is dat al wel een hele uitdaging.

Maar je zegt een flink vermogen te hebben opgebouwd, hiervoor verwacht je geen vergoeding?
Kun je straks nog bij je kapitaal als alle leveringsrechten niet benut worden, en er dus geen vraag is? Wie zegt dat er straks niet 1 of 2miljard kg rechten boven de markt hangt, wat is jouw kapitaal dan nog waard? Men wil de 8cent vast houden, maar dat is ook maar een getal, is dat een afspiegeling van de waarde? Wordt die 8cent geen 3 of 12?

Er wordt gesteld dat je zonder rechten geen nabetaling op je melk krijgt. Die krijgen we nu ook niet, waarom dan 8cent investeren en wat is je kapitaal dan nog waard als er geen kopers zijn?

Zomaar wat vragen die onbeantwoord zijn tot dusver, waar iemand die denkt zijn schaapjes op het droge te hebben zich ook druk om zou kunnen maken.

Ik heb helemaal geen moeite met geld investeren. Maar het rijmt niet met elkaar, de "oplossing" helpt het probleem niet.
+1
robbies
@Noorderling Vorig jaar heeft Wageningen een onderzoek gedaan naar het aantal melkveehouders in - ik meen - 2030, in opdracht van RFC. Die scenario's zijn niet langs het financieringsvoorstel gelegd als impactstudie. Waarom voer je dan zo'n onderzoek uit?
puntertje
@robbies Dat is het gevolg van de bestuurders die je krijgt met een 6-jes cultuur, dat zijn namelijk ook allemaal 6-jes. Die kijken niet verder dan hun eigen bestuursperiode en schuiven belangrijke beslissingen op de lange baan, bang voor kritiek op de korte termijn. Later zullen bestuurders weer verklaren dat we ´vooruit moet kijken´, dat bepaalde zaken wellicht eerder opgepakt hadden moeten worden maar ´dat de tijd er toen nog niet rijp voor was´. Dat is van dat bestuurlijke prietpraat van sukkels die alleen maar reactief kunnen handelen en daardoor van het ene naar het andere brandje hollen zonder enig overzicht. Kaarsjes uitblazen in een huis dat in de fik staat zogezegd. Als de prioriteit wordt dat je Henk Gommertjes gaat pesten omdat die de ´strategie doorkruisen´ weet je dat het niets gaat worden.
+2
Gerrit v Schaick
@robbies 'Wageningen scenario's' Daar heb ik mij ook over verbaasd. Ik heb in meerdere vergaderingen gevraagd om met de voorstellen waar over werd gesproken verschillende scenario's uit te werken wat er dan zou gebeuren met oa obligaties handelsoverschot. Die informatie heb je als lid ook nodig om iets van een voorstel te vinden anders blijf je zoals je terecht zegt hangen in emoties en onderbuikgevoelens.
In de Wageningen studie was ook geen rekening gehouden met bijvoorbeeld stikstof regelgeving. Het onderzoek was al achterhaald bij publicatie.
Noorderling
@Gerrit v Schaick
Met de aangereikte gegevens en uitgangspunten kon je er inderdaad niet eens wat van vinden. Selectief informeren en dat wordt blijkbaar geaccepteerd. In hoeverre het bestuur dom wordt gehouden door de directie ben ik dan wel weer benieuwd naar.

3-5 scenarios open kaart uitstippelen en daarmee een afweging of stemming organiseren zou een manier kunnen zijn. Extern geld zoals @robbies aanhaalt werd door een studenten enquête weggewuifd, maar even laten gaat men hybride obligaties, vreemd vermogen als eigen vermogen bestempelen. Hoe?

Gezien de inhoud en in hoeverre het voorstel bijgeschaafd, ontbreekt het nog wel aan een portie visie en inzicht/overzicht van het handelen.
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Extern geld zoals @robbies aanhaalt werd door een studenten enquête weggewuifd, maar even laten gaat men hybride obligaties, vreemd vermogen als eigen vermogen bestempelen.

nu is het niet mijn doel om extern geld binnen te halen, maar ik zie simpelweg geen andere mogelijkheid als je een bedrijf met de omvang van RFC wil laten bestaan in de markt. Er moet doorlopend geïnvesteerd worden om bij te blijven. Autonoom geld genereren is maar een paar jaar echt goed gelukt, daardoor is iedereen op zijn luie krent gaan zitten, inclusief de boerenbestuurders. Als gevolg dat de markt RFC ontglipt is, er allerlei kunstgrepen toegepast moeten worden en er nu vanuit een achterstandspositie weer flink geïnvesteerd moet worden om een speler van formaat te blijven. Tel daarbij op dat er steeds minder leden zijn en je kunt niet anders concluderen dat er ergens een keer extern geld gevonden moet worden, wil je de boel niet ontmantelen.

