Deense Triple-A-gebruikers halen hogere levensproductie

Onderzoeks- en adviesbureau Valacon onderzocht de relatie tussen het Triple-A-gebruik en de levensduur. Daarbij werden Deense bedrijven die met het systeem werken, vergeleken met alle melkveebedrijven uit het land. De gebruikers realiseren een hogere levensduur en levensproductie.

Deel dit topic

Reacties

oldhuus
Komt dit bericht ook in de Veeteelt? Het NRS schijnt in 2004 wel een keer een onderzoek te hebben gehouden, waar niks bijzonders uit kwam, veeteelt.nl/artikel/werking-aaa-systeem/
jan w
@oldhuus
Veeteelt is het blad van CRV
En in de bladen is het altijd van : "Wie betaalt, die bepaald".
Al ruim 15 jaar gebruiker van aAa. Hou je tenminste een koe over en niet van die kapstokken. Als je naar de foto's kijkt in het boek van Bill Weeks, dan zijn we in de laatste 50 a 60 jaar wel met de productie voorruit gegaan, maar qua exterieur geen zak.
In de populatie van de HF is voldoende ruimte om mee te fokken, daar heb je geen kruislingen voor nodig. Alleen je moet die ruimte wel willen gebruiken en niet iedere 10 jaar, zoals nu gebeurd, bij dezelfde ouderdieren weer terug komen.
+1
oldhuus
@jan w
Juist bij kruisingen kun je goed gebruik van aAa maken, verder een Holstein moet bij je bedrijf passen, en als kruislingen je goed bevallen ga je niet terug naar zuiver Holstein, 50% hf vind ik hier wel genoeg.
noordhollander
Hecht maar geen waarde aan deense cijfers die kloppen nooit blijkt naderhand waarom heeft zo'n zuivelland geen fokstieren en een klinkend fokkerijprogramma ze bakken ook daar niks van zag ik ook bij semex vertegenwoordiger in spe JAN LANGEDIJK uit Bylderup Bov..............
noordhollander
@noordhollander nee dat durven roald van noort en vd knaap samen niet aan en is ook niet in belang van t eigen mega concern( zijn de dieren al beoordeeld door schilder en co op t nieuwe genetische centrum van CRV???)
oldhuus
@noordhollander
De stier met de hoogste levensduur en ook de hoogste aanhoudingscijfers in NL komt toevallig wel uit Denemarken, verder heeft Viking best een paar goeie HF-stieren, als D Mason, D Sol, maar die zijn misschien wat te klein in de ogen van de fokkerijmensen hier.
+2
pietjepuk
@noordhollander Wordt tijd dat je zelf je eigen bedrijf opzet met eigen top stieren. Moet toch niet zo moeilijk zijn voor jou als de ander het allemaal zo slecht doen.
noordhollander
@pietjepuk geef jij de mogelijkheden even aan pietje???
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @noordhollander:
Hecht maar geen waarde aan deense cijfers die kloppen nooit blijkt naderhand waaro heeft zo'n zuivelland geen fokstieren en een klinkend fokkerijprogramma ze bakken ook daar niks van zag ik ook bij semex vertegenwoordiger in spe JAN LANGEDIJK uit Bylderup Bov..............

Wie bakt er wel wat van en waar blijkt dat dan uit?
+4
diekman
OUD NIEUWS.
Gebruikers weten het al langer en nu met het fosfaatreductieplan kun je er geen touw aan vast knopen van het nieuwe onderzoek kun je beter een paar jaar wachten.
In veeteelt komen alleen artikelen of reclames wat beter uitkomt voor crv.
Tijd voor onafhankelijkheid.
cs-agrar
Quote Reactie van @diekman:
nu met het fosfaatreductieplan kun je er geen touw aan vast knopen

