'Mestfraude is niet zo groot als NRC meldt'

Dit weekend werd de mestsector opgeschrikt door het artikel 'Het Mestcomplot' van NRC. Mesthandelaren herkennen zich deels in het beeld dat geschetst wordt.

Jan Scherf van mestverwerking Friesland in Walterswald hekelt de rol van brancheorganisatie Cumela Nederland. Hij is zelf geen lid. "Cumela maakt veel kapot in de mestwereld. Het is typerend dat ook de bestuursleden verdacht zijn van mestfraude." Scherf zegt ook klant te zijn geweest bij het mestboekhouder Frank Bergs. Bergs wordt genoemd door NRC als spil in wereld van mestfraude. "We hebben inmiddels de structuur van ons bedrijf gewijzigd", aldus Scherf.
 'Mestfraude is niet zo groot als NRC meldt' (boerenbusiness.nl)

Dit weekend werd de mestsector opgeschrikt door het artikel 'Het Mestcomplot' van NRC. Mesthandelaren herkennen zich deels in het beeld dat geschetst wordt.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+1
hans1980
Die linkse krant maakt veel kapot
(Denkwijze groen links/pvdd)
cs-agrar
Te laat...
van Ittersum
Zich deels herkennen in...is dat zelfde als ...valt wel wat mee toch? Hoop dat de echte feiten en indirecte omstandigheden snel van elkaar gescheiden worden.
dwers
De derogatie is nu wel binnen, ze hebben ook wel in de gaten dat er anders nog veel meer gefraudeerd word.
+1
Braboboer
Wout Houbraken benoemt precies het probleem. Er zijn initiatieven genoeg voor mestverwerking in Brabant maar iedere vergunningsaanvraag wordt tegengewerkt.

En dat terwijl juist de provincie Noord-Brabant zelf pleit voor lokale mestverwerking
+3
Boerderie
Achja, de gehele wereld is vandaag vergald met stemmingmakerij, en dat over en weer.
De NVWA heeft hier in 2015 onderzoek naar gedaan en kwam tot de conclusie dat 61% van de bedrijven zich aan de regels hielden. Als je bij de overige een correctie toepast voor luttele fouten, dat wil zeggen vinkje verkeerd et cetera (waarbij je eigenlijk niet van opzettelijk frauduleus handelen kunt spreken) dan komt het percentage op 75%. Nog 25% die niet helemaal koosjer bezig zijn, en dat verdient aandacht, maar het klinkt stukken minder spraakmakend in ieder geval.

En wat dat betreft zijn het beide geen partijen waarbij ik het gevoel heb dat ze bij onderzoek de landbouw nou direct zullen sparen, maar dan is de NVWA voor mij wel net iets geloofwaardiger dan de sensatiezoekerij van de NRC.

Voor wie het NVWA rapport wil lezen:
tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/…
+4
josl
@Boerderie dit NVWA onderzoek is een onderzoek of bedrijven zich aan de papieren werkelijkheid hielden. En bij een enkeling is dan ontdekt dat er wat spuiwater oid in een mestsilo is bijgemengd. Als je dikke fractie afvoert als melkveehouder met de forfaitaire norm van vandaag,
dan doe je niks illegaals. En toch weet iedereen dat het een papieren werkelijkheid is. Legale fraude gecreërd door illegaal opgewaardeerde mestmonsters. Dat is met onafhankelijke monstername inmiddels afgelopen.

Het onderzoek van NRC gaat over héél iets anders.
NL hoe je een papieren werkelijkheid creërt!.

In het belang van de boeren waar de papieren werkelijkheid overeenkomt met de realiteit zeg ik: de beerput is open, we wisten dat het een keer ging gebeuren, we wisten niet dat er in sommige gevallen zo geraffineerd te werk gegaan werd, en dit moet afgelopen zijn. En of het nu 5, 10 of 25% van de mest betreft interesseert mij helemaal niet. Het is oneerlijke concurrentie van de ene boer over de rug van de andere.We gaan het volgend jaar meemaken wat de mestprijzen gaan doen. Hoe harder ze stijgen, des te minder illegaliteit.
+1
dorpsrandhoeve
@josl Boter op je hoofd Jos?
pieta
Quote Reactie van @josl:
Als je dikke fractie afvoert als melkveehouder met de forfaitaire norm van vandaag,dan doe je niks illegaals

Mag dat dan? Dan moet je het toch in de buurt afzetten? Boer-boer. Anders is monsternemen verplicht. Ik wel eens gehoord dat te lichte monsters in het lab worden weggegooid en dan val je terug op het forfait. Maar een te licht monster nemen is in mijn beleving fraude als het aan de lopende band gebeurd.
pieta
Quote Reactie van @josl:
We gaan het volgend jaar meemaken wat de mestprijzen gaan doen. Hoe harder ze stijgen, des te minder illegaliteit

Leg me dit eens uit aub.
+5
matt
@pietaomdraaien hoe minder illegaliteit hoe duurder de mestafzet
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden groot , frank , kapot , friesland , nederland , mestverwerking , structuur en mestfraude geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!