Andersom denk ik dat het voor de leden ook prima kan uitwerken met externe financiers, naats de professionalisering. Op de keper beschouwd is de Nederlandse ledenmelk te duur om te concurreren op de wereldmarkt. Laat de ledenplas maar krimpen en de onrendabele bakjes vullen met aankoopmelk. wordt het resultaat alleen maar beter van. Ik sta er niet om te springen om extra leden aan te nemen waarvan we de melk in de poedertoren moeten duwen, enkel en alleen om de cooperatie maar te kunnen blijven financieren. Laat maar weg dan. Investeer in hoogwaardige producten die daadwerkelijk marge opleveren en laat het verlies maar bij een ander. Als we dat samen met andere financiers kunnen doen is dat voor mij geen probleem. Liever met 8.000 collega's een goede winst draaien dan met 12.000 omdat de boel anders niet kan blijven bestaan.
puntertje
@robbies Als je eenmaal afglijdt naar de positie dat externe financiers het voor het zeggen hebben is het te laat en kun je het niet meer terugdraaien. Maar ja, als je maar lang genoeg op deze voet doorgaat is er straks geen andere uitweg meer. Door mismanagement overgeleverd aan equity fondsen levert helemaal geen stabiliteit op. Die dringen in no-time aan op splitsen en delen verkopen, pakken de winst en laten ons achter met wat roestvrijstaal.
Maar goed, terwijl de discussie over financiering met leden bezig was hadden we plotseling al een beursgenoteerde financiering, geregeld door Jaska die wegens incompetentie het veld moest ruimen.
robbies
@puntertje ook jij praat vanuit je onderbuik. Uit het Wageningse onderzoek kwam naar voren dat in 2030 in het meest negatieve scenario 10.500 melkveehouders resteren. Dan zouden er dus een dikke 7.000 RFC-leden overblijven. Van die 10.500 boeren moet 73% naar verwachting ook in 2030 aflossingen en/of investeringen uitstellen, dus de marges worden niet beter verwacht. Hoe reeel is het dat die 7.000 melkveehouders RFC in die mate kunnen blijven dragen en financieren, zodat RFC zich kan blijven ontwikkelen?
puntertje
@robbies Denk jij dat externe financiers genoegen nemen met minder rendement zodat onze marges beter worden? Het is het paard van Troje en is al gedeeltelijk binnen.
robbies
@puntertje Dat is het makkelijkste om geen antwoord te hoeven geven, gewoon een wedervraag stellen. Zolang we de garantieprijssystematiek niet overboord gooien en alle leden meedelen in de winst, zie ik het probleem niet nee. Als we eerst de garantieprijssystematiek moeten doorstrepen om externe financiers te kunnen overtuigen om in te stappen, dan daalt mijn enthousiasme heel erg snel.

Ga je nu antwoord geven op mijn vraag hoe je met 7000 a 8000 melkveehouders denkt een coöperatie met zo'n breed portfolio in de benen denkt te kunnen houden, als de verwachting is dat 73% van de melkveehouderij niet kan aflossen en/of vervangen?
puntertje
@robbies Men is druk bezig de omvang van dat portfolio terug te brengen middels (gedwongen) verkopen. Kijk als je de winst denkt te moeten halen uit activiteiten waar weinig (eigen) melk in gaat, en dat hebben we jaren succesvol gedaan, dan kun je op je vingers natellen wat externe financiers hiervan gaan denken als je winst over melk uitkeert. Dus dat houdt op termijn geen stand.
De oplossing is nu leden geld op te laten hoesten zonder dat daar een vaste vergoeding tegenover staat en dat moet geïnvesteerd worden in activiteiten waar niet veel melk naar toe gaat. Dat is krom en geeft verkeerde signalen af. Ik zou zeggen; geef het rendement dat externe financiers eisen ook aan je leden. En dat rendement ligt op de lange termijn hoger dan investeringen in grond, mestafzet, productierechten staal en beton. En zo'n WUR rapportje? Ja het aantal boeren loopt terug maar dat is al meer dan een eeuw zo terwijl er altijd zorgen waren over aflossingen e.d. Er komen ook weer betere tijden omdat de Timmerfransen van deze wereld het voedselaanbod aan gaan tasten. De voedselprijzen zijn wereldwijd nu al aan het stijgen, er komt alleen nog weinig terecht bij primaire producenten. Als het aan investeringsfondsen ligt blijft dat zo. Weg houden die aasgieren dus
robbies
Quote Reactie van @puntertje:
Ik zou zeggen; geef het rendement dat externe financiers eisen ook aan je lede