Hebben de Denen daar ook al last mee?
diekman
Ik bedoel een nieuw onderzoek dat nu start in nederland.@cs-agrar
oldhuus
@diekman
En in DK ook, die hebben begin 2015 alle slechte koeien al naar Nederland geëxporteerd 😁
cs-agrar
Hoe onderzoek opgezet is weet ik niet en binnen de wel- en niet aaa gebruikers is natuurlijk een behoorlijke spreiding. Maar als je de inzet van aaa bekijkt, het gedachtengoed van meneer Weeks, kan het eigenlijk niet anders dan uiteindelijk bovenstaande uitkomst hebben
noordhollander
@cs-agrar deelnemen aan het destijds door kuipers international ingevoerde aaa systeem is het meest interessante voor stiereneigenaars,soms hebben stieren aaa cijfers, die goed passen bij de aan te paren dieren en dat moet voor eenieder genoeg zijn en rustig kabbelde het water in de beek verder...............
+1
DeBoerin
@noordhollander rustig kabbelde het water in de beek verder...............
Hier wordt al meer dan 20 jaar tot volle tevredenheid stierkeuze op basis van aAa gemaakt.
En met Deense resultaten 😀
noordhollander
@DeBoerin druk je eens uit in cijfers bijvoorbeeld
aantal koeien gem leeftijd produktie gem punten ook voor uier dat elke 5 jaar aub anders blijft t gewauwel
DeBoerin
@noordhollander aub anders blijft t gewauwel
haha wil de getallen van afgelopen jaaroverzicht wel geven maar alleen als je dit zelf ook durft anders blijft het gewauwel.....
We laten overigens geen koeien punten want we hebben gebruiksvee en geen keuringsvee.
We krijgen regelmatig collega's over de vloer en die krijgen naast de cijfers ook alle koeien te zien 😆
noordhollander
@DeBoerin dus t is alleen op eigen waarneming gebaseerd ..........
cs-agrar
Quote Reactie van @noordhollander:
dus t is alleen op eigen waarneming gebaseerd ..........

Nu wordt het intressant, waar baseer jij je waarneming dan op?
En nog es wat, je liep een jaar of 8(?) terug zelf met een stier te leuren, meen uit een Durham-moeder. Had je op een (paar) deense bedrijven ingezet welke toen in eigendom of te koop stonden bij je toenmalige werkgever. Wat is daar van geworden? Weet helaas de naam niet meer.
noordhollander
@cs-agrar je hebt toen vergeten rietjes te kopen en kent daarom de naam niet meer
cs-agrar
Quote Reactie van @noordhollander:
je hebt toen vergeten rietjes te kopen en kent daarom de naam niet meer

Uit dit antwoord zal ik dan maar opmaken dat het niets geworden is, anders had je wel anders gereageerd. En het is ook niet echt antwoord waar jij je waarneming op baseert, zoals je het verteld zou dat dan dé waarneming moeten zijn, dus wil ik die ook wel weten
DeBoerin
Dus t is alleen op eigen waarneming gebaseerd ..........
Wist niet dat MPR jaarcijfers alleen gebaseerd zijn op eigen waarnemingen............ 😂
jan w
@noordhollander
Waarom denk je dat ze met de laatste NRM John de Vries hebben gevraagd. Dit om de oudere koeien aan te vullen, anders hadden ze onvoldoende groepen. Bij John is de oude stier dit jaar weggegaan was 732 kg. geslacht.
De exterieurkeuring is ook maar gewauwel, hoe de wind waait, waait zijn jasje. Waar keuren ze nu eigenlijk op, op een boerenkoe of op een showkoe. Ik vind er nog wel een verschil in zitten.
Voor een aantal jaren terug, na de jaarvergadering van de aAa vereniging, bedrijfsbezoeken gebracht aan John de Vries en zijn buurman Hoogeveen??? beide aAa fokkers van het eerste uur. De ene, de hoogste exterieurcijfers en de andere de hoogste mpr cijfers.
+1
noordhollander
@jan w aardige theorie uit vorden ben jaloers op je woonplaats was altijd graag in vorden
+1
JanP62
@cs-agrar Inderdaad wordt je niet gewaar hoeveel Deense aAa gebruikers hebben meegedaan. Lees net in MMagazine (Nov 17) dat aAa in Denemarken nog niet veel voet aan de grond heeft gekregen. In Nederland wel. Genoeg tevreden gebruikers. Ik denk dat bewust paringen maken, keuzes maken, fokdoel formuleren, een veel belangrijkere rol speelt. aAa gebruikers zijn bewust met fokkerij bezig. Maar het systeem staat of valt met kijken naar de fokwaardes. Niet alle 234 of 432 of 342 stieren vererven korte nekken en korte ribben. Er is ook niet zoveel relatie tussen buitenkant en prestaties zoals de aAa analyseurs denken dat er is. 'Vorm en functie', we weten uit de evolutie en de biologie dat hier een belangrijke relatie zit. Maar deze relatie behelst veel meer de 'grote lijnen'. Als een stier met ronde kwaliteiten of een 1 bij de eerste drie cijfers, heel korte spenen vererft, wat voorkomt, dan zet je de noodzakelijke codes in (volgens de aAa specalisten) maar je spant het paard achter de wagen. En: er is nauwelijks relatie tussen kruisvorm en vruchtbaarheid. Je kunt bij rundvee niet zomaar voorspellen wat er binnen in de koe gebeurt door naar de buitenkant, de vorm, te kijken. Ik kom onderweg balansrijke koeien tegen die te weinig geven of een hoog celgetal hebben. De buitenkant zegt weinig. Dat aAa gebruikers vaak goede boeren zijn, met goede technische resultaten, wil niet persé zeggen dat het systeem werkt. Nuchter naar de fokwaardes kijken en een fokdoel formuleren en aan vast houden, is belangrijker.
+1
sorry
@JanP62 wat doet u voor werk?
cs-agrar
@sorry Denk dat JP stieradvies en/of verkoop doet en zelf ook bedrijf heeft
mlkvhoudr
Beste mensen uit deze cijfers blijkt alleen maar dat aaa ook slechte koeien geeft.

Als ze nou helemaal niet in de onderste groep zaten dan zei t iets
+2
huub
@mlkvhoudr voor levensduur is management veel belangrijker dan genetica
oldhuus
@huub
Fokkerij is ook management, maar met goed en veel management kun je iedere koe wel in de benen houden, maar of je dat moet willen.
+3
oldhuus
@mlkvhoudr
Met aAa paringen heb je wel minder afzwaaiers onder de vaarzen, is mijn ervaring. Jij hebt vast ook wel koeien lopen die gewoon te hoog te smal of andere extreme exterieuren hebben. Melk uitliggen, zwaar kalven en zelfs lebmagen zijn ook symptomen van een koe die niet goed in mekaar zit.
arjankok
@mlkvhoudr de grafieken laten dus zien dat voor de slechtste bedrijven niets helpt
cs-agrar
@arjankok stier met juiste code is niet perse de best passende stier, binnen die code is er nog wel variatie aan stieren en dan hebben we het nog niet eens over het milieu waarin het dier gehouden wordt
noordhollander
KOMT HET DOOR DAT KUTWEER DAT JULLIE DIE OUWE aaa STORY WEER UIT DE KAST HALEN;JAMMER DAT ATE KUIPERS KNECHTJE VAN DESTIJDS JAN SCHILDER NIET ZELF REAGEERT................
+1
DeBoerin
Quote Reactie van @noordhollander:
KOMT HET DOOR DAT KUTWEER

Nee joh het ligt niet aan het weer dat de koeien hier voor bovengemiddelde arbeidsvreugde zorgen met een bovengemiddelde levensproductie en beneden gemiddelde gezondheidskosten
😂 😂 😂 aAa 😁 😁
huske
@DeBoerin maar doordat er drie man op honderd koeien loopt?
DeBoerin
Quote Reactie van @huske:
maar doordat er drie man op honderd koeien loopt?

nee minder man en meer koeien 😀
cs-agrar
Quote Reactie van @noordhollander:
NIET ZELF REAGEERT................

prikkebord.nl/topic/124795/… Staat nog wat voor jou open

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveebedrijven , levensduur en levensproductie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0