Daar is niemand op tegen, maar de realiteit is dat dat op dit moment niet kan. Dan moet er wezenlijk wat veranderen in de resultaten van RFC en dat zie ik niet zo snel gebeuren. De urgentie wordt niet gevoeld en zeker niet uitgedragen. Anders gaat Schumacher niet even bijbeunen bij C&A en sorteert hij niet voor op een vertrek door zijn Fast Forward strategie over de kop te gooien door de directie uit te breiden naar 5 man, terwijl het drie jaar geleden nog is teruggebracht naar 2 man. Ook externe commissarissen gaan die professionaliteit niet brengen, want die zitten met dezelfde mindset als Hein bij C&A. "Het kost niet veel tijd, we kunnen er van leren, etc etc dooddoener zus, dooddoener zo." Ik heb jou hier ook weleens zie ageren tegen Dekker en zijn ratings. Voegde niks toe, in jouw ogen.

Overigens maakt het mij niet zoveel uit waar het rendement vandaan komt. Hoeft van mij niet perse uit ledenmelk te komen. NCB is schathemeltjerijk geworden door alle participaties die ze hadden in andere bedrijven en andere ontwikkelingen. De voorloper van ZLTO verdiende dankzij Rendac zelfs meer aan dode varkens dan aan levende varkens. Ook daar is het faliekant misgelopen omdat de boeren het toezicht wel zouden houden op de club. Vermeer en van Doorn pompte het hele kapitaal op emotionele gronden in een totaal onrendabele slachterijtak. Huijbers zat erbij te knikken. Van een vermogen van 2 miljard gulden is nu nog een forse bankschuld over. Zover is RFC nog niet, maar het gaat in de laatste jaren wel hard met de uitkleding.
puntertje
Quote Reactie van @robbies:
Daar is niemand op tegen, maar de realiteit is dat dat op dit moment niet kan. Dan moet er wezenlijk wat veranderen in de resultaten van RFC en dat zie ik niet zo snel gebeuren.

En dus opteer je voor de optie die veel particulieren in het verleden opteerden door bij Dirk Scheringa aan te kloppen om nog een tijdje op de zelfde voet door kunnen te gaan?
robbies
@puntertje dan moet je nog eens goed lezen wat ik schrijf.
puntertje
@robbies Ja, jij ziet geen uitweg dus externe financiering.
robbies
@puntertje Zie jij dan wel een andere optie? Behalve ruimhartig onder hetzelfde bestuur de portemonnee trekken voor de leden? Waar gaat dat geld van wegkomen?
+1
puntertje
@robbies Ik heb er veel geld staan maar straks krijg ik op een gedeelte geen rente meer. Omdat ik mensen die met constructies het geld uit de coöperatie hebben gehaald en de productie enorm hebben opgevoerd en jongeren moet sponsoren met een gratis lening. Bovendien is volslagen onduidelijk hoe onbalans in de handel van leveringscertificaten, en het bestuur heeft wederom de ogen en oren dicht want dat gaat gebeuren, opgelost gaat worden. Het wordt dus een onstabiele bende op deze manier en daarom ga ik het resterende geld eruit halen want je ziet aankomen dat daar restricties op gaan komen. En ik kan nog overwegen te vertrekken, het eerste jaar zullen ze de 8 cent nog wel terug betalen om de schijn wat op te houden, daarna wordt dat lastiger en zullen ze ook wegens de armlastige omstandigheden de 5 cent regeling wel willen herzien. Dus met de ´coöperatieve´ oplossing die ze hebben bedacht is de kans groter dat de financiële constructie in elkaar dondert omdat er veel meer zoals ik zijn. Als het een sneeuwbal wordt kun net als bij een bankrun eerst aan jezelf denken dan vertrouwen prediken en met lege handen te eindigen.
Maar met Wout Dekker als commissaris zijn we overgeleverd aan rating-bureaus en afhankelijk van welke labeltjes die aan welk type vermogen willen hangen. En dat wordt dan weer de basis voor het beleid, de omgekeerde wereld. Als je leden die wel veel vermogen in de coöperatie hebben zitten schoffeert heb je naast een groep die moeite heeft met de financiering ook nog een groep gecreëerd die niet meer wil financieren. Chapeau bestuurders!
robbies
@puntertje Dus is jouw oplossing om dan maar meer geld - dat er niet is -naar de leden te sturen als vergoeding op het kapitaal? Jij kunt zo op het pluche daar. Lange termijndenken is daar ook niet het goeiste vak.

Geef nu gewoon eens aan hoe je in jouw worst case-scenario van een bankrun gaat zorgen dat RFC blijft opereren in de toekomst wanneer je de club in handen van de leden wil houden. Ik ben benieuwd
puntertje
@robbies Je begrijpt me niet goed, zoals het nu gaat komen we waarschijnlijk in het bankrunscenario en resteert beursgang/equityfondsen. Jij zegt dat het toch al te laat is dus laat anderen met tegengestelde belangen maar instappen. Ik denk dat het nog wel ten goede te keren is. Al heb ik grote twijfels bij de leiding.
Gerrit v Schaick
@puntertje er zijn nu twee obligatie handel rondes meer obligaties gekocht dan verkocht. Waren wel relatief grote orders gemiddeld 50 000 afgelopen ronde. Realiteit zal wel worden dat het in januari direct coöperatief oplossen wordt en de volgende ronde als de vertrekkers van nu moeten verkopen er waarschijnlijk weer coöperatief opgelost moet worden. Dan is er nog maar een ronde over voor 24 maanden en dan zijn we aanbeland bij het eerste losse eindje..
Zoals ik @robbies zijn bijdragen lees is dat hij behalve zijn twijfels over de volhoudbaarheid van de financiering door de leden vooral fan van is professioneler toezicht wat een gevolg zou kunnen zijn van meer externe financiering. Uiteraard afhankelijk van hoe je dat inricht. Ik zit nog meer op de lijn van @puntertje Ik zie nog wel kansen dat het goed komt. Als er meer belanghebbenden bij komen zullen ze snel tot de conclusie komen dat we een aantal goedlopende onderdelen hebben waar ze wel wat mee kunnen en dat al die boeren die zonodig zoveel melk willen leveren eigenlijk maar een blok aan het been zijn. Dan zullen we ook een paar sterke bestuurders nodig hebben om dat weerstand te bieden.

Als we binnen enkele jaren toch de financiering zelf niet meer kunnen dragen waar ik wel op reken kunnen we eerst nog wel wat meer achtergesteld lenen. Ik vind het een beetje angst laten regeren om te denken te dat rente ineens hard gaat stijgen en of financierders vinden niet meer gaat lukken over 1 of 2 jaar.
Een professionalisering van het toezicht is wel welkom. Maar hoe richten we dat in? En ik vind het ook belangrijk om te blijven investeren en innoveren. Maar ik mis een plan. Oké Indonesië gaat een klap geld naartoe en naar verluidt is dat met een paar jaar terug verdient. Waar denk jij dat we komende jaren in moeten investeren @robbies?
+2
robbies
Quote Reactie van @Melkboer16:
regeren is vooruit zien. Ooit stond ik op het punt dat ik nog 30 jaar vooruit moest en er ook een moment kwam dat mijn ouders het geld uit de coöperatie konden halen en blanco naar DOC konden!

Jij schetst exact het probleem waar we mee kampen. Korte termijn vs lange termijn. Op korte termijn al het geld eruit halen en maar kijken waar we op lange termijn staan is een strategie. De situatie die we vandaag hebben is omdat die gedachte in de coöperatie gebracht is. Vandaag overleven, hopen op een meevaller links of rechts en na ons komt de zondvloed, nietwaar?
ted9
Riedel heeft nu onder het merk Coolbest een drink yoghurt op de markt gebracht van weidemelk🤔🤔🤔 zouden ze melk van Friesland betrekken?😮
avondrood
@ted9 Zou zeker in de overname contract hebben moeten staan lijkt me. Anders hadden de hoge heren hebben liggen te slapen
+1
J Andringa
@ted9 mijn vrouw kwam er laatst ook mee thuis, ik stond er wel van te kijken

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
42
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0